A ​Pelikán ügyirat 95 csillagozás

John Grisham: A Pelikán ügyirat John Grisham: A Pelikán ügyirat John Grisham: A Pelikán ügyirat

A tehetséges és szemrevaló New Orleans-i joghallgató szemináriumi dolgozatában egy olajmágnást kever gyanúba. A dosszié kikerül az egyetemről, útra kél és pusztítani kezd. Meggyilkolnak két bírót, akiket látszatra csak egy régi környezetvédelmi ügy, a pelikánvédelem köt össze. A nyomozásba bekapcsolódik a CIA és az FBI, megjelenik a színen egy híres terrorista, és hamarosan a kis környezetvédelmi ügy mögül politikai botrányok, korrupció és nem utolsósorban hullák bukkannak elő. Mindenki gyanús, senkiben nem lehet megbízni. Az ifjú ügyvédjelöltre és riporter barátjára vár, hogy felgöngyölítse a páratlanul veszélyes bűnügyet…

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Geopen, Budapest, 2016
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 6155331664
>!
Geopen, Budapest, 2007
464 oldal · ISBN: 9789639765108 · Fordította: Wertheimer Gábor
>!
Geopen, Budapest, 2004
464 oldal · ISBN: 9639765102 · Fordította: Wertheimer Gábor

4 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

hcs23>!
John Grisham: A Pelikán ügyirat

Az első könyvem volt Grishamtől, egyelőre ezzel nem győzött meg. Tipikus politikai krimi (ilyen van amúgy? ennyi politikát én regényben még nem olvastam…), lassú kezdéssel, klisés megoldásokkal, kidolgozatlan karakterekkel és némileg hiteltelen sztorival, megspékelve néhol egy kis követhetetlenséggel is. Egészen biztosan van ennél sokkal jobb könyve is a szerzőnek, ilyen szempontból kicsit sajnálom, h a film – amit nem láttam, így még azt sem mondhatom, h az rontotta volna le nálam – hírneve miatt nekem (és még biztosan sokan másoknak is) ez a kötet jelentette az első találkozást Grishammel. Julia Roberts pedig a könyv alapján egyáltalán nem illik ehhez a karakterhez.

Manoli>!
John Grisham: A Pelikán ügyirat

Már első olvasáskor is nagyon szerettem a könyvet. Először láttam a filmet (már vagy 4x-5x megnéztem és ez egyik kedvencem), utána olvastam a könyvet. Egyik sem jobb a másiknál, sőt a film nagyon is követi a könyv történéseit. A bíróságok és az amerikai politika területete nem az erősségem, de ez a könyv úgy van megírva, hogy egy amatőr is élvezi és érti. Végig drukkoltam a joghallgatónknak és nagyon örültem (már a filmben is), hogy kap egy komoly segítséget az igazság felderítésében. Szórakoztatott, lekötött és élveztem az olvasást, közben a film jelenetei peregtek a fejemben. Kész video olvasás volt :)

Röfipingvin P>!
John Grisham: A Pelikán ügyirat

Nagyon nagyon régen láttam a filmet. Aztán megnéztem még egyszer. És aztán pár hónap múlva megint… Szóval sokszor.
Egyszer csak szembe jött ez a könyv a könyvtár „ingyen elvihető” dobozában. Addig nem is esett le, hogy a nagy kedvenc filmem regényadaptáció… Szóval hatalmas mosollyal a képemen hazavittem a kicsit viharvert példányt. És elolvastam. Nem egyszer… sokszor.
Első és mindmáig abszolút kedvenc John Grisham regényem!

11 hozzászólás
Töki>!
John Grisham: A Pelikán ügyirat

Egy átlagosnak mondható politikai krimi, aminek anno nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Amíg olvasod viszonylag jól elvagy vele, de mély nyomokat nem hagy benned. Tisztességes iparosmunka a zseniális A cég és a nagyszerű Az ügyfél között. De Grishamtől ez kevés.

_ada>!
John Grisham: A Pelikán ügyirat

Szóóóval… Maga az alaptörténet nem rossz, Grisham biztosan remek író, de ez a könyv felért egy kínzással. Keserű lecke egy író leghíresebb könyvével kezdeni abban a hiszemben, hogy az a legjobb. Talán a film az oka? Nem tudom, de ha John Grisham neve felmerül, azonnal erre a műre asszociálok. Még soha nem olvastam a szerzőtől, és ezen szerettem volna javítani. Most meg félek, hogy a rossz élmény örökre elvette a kedvem.
Nem a legrosszabb olvasmány volt, ami valaha a kezembe került, de az elvárásaimhoz képest nagy csalódás. Az első 100 oldalon minimum háromszor közel kerültem hozzá, hogy örökre félre tegyem, mert egyszerűen untam, és nem értettem, miért nem lyukadunk már ki valahová! Rengeteg emellett a szemszögek váltakozása, és ha az olvasót nem érdekli, ki kicsoda, akkor nehéz eligazodni a fejezetek elején, hogy hol is kellene felvenni a cselekményszálat. A közepe aztán fellobbantotta a reményeimet, de a végére ebből csak hitetlenkedés maradt. Nem szeretem, mikor varázslatos módon minden szépen összejön. Vannak természetesen kivételek, de ez a regény nem tartozik közéjük.
És csak még egy dolog: ez a Darby Shaw… Biztosan más lett volna a végkifejlet, de én azért imádkoztam, hogy meghaljon. Bár gondolom, túl gyönyörű volt hozzá… Na, meg a spoiler… Utolsó szög a koporsómba.

