Papírvárosok 901 csillagozás

Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély
John Green: Papírvárosok John Green: Papírvárosok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Quentin Jacobsen egész életét azzal töltötte, hogy távolról csodálta a hihetetlenül kalandvágyó Margo Roth Spiegelmant. Így aztán, amikor a lány nindzsának öltözve kinyitja Quentin ablakát, bemászik rajta az életébe, és magával invitálja egy nagy fantáziával kitervelt bosszúhadjáratra, a fiú vele tart.
Egész éjszakás kalandjuk után új nap veszi kezdetét, s amikor Q megérkezik az iskolába, megtudja, hogy a mindig is enigmatikus Margo ezúttal valódi rejtéllyé lett. Hamarosan kiderül azonban, hogy vannak bizonyos nyomok, amelyek felderítése csak rá vár. Ezzel olyan csapongó kaland veszi kezdetét, amelynek során minél közelebb kerül, annál kevesebb tárul fel előtte a lányból, akiről azt hitte, jól ismeri.
A Printz-díjat elnyerő John Green azzal a ragyogó szellemességgel és izzó érzelmi őszinteséggel tér vissza, amely olvasók egy egész új generációját hozta lázba.

Eredeti megjelenés éve: 2008

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2015
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634060161 · Fordította: Gázsity Mila
>!
GABO, Budapest, 2015
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634060703 · Fordította: Gázsity Mila
>!
GABO, Budapest, 2015
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634060475 · Fordította: Gázsity Mila

1 további kiadás


Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Margo Roth Spiegelman · Quentin Jacobsen · Ben Starling · Marcus "Radar" Lincoln · Emily Dickinson


Kedvencelte 103

Most olvassa 69

Várólistára tette 359

Kívánságlistára tette 351

Kölcsönkérné 15


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
John Green: Papírvárosok

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Bevallom őszintén a Papírvárosoknak úgy kezdtem neki, hogy biztos voltam abban, hogy ez a könyv engem nem fog annyira elvarázsolni (egyébként tényleg rajta vagyok az ügyön, hogy leszoktassam magam e túl hamar és olvasás nélkül meghozott könyves előítéletekről). Ezzel szemben az első pár oldal után meglepődtem, mert azt vettem észre, hogy nem is olyan rossz ez a könyv. Margo egy olyan típusú csajnak tűnt, amilyen minden lány szeretne lenni, és akivel minden fiú szeretne összejönni. Quentin és a haverjai Ben és Radar nagyon szórakozatóak voltak, amolyan tinédzser Greg Heffley féle benyomást keltettek bennem. Quentin szülei is kellőképpen dilisek voltak ahhoz, hogy megszeressem őket.
Margo esti megjelenése valami szédületes volt, remekül szórakoztam e halas, szemöldök leborotválós és lesifotó készítős bosszúhadjárat közben.
Még a Margo utáni nyomozással sem volt semmi problémám, de aztán jött a végzős bál és az azutáni buli, ami után egy kicsit kezdtem kiábrándulni a történetből. A Margo utáni hajsza kezdett egyre jobban az agyamra menni, és maga Margo is egyre távolodott tőlem, olyan megfoghatatlan szereplővé vált számomra. Nem értettem, hogy ha ő egy ilyen übercool és übermenő és überkülönleges lány, akkor hogy járhatott például egy ilyen über átlagos és tipikus szépfiú Jase-szel, vagy hogy lóghatott együtt ilyen Lacey féle gimi szépe csinibabákkal. Egyszóval én magam teljesen kiábrándultam Margo Roth Spiegelmanból,
A könyv vége pedig…hát nem is tudom mit mondjak, nagyon nem szeretem az ilyesféle lezáratlan befejezéseket, amiket igazából nem is tudok hova tenni.
Ha a történet nem is, John Green stílusa viszont kifejezetten tetszett, biztos fogok még próbálkozni másik könyvével is. (Zsófi)
Ezt a könyvet a „TitkOLVASás” rovatunk keretein belül olvastuk el, ha Bea véleményére is kíváncsi vagy, megtalálod a blogon:
Http://konyvutca.blogspot.hu/2016/04/titkolvasas-john-g…

