Teknősök ​végtelen sora 522 csillagozás

John Green: Teknősök végtelen sora

A Csillagainkban a hiba szerzőjétől

A tizenhat éves Azát sosem hozta igazán lázba a szökevény milliomos, Russel Pickett utáni nyomozás, de miután százezer dolláros pénzjutalom forog kockán, legjobb és legvakmerőbb barátnőjével, Daisyvel buzgón kutatni kezd utána. Együtt próbálják megtalálni az utat először is Pickett fiához, Davishez.

Aza minden erejével igyekszik. Próbál jó gyerek, jó barát, jó tanuló és még jó detektív is lenni, miközben sötét belső gondolatai spirálként tekerednek köré.

Az Alaszka nyomában, a Katherine a köbön, a Csillagainkban a hiba, és Papírvárosok díjnyertes szerzőjének várva várt új könyve kíméletlen őszinteséggel meséli el Aza történetét.
A Teknősök végtelen sora ragyogó regény szerelemről, akaraterőről és egy élethosszig tartó barátságról.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2018
288 oldal · ISBN: 9789634066163 · Fordította: Szabó Luca
>!
GABO, Budapest, 2018
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066118 · Fordította: Szabó Luca
>!
GABO, Budapest, 2018
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634065890 · Fordította: Szabó Luca

Enciklopédia 50

Szereplők népszerűség szerint

Aza Holmes · Daisy Ramirez · Davis Pickett · Dr. Karen Singh · Lyle


Kedvencelte 78

Most olvassa 22

Várólistára tette 316

Kívánságlistára tette 346

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Pandalány P>!
John Green: Teknősök végtelen sora

Élmény, érzelmek és egy csodálatos történet

Hamisítatlan John Green-kötet ❤
Hatalmas lelkesedéssel kezdtem bele a könyv olvasásába, hihetetlenül kíváncsi voltam John Green legújabb alkotására. Annyira drukkoltam, annyira akartam, hogy ez egy csodás regény legyen és ne csalódjak, és azt kell, hogy mondjam: ÍGY LETT! Imádtam olvasni, belemerülni, izgulni Aza-ért és a többiekért.
Aki már olvasott az írótól, tudja, hogy mennyire egyedi látásmódja van. Ez megnyilvánul azokban a kifejezésekben, amiket használ, illetve abban is, ahogy felépít egy történetet. Egyrészt maga a sztori sohasem kiszámítható és unalmas, másrészt a karakterei meglehetősen különcnek számítanak szerintem a könyvek világában.
A regényre nagyon-nagyon kíváncsi voltam, hiszen egy ideje nem olvastam sajnos Johntól. Őszintén reméltem, hogy a Csillagainkban a hiba hatalmas, mindent elsöprő sikere után végre egy olyan regényt kapunk tőle, ami legalább olyan jó lesz és túl tud lépni saját határain az író. Az utána lévő regényekkel ez nem egészen sikerült szerintem, most viszont úgy érzem, hogy abszolút megugrotta a feladatot.
Új kedvencet avattam. ❤
Bővebben: http://pandalanyolvas.blogspot.hu/2018/03/john-green-te…

4 hozzászólás
MissFortune>!
John Green: Teknősök végtelen sora

Meglepően jó volt, nem vártam ilyen sokat ettől a könyvtől.
Az elején furcsa volt kicsit Aza betegsége, de aztán magába szippantott a történet. John Green nagyon jó író. Jobban tetszett ez a műve mint a Csillagainkban a hiba :) Könnyed volt, mégis volt mondanivalója. Az idézeteket imádtam benne.
Daisy nagyon unszimpatikus volt nekem. Nem hogy örülne, hogy spoiler Bosszantott egész végig.
Davist szerettem. Tetszett, ahogy a csillagokról mesél.
Szerettem volna ha a könyv vége nem így alakul. Nem tetszik ez a befejezés:/ Na, aztán meg ki az a hülye aki egy gyíkra hagy mindent?