Millázs>!
John Grisham: A Pelikán ügyirat

„Egy zöldfülű menekül a profik elől, és életben marad, hogy aztán beszámolhasson az élményeiről.” (400. old.) Na, pont ez zavart egy idő után. Az első kétszáz oldal izgalmas és pörgős volt. De aztán ellaposodott egy kicsit. Vártam egy csattanóra is. Majd egy másik Grisham-könyvben…

kvzs P>!
John Grisham: A Pelikán ügyirat

A könyv elolvasása után értettem meg, hogy miért tudtak Grisham könyveiből annyi jó filmet készíteni… Sodró lendületű, feszes ritmusú krimi, ami annak ellenére teljesen lekötött, hogy a belőle készült filmet már párszor láttam.

Bogoj>!
John Grisham: A Pelikán ügyirat

Nem volt rossz, de azért Grishamtól többet vártam. A filmet nem láttam (nem szeretem Julia Robertset), így semmit nem tudtam a történetről. Mindenesetre az itt lévő tartalomleírás nekem nem stimmelt azzal, amit én olvastam. A végére vártam valami csavart, de ez a vágyam nem kapta meg a kielégítést.
Volt pár dolog, amit nem igazán értettem, ezek nagy része a könyv végén a helyére került. Kicsit csalódás volt, ha legközelebb John Grisham könyvre vágyom, nem ez lesz, amit újra fogok tőle olvasni.

Szaniszló_Zsolt>!
John Grisham: A Pelikán ügyirat

Hát… Egy kicsit többet vártam, lévén, hogy egy sikeres film is készült belőle, világsztárokkal a főszerepben. Borzasztóan vontatott volt, többször abbahagytam, de végigrágtam magam… Szubjektív, de nem az én stílusom volt.

eshow>!
John Grisham: A Pelikán ügyirat

Izgalmas, fordulatos történet, főként az utóbbi időkben írt regényeihez képest. Nekem tetszett.


Népszerű idézetek

_ada>!

– Nos, mi a véleménye a bűnügyi újságíró munkájáról? – kérdezte Gray.
– Inkább disznót vágok.

Harmincnyolc (Geopen, 2007)

Szelén>!

A kocsi egy 1986-os évjáratú GL-s volt, riasztó nélkül; a vezetőülés melletti ajtó másodpercek alatt nyitva volt. Az egyik férfi elhelyezkedett a csomagtartón és cigarettára gyújtott. Vasárnap volt, majdnem hajnali négy. A másik férfi kinyitott egy kis méretű dobozkát, amit a zsebében tartott, és hozzálátott, hogy szétszerelje a kocsitelefont, amit Grantham olyan szégyenkezve vásárolt meg.

Millázs>!

… a léleknek szüksége van egy rövid, ám intenzív periódusra, a bánatra, aztán átlép a következő szakaszra. De át kell éreznie a fájdalmat: szenvednie kell önmegtartóztatás nélkül, mielőtt le lehetne zárni a történteket.

226. oldal

Szelén>!

Croft most Grantham Volvójában ült, mert ebben a kocsiban volt telefon. Dél volt, Croft az ebédre való füvet szívta, és azon tűnődött magában, hogy vajon annak ellenére is megül-e a szag a kocsiban, hogy az összes ablak le van tekerve.

Szelén>!

Thomas Callahan a Tulane Egyetem egyik legnépszerűbb oktatója volt, elsősorban azért, mert nem volt hajlandó délelőtt tizenegy előtt előadást tartani.

Szelén>!

Hetente egyszer borotválkozott, amikor már viszketni kezdett a bőre; ha pedig nagyon lehűlt az idő – ez meglehetősen ritkán következett be New Orleansben –, szakállt növesztett.
Híres volt arról, hogy gyakorta került intim kapcsolatba a lány hallgatókkal.

Szelén>!

Azért is népszerű volt, mert alkotmányjogot tanított, egy fölöttébb népszerűtlen, ám kötelező tantárgyat. Briliáns képességeinek és könnyed stílusának köszönhetően sikerült érdekes tantárggyá varázsolnia az alkotmányjogot.

Szelén>!

Külsőre olyan volt, mint egy farmer: szalmakalapban, tiszta kezeslábasban, szépen vasalt khakiszínű ingben és csizmában. Dohányt rágott és a móló alatti sötét vízbe köpködött. A bagót is úgy rágta, mint egy farmer. Kisteherautója, bár új modell volt, meglehetősen lestrapált és koszlott benyomást keltett, rajta észak-carolinai rendszámtábla. Mintegy százméternyire parkolt a homokban, a móló túlsó végénél.

Szelén>!

– Mit szív? – kérdezte a férfi a csónakból. Látta a korlátnak támaszkodó farmer körvonalait, az arcát azonban nem láthatta.
– Lucky Strike-ot – felelte a farmer. Hülyéknek való játék ez a jelszavasdi.
Vajon még hány fekete gumicsónak úszik pontosan ebben az időpontban, pont ennek az ódon mólónak az irányába? Ostobaság az egész, de mégis mennyire fontos.

Szelén>!

Khamel elhelyezte fekete Adidas táskáját kettejük közt az ülésen, és a teherautó megindult a part mentén.


Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Turow: Ártatlanságra ítélve
Thomas Harris: A vörös sárkány
Gillian Flynn: Sötét helyek
Michael Connelly: Az igazság ára
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
James Ellroy: Amerikai tabló
Dot Hutchison: Pillangók kertje
J. A. Redmerski: Megölni Sarait