A ​halott üzlettárs 73 csillagozás

John Grisham: A halott üzlettárs John Grisham: A halott üzlettárs

Patrick Lanigan, a sikeres ügyvéd férfikora delén úgy dönt, hogy kilép eddigi életéből. Elege van rossz házasságából, tehetségtelen kollégáiból, a munkáját kísérő hazugságokból.
Az álom gyönyörű! Elköltözni a világ másik felére, ahol senki nem ismeri, s gazdagságban élvezni hátralévő életét azzal a nővel, akit szeret. Ám Patrick nem romantikus álmodozó, hanem racionális gondolkodású, csavaros eszű férfiú. A legapróbb részletekig kidolgoz egy ördögi tervet…
Sikerül-e megvalósítani álmait? Elhiszi-e a világ azt a színjátékot, amelyet kitervel, és amelyben a főszereplő ő maga, a tét pedig az élete? Megtudhatjuk a szerző feszültséggel teli, fordulatos regényéből, amelyet garantáltan végigizgulhat az olvasó.

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Geopen, Budapest, 2007
456 oldal · ISBN: 9789639765177 · Fordította: Wertheimer Gábor
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1998
364 oldal · ISBN: 9635486413 · Fordította: Wertheimer Gábor

Kedvencelte 9

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

smetalin>!
John Grisham: A halott üzlettárs

Rettenetesen mérges vagyok az íróra, grrrr-brrrrr.
Ez egy nagyon jól felépített könyv, egy nagyon jól kitalált cselekménnyel, jó karakterekkel. Olvastatja magát, pörögnek az oldalak visz a lendület, hajt a kíváncsiság, na jó ennyiből már lehet érteni mire szeretnék utalni!:) A vége viszont egy olyan nagy klisé, egy nulla, egy -egy-egy semmi, végig azon törtem a fejem, na vajon mekkora csavarral zárja sorait, hisz a történetben egyik csavar követi a másikat, tehát a végére kell tartogatni a megagiga hatalmas ágyútöltelék csavart. Igen mint már sejtitek egy kis csavarka nem sok se lett,útközben elszórta az összeset, ezt mindenki kitalálja, na ezért a nagy felháborodás. Pedig nagyon jó könyv, Patrick fiú jól kifundálta, hogyan kell lelépni 90 millió dollárral és mit tegyen ha egyszer elkapják, ezt követtem nyomon olvasás közben. Ezért jár a négy csillag, pedig szívem szerint a vége miatt kettőt is vontam volna le, de az csak 5 oldal a 450 oldalból.

1 hozzászólás
Norbitzki>!
John Grisham: A halott üzlettárs

Régen olvastam, de emlékszem mennyire lekötött. Jó kis könyv volt!

zarzamora>!
John Grisham: A halott üzlettárs

Az ítélet eladó mellett a másik kedvencem a szerzőtől. Letehetetlen, és a végén van a csattanó.

nyolcadikutas>!
John Grisham: A halott üzlettárs

Az ember úgy fut át rajta, mint expressz vonat a falun.
Remek történet kifogástalan tálalásban. Még mindig elcsodálkozunk, milyen mocskos és korrupt a világ. A kicsit meglepó befejezés az író saját véleménye is lehet, mert furcsa lenne itt a happy end. A karakterek kifogástalanok, mint mindig. Grisham többek között verbálisan erős.
Műfajában szinte hibátlan regény.

Kiskosar>!
John Grisham: A halott üzlettárs

Könnyen és gyorsan olvasható, kicsit túlidealizált, de szórakoztató könyv. A célját, h kikapcsoljon a külvilágból, teljesen elérte :)

evica955>!
John Grisham: A halott üzlettárs

Ha egy Grisham regényt olvasok, mindig úgy érzem, hogy az a legjobb könyve. Aztán mindig jön egy újabb…most épp ez a kedvencem. Nem átütően izgalmas, de rengeteg csavaros részlet van benne, letehetetlen!

morcos74>!
John Grisham: A halott üzlettárs

Nem volt rossz, de…
Szeretem az ilyen firnyákos kis történeteket és most nem is a történettel volt gondom, hanem azzal, hogy nem hozta meg azt a hangulatot,életérzést, ami általában Grisham történeteit átjárja. Talán kicsit több erőfeszítést vitt bele a történet logikai kidolgozásába, mint az irodalmi kivitelezésbe. Azért érdemes volt elolvasni.

kvzs P>!
John Grisham: A halott üzlettárs

Stílusában kicsit eltér a többi -általam olvasott- Grisham regénytől. A sztorinak csak egy része halad lineárisan, az előző 4-5 év történéseit, a történet előzményét apró mozaikonként adagolja az író/főhős. Erre a szándékos adagolásra néha nem értettem, hogy miért van szükség a főszereplő részéről.
A könyv szokás szerint megint az amerikai jogrendszert mutatja be egy érdekes eseten belül, azonban itt a szokásostól eltérően nincsenek egyértelmű oldalak. A jónak nem tudtam szurkolni, a rosszat nem tudtam teljesen elítélni, és sajnáltam a véletlenül belecsöppenőket, mert csak eszközök voltak vmelyik oldal kezében. Ebben a történetben lényegében mindenki vesztes volt.
Nem értettem, hogy a főszereplő miért bízott meg ennyire a nőben, és ezért előre megéreztem a végét. Nem lesz a kedvenc Grisham regényeim között.


Népszerű idézetek

Szédültnapraforgó>!

Vannak férfiak, akiknek negyven körül kicsúszik a lábuk alól a talaj. Úgy érzik, életük kátyúba jutott, ez új feleséghez hajtja őket, vagy esetleg vissza az egyetemi barátokhoz. Nem így a jó öreg Patrick. Félelmeit úgy ünnepelte meg, hogy megölte magát, ellopott kilencvenmillió dollárt, és felszívódott.

78. oldal

Szédültnapraforgó>!

Az álom, hogy egyszerűen elsétálsz, eltűnsz az éjszakában, aztán amikor feljön a nap, egy másik ember vagy. Minden gondodat magad mögött hagyod: az állandó robotolást, a rossz házasság okozta fájdalmakat, a nyomást, hogy egyre gazdagabb és gazdagabb legyél. Neked is van ilyen álmod, nem, Karl?
– Szerintem mindenkinek az életében eljön egyszer az az időszak, amikor ilyesmiről álmodozik.

175. oldal

Szédültnapraforgó>!

A fogyás a két füled között kezdődik. Határozd el magad, nem olyan nehéz.

186. oldal

Szédültnapraforgó>!

Misztikus köd vonta be az ügyet. A jogi rendszer megvédelmezi a közülük valót.

321. oldal

Szédültnapraforgó>!

Ahogy az várható volt, Trudy sírni kezdte. Szemét elfutották a könnyek, ajka remegett, orra hosszúra nyúlt, és már zokogott is. J. Murray már több ezerszer látta ezt. Mindig sírnak; nem azért, amit tettek, hanem azért, mert fizetniük kell a bűneikért.

164. oldal

Szédültnapraforgó>!

Ott álltunk a sír körül, a könnyeinkkel küszködtünk, az özvegyet vigasztaltuk, te pedig ott gubbasztottál a fán, mint egy kövér béka, és rajtunk röhögtél.

190. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jodi Picoult: Egyszerű igazság
Harlan Coben: Az erdő
William Landay: Jacob védelmében
John Dickson Carr: A júdásablak
Michael Connelly: Az igazság ára
Erle Stanley Gardner: A morcos lány esete
Erle Stanley Gardner: A baglyok nem pislognak
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
Harper Lee: To Kill a Mockingbird
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!