Elmaradt ​karácsony 65 csillagozás

John Grisham: Elmaradt karácsony

Luther és Nora a középkorú amerikai házaspár, nehéz szívvel búcsúzik Dél-Amerikába utazó, friss diplomás lányuktól: életükben először nem töltik együtt a karácsonyt.
Az ünnepi készülődés lázában égő kisváros nyüzsgésében a hirtelen rájuk szakadó gyermektelenség még fájdalmasabb számukra: különösen Nora roppan össze. Luthernek azonban támad egy ötlete. Előbb csak eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne, ha – szakítva a hagyományokkal – a Karib-tenger napsütéses, kék ege alatt vigasztalnák magukat, és ott vészelnék át az év végét. A játékból elhatározás születik, és ettől a férfi szinte megfiatalodik, lázadó hősnek érzi magát, megtelik energiával. Szüksége is van rá, mert nem olyan egyszerű szakítani a megszokásokkal…

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Geopen, Budapest, 2004
204 oldal · ISBN: 9639574201 · Fordította: Lakatos Gabriella

Enciklopédia 4


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
John Grisham: Elmaradt karácsony

Amikor John Grisham kilép a komfort zónáján kívül. Az ünnepek közeledtével mindenki próbál ráhangolódni és felkészülni a karácsonyra, hogy méltó módon, meghitt környezetben ünnepelhesse eme szép alkalmat, kivéve Luther és Nora középkorú amerikai házaspárt. Egy vidám, kellemes olvasmány az ünnepekre, miközben hangsúlyozza az ajándékozás a család és a közösség, mint a szeretet erejét. Persze nincs ilyen és hasonló típusú történet pár bosszantó apróság nélkül, de egyik se rontja le jelentősen a könyvélményt. Az egyik, hogy a történetnek gyakorlatilag van egy jól ismert, bejáratott íve, aminél elkerülhetetlen az, hogy minden rosszra forduljon, majd rendbe jöjjön. Szerencsére a sodró lendület és a figurák valamint a történet bájossága ezt a közhelyességet valamelyest feledtetik velünk. Egyébként nem igazán rendhagyó sztorijai, valamint a többek között belőle eredő konfliktusok biztos mindannyinknak eszébe juttatja a „hagyományos” karácsonyi ebédeket, vacsorákat szeretteinkkel. Mivel karácsonyi könyvvel van dolgunk, ezért a kötelező tanulság sem hiányozhat, itt is sikeresen feladják elveiket és fejet hajtanak a Karácsony gyönyörű kommersz hagyományainak.

Zsuzsanna_Makai>!
John Grisham: Elmaradt karácsony

Ez egy igazán borzalmas köny volt!
Annyiból jó, h ez volt az elsô könyvem Grisham-tôl, és igazán alacsonyan van az a bizonyos léc, amit meg kell ugrani, szóval; a következô majd nagy eséllyel tetszeni fog.
Én magam nem vagyok egy karácsonyozós típus, gyerek nélkül persze egyszerû, de ezt a túltolt felhajtást házdíszítéssel, meg utcaképpel fel se foghatom, szóval már az is fura, miért választottam pont karácsonyos könyvet.
Egy közepes hármas volt a feléig, míg a gyerek nem telefonált haza, majd lesüllyedt a véleményem kettesre. Még itt is úgy gondoltam, repülôre jó ez.
Aztán hazaértem, és minden fontosabb volt, mint ezt befejezni. (hogy értsd; facebook, moly, youtube)
Aztán jött a dac, fejezd be gyorsan, és felejtsd el gyorsan…
Jó, a vége feljött mondjuk 3,5-re, de remélem, hamar elfelejtem.
Most tudtam meg, h ebbôl lett film is.
https://youtu.be/jiPMySZo0Sc
Jobb, h ezt nem tudtam elôre, nem is láttam, a bemutató alapján jól ki is színezték a sztorit, Tim Allen, sóhaj, nem is fogom megnézni…

