A ​csaló 39 csillagozás

John Grisham: A csaló John Grisham: A csaló

Malcolm ​Bannister, a kisvárosi ügyvéd belekeveredik egy szövevényes csalási, pénzmosási ügybe. Bár nem igazi bűnöző, csupán kihasználták naivitását, a szövetségi bíróság tíz évre ítéli. Nehezen felépített egzisztenciája romba dől, felesége elválik tőle, fiát elveszíti, barátai cserbenhagyják.
Éppen börtönbüntetése felénél tart, amikor egy hegyvidéki nyaralóban szörnyű bűntény történik: meggyilkolnak egy szövetségi bírót. A helyszínelők a ház alagsorában egy hatalmas, bombabiztos páncélszekrényt találnak – tárva-nyitva, üresen. Vajon miféle értékeket őrizgethetett nyaralójában a köztiszteletben álló, de gazdagnak nem mondható bíró? És ki lehetett az, aki ismerte a titkát?
Malcolm azt állítja, tudja, ki a gyilkos, és alkut ajánl a szövetségi kormányzatnak: megosztja velük az információt, cserében azonnal szabadul, továbbá új személyazonosságot és új arcot kap. Az FBI sehogy sem halad a nyomozással, ezért elfogadja az ajánlatot. Ám amikor úgy tűnik, a gyilkos cinkosai… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Geopen, Budapest, 2016
412 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155331695
>!
Geopen, Budapest, 2013
416 oldal · ISBN: 9786155331022 · Fordította: Wertheimer Gábor

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

dtk8 P>!
John Grisham: A csaló

A könyv egy ártatlanul elítélt ember harcáról szól, aki nem azt akarja bebizonyítani, hogy nem kellene, hogy börtönben legyen, hanem a rendszer visszásságait felismerve akar minél jobban járni. Vagyis a cél nem csak az, hogy kijöjjön, á, az pite. Hanem hogy mindenkit átverjen, durván.
Ez egy érdekes alaphelyzet, de mindezt annyira hideg fejjel adja elő az elbeszélő, hogy borzasztó nehéz vele azonosulni. Egy csomó cselekedetét nem értettem út közben, persze, hogy aztán majd leessen a húszfillér, és megvilágosodjak, hogy ennek a lépésnek kellett ahhoz a másikhoz vezetnie, és igen, tényleg milyen fifikás a csávó. De annyira nem kapott el, nem érdekelt.

zsófcsa>!
John Grisham: A csaló

ezt nevezem fordulatos regénynek. számomra kicsit más volt, mint az eddigi Grisham olvasmányaim, de végig lekötött, és csak kapkodtam a fejem a végén. egyszer érdemes lenne újraolvasni, hogy az elejétől kezdve képben legyek :)
voltak részek, amelyeket már túlkomplikáltnak találtam, és tényleg csak a végén értettem meg, hogy miért kellett bizonyos részleteket túlírni. meglepő volt, na. :)

showtimee>!
John Grisham: A csaló

Első olvasásom Grisham-től, a jogi krimik királyától. Egyik nagy mesterművével szerettem volna megismerkedni vele, de mivel csak ez volt bent a könyvtárban, ezzel kellett beérnem. Elolvasva a könyvet már kezdem érteni, hogy miért is szeretik annyian az írót. Nagyon jól tudja az orránál fogva vezetni az olvasót, nagyon jól csűri-csavarja a szálakat és menet közben képtelenség rájönni, hogy mi a csoda fog történni. Miközben olvastam, egyáltalán nem tudtam még csak találgatni sem, hogy mi lesz ennek a végkifejlete. Rengeteg mellékszál, értelmetlennek tűnő cselekedetek a főszereplő részéről, de a végén minden összeáll egy egésszé, és a megoldás valami hihetetlen. Egy igazi macska- egér játék az FBI és egy ártatlanul bekasztlizott fekete ügyvéd között.
Egy negatívum, ami nem biztos, hogy a könyv hibája (kiderül a következő regénye után), hogy nagyon lassan olvasatta magát a történet, egy hét kellett a kiolvasásához, ezért fél csillag levonás.

mate55 P>!
John Grisham: A csaló

Vérprofi írói stílusa, garantált szórakozást és kikapcsolódást nyújt. A főszereplő narrációjából rengeteg dolgot, érdekességet tudhatunk meg az amerikai börtönviszonyokról, az FBI kihallgatási módszereiről, a már többször hallott tanúvédelmi programról. Egyensúlyt teremt a jogi thrillerek és a kalandregények eszköztára között.

Judit_Sike P>!
John Grisham: A csaló

Sok Grisham könyvet olvastam, de szerintem ez az egyik legjobb. Malcolm karakterét úgy építette fel, hogy egyszerűen minden pillanatban rá kellejen figyelni, egy pillanatra sem szabad elkalandozni, mert azonnal elveszel, és nem tudod mit miért csinál. Én így is elvesztem, fogalmam sem volt, miért teszi, amit tesz, próbáltam megfejteni, de nem ment. Annyi fordulat és csel van benne, hogy el sem tudom képzelni az író hogy tudta követni.

tza62>!
John Grisham: A csaló

Még csak a második könyvem a szerzőtől, de a függőség jeleit vélem felfedezni magamon. Letehetetlen, szövevényes és az olvasó figyelmét (éberségét) is igénybe veszi, nem lehet nem figyelni minden pillanatban, mert a szálak szövese folyamatos, de egyben nagyon izgalmas is. 5 csillagos nálam..

Erika7>!
John Grisham: A csaló

Grisham 100%-osan biztonságos, 5 csillagos olvasmány. Minden esetben!

Tóth_János>!
John Grisham: A csaló

Tökéletes mű. Hamisítatlan Grisham alkotás. Remekül kitalált alap történet, és ahogy kitisztul a kép a végéhez közeledve… Mesteri! Nem véletlenül a kedvenc íróm! :)

NyáriJudit>!
John Grisham: A csaló

Izgalmas, fordulatos könyv, alig vártam, hogy megtudjam a történet végét! Bár a vége kicsit összecsapott szerintem, de a történet jó volt.

eshow>!
John Grisham: A csaló

Hát mit mondjak?! Nem volt rossz, mert igazándiból alig tudtam letenni. Ugyanakkor nem hagyott túl nagy nyomot bennem. Tényleg szórakoztató és izgalmas, de ennyi.


Népszerű idézetek

showtimee>!

– Mi tartott ilyen sokáig?
– A személyi bankárom egy csinos lány, és rám vetette magát.
– Máskor is voltak ilyen problémái?
– Nem nevezném problémának, de igen, a nők vonzódnak hozzám. Légycsapóval kellett mindig elhajtanom őket.
– Csak így tovább! Sok derék férfi bukását okozták már.

showtimee>!

– Sosem leszek szabad ember.
– Kijut a börtönből.
– És életem hátralévő részében állandóan hátrapillantgatok majd.

showtimee>!

Az ember rájön, milyen kemény, milyen jól alkalmazkodik a helyzethez, képes életben maradni, hiszen nincs más választása.


Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Turow: Ártatlanságra ítélve
Scott Turow: Ártatlan
Scott Turow: Beismerő vallomás
Mario Puzo: A Keresztapa
Gregg Hurwitz: Kíméletlen
Brenda Joyce: Halálos ölelés
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Greg Iles: Csontfa
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak