Ha ​ölni kell (Jake Brigance 1.) 170 csillagozás

John Grisham: Ha ölni kell John Grisham: Ha ölni kell John Grisham: Ha ölni kell John Grisham: Ha ölni kell John Grisham: Ha ölni kell

Az ​Egyesült Államokban, a legsötétebb Délen két fehér férfi alkoholtól és kábítószertől megvadulva megerőszakol és csaknem halálra kínoz egy tízéves fekete kislányt. A gyerek megaláztatástól és fájdalomtól félőrült apja nem bízik az igazságszolgáltatásban, és bosszút áll: vérrel mossa le a lányát ért gyalázatot. Ekkor elszabadul a pokol. A feléledő Ku-Klux-Klan zászlói elborítják a várost, a kertekben keresztek lángolnak pirkadatra. A fajgyűlölő szervezet pogromot hirdet, megfélemlít mindenkit, aki a fekete férfi védelmére kel. Ebben az életveszélyes fenyegetésekkel teli légkörben kezdődik el a fekete apa tárgyalása, amely lélegzetelállító izgalmak közepette veti fel a súlyos erkölcsi kérdést: igazolható-e az önbíráskodás ilyen szélsőséges helyzetben, vajon a törvény betűje, vagy az elemi igazságérzet a fontosabb?
A Ha ölni kell Grisham első regénye, amely csak később vált bestsellerré, és a belőle készült film is világsikert aratott. A jogi krimi nagymesterét valóságos… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Geopen, Budapest, 2021
656 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635160938 · Fordította: Földes Gábor
>!
Geopen, Budapest, 2008
654 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639765450 · Fordította: Földes Gábor
>!
Fabula, Budapest, 1996
546 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636540861 · Fordította: Földes Gábor

2 további kiadás


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Jake Brigance · Ellen Roark · Rufus Buckley · ügyész


Kedvencelte 22

Most olvassa 7

Várólistára tette 126

Kívánságlistára tette 78

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

kratas P>!
John Grisham: Ha ölni kell

Annyira tökéletesen van megírva a könyv, tele izgalommal, feszültséggel, hogy még azt is megbocsátom a szerzőnek, hogy nagyjából az összes szereplőt sikerült teljesen megutálnom – kivéve Carl Lee-t és családját.
Hihetetlen, hogy ennyi szállal sikerült jól játszania az írónak, hogy a sok-sok szereplő ellenére mindenkinek megvan a rendesen kifejtett motivációja és mégsem sok az egész, hanem szépen összeáll és az első oldaltól az utolsóig képes volt lekötni.
Mindenképpen szeretném folytatni, kíváncsi vagyok, hogy ebből a környezetből még mit lehet kihozni.

PRicsmond>!
John Grisham: Ha ölni kell

Egyik új évi fogadalmam volt, hogy a 2023-as évben elolvasok egy könyvet John Grisham-től. Úgy gondoltam mivel mással is kezdhetném tőle, mint az egyik legnépszerűbb könyvével, ezúton szeretném megköszönni @colman és @hcs23 molytársaimnak az ajánlást, hogy ezzel a könyvvel kezdjem az ismerkedést Grishammel. Hát ez a könyv egyszerűen zseniális, pedig a könyv témája igen megrázó. Brutális és megrázó képsorokkal indít egy gyermek bántalmazásáról amely következtében a kislány apja úgy dönt kezébe veszi az igazságszolgáltatást és végez az elkövetőkkel. Sokan hősnek tartják ezért és valószínű, hogy sok esküdtszék fel is mentené, azonban a helyszín az Egyesült Államok déli része és a lányáért bosszút álló Car Lee afro amerikai származása miatt borítékolható, hogy a halálsoron köt amiért végzett két fehér férfivel. Jake Brigance-re hárul a feladat, hogy képviselje Carl Lee-t a bíróságon, amiért nemcsak az ő hanem családja és közeli ismerősei élete is veszélybe kerül. Több száz oldalon követhetjük Brigance és segítői küzdelmét, hogy sikerül-e elérniük, hogy az esküdtszék felmentse Carl Lee-t. Bepillantást nyerhetünk az amerikai jogrendszer működésébe, feszültségekben gazdag tárgyalótermi jeleneteknek lehetünk tanúi, amely során együtt izgulhatunk a főszereplőkkel az ítélethozatalig.