2 hozzászólás
bokrichard>!
John Grisham: Elmaradt karácsony

Lehetett volna több csillag is, de a hangulatom nem volt meg hozzá igazán, hiába a hirtelen elhatározás az olvasásra. Azt tudom írni, amit korábban is írtam pl. a Calico Joe-nál: nem ez a műfaj Grisham hazai terepe. Ahhoz képest egy szinttel még mindig jobb, mint a fent említett írás. Karácsonyi – bár rendhagyóan-, humoros (igen, 1-2x nevettem én is), de igazán mégiscsak semmilyen írás, igaz, hogy az anyagiasság kifigurázása a lényeg, de mégsem érdekelt ez annyira. Jó a stílus, de akkora hatást nem gyakorolt rám. Talán legközelebb…

csillagka P>!
John Grisham: Elmaradt karácsony

Nagyon szeretem filmen ( Kelekótya karácsony), kicsit keserédes komédia a szülőkről akik miután kirepült a gyerek, kiszállnának a karácsonyi bizniszből és a spórolt pénzen elutaznának a meleg napsütésbe. Jó a film, akkor a könyv se lehet kutyaütő és úgyis majdnem hasonló a helyzetem, igaz gyerek jön majd valamikor, de mégsem az igazi mézeskalácsot készíteni úgy hogy nem tapogatja össze, és nem ő teszi a közepébe a mogyorót. Nem vagyok karácsonyi hangulatban a páromnak mikor mondtam mit olvasok, akkor egyetértően bólogatott, hogy menjünk nyaralni:P
Lelkesen kezdtem bele, a vége már vinnyogáshoz hasonló kényszeredett röhögésbe fulladt, nem a poénokon, hanem a fordítás silányságán. Sajnos ez így egy élvezhetetlen alkotás, tele logikai és tartalmi bakikkal, félremagyarázásokkal, és értelmezhetetlen kényszer szavakkal.
Rossz úgy ahogy van, miközben érzem hogy az egyik legjobb karácsonyi komédia lehetne, ha normálisan lefordítják.
Kár érte :(

8 hozzászólás
klaratakacs P>!
John Grisham: Elmaradt karácsony

Olvasás közben végig az járt a fejemben, hogy ezt milyen remek lenne megcsinálni filmen, annyira képszerű, igazi karácsonyi mozi lenne. Utólag láttam, hogy már rég megcsinálták.
Maga az alapötlet nagyon tetszett, ki nem játszott el a gondolattal már, hogy hagyja az egész karácsonyi mizériát és kimarad belőle, ahogy Luther és Nora, akinek felnőtt a gyereke. (Kérdés, tényleg csak a gyereknek kell karácsonyt csinálni?) Szerintem jó a döntés, bár ismerős az a viselkedés is, ahogy a közvetlen társadalmi közegük nem fogadja el azt. Persze ebből humoros helyzetek tömkelege lesz, a terrrorizáló éneklés volt a kedvencem.
Aztán mi jön, ha mégis hirtelen kell a karácsony? Ugyanaz a közösség összezár és megcsinálja! Miután a mentők és a tűzoltók is elvonultak. Valahol ezzel lett meg az igazi karácsonyi íze az egész könyvnek.

Adrienn57 P>!
John Grisham: Elmaradt karácsony

Nagyon nagy élmény volt számomra a könyv, igazi kellemes kikapcsolódás! Mindamellett sok dologra rádöbbentett, és elgondolkodtatott. Az ünnepi felhajtás mértékéről például.
Jó lenne egy ilyen közösségben élni, ahol egy emberként fordítanak hátat is a szomszédok, de, ha kell ugyanúgy összefognak a segítségnyújtásra szoruláskor is. A végére, hogy az utazás lehetősége a legjobb helyre került, nagyon megható volt. Szóval, nálam kedvenc lett!

