Az ​utca ügyvédje 48 csillagozás

John Grisham: Az utca ügyvédje John Grisham: Az utca ügyvédje John Grisham: Az utca ügyvédje John Grisham: Az utca ügyvédje

Michael Brock ifjú, tehetséges, jól kereső ügyvéd, egy híres washingtoni iroda tagja. Remek karrier előtt áll, nevét már mint lehetséges partnert emlegetik. Egy reggel azonban minden megváltozik. A liftben egy hajléktalannal együtt utazik, aki pisztolyt ránt és kilenc ügyvédet túszul ejt. Bár a támadót lelövik, az eset valóságos lavinát indít el Michael életében. A kérdések nem hagyják nyugodni. Ki volt a támadó? Mit akart? Milyen sötét ügyek állnak az események mögött? A fiatal ügyvéd magánnyomozásba kezd és nem is sejti, hogy élete ettől a pillanattól kezdve gyökeresen megváltozik…. Az igazságügyi thriller világhírű nagymestere ebben a könyvében a társadalomból kiszorultak iránt érzett felelősségéről tesz tanúbizonyságot.

Eredeti mű: John Grisham: The Street Lawyer

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Geopen, Budapest, 2016
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155331626
>!
Geopen, Budapest, 2009
400 oldal · ISBN: 9789639765924 · Fordította: Etédi Péter
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1999
366 oldal · ISBN: 9635489293 · Fordította: Etédi Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

ügyvéd


Kedvencelte 4

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
John Grisham: Az utca ügyvédje

Ahogy @nyolcadikutas írta már 2012-ben a könyvről, „rengeteg társadalomkritika” ez a könyv, amelynek cselekménye történhetne akár nálunk is. Azóta eltelt néhány év, s a könyv üzenete aktuálisabb, mint valaha. Bár a főszereplő jogász magatartása valóban kissé valószínűtlen, de bizony szívmelengető ilyet olvasni manapság. Minden olvasó felteheti a kérdést magának: én vajon mit teszek a lemaradottakért, hajléktalanokért, akiket helyenként még a jogszabályok is sújtanak? Mindenkinek magának kell válaszolnia és – esetleg – cselekednie. Ha még hiszünk abban, hogy célunk, feladatunk jobbá tenni világunkat…

>!
Judit_Sike P
John Grisham: Az utca ügyvédje

Mi történt John Grisham-mel? Vagy velem mi történt?
Régen úgy szerettem azt a pár könyvet, amit olvastam tőle, és ő volt az egyik olyan író, akivel úgy gondoltam, nem lehet mellényúlni. Most viszont sorozatosan rosszabbnál rosszabb könyveket fogok ki. Pedig a téma mindegyiknél jó, és érdekes.
Ez itt is érdekes volt, és az eleje érdekelt is, gyorsan haladtam vele. Aztán egyszer csak leült az egész, és unalmassá vált.
Sajnálom ismét, remélem találkozok még jó Grisham könyvvel.

>!
Bea_Könyvutca P
John Grisham: Az utca ügyvédje

Egészen sokáig jó volt olvasni ezt a könyvet, és egészen sokáig reménykedtem abban, hogy most már csak fog történni valami izgalmas, váratlan, meglepő…hát sajnos ilyesmi nem történt.
Értem én a regény üzenetét, szép dolog volt a hajléktalanok életét, mindennapos harcát bemutatni, és felhívni a figyelmünket arra, hogy mi is segíthetünk. De nekem Michael „futása” akkor is csak szélmalom harcnak tűnt (és valami miatt nem is volt túl szimpatikus).
Korábban olvastam már egy novellás kötetet John Grisham-től, ami tetszett, így próba szerencse alapon kiválasztottam ezt a könyvét is a könyvtár polcáról.
Nem vagyok nagy rajongója az igazságügyi thrillereknek, így lehet ez volt az oka, hogy nem tetszett annyira ez a könyv. Többet vártam tőle, talán majd megpróbálkozóm még az író egy másik könyvével is.

Http://konyvutca.blogspot.hu/2015/08/john-grisham-az-ut…

>!
Röfipingvin MP
John Grisham: Az utca ügyvédje

A nagy kedvenceim – A cég, A pelikán ügyirat, a Ha ölni kell, a Siralomház – mind Az utca ügyvédje előtt íródtak és jelentek meg. Talán pont e miatt éreztem ezt a regényt egy kicsit ennek is meg annak is. De legfőképpen A céget juttatta eszembe az iratrablással és a volt munkahellyel való szembefordulással.
Grisham e regénye a szociális jogot állítja a középpontba, de nem per, vagy tárgyalás formájában, hanem inkább a perhez vezető utat, ill. annak megkerülését ismerhetjük meg.
Az ember azt gondolná, hogy egy idő után unalmasak lehetnek ezek a regények, de nem! És pont azért nem, mert mindig tud valami újabb szegletet mutatni nekünk a valaha szintén jogászként dolgozó szerző.
Nem mondom, hogy Az utca ügyvédje a legjobb regénye, de a többihez hasonlóan alapos, érdekes, és persze izgulni egy kicsit itt is lehet.

