A ​cég 179 csillagozás

John Grisham: A cég John Grisham: A cég John Grisham: A cég John Grisham: A cég

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A Harward kitűnő végzős diákjáért a Wall Street leghíresebb ügyvédi irodái versengenek. Ő azonban egy memphisi cég mellett dönt, amely házat, elegáns kocsit, magas fizetést ígér. Eleinte remekül alakulnak a dolgok, a munkatársak kedvesek, megértők és nagyon gazdagok, a feleségek tüneményesek, csodálatos anyák, a gyerekek édesek… A fiatalembernek eleinte imponál a kihívásokkal teli luxusélet, de hamarosan rájön, hogy a családias közeg voltaképp csapda. Az ügyvéd gyanút fog, titokban nyomozni kezd, rájön, hogy akaratán kívül egy bűnszövetkezet alkalmazottja lett. A maffia gépezete is működésbe lendül, Mitchnek menekülnie kell, és vérfagyasztó kalandok után mindörökre eltűnik üldözői szeme elől…

John Grisham: The Firm

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Geopen, Budapest, 2016
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155331657
>!
Geopen, Budapest, 2011
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639574748 · Fordította: Wertheimer Gábor
>!
Geopen, Budapest, 2006
624 oldal · ISBN: 9639574740

6 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 17

Most olvassa 5

Várólistára tette 94

Kívánságlistára tette 48


Kiemelt értékelések

Bla I>!
John Grisham: A cég

Egy nagyon híressé vált bestseller, egy kőkemény krimi. Izgalmas, pörgős az ügyvédi etika kérdéseit feszegeti, s kiderült a könyv csak alapjaiban egyezik meg a filmmel. Mindkettő kitűnő. Mit válasszunk? Dolgozzuk agyon magunkat, fogjuk be a pofánkat, legyünk kőgazdagok és életünk végéig rettegjünk, mikor kapnak el, vagy van esetleg becsületes út is, azaz volt, mert oda már nem juthatunk vissza, hisz csapdába estünk a gazdagság vonzásának, s ezzel együtt a cinkosságnak csapdájába. Kitűnő regény két ártatlan, törekvő fiatalról, akik csak boldogok szeretnének lenni az életben, s végül túlélik az elcsábulást, de kemény árat fizetnek, s örökre megváltozik az életük…

latinta P>!
John Grisham: A cég

Néha el kell hagyni a komfortzóná(ma)t is…

    Most, miután x-edszerre elolvastam – első alkalommal újabb kiadásban – az SzJG-sorozatot, kíváncsivá tett, vajon miért is ezt a könyvet választotta Reni tizenkettedikben. off

Eléggé szövevényes, de afféle mozaikszerű, balladisztikus kihagyásokkal megírt történetről van itt szó.
    A tenyérbemászó stílussal elleplezett, a hatalmi pozícióhoz egyértelműen hozzátartozó korrupció nem pusztán a fiatal ügyvédét, hanem az én gyomromat is felforgatta.

    Viszonylag gyorsan haladtam vele, túl akartam lenni rajta.
off

@paf, köszönöm a kölcsönadást. :)

2 hozzászólás
csillabella>!
John Grisham: A cég

Az első könyvem az írótól (biztos nem az utolsó), nekem nagyon tetszett(tényleg nagyon!). Kellemes bevezetés volt a cég megismerése: rengeteg pénz, ház olcsón, céges BMW, kerítés kolbászból stb. A nehéz évek után Mitch nagyon várja, hogy mindezt megadhassa feleségének. A napi 16 óra munkával nem is lenne baj. Viszont ezzel a céggel valami nem stimmel: a gyanús halálesetek, és egy nap megkeresi Mitchet egy FBI ügynök is.
Egyáltalán nem untatott, nem voltak töltelék részek a 620 oldalban.

https://kesztenye.blog.hu/2020/01/23/john_grisham_a_ceg_152

Barbár>!
John Grisham: A cég

Jó krimi, érdemes elolvasni.
Izgalmas cselekmény párosul egy fontos erkölcsi probléma felvetésével. Mitch a pénz uraival tartson vagy a törvénnyel. Előbbi esetben kőgazdag lesz, de előbb-utóbb rács mögé kerül, utóbbi esetben sok pénztől esik el, és elképzelhető, hogy hamarosan kinyírják. A megoldást úgy kellene megtalálnia, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon.
Az író nagyon szellemes megoldással zárja a történetet. Néhány véleménnyel ellentétben ez így nagyon rendben van, mert nincs az előírva, hogy a vége a főhős diadalmenete kell hogy legyen, miközben minden kocka a helyére kerül.

adamtailor93>!
John Grisham: A cég

Korábban már láttam a filmet, most pedig kedvet kaptam a könyvhöz is, és egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam. Végig izgalmas, pörgős lendület jellemzi. Olyannyira beszippant a történet, hogy észre sem veszi az ember és már kb. a felén túl is van.
Első könyvem volt az írótól, de biztos fogok még tőle olvasni.

