Az ​ügyfél 85 csillagozás

John Grisham: Az ügyfél John Grisham: Az ügyfél John Grisham: Az ügyfél

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenegy éves Mark véletlenül tanúja lesz egy öngyilkosságra készülő ügyvéd utolsó perceinek. Nemcsak a tragédiát kell végignéznie, hanem azt is megtudja a férfitól, hová rejtette el a maffia egy szenátor holtestét, amelyet az FBI már hónapok óta keres.
Ettől a pillanattól kezdve a fiú élete egyszer és mindenkorra megváltozik: idegőrlő bújócska kezdődik, amelyben dörzsölt FBI-ügynökök és vérszomjas gonosztevők vadásznak egymásra és főleg a fiúra, aki öntudatosan ügyvédet fogad. A csupán négy éve praktizáló Reggie Love lesz egyetlen szövetségese, akivel lélegzetelállítóan izgalmas kalandok közepette orruknál fogva vezetik elszánt üldözőiket és a fiút eszköznek tekintő igazságszolgáltatást…

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Geopen, Budapest, 2008
544 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639765313 · Fordította: Wertheimer Gábor
>!
Fabula, Budapest, 1995
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638169028
>!
Fabula, Debrecen, 1994
448 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638169729 · Fordította: Wertheimer Gábor

2 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
John Grisham: Az ügyfél

Lassan három hónapja, hogy utoljára Grisham könyv volt a kezemben, ami az ő esetében elég hosszú idő a hiányérzet kialakulásához, ezért, úgy éreztem, elérkezett az ideje egy újabb találkozásnak. Könyvében egy tizenegy éves fiúgyermek Mark (aki egy öngyilkosság szemtanúja) szemén keresztül enged bebocsátást a nagy amerikai igazságszolgáltatás gépezetébe, egy egészen izgalmas krimi formájában. Mark sok gyereket képvisel, akiknek problémáik a családi életben bekövetkezett normatív változásokkal kapcsolatosak, az ún. családi életciklusokkal. Gyakori és elhatalmasodó veszekedések, a problémák meg nem beszélése, a folyamatos feszült családi légkör, a család „fekete bárányává” teszik. Nyilvánvaló, hogy Mark esete extrém, de ugyanabban a vonalban nem nagyon különböznek egymástól. A regény végig megköveteli a feszült figyelmet, hiszen egy időben több cselekményszálat is mozgat. Egyszerre történnek az események a jelenben, és ugyanakkor néha-néha a fiú visszaemlékezéseknek köszönhetően a múlt eseményeire is visszatérünk. Olyannyira sikeresen teszi ezt, hogy nem tudnék egyetlen unalmas pillanatot sem felidézni. A könyv történetvezetése nem hagy kivetni valót, klisék persze vannak, de nincsenek hézagok, vagy nyitva hagyott kérdések, a történet kerek egész. Kellemes és izgalmas olvasmány, amely tovább öregbíti azt a nimbuszt, aminek során Grisham elnyerte a jogi krimik nagymestere címet. Fél csillag levonása, Mark (korához képest „elhangzó”) szórványos felnőtt mondatai miatt van.

Bla I>!
John Grisham: Az ügyfél

Jó krimi volt ez, könyvben is, filmben is, bár Mark tizenegy éves figurája túlságosan járatosnak tűnik a felnőttek világában. De ezt a csekély csenést elnézve ajándék volt Reggie Lowe végül hivatástudatos karaktere, ahogy neki is ajándéknak és utolsó menekülési lehetőségnek tűnt az ügy – mielőtt alkoholizmusba süllyedne. Izgalmas szórakoztatás, ajánlom!

Röfipingvin P>!
John Grisham: Az ügyfél

Darby Shaw után Mark Sway története is délen, New Orleans-ban és Memphisben játszódik. Itt van a maffia, az információ, amire többeknek fáj a foga, egy koravén kisfiú, és egy középkorú, ám mégis majdhogynem kezdő ügyvéd. Szerencsére ez mind elég Grishamnak, hogy egy élvezhető, klasszikus jogi krimit írjon nekik. Nem mondom, hogy a legjobb, de azért van helye az életműben.

cirbu P>!
John Grisham: Az ügyfél

Jó könyv volt, de mivel láttam filmen (jó párszor), ezért nem voltak benne nagy meglepetések. A bíróra mondjuk nem emlékeztem (Harry), na ő marha jó fej, imádtam a meghallgatásos részt. Mark fantasztikus kis kölyök. Elképesztően okos, rafinált, de mellette meg annyira érzékeny. Ahhoz képest, amilyen körülmények között él, nagyon rendes kis ember tudott maradni. Összességében ez egy jó kis krimi, talán picit lassú, meg annyit cikáznak New Orleans és Memphis között, annyi a név, hogy néha picit összezavarodtam, de alapvetően jó volt. :)

ervinke73>!
John Grisham: Az ügyfél

Jó kis sztori, kicsit idegesített, azért egy 11 éves kölyök ne igazodjon ki így a felnőttek világában, elvégre mi okosabbak vagyunk.

Alexa>!
John Grisham: Az ügyfél

Nem volt rossz könyv, szívesen untam, bár sokszor azt éreztem, hogy időpocsékolás az, amikor Mark nem volt hajlandó elmondani mindent az FBI-nak. Elhiszem, hogy fél és meg van ijedve, de hamar vége lett volna mindennek, ha beszél. Néha emiatt untam és azt is, hogy végig találgatások voltak a holttest gyanánt.

Milana>!
John Grisham: Az ügyfél

Néhol nem volt hiteles nekem a 11 éves Mark, ám mégis szívesen olvastam ezt a Grisham regényt is.

briggg>!
John Grisham: Az ügyfél

Nagyon tetszett. Nem mostanában olvastam ilyen izgalmas, fordulatos regényt.

gigi777>!
John Grisham: Az ügyfél

Nagyon szeretem Grisham stílusát. Bár a filmet már korábban láttam, de a könyv nem okozott csalódást. Most is logikus, néhány csavarral megspékelt a történet. Végig feszült izgalommal olvastam és bár tudtam, hogy mi lesz a vége, mégis élveztem. Néha még a könnyek is kicsordultak a szememből. A gyerek logikája, sokszor félelmet nem ismerő cselekedetei bizonyítják, mennyire nincs is tisztába a rá leselkedő veszéllyel. Az ügyvédnő alakja is szimpatikus, amint a gyerek érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját.

Renáta_Farkas_2>!
John Grisham: Az ügyfél

Fantasztikus tortenet, orulok, h a meses gyermekkoromba semmi hasnoloba nem botlottam….nagyon szepen van felepitve az egesz tortenet, az anyuka karaktere nagyon pozitiv peldat tar elenk, a hibaival egyutt,persze. Egy anyuka ebben a szituacioban is a gyermeke mellett van, tanacsokkal latja el, es megis szabadjara enget,nem surgeti,hanem tamogatja. Reggie Love egy kulonleges ugyved, ertheto hogy miert olyan amilyen. Mark hietetlen intelligenciaval bir a filmek teren,talan ez valamennyire tulmisztifikalt, de ez megsem zavaro a konyvben. Erdekes,erdekfeszito tortenet. Erdemes elolvasni.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Mark tizenegy éves volt, és már két esztendeje többé-kevésbé rendszeresen dohányzott, meg sem próbálta abbahagyni.

(első mondat)

bptoth>!

Mr. Fink, én nem tudom, hogy ezt maguk ott New Orleansben hogy csinálják, de nálunk az a szokás, hogy a tanút megesketik a vallomástétel előtt. Ezt úgy hívják, hogy „a tanú megesketése". Hallott már ilyenről?

Huszonnégy


Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Turow: Ártatlanságra ítélve
Scott Turow: Ártatlan
Scott Turow: Beismerő vallomás
Mario Puzo: A Keresztapa
Stephen King: A remény rabjai
Dennis Lehane: A Mystic River rejtélye
Dennis Lehane: Viharsziget
Harlan Coben: Senkinek egy szót se
Dennis Lehane: Titokzatos folyó