Ferger_Jolcsi P>!
John Green: Papírvárosok

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Pár éve láttam a filmadaptációt és azóta vártam, hogy a könyvet is olvashassam. Van egy különc, fura stílusa az írónak, ami megkülönbözteti őt a többitől. Ez a fura stílus nem feltétlenül rossz, csak néha kusza és érthetetlen, de a végére minden kitisztul. John Green ezúttal se happy enddel fejezte be a kötetet, de valahogy mégis minden a helyére került és letisztázódott. Tetszett, ahogy Q és a barátai bevállalnak olyan dolgokat is, amiket amúgy nem tettek volna meg, és hogy nagyon jól szórakoztak közben. Jó volt látni, ahogy felszabadultan, egy csapatként, igazi barátokként vágnak neki a nagy útnak, még ha úgy gondolják, hogy talán csalódás is lehet a vége. De ez esetben nem a megérkezés volt a legnagyobb öröm számukra, hanem maga az út, ahogy vállt vállnak vetve küzdöttek együtt azért, hogy időben odaérjenek a végállomásra. Nagyon kíváncsi vagyok a többi kötetére is, igyekszem azokra is sort keríteni, bár van pár, amit már olvastam.

AniTiger P>!
John Green: Papírvárosok

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Megvoltak a maga jó pillanatai a regénynek – főleg a fiúk kapcsán. Szórakoztatott, lehetett rajta nevetni, de mégsem volt újraolvasósan jó. Jobban élveztem Q, Radar és Ben történetét barátnőstül, családi gyűjteményestül, kínos sztoristul és mindenestül, mint Margo rejtvényeit vagy eltűnését.

És ez a gondom: ez a könyv igazából egy lány utáni nyomozásról szól, aki nyomokat hagyott hátra maga után, és amely nyomozás halálosan untatott. Szeretem a rejtélyeket, a misztikus eltűnéseket, a nyomozást, a kalandokat, de ezt nem bírtam… Margo egy satnya Alaska utánzat (bár Alaskát bírtam, Margot pedig nem), talán egyedül a regény eleje volt az, ami Margo kapcsán érdekelt is, tetszett is (a közös éjszakájuk Q-val). A könyv vége pedig… spoiler nélkül: kb. ezt vártam. Elgondolkodtatott és iszonyatosan felháborított.

A könyv nem újraolvasós, de a film annyira bejött, hogy azt lehet, hogy újranézem alkalomadtán. ^.^

Könyv és film: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/03/john-green-…

Pandalány P>!
John Green: Papírvárosok

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Nehezen találok szavakat erre a könyvre. Furcsa, érdekes, ugyanakkor a végén mégis kiborító volt számomra. Nagyon jól indult, izgalmas & lebilincselő volt, ahogy Margo & Quentin belevágtak a közös kalandba & éjszakába. Szimpatikus volt mindkét szereplő, illetve a barátaik is. Sajnos azonban a könyv utolsó harmada nehézkesen ment, lassan haladtam vele. Összességében tetszett a könyv, de nem tudnék rá tiszta szívből 5 csillagot adni. Az alapötlet jó, de a lezárásából hiányoltam a csavart, ráadásul a végére Margot kimondottan nem is kedveltem már. Kiábrándító volt, ahogy a barátait lekoptatta és az egész életfelfogása zavaros, logikátlan. Idegesítő volt. Viszont Quentint szerettem. Nem értettem, miért van úgy oda Margóért.

meseanyu P>!
John Green: Papírvárosok

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Ez volt az első könyvem Greentől, de már értem, miért szeretik ilyen sokan. Mindig örülök, ha egy népszerű szerző ugyanakkor igényes is, és ő, vagy legalábbis ez a regénye ilyen. Nem elcsépelt, filozofikus és lírai, de azért van benne egy nagy adag földhözragadt humor meg kaland, iskolai hétköznapok, szerelem. Egyedi hangvételű, mégis sok klasszikus elemet tartalmazó, igazi jó ifjúsági regény.

CsakSimánDorka>!
John Green: Papírvárosok

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Én most egy kicsit lehúzom ezt a könyvet! Az elejét nagyon élveztem, nem is értettem, hogy miért csalódtak benne annyian. Ez volt az első könyv, Green bácsitól, de még a Csillagainkban a hibát is el fogom olvasni, hiába, hogy ez annyira nem tetszett. Pontosabban addig nagyon is jó volt, míg én nem tűnt a drága Margo Roth Spiegelman. Aztán csak annyit vettem észre, hogy nem haladok vele, mert nem érdekel. Legszívesebben a középső részt kihagytam volna, mert számomra nagyon vontatott volt. Q annyira a megszállottja lesz az egész Margo dolognak, hogy az már beteges. A vége pedig….olyan semmilyen. Azonban volt egy két olyan pillanat, amikor jókat mosolyogtam. Ezek főleg akkor voltak, mikor a mindennapok kerültek előtérbe: a haverok, suli, végzős élet. Inkább ezekről olvastam volna többet!

