Csodatévő 50 csillagozás

John Grisham: Csodatévő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Rudyt soha nem kényeztette el a szerencse. Sivár gyermekkora, eseménytelen diákévei, filléres gondjai, szerelmi csalódása, lehangoló állása nem sok reménnyel kecsegtette a jövőre nézve sem. Aztán egy halálosan beteg leukémiás fiú képviseletével bízzák meg: a fiú elmaradt kártérítése miatt perelnie kell egy nagy hírű biztosítótársaságot. Apró sikerek és nyomasztó kudarcok kísérik a küzdelmet, és lassan, keserves munkával eléri, hogy a szakma és a külvilág is igazi ügyvédnek tekinti. De a csodára még várnia kell…

Az esőcsináló és A csodatévő címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Geopen, Budapest, 2016
648 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155331688
>!
Geopen, Budapest, 2007
648 oldal · ISBN: 9789639574960 · Fordította: Wertheimer Gábor

Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

ügyvéd

Helyszínek népszerűség szerint

menza


Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

FreeAngel>!
John Grisham: Csodatévő

A könyvnek 1/3-a eltelt, mire felállt az összes lényeges szereplő,elfoglalták megfelelő helyüket a „színpadon” és kezdődhetett a sztori. További sok oldalba került, amíg eljutottunk az első tárgyalótermi jelenetig spoiler és amikor ez megtörtént, akkor sem éreztem, hogy lobogna a hajam az események szélsebes száguldásától, de legalább könnyen olvasható, egyszerű stílusú jogi regényt kaptam.

Azt ugyan még mindig nem értem, hogy Linday, Connelly és Turow után miért fordítják Grishamnél is alperesnek a büntetőügy vádlottjait, de egyszer talán majd valaki fordító utánanéz és onnantól nem vétik folyamatosan ezt a szarvashibát.

Azóta a filmet is megtekintettem: hát, hát… jó volt, kicsit retro már mai szemmel, de figyelembe véve, hogy a történet 23 évvel ezelőtt játszódik, amikor még ritkaságszámba ment az, ha valakinek mobilja van, akkor érthető és ezzel együtt azt mondom, nem volt rossz. De tényleg. azért remélem, a többi még ennél is jobb lesz ;)

ritusss P>!
John Grisham: Csodatévő

Különleges könyv, egyszerűen azért kezdtem el olvasni, mert megvolt e-könyvben. Nem mondanám, hogy sok benne a szál, a történés, de mégis nagyon jó a nyelvezete, apró fordulatok történnek csak benne. Na de mikor már nagyon vártam, hogy jöjjön a heppi end, és kb. hátra volt 50 oldal, akkor jön a dráma, a csavar… szóval jó érzés volt, hogy a végén meglepett! Azért a thriller címke nem túlzás rá? (vagy szeretem a thrillert?)

Julikaa>!
John Grisham: Csodatévő

A történet alapvetően tetszett, a végétől eltekintve. Ez a Kelly-szál nem is biztos,hogy jót tett a könyvnek. Szerintem enélkül jobb lett volna.

kai>!
John Grisham: Csodatévő

Nagyon tetszett, fordulatos, jó könyv. Nem sokszor mondom ezt, de meg tudtam volna lennia a szerelmi szál nélkül is, illetve a legvégét is szerettem volna hogy másképpen alakuljon, bár tekintve Rudy idealizmusát, talán így a reális, de mégis…

Töki>!
John Grisham: Csodatévő

John Grisham legelőször a Siralomház, majd később a Csodatévő és Az utca ügyvédje című könyveivel bizonyította leginkább, hogy mennyire humánus és emberséges író is valójában.
A Csodatévő egy rendkívül megkapó, felemelő és lebilincselő történet. Sokadik olvasásra is. Azt hiszem ezzel mindent elmondtam erről a könyvről. Mr. Grisham! Emberszeretetből jeles. Köszönöm az élményt!

briggg>!
John Grisham: Csodatévő

Egy szálon fut a cselekmény, de mégis végig történik valami. Nagyon jó könyv és természetesen a végén nem maradhat el a többfelvonásos csattanó sem.

hársvirág>!
John Grisham: Csodatévő

Érdekes,izgalmas,mozgalmas és sajnos szerintem van elegendő valóságalapja is. Simán el tudom fogadni,hogy egy biztosítótársaság így működik. Olyan a könyv,mint napjaink: semmi se számít, csak a pénz.
Szeretnék még olvasni tőle…és ez az érzés már előre garantálta az öt pontot.

evifabian>!
John Grisham: Csodatévő

Érdekes, és elgondolkodtató könyv volt, de személy szerint én egy kicsit jobbra számítottam. Az elejét kicsit vontatottnak éreztem, de aztán felpörögtek az események, a tárgyalásról szóló részek pedig nagyon tetszettek. A végén valóban volt csattanó, de egy kicsit erőltetettnek éreztem. Mindezek miatt nálam az 5 csillagtól azért elmarad, de nem bántam meg, hogy elolvastam.

nyolcadikutas>!
John Grisham: Csodatévő

Grisham egyik mesterműve, ez kétségtelen.
És talán a hiányzó „boldog vég” – bár eme boldogtalan befejezés nézőpont kérdése – talán csak erősít ezen.

vöri P>!
John Grisham: Csodatévő

Nem hittem volna, hogy egy ilyen témájú könyv ennyire le tud kötni, pedig utólag belegondolva, a Grisham regényeiből készült filmek is tetszettek, amiket láttam. Minden hajnalban addig olvastam, amíg ki nem esett a könyv a kezemből… Nem sokat – leginkább semmit – nem tudok a jogról (a hazairól se, nem hogy az amerikairól), vagy arról, hogy zajlik valójában egy tárgyalás és annak előkészületei, de ha eltekintünk a történet regényességétől, talán mégsem lehet annyira elrugaszkodott a valóságtól. A stílusa pedig egyenesen lehengerlő – pont olyan, ahogyan Rudy viselkedik a tárgyalóteremben, lényegre törő és őszinte. Érdekesek voltak a mellékszálak is, és szimpatikus volt a főhős is, illetve ahogyan megismerhettük. A könyv végén nekem kicsit túl sok volt a dráma, de ezt leszámítva kifejezetten jó olvasmányélmény. Mindenképpen fogok még Grishamtől olvasni (talán végre befejezem azt a másik regényét is, amit évekkel ezelőtt hagytam félbe…).


Népszerű idézetek

FreeAngel>!

Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan embereket utáljak, akik egyszerűen nem tehetnek arról, amit tettek.

473. oldal

Kapcsolódó szócikkek: utálat
1 hozzászólás
FreeAngel>!

Akkor döntöttem el végérvényesen, hogy ügyvéd leszek, amikor világossá vált számomra: apám gyűlöli a jogászi hivatást.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: apa · jogász · ügyvéd
FreeAngel>!

Sok embernek több bátorsága van, mint esze.

277. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · ész
FreeAngel>!

A nagy kavarodás pillanataiban fontos, hogy az ember a barátaival legyen.

601. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barát
FreeAngel>!

    A jogi egyetem nem más, mint három év stressz, amire semmi szükség. Rengeteg időt töltünk azzal, hogy olyan információk után kutakodunk, amelyeknek soha nem látjuk hasznát. Előadásokkal bombáznak minket, amelyeket rögtön elfelejtünk. Kívülről megtanulunk rendeleteket és törvényeket, amelyeket holnapra megváltoztatnak és módosító kiegészítésekkel látnak el. Ha az elmúlt három esztendőben heti ötven órát egy jó ügyvéd keze alatt töltöttem volna, akkor én is jó ügyvéd lennék. Ehelyett egy ideges harmadéves joghallgató vagyok, aki a legegyszerűbb jogi problémáktól is fél, és retteg a közeledő ügyvédi vizsgától.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: egyetem · jog · ügyvéd · vizsga
FreeAngel>!

Ha az ügyvédek ugyanannyit keresnének, mint a tanárok, a jogi egyetemek kilencven százalékát be lehetne zárni.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: egyetem · tanár · ügyvéd
FreeAngel>!

Hét év menza után minden egészen finom.

222. oldal

Kapcsolódó szócikkek: menza
FreeAngel>!

Minden olyan csodálatos. Micsoda nagyszerű világ ez a miénk!

283. oldal

Kapcsolódó szócikkek: világ
FreeAngel>!

    Másnaposan az ember képtelen rendszerezni a gondolatait.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gondolat · másnaposság
FreeAngel>!

    Érzem a levegőben a versenyszellemet, olyan a hangulat, mint az egyetemen az első néhány hétben, amikor mindannyiunkat nagyon foglalkoztatott a másik produkciója. Biccentek néhány ismerősnek, és azt kívánom magamban, bukjanak meg, ugyanis ők azt kívánják magukban, hogy én bukjam meg. Ilyen ennek a szakmának a természete.

259. oldal

Kapcsolódó szócikkek: egyetem · verseny · vizsga

Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Turow: Ártatlanságra ítélve
Tom Clancy: A kokain akció
Alafair Burke: Az ex
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Blake Crouch: Wayward Pines
Steve Berry: A Lincoln-mítosz
Stephen King: A halálsoron
Dennis Lehane: Viharsziget
Sara Shepard: Hibátlanok
Stephen King: A holtsáv