2 hozzászólás
gabiica P>!
John Green: Teknősök végtelen sora

Valahogy mindig nehéz dolgom van, ha John Green könyvet veszek a kezembe. Hol nagyon tetszik, hol pedig egyáltalán nem szeretem.
Ez most valahogy a kettő között volt. A stílus a már eddig megszokott volt, kicsit zavaros, nehezen követhető, középpontban egy pszichés betegséggel, most főként a szorongással.
Azonban számomra unalmas volt. Valahogy nem tudtam kiismerni egyetlen szereplőt sem, és néhol azt éreztem, hogy a cselekmény is hiányzik, csak egy zavaros leírás az egész és nem is történik semmi.

A fülszöveg alapján teljesen másra számítottam. Azt hittem, hogy le fog nyűgözni a történet, megfűszerezve egy kis nyomozással, és semmi ilyesmit nem kaptam. Csupán Aza zavaros gondolatait sikerült megismernem, pontosabban elolvasnom, mert megismernem nem igazán. Egy idő után szinte teljesen eltűnt Russel Pickett, pedig azt hittem, hogy fontosabb szerepe lesz, ha már az egész fülszöveg róla szól.

Sajnáltam, hogy nem azt az élményt kaptam, amit szerettem volna, de őszintén, nem lep meg. Mindig nehéz, ha John Green könyvhöz nyúlok, sosem tudom, mit várhatok.

4 hozzászólás
beecebocaღ>!
John Green: Teknősök végtelen sora

Lehet kicsit sokat vártam tőle, néha fura volt, de összességében tetszett, a befejezést kivéve. John Green hozta a megszokott stílusát és Azát is nagyon megkedveltem, érdekes volt róla olvasni.☺️ És a könyv hatására még a Dr.Peppert is kipróbáltam, annyit említették benne.:D

Niitaa P>!
John Green: Teknősök végtelen sora

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/05/john-green-tekn…

"Úgy néz ki, a megérzéseim most sem csaltak meg: John Green munkássága nem nekem való. Elismerem, hogy vannak jó ötletei, melyek nem csak az egyediségükkel, hanem a kivitelezési formákkal is nagyot alkotnak, ám messze nem elég egy jó történethez. Véleményem szerint a regényben a főszereplőn kívül nincs semmi kézzel fogható. Minden mesterkélt, elveszik a lényegtelenség óceánjában. Arról már nem is beszélve, mennyire valótlan alapokra építette fel az egészet. Törvényszerűen nagyot szeretett volna alkotni, valami újat, amire senki sem mondhatja rá, hogy sablonos. Ez, ha úgy nézzük sikerült is neki, ám túllépte a hihetőségi határt, ami miatt a nagy része lényegét veszti. Emellett pedig a megfelelő kifejtést sem kaphatja meg az olvasó. Példának okául nincs még csak körvonalasan se megadva, honnan indult Aza mentális betegsége. A kezelése egy vicc. Egyik karakter sem tudja, mit jelent a felelősség. Ha tudnák, akkor ez a szerencsétlen lány már rég a javul útjára lépett volna.
Sajnálom, de úgy érzem, a John Green-nel tett pályafutásom hamvába holt lett. Nem hiszem, hogy a közeljövőben fogok vele még próbálkozni. Esetleg majd a későbbiekben kap tőlem még egy-két esélyt – hiszen senkit nem ítélhetünk el egy írása alapján –, de még ezt sem tartom valószínűnek. Egy szerző sem lehet minden olvasóval kompatibilis. John Green-nel nem tudtam megtalálni a közös hangsúlyt."

8 hozzászólás
Vicky3>!
John Green: Teknősök végtelen sora

„És így szűkül a spirál örökkön örökké.”

Azt hiszem legelőször is jobb tisztázni, hogy a fülszöveg elég félrevezető tud lenni. Valóban van itt nyomozás egy eltűnt milliomos után, de ez mind csak a háttérben folyik. Ugyanis a regény központi témája a mentális betegség és ezt úgy mutatja be az író, hogy bezár téged Aza fejébe, hogy átélhesd ez mit is jelent. Megtapasztalod milyen, mikor a gondolataid az ellenségeddé válnak, mikor úgy érzed legszívesebben szabadulnál a saját elmédből. Mikor bekerülsz egy spirálba, ami csak húz egyre lejjebb és lejjebb az örvénybe és képtelen vagy belőle szabadulni, pedig ésszel tudod, hogy mi történik éppen. Néha egészen fullasztó volt jelen lenni Azával együtt és átélni minden egyes lelki állapotát, de ugyanakkor lebilincselő is volt számomra látni a lélekerőt, ami ahhoz kell, hogy akár a mindennapokban funkcionáljon.

