Az ​ítélet eladó 81 csillagozás

John Grisham: Az ítélet eladó John Grisham: Az ítélet eladó John Grisham: Az ítélet eladó

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Annyi ​sikertelen próbálkozás után talán most megtörténik az áttörés, és sikerül kártérítésre kötelezni a dohányipart (pontosabban szólva az egyik dohányipari céget). Ezt a célt tűzte ki magának az a nyolc ügyvéd, akik hasonló kárigényes ügyeken már meggazdagodtak. További gyarapodásuk érdekében nem sajnáltak fejenként egy-egy milliócskát összeadni, és hosszú hónapokat tölteni a felkészüléssel.

Az ideális ügyfél felkutatása, akinek ügyét aztán megfelelő bíróság elé lehet vinni, valamint kellő létszámú tanút és szakértőt összegyűjteni valóban nem kis munka. Ráadásul nem érdemes semmit sem elkapkodni, hiszen az eddigi perekben minden esetben az alperes nyert (vagyis a dohányipar), ami a vád felkészületlenségét bizonyította.
Márpedig ha most sikerül kedvező ítélet kiharcolni, akkor beláthatatlan mennyiségű hasonló ügyfélre lehet számítani, hiszen annyi a dohányos, és közülük annyian halnak meg rákban. Aranybánya annak, aki kitartó – és aki megnyeri az első ilyen… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Geopen, Budapest, 2011
624 oldal · ISBN: 9789639093003 · Fordította: Szántó Judit
>!
Geopen, 2008
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639093003
>!
Geopen, Budapest, 2003
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639574007 · Fordította: Szántó Judit

1 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 12

Most olvassa 3

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

kerimaci P>!
John Grisham: Az ítélet eladó

John Grisham mindig jó érzékkel nyúl témákhoz, ez most sem volt másképp. Ezúttal a dohányipar ellen indított per kulisszái és az ezt átszövő cselszövések köré épül a történet. A fő fókusz az esküdtek köré épül, hogyan választják ki őket és ebben az esetben hogyan próbálják őket csalárd módszerekkel az egyik, vagy másik fél javára elkötelezni. Érdekes az is, hogy miként reagálnak erre maguk az esküdtek és milyen módszereket vetnek be a felek az ő meggyőzésükre. Emellett a másik történetszál az esküdtszékbe beépülő Nicholas Easter, már önmagánban az, hogyan tud beépülni, majd neki tetsző ítélet irányába vinni a nézeteket. Alapvetően amúgy tetszett a könyv, bár a fél csillag levonás mindenképp jár, mert szerintem kicsit túlírt volt, legalább 120 oldallal hamarabb be lehetett volna fejezni.

Manocska0123>!
John Grisham: Az ítélet eladó

A felénél kezd unalmassá válni, túl kiismerhetőek a karakterek és vontatott a tárgyalás.
Nagyon emlékeztet a történet dinamikája és helyzetei Backman Hétköznapi szorongások kötetére.
A közepén nagyon megül a történet, kb 100 oldal a hétköznapokról, viszont a végére behozza a történetet és sok kérdésre választ kapunk.

Röfipingvin P>!
John Grisham: Az ítélet eladó

Talán most – 2012. 09. 16. – olvastam ötödjére, de még mindig izgalmas volt, érdekfeszítő. Grisham magasan hozza a színvonalát.
Itt az esküdtszék munkájába, életébe kapunk betekintést, ők itt a főszereplők inkább, mint az ügyvédek. Az esküdtek és azok, akik azon munkálkodnak, hogy meg tudják venni őket, hogy a számukra kedvező ítélet születhessen.
Számomra már csak hab a tortán, hogy a per pont a dohányzás, a dohányipar ellen irányul. Kiskorom óta erősen ellene vagyok a dohányzásnak, és végtelenül boldog voltam, amikor apám szokott le közel 30 évnyi, és amikor a nagyapám közel 50 évnyi dohányzás után.
Nem feltétlenül tartogat a könyv meglepetéseket sem a jogi krimi kedvelőinek, sem pedig azoknak, akik a dohányzással kapcsolatosan szeretnének új információkra szert tenni – bár első olvasáskor (még gimis voltam) a reklámok és a reklámpszichológia még nekem is új volt.

Tehát, aki szereti Grishamet, az ebben a könyvében sem fog csalódni! :)(:

3 hozzászólás
krautwurstkinga>!
John Grisham: Az ítélet eladó

Másodszori olvasásra is élveztem, szerintem Grisham nagyon jó a tárgyalótermi történetekben.
Ebben a könyvben beleláthatunk egy amerikai dohánygyár elleni per lefolyásába. A felszínen mindenki minden törvényt betart, mosolyog, kedves és udvarias, közben pedig a háttérben próbálják befolyásolni az esküdtszék döntését (ami persze a cím alapján nem egy nagy meglepetés). Kicsit talán kevés volt a Nicholas-Marlee páros munkájának, szervezkedéseinek a bemutatása, valahogy túl könnyen ment nekik minden, de ettől eltekintve élveztem az egész történetet.