Inpu>!
John Grisham: Elmaradt karácsony

Kellemes, üdítően könnyed tanmese a karácsony valódi értelméről és arról, ahogyan modern korunkban megéljük azt. De vajon létezik-e szabadulás a jobbára külsőségekben megmutatkozó, az ember környezete által elvárt – elvárt? mi több: egyenesen rá kényszerített viselkedésmintáktól? Elképzelhető-e, hogy afféle botcsinálta Thoreau módjára kivonuljunk a városi karácsonyból? És végül a legfontosabb kérdés, amit Grisham implicite megfogalmaz: érdemes-e önként száműzni magunkat a néha tényleg terhes, valóban nyomasztó, ideglelős ünnepekből? A kérdésekre megkapjuk a választ, és ez a válasz minden klisészerűsége ellenére tökéletesen alkalmas arra, hogy az olvasóban vágyakozás ébredjen mindazon jó iránt, ami a karácsonyból a túlcivilizált, egymástól fokozatosan elidegenítő fogyasztói társadalom keretein belül is megmarad. Mert megmarad, csak alkalmasint nem várt helyen és szokatlan alakban ölt testet.
A könyvből mozifilm is készült:
http://port.hu/pls/fi/films.film_page…

1 hozzászólás
XX73 P>!
John Grisham: Elmaradt karácsony

Ami ebben a könyvben elsőre szembetűnt: az atomi család éppen most szembesült az üresfészek-szindrómával, és sajnos ez pont egybeesett a karácsonyi készülődéssel. Nagyon nem szerencsés együttállás. Apu ezen felül rendkívül nehezen, de extra lovagiasan viselte anyu gyakori nyivákolását, akár óránként többször is: „jól van a (23 éves, felnőtt, diplomás) gyerekünk a messzi idegenben? mi lesz szegényke nélkül a mi hagyományos karácsonyunkkal?!” Erre föl apu kitalált valami egészen szokatlan spoiler

A folytatás viszont brutálisan lábrázós. Főhőseink annyiszor és oly sokaknak kényszerültek magyarázkodásra döntésük miatt, hogy az szinte betegesnek tűnik. (A mű első kiadása idején nem volt még széleskörűen, minden társadalmi réteg számára elterjedt az internet. Manapság viszont bármit nyitsz meg a neten adventben, az az első, hogy a legkülönfélébb rinyálásokba botlasz abban a témában, hogy a karácsony drága, a karácsony szar, unalmas, menjünk helyette inkább a Bahamákra. Hát jól van: tedd azt, tegyél bármit, ami jólesik, de ne rontsd el az én örömöm.

„Még hogy elmarad a karácsony! Micsoda röhejes ötlet! Talán majd jövőre!”

Bár jó volt a téma felütése, mégis tömény rinyába fúlt a könyv, összességében nagyon nem tetszett. A szerző többi művét sokkal jobban élveztem.

pevike>!
John Grisham: Elmaradt karácsony

Erről a könyvről a karácsonyi dalok jutottak eszembe: hogy a zenekarokra, énekesekre időnként rájön az ötperc, és kitalálják, hogy ők bizony most írnak egy karácsonyi dalt, még akkor is, ha az éppen nem az ő stílusuk. John Grisham is elrugaszkodott a komfortzónájától, és írt egy karácsonyi történetet, és a végeredmény nem is lett annyira rossz, csak a rajongóknak azért szokatlan. Én nem vagyok rajongó, bár olvastam pár Grisham könyvet, így tudom, miket ír, és a filmet sem láttam, szóval tiszta lappal indultam. Az első fele cselekmény szempontjából kicsit unalmas volt, bár elgondolkodtatott annak a karácsonyi rohanásnak az értelméről, amiben a napokban nekem is részem van. Bár én imádom a karácsonyt, érdekesnek tartom a gondolatot, hogy egy évben ki lehetne hagyni az egészet, és valami egészen mást csinálni helyette. Aztán rájöttem, hogy ez egy ördögi kör, hiszen amint gyerekeink lesznek, működésbe lép a szülői ösztönünk, és meg akarjuk adni nekik azt az élményt, amit mi kaptunk gyerekként a karácsonytól. Még akkor is, ha a mai viszonyok lényegesen mások, mint amiben az én generációm felnőtt. Aztán évtizedekkel később, amikor a gyerekek felnőttek, az unokáink kedvéért csináljuk ugyanezt. A könyv második fele viszont nagyon szórakoztató volt, a végkifejlet pedig egészen karácsonyi, a szeretet, a törődés és a megbocsátás hangsúlyozásával. Összességében én nem csalódtam.