Bárkit megkérdeznél, mindenki tudna mondani legalább egy mentális betegséget és fel tudná sorolni a tüneteit, de egészséges embereknek megérteni, hogy mit is jelent egy mentálisan beteg személy tudatában lenni, hogy mi is játszódik le a fejében, szinte lehetetlen. Éppen ezért is tartom olyan nagyra ezt a regényt, mert általa bepillantást nyerhetünk Aza elméjébe és talán egy kicsit jobban megértjük az OCD és a szorongás komolyságát és olykor szinte reménytelennek tűnő állapotát. Hitelesnek éreztem az egészet és ehhez az is hozzájárulhatott, hogy John Green bevallottan is küzd ezekkel a mentális problémákkal, így saját tapasztalatait is beleszőhette a regényébe, életszagúvá téve azt.

Nagyon nagy pozitívuma a könyvnek a karakterek sokrétűsége és mélysége. Nem feltétlen szeretsz meg mindenkit, de nagyon jól vannak ábrázolva a kapcsolatok, akár ha Aza és a legjobb barátnője közöttit vesszük, nagyon emberi volt és eléggé reprezentálja a meg nem értést ilyen helyzetekben. De külön kiemelném Aza és az anyukája kapcsolatát. A YA könyvekre általánosan jellemző a szülök hiánya, vagy ha vannak is, akkor nagyon negatív szerepben tűnnek fel. Így külön jó volt egy ennyire jó anya-lánya kapcsolatról olvasni, ahol a szülő minden lépésénél próbálja támogatni a lányát és valóban jelen van a könyv során.

Bővebben: https://three-points-of-view.blogspot.com/2018/06/gondo…

vighagika P>!
John Green: Teknősök végtelen sora

Fantasztikus volt!
Elég nehéz összeszedni a gondolataimat, mert épp most fejeztem be az olvasást, így kissé még a kuszaság hatása alatt vagyok. John Greennel próbáltam már ismerkedni a Papírvárosok segítségével, viszont talán kicsit fiatal voltam még akkor ahhoz a kötethez, így nem hagyott maradandó nyomot bennem a történet. Az eddigi filmeket azonban láttam, és azok alapján biztosan állíthatom, Mr. Green vonzza a furcsa, és furcsán szerethető szereplőket.
A Teknősök végtelen sorát egyre többször láttam olyan embereknél, akikkel hasonló ízlésvilágban osztozkodom könyvek terén, így felraktam a kívánságlistámra, majd le, amikor anyával megláttuk akciósan a Tescoban. Remek döntés volt a megvásárlása!
Tovább a teljes értékeléshez: http://lifenexttous.blogspot.hu/2018/04/john-green-tekn…

Könyvmolylány20 P>!
John Green: Teknősök végtelen sora

John Green regényeivel eddig is hadilábon álltam.. Eddig két másik regényét olvastam ezen a mostanin kívül és egyik sem fogott meg igazán, de azt sem mondanám, hogy szörnyűek lennének. Nagyon jó alapötletei vannak és érdekes dolgokat dolgoz fel a regényeiben. Ebben a kötetben például a főszereplő lánynak van egy kényszeres betegsége, sokszor küzd pánikrohamokkal. Érdekes volt egy ilyen fiatal lány bőrébe beleképzelni magamat. Daisy igazán hűséges barát volt, mindvégig kitartott Holmesy mellett, mintha nem is legjobb barátok, hanem testvérek lennének. A kötet vége függővéggel zárult, az író nyitva hagyta a kaput az olvasónak, hogy mi magunk dönthessük el, hogy mi lesz a történet vége. Nyilván a való életben is így van ez, nincs „Boldogan éltek, míg meg nem haltak”, csak az ismeretlen jövő, amit csak úgy tapasztalhatunk meg, hogy átéljük és kitartunk. Hát Holmesyre is valami hasonló vár a kötet végén, nincs jövőbe való előretekintés, sem végérvényes happy end.

5 hozzászólás
tonks>!
John Green: Teknősök végtelen sora

Vegyes a kapcsolatom John Green-nel, de most megcsinálta. Nem választott könnyű témát és az E/1 szemszög miatt még jobban megnehezítette a saját dolgát, de megbirkózott a feladattal.
Pedig nem mondhatnám, hogy kifejezetten vártam az új könyvét, nem is tartottam túl nagy írónak, inkább csak mázlisnak, aki jókor alkot jó helyen és megtalálta a közönségét (és a kiadóját). A könyvtárban jött szembe és elcsábított a borító, és egy kellemes, gyorsan elfogyó tiniregényre számítottam, de ez sokkal több volt, mindenben. Igazán mély és elgondolkodtató olvasmányélmény, ami nyomott hagyott bennem. Tetszett a történet egyszerűsége, a karakterek közötti konfliktusok, Aza úgy mindenestül, a befejezés.
Érdekes, mert ugyan nem szeretem a Zabhegyezőt, de legfőképp az ugrik be erről a regényről, hogy pár évtized múlva a Teknősök végtelen sora alapmű lesz, ezerféleképp fogják kielemezni az iskolákban, a mostani generációt fogják vele azonosítani. Pont ahogy most mi a Zabhegyezővel tesszük.

1 hozzászólás
életem__könyvtára>!
John Green: Teknősök végtelen sora

A legérdekesebb John Green kötet volt amit eddig olvastam. ( Ez volt a negyedik könyvem tőle.)
Talán Aza betegsége miatt volt a legérdekesebb számomra, mert szokatlan volt erről olvasni, és mivel nem teljesen tudtam Aza gondolatait megfejteni. De ezt is nagyon szerettem, ahogy eddig az összes John Green könyvet. Tele volt érdekes gondolatokkal.
Daisy nem volt szimpatikus számomra, nem érdemelte meg Aza azt amit Daisy tett vele, és én nem igazán szerettem az ő karakterét.
Davist pedig kedveltem, ő jó karakter volt.


Népszerű idézetek

Fay>!

A szemünkbe akárki belenézhet, de az nagyon ritka, hogy olyasvalakire bukkanunk, aki ugyanazt a világot látja, mint mi.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aza Holmes · Davis Pickett
Belle_Maundrell >!

Azok a legjobb beszélgetések, amikor nem is emlékszel, miről volt szó, csak arra, milyen érzés volt.

211. oldal

Kapcsolódó szócikkek: beszélgetés · Davis Pickett
1 hozzászólás
Fay>!

Eljött a búcsú pillanata, barátaim, noha az is igaz: csak az búcsúzik el, aki viszont akar látni.

66. oldal

Kapcsolódó szócikkek: búcsú · Davis Pickett
Fay>!

Az a legrosszabb abban, ha valaki igazán egyedül van, hogy eszébe jut, hányszor kívánta, hogy bárcsak hagyná békén mindenki. Aztán amikor megteszik, békén hagynak, kiderül, hogy az illető borzalmas társaság a saját maga számára.

189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Davis Pickett · egyedüllét
Fay>!

Azt mondjuk, szerelembe esünk, mintha az valami tenger lenne, amibe bele lehet fulladni, vagy egy gödör. Semmi másba nem esünk, sem barátságba, sem dühbe, sem reménybe. Csak szerelembe.

153. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aza Holmes · szerelem
Fay>!

Nem az az igazi rettenet, ha az ember fél, hanem az, ha nincs is más választása.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aza Holmes · félelem
Belle_Maundrell >!

Élni egyet jelent a folytonos hiányérzettel.

282. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet
Fay>!

Ő: Akkor mi vagyok? És mi lehet bárki más?
Én: A legnehezebben definiálható szó az én.
Ő: Lehet, hogy az vagy, ami nem tudsz nem lenni.

84-85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aza Holmes · Davis Pickett · én
Pandalány P>!

– Szeretem a rövid, furcsa rímelésű verseket, mert az élet is ilyen.
– Ilyen az élet? – értetlenkedtem.
– Igen. Rímel, de nem úgy, ahogy várnánk.

154-155. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Nicola Yoon: Minden, minden
Jenny Han: Örökkön örökké: Lara Jean
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Trish Cook: Éjjeli napfény
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?
Kasie West: Az igazság pillanata
Kasie West: A távolság relatív
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Leiner Laura: Akkor szakítsunk