A Világűr a kozmosz mélységének kutatástörténetét meséli el. Izgalmas betekintést nyújt a csillagászok munkamódszereibe, bemutatva, hogyan születnek az újságok címoldalaira kerülő felfedezések, illetve feltárja a mögöttük meghúzódó valódi történetet. Gribbin szemünk elé tárja a kozmosz hatalmas mélységeit, amihez segítségül hívja a könyvben található külön engedéllyel közzétett illusztrációkat, valamint a legújabb csillagászati teleszkópokkal készült lélegzetelállító fotókat.
Világűr 4 csillagozás

John Gribbin: Világűr Végső határunk
Lélegzetelállító, ugyanakkor közérthető bemutatása a Világegyetem működésének és kutatásának. Nem egyes égitesteket ismertet, hanem általános elveket, jelenségeket magyaráz meg, illetve érdekfeszítő módon mutatja be, hogyan kutatják a csillagászok az univerzumot. Persze az ismereteknek csak a felszínét kapargatja – ahogyan egy ismeretterjesztő könyvhöz illik, nem válik száraz, adatoktól hemzsegő szakkönyvvé. Igen látványos a képanyaga, bár néha nem értettem, hogy egyes képek miért kerültek be a könyvbe, vagy esetleg miért akkora méretben, de ez nem von le a könyv élvezeti értékéből. A csillagászat és a kozmológia eddig is érdekelt, de ha lehet, ezt az érdeklődést sikerült fokoznia ennek az olvasmánynak.

John Gribbin: Világűr Végső határunk
Teszkóban szereztem óccóért, de kimondottan megérte: ha nem is a legfrissebb információkat tartalmazza, de legalább szép képek vannak benne.

Az Arecibo rádióteleszkóp tányérja elég nagy ahhoz, hogy 4 milliárd üveg sört beletölthessünk.
154. oldal, 3.2. fejezet - Társalgás a csillagokkal (Alexandra, 2002)