HegTam P>!
John Grisham: A cég

Számomra kicsit lassan indult be a történet, amilyen hosszan lett felvezetve olyan gyorsan teljesedett ki. Az utolsó kb 100 oldalt szinte faltam. A pörgős részt jobban élveztem, mint a bevezető részeket. Persze arra szükség volt a történet teljességéhez.
Bár mai szemmel, a mai technikákkal azt hiszem kivitelezhetetlen lenne egy ilyen terv megvalósítása, mint amit a főszereplő megálmodott.
Ez volt a második könyv amit olvastam az írótól, de valószínüleg nem az utolsó.

2 hozzászólás
xeral>!
John Grisham: A cég

Picit lassan indult, sok volt a dilemma, melyik jól fizető állást is fogadja el egy frissen kikerült jogaász a sok közül. Nos főhősünk Mitch itt még nem csillogtatja meg brilliáns elméjét, meglehetősen naivan úgy dönt, hogy a Memhisben lévő kicsiny irodát elonyben részesíti a többivel szemben. Aztán hamar rájön, hogy nem véletlen, hogy nincs fluktuáció a cégnél:-) Na rengeteg meló mellett, azért leteszi a vizsgáját, nincs szüksége alvásra. Aztán érdekes módon, mikor szorul a hurok átmegy ellentámadásba és már ő előzi meg az FBI-t és a maffiát is. A filmet nem láttam sose, gondoltam ideje elolvasnom, nekem tetszett, volt néhány logikai bukfenc, de belefér.

Muciolvas>!
John Grisham: A cég

Már többször olvastam ezt a könyvet és rendkívül jónak tartom, ez egy szépen kidolgozott krimi, amelyben bőven van cselekmény, észjáték! Ki kit ver át, ki kit húz csőbe? Mitch az FBI-t, vagy épp a maffiát? Esetleg fordítva? Ki lesz a nyertese a macska-egér játéknak?
A kedvenc részem a vége, amikor már mindenki akcióba lép, de nagyon tetszik az is, amikor Mitch megtudja, tulajdonképpen kinek is dolgozik. Akik szeretik az izgalmas, okos krimiket, azoknak nagyon ajánlom!
A könyvből készült filmet is láttam – nálam magasan a könyv vezet, sokkal árnyaltabb, bár a film sem rossz.

Nebula>!
John Grisham: A cég

John Grisham nagyon meg tudja teremteni regényei feszült hangulatát, így volt ezzel a könyvvel is. Nagyon izgalmas volt az alaphelyzet, a rejtély, ki mennyit tud, tudják-e hogy tudom hogy tudják hogy tudom… Nagyon tetszett, nem tudtam lerakni, de aztán a végét sikerült jól összecsapni, és elérni, hogy rossz szájízzel tegyem le.


Népszerű idézetek

Bla I>!

Szombatonként más képet mutatott az iroda. Az összes ügyvéd bent volt, csakúgy mint a legtöbb üzlettárs és néhány titkárnő. Ügyfelek azonban nem érkeztek, s íly módon az öltözködési előírások nem voltak érvényben. Annyi farmer volt az irodában„ hogy a társaság akár marhák terelgetésére is indulhatott volna. Sehol egy nyakkendő…

93. oldal

Bla I>!

Az asszony túl előkelőnek tartotta magát ahhoz, hogy dolgozzon, és egész felnőtt korát azzal töltötte, hogy társadalmi rangra igyekezett szert tenni egy olyan városban, ahol nem létezett társadalmi rang.

105. oldal

latinta P>!

    […] Egy nyitatlan Heinecken sörösüveg állt a széke melletti tócsában a betonon.

48. oldal, 4 (Fabula, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: sör
1 hozzászólás
Barbár>!

– Lazarov minek jön ide? – kérdezte Dunbar, az ingatlanügyekkel foglalkozó üzlettárs. Azt, hogy „Lazarov”, úgy mondta, mintha Charles Mansont várnák vacsorára.

369. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Steve Berry: A Romanov-jóslat
Mario Puzo: A Keresztapa
Stephen King: A halálsoron
Robert McCammon: Egy fiú élete
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Dennis Lehane: Viharsziget
Stephen King: A holtsáv
L. J. Shen: Sparrow
Donna Tartt: A titkos történet