8 hozzászólás
Roszka>!
John Grisham: Ha ölni kell

Nagyon régen láttam a filmet, de a könyv, az más. Most is. Viszont még mindig kinyílik a bicska a zsebemben. Egyszerűen felháborító, ami ebben a könyvben van. A nagy vallásos, emberszerető amerikaiak mindent megtehetnek? De csak a fehérek. Nem vagyok erőszakos ember, de én is megölném azt, aki a lányommal így bánna. Főleg egy tízévessel! Teljes mértékben azonosulni tudtam az apával.
Ha ölni kell, akkor ölni kell!
Sajnos van olyan helyzet, amikor még elítélni sem tudom a gyilkost.

4 hozzászólás
tgorsy>!
John Grisham: Ha ölni kell

Bár ebben a pillanatban nem óhajtok senkit sem megölni, azért jó, hogy nem az amerikai jogrend van nálunk érvényben. Egyrészt rendkívül izgalmas és érdekes, másrészt halálosan unalmas. Mármint az amerikai bírósági eljárás.

hcs23>!
John Grisham: Ha ölni kell

Ha ölni kell, sokan készek rá. De mikor kell ölni? Már a kérdés is eszelős, a könyv erre adott válasza(i) pedig még inkább. Lehet-e minden következmény nélkül átültetni a gyakorlatba az oly kegyetlen, de végtelenül egyszerű „szemet szemért, fogat fogért” elvet, és nyugodt lelkiismerettel, határozottan, sziklaszilárd magabiztossággal meggyőzni nem csak az esküdtszéket, hanem a környezetedben élő embereket, és legfőképp az olvasókat? Vadnyugati állapotok, égbekiáltó igazságtalanságok, és egy súlyos morális kérdés, amelyet a Grisham által lefestett amerikai társadalom sem bír el, valósággal összeroppan alatta. A végkifejlet pedig minket is összeroppant.
Miután sikerült felcsigáznom mindenkit, beszéljünk arról is, ami már kevésbé szívderítő: arról, h míg az emberünknek „ölni”, addig nekünk „ülni” kell. Ülni, mert ha fekvő helyzetben olvassuk a könyvet, félő, h elszenderedünk (bocs az agyzsibbasztó faviccért, de igaz). Habár nem mondhatni, h lassan, cammogósan kezdünk, elvégre egy szörnyű és felkavaró jelenetbe csöppenünk, ami a tulajdonképpeni bűneset mozgatórugójaként fog funkcionálni – a könyv első fele meglepően egysíkú és szinte minden izgalmat nélkülöz. Altat minket Grisham rendesen, az ember nem is igazán tudja, hogyan fog ez felpörögni, de a Ku-Klux-Klán megjelenése üdítően hat, még akkor is, ha kissé olcsó megoldásnak tűnik a rasszizmus ilyetén felhasználása, és kissé túlságosan is az arcunkba van tolva. Jó viszont, h az ilyen érzékeny témák (több ilyen is lesz a könyvben) kiválóan alkalmasak arra, h felkorbácsolják az érzelmeket, és lelki békénket megpiszkálja. Nincs ember, akinek ne lenne határozott véleménye ezekről a dolgokról, és a végére valóságos drukk is kialakul bennünk, így valakit óhatatlanul is hihetetlen elégedettségérzet, másokat mérhetetlen csalódás ér majd – ez garantált. Ellenben a regény fő vonalát betetőző tárgyalás vége (és az esküdtszék döntése) nem biztos, h megadja a választ a legnagyobb kérdésekre, sőt engem sokkal inkább elborzasztott az, ami a végén az esküdtszéket befolyásolta – és bevallom, azok is, amiket itt a véleményekben olvastam a többségtől.

1 hozzászólás
Niko_oka>!
John Grisham: Ha ölni kell

Csak és kizárólag azért 4,5, mert igazságtalan volna Turrow könyvével egy szinten számon tartani. Viszont akármilyen aprólékos, lassan kifejtő stílusban íródott, élvezetes maradt, talán azért, mert igazodott a napirendem megváltozott ritmusához.
Az alapfeltevés elgondolkodtatott: vajon bűnös-e az, aki ilyen fokú kegyetlenség után önhatalmúlag bosszút áll? És az elmarasztaló/felmentő ítélet jàrhat-e együtt társadalmat alapjaiban megrengető következménnyel?
Emellett érzelmeket is generàlt, bőven. Például kifejezetten ellenszenves volt a főszereplő, mégsem szegte kedvem. És már listáztam is a következő Grisham-et. Mi kell még? :)

2 hozzászólás
bokrichard>!
John Grisham: Ha ölni kell

Komoly és sötét téma, amiről részletesen kell beszélni, és Grisham mindezt meg is tette. Méghozzá egyedülálló stílusban, egyedülállóan kiváló kivitelezésben. Az elejétől a végéig pörgős, olvasmányos, de nehezen megemészthető, legalábbis lélekben biztosan. Fel kell nőni ehhez a könyvhöz az biztos. John Grisham talán legjobbja!

pribrgre P>!
John Grisham: Ha ölni kell

Mindig is hihetetlenül dühített, és dühíteni is fog a rasszizmus, úgyhogy ez miatt, és a kislány ellen elkövetett bűncselekmény brutalitása miatt gondoltam, hogy nem lesz egy könnyű olvasmány.
Érdekes dolog ez az önbíráskodás… sosem lehet tudni ki mit tenne hasonló helyzetben. Nincs gyermekem, nem vagyok férfi – nyilván apa sem – de még anya sem. Nem tudom mit tettem volna a Hailey család helyében, de gyanítom, hogy kb. azt amit Carl Lee…
Szerintem egy kicsit hosszúra sikerült, néha vontatott volt, ennek ellenére nagyon tetszett a könyv.

Nefi>!
John Grisham: Ha ölni kell

Egy nagyon komoly morális kérdést feszeget a könyv:
a mai világunkban van-e létjogosultsága annak, hogy egy brutális tettért valakit felelősségre vonjunk? A válasz: nincs.
És amikor történik valami szörnyűség csak a tehetetlen düh marad. Egy apa, aki vállalva a tettei következményét másképp dönt. És szülőként bevallom végig neki drukkoltam, és egyetértettem vele. Nem akarok ennél mélyebben moralizálni, mert sajnos ilyen esetek vannak. Felfogatatlan számomra, hogy a gyerekek miért nem tabuk mindenki számára, a gyerek és a szexualitás nem összeegyeztethető fogalom számomra. Egy gyereknek minden ilyen esetben szentnek és érinthetetlennek kellene lennie.
A KKK szál nem fogott meg, a KKK nem tartozik az érdeklődési körömbe. Tudok róla, olvasok róla, de ez az értelmetlen, indokolatlan gyűlölet felfoghatatlan számomra.
Mindent egybevetve egy nagyon jól felépített, érdekes, cselekményes történet, Grishamban – ismét – nem csalódtam :)

FreeAngel P>!
John Grisham: Ha ölni kell

Igazi Grisham. A téma érzékeny, szélsőséges témákat mozgatnak a történet szálai és bár a bevezetést kicsit hosszúnak találtam, végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet. Túl azon, hogy az igazságérzetünk és a saját személyes véleményünk kit tesz szimpatikussá vagy épp ellenszenvessé ebben az álláspontjaikat igencsak vehemensen képviselő szereplőgárdával operáló történetben, a szerző stílusa és bátor témaválasztása is izgalmassá teszi a könyvet.
Amiért viszont biztosan ez az a kötet, amit egy kezdő Grisham-olvasó kezébe nyomnék első körben, az a végén a „csattanó”, így idézőjelben… vagyis a záróbeszéd utolsó néhány mondata… még nekem is felszaladt a szemöldököm egy pillanatra, szerintem ütős és frappáns, ha lehet ezt mondani.


Népszerű idézetek

chhaya>!

Néha az embernek egyszerűen meg kell tennie, amit muszáj.

3 hozzászólás
chhaya>!

– Oké, tegyünk úgy, mintha barátok lennénk! Két barát vacsorázni megy.
– Itt délen nincs ilyen. Egy férfi barát nem mehet vacsorázni egy női baráttal, ha a férfi barátnak felesége van. Egyszerűen nem létezik.
– Miért?
– Mert a férfiaknak nincsenek női barátaik. Lehetetlenség. Az egész délen egyetlen férfit sem ismerek, aki házas, de női barátja lenne. Azt hiszem, ez a dolog még a polgárháborúig megy vissza.
– Szerintem inkább a sötét középkorig. Miért ennyire féltékenyek a déli nők?
– Mert így szoktattuk őket. Tőlünk tanulták. Ha a feleségem egy férfi barátjával menne ebédelni vagy vacsorázni, letépném a fejét, és beadnám a válópert. Eltanulta tőlem.

Kapcsolódó szócikkek: barát · Ellen Roark · férfiak · Jake Brigance · nők
Badiga>!

Nincs olyan seb, ami ne gyógyulna be.

Kapcsolódó szócikkek: seb
5 hozzászólás
mate55>!

Meggyőződésem, hogy a rendes, becsületes apáknak alkotmányos jogot kellene nyújtani arra , hogy kivégezzenek minden perverz gazembert, aki hozzányúl a gyerekükhöz.

266. oldal

mate55>!

– El tudja képzelni, hogy egy homoszexuális a barátja legyen?
– Igen, amíg meg nem mondja.

377. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barát · homoszexuális
chhaya>!

– Talált már neked orvost?
– Aha, előásott valahonnan egy ütődött részeget. Azt állítja, hogy pszichiáter. Elbeszélgettünk párszor Ozzie szobájában.
– És mit mondott?
– Nem sokat. Jake szerint azt fogja vallani, amit csak akarunk.
– Akkor biztosan nagyon jó orvos.

Kapcsolódó szócikkek: Jake Brigance · orvos · Ozzie Walls · részegség
chhaya>!

Elhatároztam, hogy nem fogok az anyámra hasonlítani, mert állandóan helytelenítő képet vágott, és lenézte az egész világot. Az öregem meg túl elfoglalt volt, semhogy élvezhette volna az életet. Le van szarva, mondtam. Én mulatni akarok.

psn>!

Jake rámeredt Buckleyra, akinek a publikus vádemelés alatt semmi keresnivalója nem lett volna a pulpitusnál. A kerületi ügyész legszebb háromrészes, fekete poliészter öltönyét viselte. Óriási fején minden egyes hajszálat aprólékos gonddal fésült és tapasztott a helyére. Olyan volt a külseje, mint egy tévés hitszónoknak.
Jake odalépett Buckleyhoz, és suttogva mondta:
– Szép az öltönye, Rufus!
– Köszönöm… – válaszolta az ügyész. Készületlenül érte a megjegyzés.
– Foszforeszkál is a sötétben? – kérdezte Jake, és visszaállt ügyfele mellé.

171-172. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jake Brigance · Rufus Buckley · ügyész
chhaya>!

A rendszer a társadalmat tükrözi. Nem mindig korrekt, csak éppen annyira, mint […] amilyenné az elfogult, érzelmektől befolyásolt emberi lények tehetik.

Kapcsolódó szócikkek: társadalom
pribrgre P>!

A szabadulása óta eltelt évben egyre jobban ment neki, és piti kábítószerárusból sikerült feltornáznia magát Ford megye jobb módú vagányainak sorába. Üzletember lett belőle, akinek alkalmazottai vannak, kötelezettségei, ügyletei. Csak éppen nem adózik.


A sorozat következő kötete

Jake Brigance sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Greg Iles: Mississippi vér
William L. Myers Jr.: Életem védelme
Karin Slaughter: Apja lánya
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Stephen King: Billy Summers
Stephen King: Kedvencek temetője
William Landay: Jacob védelmében
Steve Berry: A Romanov-jóslat
Stephen King (Richard Bachman): Sorvadj el!