moni79>!
John Grisham: Elmaradt karácsony

Grishamtől ez az első könyv, amit olvastam, és nagyon szórakoztató volt. Úgy tűnik, hogy a karácsonyt kihagyni lehetetlen, de minimum gyanakvást keltő és bűnös tett. Hihetetlen, de gondolom igaz, hogy az átlag középosztálybeli észak-amerikai család karácsonyi kiadásainak feléből összehozható (lenne) egy tíznapos karibi hajóút.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

– De hiszen alig néhány hete ismerik egymást…
– Van ilyen… Szerelem első látásra.
– Nincs ilyen!
– Lehet, hogy tényleg nincs.

125. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
5 hozzászólás
mate55 P>!

Úgy döntöttünk, hogy hagyjuk ezt az egész nyavalyás karácsonyt… a francba…

24. oldal

csillagka P>!

A kijárati kapu előtt a váró tele volt kimerült, elgyötört utasokkal.

(első mondat)

gab001 P>!

Miért olyan nehéz egyszer, csak egyetlenegyszer kilépni a sorból, és úgy táncolni, ahogy jólesik az embernek? Megtenni olyasvalamit, amit előttünk még senki más sem mert megtenni? Miért vált ki ez ekkora ellenérzést azokból is, akiket évek óta ismerünk és szeretünk?

gab001 P>!

Dölyfös, fennhéjázó stílusukból akkor engedtek valamit, amikor másfél évvel ezelőtt kiderült, hogy Bevnek mellrákja van. Alázatosabb lett a viselkedésük, emberibbé váltak. Nem érdekelte már őket, hogy melyik szomszéd mit vesz és mennyiért. A megvásárolható dolgok jócskán vesztettek értékükből a szemükben.

Dorabella>!

Az üzlet egy mellékutcában volt, igazából sehonnan nem látszott a főútról. Mellette egy borszaküzlet működött, amelyet állítólag egy francia vezetett, de a helyi pletykák szerint feltehetőleg inkább magyar az illető. Rémes angolsággal beszélt, de az áremelés nyelvét kitűnően értette.

74

csillagka P>!

Gyorsan befújta magát a bőrvédővel, majd őrült sebességgel elkente testén a harmatot, aztán ismét kontrollálta, hogy biztonságosan kulcsra zárták-e az ajtót, majd végre anyaszült meztelenre vetkőzött, és befeküdt a felturbózott barnítóba.

arsenal0522>!

„Rudolph, a piros orrú rénszarvas!” – harsogta egy rejtett mikrofonhang a „Földanyánk „ névre keresztelt bolt körül, ahol néhány őrült naturista rohangászott szandálban. Luther utálta az efféle boltokat, legszívesebben soha, egyikbe se tette volna be a lábát. Nora viszont kizárólag az ilyen helyeken vásárolta a zöld fűszernövényeket, ki tudja,miért.

11. oldal

arsenal0522>!

Valaki nekitolt egy bevásárlókocsit, még bocsánatot sem kért, miközben a hangosbemondó azt fuvolázta: „Minden jó szándékú embert kísérjen Isten békéje!” Mintha holmi vigasztalásra szorultam volna, gondolta Luther.

12. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marni Bates: Rocksztárt kaptam karácsonyra
Jay Asher: What Light – Micsoda fény!
Jill Shalvis: Egyszerűen ellenállhatatlan
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve
Vavyan Fable: Mennyből a csontváz
Christopher Moore: A leghülyébb angyal
J. D. Robb: Halálos ünnep
W. Bruce Cameron: Karácsonyi kutyavásár
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a karácsonyi búcsúcsók