Fanni_Dorottya>!
John Grisham: Az ítélet eladó

Elég lassan indult be, utána viszont már nagyon érdekelt – kár hogy közben egyetem volt és nem volt annyi időm olvasni, mint szerettem volna. A címből már persze lehetett tudni, hogy mire megy ki a játék, a végső csavarra mégis csak a legvégén sikerült rájönnöm, csak egy kicsivel a leleplezés előtt.
A felvázolt világ végig a Briliáns elmékre emlékeztetett (ott is ugyanígy, a színfalak mögött zajlik a lényeg, és éppen hogy csak eszükbe jut néha hogy jah, am van ám itt egy hivatalos per is ami zajlik), remélem Grisham többi könyve is ilyen és elmerülhetek még egy kicsit benne.

mamono P>!
John Grisham: Az ítélet eladó

Ez volt az első könyv, amit Grishamtől olvastam anno. később jöttek újabbak is, de ez volt a kedvencem tőle.Izgalmas könyv, meglepő fordulatokkal. Nagyon élveztem. Nem csak első olvasásra, hanem másodjára is.
Ez volt az első olyan könyv, amiből bár láttam a belőle készült filmet is, nem zavartak az eltérések, hanem szerettem mindkettőt.

>!
Geopen, Budapest, 2003
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639574007 · Fordította: Szántó Judit
Miyako71 P>!
John Grisham: Az ítélet eladó

A könyvet azután olvastam el, hogy az ez alapján készült filmet kb. 15-ször láttam már. A filmben számomra sokkal egyértelműbben megítélhető téma körül (fegyvervásárlás) forog a történet, ahol sokkal kézenfekvőbben bizonyíthatóak az ok-okozati kapcsolatok. A könyvben nem tetszett, hogy orvosi vélemények és statisztikák feszülnek egymásnak, amikkel gyakorlatilag minden bizonyítható, és mindennek az ellentettje is. Így a kérdés nem az, hogy mi az igazság, hanem az, ki melyik orvosnak/statisztikának hisz (megjegyzem, nem dohányzom, és szerintem is káros a dohányzás, de a statisztikákról és értékelésükről ez a véleményem).
Ettől függetlenül a könyv mesteri munka, kiválóan rejtegeti az író, hogy ki, miért és hogyan mozgatja a szereplőket.

Orbantorgyan>!
John Grisham: Az ítélet eladó

Néhány oldal elolvasása után rájöttem, hogy már olvastam. Ennek ellenére végig izgalommal olvastam. Mert ez egy jó krimi. Kicsit romantikus túlzás, kicsit idealizált. A dohányzás elleni harc mostmár más szinteken folyik. Minden állam a legnagyobb haszonélvező. Ezért nemis cél azembereket végleg leszoktatni. Kár, hogy nálunk nem képes senki ilyen pert indítani! Pedig gyilkolnak bennünket dizel kipufogógázzal, rákkeltő kajákkal, azbeszttel, kerámiákkal, sütőkkel, mindenképpen. A németek százezer vagon szemetet szállítottak ide. Semmi per! Semmi per!!!

nyolcadikutas P>!
John Grisham: Az ítélet eladó

Grisham regényt nyolc, uszkve tíz év után vettem kezembe újra. Remek történet – Grisham a bírósági regények koronázatlan mestere – olyan történetvezetéssel, mely fogva tartja az olvasót. A miliő is érdekes – cigaretta pro és kontra –, mitől is tüdőrák a tüdőrák.
Kiváló darab.


Népszerű idézetek

Röfipingvin P>!

– A nikotin függőséget vált ki; a függőség profitot termel – nyilatkozta. – A dohányipar fennmaradása azon múlik, hogy mennyiben képes rászoktatni a felnövekvő nemzedékeket a cigarettára. […] Milliókat költöttünk a gyerekekkel kapcsolatos kutatásokra. Kiderítettük, hogy a legtöbben kapásból meg tudják nevezni a három legtöbbet hirdetett cigarettamárkát.

358. oldal 5. bek.

Kapcsolódó szócikkek: cigaretta · dohányzás · függőség
Röfipingvin P>!

– És mihez kezd majd, ha a sörre szokik rá? – kérdezte Jerry. – Beperli tízmillióra a Budweisert, mert a többi gyerek is sört szlopál?

585. oldal 4. bek.

3 hozzászólás
Röfipingvin P>!

– Még a napra is pontosan emlékszem. Tizenhárom éves voltam, és megláttam azt a hatalmas plakátot a Decatur Streeten, egész közel a házunkhoz, és ott volt rajta egy olyan magas, deltás, fekete srác, igazán csuda jóképű, feltűrt farmerben gázolt be a tengerbe, a nyakában egy bomba jó fekete csajjal, az egyik kezével csapkodta magára a vizet, és a másikban ott volt a cigi. Mind a ketten vigyorogtak, csak úgy ragyogott a harminckét foguk. Mentolos Salemet szívott a srác. Hát ez halálos, gondoltam; ez az igazi menő élet. Nekem is ez kéne. Így aztán hazamentem, előszedtem a pénzem a fiókból, elszaladtam a vegyesboltba és vettem egy csomag mentolos Salemet. Egy métert nőttem a többiek szemében. És így történt, hogy azóta is egyfolytában mentolos Salemet szívok. […] És énnekem ne papolják, hogy mindenki le tud szokni, én is függőségbe estem, ahogy itt mondják, világos? Nem megy az olyan könnyen, de nem ám. Húszéves vagyok, két csomaggal szívok el naponta, és ha nem hagyom abba, az ötvenet se érem meg.

584. oldal 2. bek.

Kapcsolódó szócikkek: függőség
Zúzmara>!

Mire a lány kikötött Lawrence-ben, már két diplomát is összegyűjtött, de nem akaródzott még megállapodnia egyetlen pályán sem, ezért azt fontolgatta, hogy ő is beiratkozik a jogi karra, a céltalanul sodródó amerikai diplomások e nagy gyermekmegőrzőjébe.

Röfipingvin P>!

Bizonyítani fogják, mondotta, hogy a cigaretta tüdőrákot okoz, közelebbről pedig azt, hogy az elhunyt Jacob Woodnak, ennek az érdemes férfiúnak azért kellett tüdőrákban elpusztulnia, mert majdnem harminc éven át Bristol márkájú cigarettát szívott.

82. oldal 3. bek.

Kapcsolódó szócikkek: cigaretta
Röfipingvin P>!

Jacob tizenhat éves korában szívta el az első Redtopját, mert minden haverja Redtopot szívott. […] Az asszony eredetileg azt szerette volna, ha végképp abbahagyja a dohányzást, de erre nem volt képes, így aztán a Bristolt választotta, mert a reklámok szerint annak alacsony a kátrány- és nikotintartalma. Mire huszonöt éves lett már napi három csomagnál tartott; erre pontosan emlékezett, mert ekkor született az első gyermekük és Celeste, a felesége rászólt: ha nem hagyja abba, nem fogja megérni az unokái világrajöttét.

99. oldal 12. bek.

Kapcsolódó szócikkek: dohányzás
Röfipingvin P>!

Az egyik általa vezetett vizsgálat kimutatta, hogy a cigarettában rovarirtó és növényvédő szerek üledéke, azbesztrostok, azonosítatlan hulladék anyagok és padlóról összesöpört szemét maradványai találhatóak.

298. oldal 4. bek.

Kapcsolódó szócikkek: cigaretta
Röfipingvin P>!

– Maga hány éves volt, amikor cigarettázni kezdett?
– Tizennégy.
– És miért csinálta?
– A Marlboro-cowboy miatt. Az összes haverom Marlborot szívott. Vidéki srácok voltunk, imádtuk a lovakat meg a rodeót. Iszonyúan imponált nekünk az a marlborós tag. Olyan rámenős volt, olyan vagány, vagy hogy is mondjam…

369. oldal 4. bekezdéstől

Kapcsolódó szócikkek: dohányzás
Röfipingvin P>!

És ezekben a pillanatokban valamennyi esküdt lelki szeme előtt felmerült az a bizonyos plakát: a kemény, barázdált arc, a határozott áll, a kopott bőrdzseki, talán még a hóborította hegyek is a háttérben. Hát nem a függetlenség netovábbja, hogy az ember egyszerűen köp a világra, és a szájába biggyeszt egy Marlborót? Létezhet olyan tizennégy éves srác, aki ne szeretne hasonlítani a marlborós cowboyra?

369. oldal 8. bek.


Hasonló könyvek címkék alapján

William L. Myers Jr.: Életem védelme
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Michael Connelly: Az igazság ára
Jodi Picoult: Házirend
William Landay: Jacob védelmében
Meghan March: Buja éjszakák
Graham Moore: Bűnösök
Nora Roberts: Éjszakai munka
Alafair Burke: Egy feleség dolga