>!
nyolcadikutas
John Grisham: Az utca ügyvédje

Rengeteg társadalomkritika életünk egyik olyan szegmenséről, melyről, valljuk be, igen csak keveset tudunk. A regény cselekménye történhetne akár most, akár nálunk is. A gazdagság és a szegénység közötti űr hatalmasabb ma, mint valaha. A sorok közt emberi tragédiák tömege, melyek talán közelebb hozzák hozzánk, lakásban, ágyban, párnák közt alvó emberekhez a hajléktalanok rendkivül nyomorúsűgos és szomorú életét.

>!
peonia
John Grisham: Az utca ügyvédje

Az első könyv, amit olvastam tőle. Örülök, hogy ezt választottam, nem krimi jellegű, nagyon is valóságos. Nagyon tetszett, ahogy a két oldal szemszögéből mutatja be a történetet, és a végén, Arthur személyiségfejlődése… gyönyörű. :)

>!
kvzs P
John Grisham: Az utca ügyvédje

Kicsit más, mint a többi Grisham regény, talán mert nem élet-halál harcról szól. Ennek ellenére pörgős regény, olvastatja magát.
Tetszett, hogy az író belenyúlt a szociális témába és nem a jogi csűrcsavar volt a lényeg.

>!
mepeg
John Grisham: Az utca ügyvédje

Nem annyira izgalmas, mint Grisham többi – általam olvasott – könyve, valamiért viszont mégis nagyon tetszett.

>!
Vittoria0218
John Grisham: Az utca ügyvédje

Különleges kapcsolat van köztünk. Mikor elkezdtem egyetemre járni lekaptam a polcról úgy szólván majd a vonaton lesz mit olvasni. Hat félév alatt hétszer olvastam el, kétszer angolul – (szertartásszerűen :D). A történetet kívülről fújom, mégis annyira tetszik az író stílusa, az a gördülékenység és szenzitív látásmód amivel megírta ezt a könyvet. Életszerű karakterek, valóságos problémák, de tény, hogy kicsit „nyugodtabb” mint más Grisham könyv. Én csak ajánlani tudom, ez tipikusan az a könyv ami olvastatja magát, már csak a stílus miatt is.

>!
BundiJo
John Grisham: Az utca ügyvédje

Az első könyvem Grishamtől és mondhatni lenyűgözött, magával ragadott. Alig bírtam letenni a könyvet. már régóta kerestem egy olyan könyvet ahol ezt az érzést újra és újra átélhetem. Ebben megtaláltam, szerencsére. Meg el is gondolkoztatott egy kicsit. Remélem a következő Grisham könyvben sem fogok csalódni. (:


Népszerű idézetek

>!
taylor95

Elsősorban ember vagyok, és csak azután ügyvéd. A kettő egyébként nem zárja ki egymást – bár manapság sokszor úgy tűnik. Oda kell figyelnünk a munkánkra.

74. oldal; 7. fejezet (Geopen, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: ügyvéd
>!
taylor95

Nem mertem a jövőre gondolni, még ott volt velem a múlt.

398. oldal; 39. fejezet (Geopen, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: jövő · múlt
>!
Judit_Sike P

A sarkon jó néhány összeverődött embert láttam, egy ajtó előtt várakoztak.

>!
Judit_Sike P

A magamra erőltetett lazaság és a tettetés, hogy nem újdonság nekem itt semmi, nem tartott
sokáig.

>!
Judit_Sike P

– Szóval maga volt az egyik túsz – mondta sértődötten, amikor összeállt neki a kép.
– Igen.
– Rémes lehetett.
– Túl vagyunk rajta.

>!
Judit_Sike P

Senki nem áll be úgy egy nagy céghez, hogy márpedig én ingatlanügyletekkel akarok foglalkozni.

>!
Judit_Sike P

Nem mertem a jövőre gondolni; még ott volt velem a múlt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Fejős Éva: Úton hozzád
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje
Karen Rose: Sikíts értem
Bleeding Bride: A téboly kertje
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek