A ​cég 171 csillagozás

John Grisham: A cég John Grisham: A cég John Grisham: A cég John Grisham: A cég

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Harward kitűnő végzős diákjáért a Wall Street leghíresebb ügyvédi irodái versengenek. Ő azonban egy mephisi cég mellett dönt, amely házat, elegáns kocsit, magas fizetést ígér. Eleinte remekül alakulnak a dolgok, a munkatársak kedvesek, megértők és nagyon gazdagok, a feleségek tüneményesek, csodálatos anyák, a gyerekek édesek… A fiatalembernek eleinte imponál a kihívásokkal teli luxusélet, de hamarosan rájön, hogy a családias közeg voltaképp csapda. Az ügyvéd gyanút fog, titokban nyomozni kezd, rájön, hogy akaratán kívül egy bűnszövetkezet alkalmazottja lett. A maffia gépezete is működésbe lendül, Mitchnek menekülnie kell, és vérfagyasztó kalandok után mindörökre eltűnik üldözői szeme elől…

John Grisham: The Firm

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Geopen, Budapest, 2016
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155331657
>!
Geopen, Budapest, 2011
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639574748 · Fordította: Wertheimer Gábor
>!
Geopen, Budapest, 2006
624 oldal · ISBN: 9639574740

6 további kiadás


Kedvencelte 17

Most olvassa 4

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 42


Kiemelt értékelések

Bla I>!
John Grisham: A cég

Egy nagyon híressé vált bestseller, egy kőkemény krimi. Izgalmas, pörgős az ügyvédi etika kérdéseit feszegeti, s kiderült a könyv csak alapjaiban egyezik meg a filmmel. Mindkettő kitűnő. Mit válasszunk? Dolgozzuk agyon magunkat, fogjuk be a pofánkat, legyünk kőgazdagok és életünk végéig rettegjünk, mikor kapnak el, vagy van esetleg becsületes út is, azaz volt, mert oda már nem juthatunk vissza, hisz csapdába estünk a gazdagság vonzásának, s ezzel együtt a cinkosságnak csapdájába. Kitűnő regény két ártatlan, törekvő fiatalról, akik csak boldogok szeretnének lenni az életben, s végül túlélik az elcsábulást, de kemény árat fizetnek, s örökre megváltozik az életük…

csillabella>!
John Grisham: A cég

Az első könyvem az írótól (biztos nem az utolsó), nekem nagyon tetszett(tényleg nagyon!). Kellemes bevezetés volt a cég megismerése: rengeteg pénz, ház olcsón, céges BMW, kerítés kolbászból stb. A nehéz évek után Mitch nagyon várja, hogy mindezt megadhassa feleségének. A napi 16 óra munkával nem is lenne baj. Viszont ezzel a céggel valami nem stimmel: a gyanús halálesetek, és egy nap megkeresi Mitchet egy FBI ügynök is.
Egyáltalán nem untatott, nem voltak töltelék részek a 620 oldalban.

https://kesztenye.blog.hu/2020/01/23/john_grisham_a_ceg_152

Barbár>!
John Grisham: A cég

Jó krimi, érdemes elolvasni.
Izgalmas cselekmény párosul egy fontos erkölcsi probléma felvetésével. Mitch a pénz uraival tartson vagy a törvénnyel. Előbbi esetben kőgazdag lesz, de előbb-utóbb rács mögé kerül, utóbbi esetben sok pénztől esik el, és elképzelhető, hogy hamarosan kinyírják. A megoldást úgy kellene megtalálnia, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon.
Az író nagyon szellemes megoldással zárja a történetet. Néhány véleménnyel ellentétben ez így nagyon rendben van, mert nincs az előírva, hogy a vége a főhős diadalmenete kell hogy legyen, miközben minden kocka a helyére kerül.

adamtailor93>!
John Grisham: A cég

Korábban már láttam a filmet, most pedig kedvet kaptam a könyvhöz is, és egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. Végig izgalmas, pörgős lendület jellemzi. Olyannyira beszippant a történet, hogy észre sem veszi az ember és már kb. a felén túl is van.
Első könyvem volt az írótól, de biztos fogok még tőle olvasni.

HegTam>!
John Grisham: A cég

Számomra kicsit lassan indult be a történet, amilyen hosszan lett felvezetve olyan gyorsan teljesedett ki. Az utolsó kb 100 oldalt szinte faltam. A pörgős részt jobban élveztem, mint a bevezető részeket. Persze arra szükség volt a történet teljességéhez.
Bár mai szemmel, a mai technikákkal azt hiszem kivitelezhetetlen lenne egy ilyen terv megvalósítása, mint amit a főszereplő megálmodott.
Ez volt a második könyv amit olvastam az írótól, de valószínüleg nem az utolsó.

2 hozzászólás
Uzoni_Zsuzsanna>!
John Grisham: A cég

Már többször olvastam ezt a könyvet és rendkívül jónak tartom, ez egy szépen kidolgozott krimi, amelyben bőven van cselekmény, észjáték! Ki kit ver át, ki kit húz csőbe? Mitch az FBI-t, vagy épp a maffiát? Esetleg fordítva? Ki lesz a nyertese a macska-egér játéknak?
A kedvenc részem a vége, amikor már mindenki akcióba lép, de nagyon tetszik az is, amikor Mitch megtudja, tulajdonképpen kinek is dolgozik. Akik szeretik az izgalmas, okos krimiket, azoknak nagyon ajánlom!
A könyvből készült filmet is láttam – nálam magasan a könyv vezet, sokkal árnyaltabb, bár a film sem rossz.

Nebula>!
John Grisham: A cég

John Grisham nagyon meg tudja teremteni regényei feszült hangulatát, így volt ezzel a könyvvel is. Nagyon izgalmas volt az alaphelyzet, a rejtély, ki mennyit tud, tudják-e hogy tudom hogy tudják hogy tudom… Nagyon tetszett, nem tudtam lerakni, de aztán a végét sikerült jól összecsapni, és elérni, hogy rossz szájízzel tegyem le.

sajtkukac P>!
John Grisham: A cég

Nagyon tetszett! Izgalmas volt, a cselekmény jól meg volt csűrve-csavarintva :)

A filmet előbb láttam, de mivel nem teljesen értettem a végét, gondoltam elolvasom a könyvet is. És milyen jól tettem! Sokkal izgibb mint a film (pedig a film is jó volt).
Hozzáteszem, hogy az első fele a könyvnek nagyon nehézkesen ment. Lassan haladtam, esténként gyorsan belealudtam. Nem kötött le ez az ügyvédeskedős munka – szörnyen uncsi lehet. De a második felénél úgy beindult a cselekmény, hogy 1 nap alatt befejeztem :-D

Ez volt a 2. könyvem az írótól, de már megvan a következő jelölt. :)

Janek777>!
John Grisham: A cég

Lehet némelyek megköveznek, de nekem nem okozott nagy katarzist ez a regény, előtte olvastam el a Siralomházat Grishamtől és az sokkal jobban tetszett (eddig 6 könyvét olvastam). A Cég inkább krimi jellegű szerintem nem pedig jogi thriller. A Siralomházban a karakterek is jobban ki voltak dolgozva, mint ebben. Szóval nem rossz a Cég, de nem éri el azt a szintet, hogy NR1 legyen a Grisham könyvek között.


Népszerű idézetek

Bla I>!

Szombatonként más képet mutatott az iroda. Az összes ügyvéd bent volt, csakúgy mint a legtöbb üzlettárs és néhány titkárnő. Ügyfelek azonban nem érkeztek, s íly módon az öltözködési előírások nem voltak érvényben. Annyi farmer volt az irodában„ hogy a társaság akár marhák terelgetésére is indulhatott volna. Sehol egy nyakkendő…

93. oldal

Bla I>!

Az asszony túl előkelőnek tartotta magát ahhoz, hogy dolgozzon, és egész felnőtt korát azzal töltötte, hogy társadalmi rangra igyekezett szert tenni egy olyan városban, ahol nem létezett társadalmi rang.

105. oldal

Barbár>!

– Lazarov minek jön ide? – kérdezte Dunbar, az ingatlanügyekkel foglalkozó üzlettárs. Azt, hogy „Lazarov”, úgy mondta, mintha Charles Mansont várnák vacsorára.

369. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Steve Berry: Az elveszett parancs
William Faulkner: Zsiványok
Abbi Glines: Álmomban szerettelek
Cormac McCarthy: Isten gyermeke
Lisa Wingate: Elrabolt életek
Anne L. Green: Törékeny vonzerő
Warren Murphy – Richard Sapir: A Pusztító színre lép
Dennis Lehane: Viharsziget