6 hozzászólás
Szilvi00 P>!
John Green: Papírvárosok

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

John Green eddig egyetlen nekem való regényt írt, és kétszer okozott kisebb-nagyobb csalódást. Akkoriban Alaszka sem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, Margo egyenesen az idegeimre ment. És akkor a befejezésről ne is beszéljünk, mert megint felmegy a vérnyomásom, így kora reggel! Pár fejezet után kezdtem megsajnálni szegény Q-t. A nyomozásra is hamar ráuntam és a közepétől csak arra vártam, hogy érjek már a végére, mert mindegy merre jár a csaj, én megkeresem és megfojtom.

h_orsi>!
John Green: Papírvárosok

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Előbb láttam a filmet, minthogy olvastam volna a könyvet és meg kell vallanom, hogy az egy kicsit jobban tetszett. Sok oka van, de a legfőbb az a befejezése volt, de erről később.
Az egész közben olyan érzésem volt, mintha Margo egy olyan Alaszka lenne, aki nem spoiler, és emellett sokkal idegesítőbb és kidolgozatlanabb.
Ez első oldalak tényleg izgalmasak, de utána az egész mélyrepülésbe megy át. Miért? Mert egyszerűen nem történik semmi.
A vége pedig? Szerintem ez csak egy vicc… aki eljutott odáig, hogy végig olvasta Quentin szenvedéseit, nos az kap egy nagy rakás semmit.
Mások is jól mondták: ez a könyv önmagunk kereséséről szól. Quentin, aki a gimnázium 4 éve alatt egyszer se járt el bulizni, nem ivott alkoholt, nem hiányzott egyetlen óráról sem, mások számára láthatatlan volt; most az utolsó hetekben pótolja be azt, amit elmulasztott. Igazából ez érthető, remek, de az egész könyv valahogy most mégsem jött össze Johnnak.

4 hozzászólás
Nutellaღ__>!
John Green: Papírvárosok

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Hát nem tudom miért, de engem megint sikerült levenni a lábamról. :) Már a kezdetektől imádtam. Volt egy varázsa, ami magábaszippantott.
Nagyon megörültem, amikor megláttam, a könyvtárban, el se jött, hogy hidjem, hogy megvették.
Nagyon jó volt olvasni, egy felejthetetlen élményt nyújtott.
A szereplőket már az elején megkedveltem. Ben nem semmi… mekkora egy állat…khm.. akarom mondani.. nagyon jópofa. :D Margo- t is kedveltem, spoiler
A befejezés pedig ambivalens érzésekkel tölti el az embert, mivel egyben happy end, de kicsit szomorú is.

christine I>!
John Green: Papírvárosok

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Többet vártam ettől a könyvtől.
Egynek elment, biztos, hogy nem olvasom el többször.


Népszerű idézetek

Azura>!

Én valahogy úgy képzelem, hogy mindenkinek kijár egy csoda.

(első mondat)

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Fay>!

– Ezt mindig olyan nevetségesnek tartottam. Hogy valakik azért akarjanak veled lenni, mert jól nézel ki. Mintha a reggeli gabonapelyhedet is a színe, és nem az íze alapján választanád ki.

52. oldal

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Kapcsolódó szócikkek: gabonapehely · Margo Roth Spiegelman
Fay>!

Margo listáján a következők álltak:
3 egész Harcsa, mindegyik Külön becsomagolva
Veet (ami Arra való, hogy a lábadat Szőrtelenítsd, és nem Kell Hozzá borotva. A Csajos kozmetikai cuccoknál keresd)
vazelin
hatos csomag Mountain Dew
Egy tucat Tulipán
egy Palack víz
Papír zsepkendő
egy Flakon kék Festékspray
– Érdekes a nagybetűhasználatod – jegyeztem meg.
– Ja. Hiszek a nagybetűk véletlenszerű használatában. Merthogy az általános szabály oly igazságtalanul mellőzi a mondat közepén található szavakat.

45. oldal

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Kapcsolódó szócikkek: betű · Margo Roth Spiegelman · Quentin Jacobsen
Kacsamadár>!

Van itt valami, ami megakadályoz abban, hogy érdeklődést mutassak a báli cipők iránt. Ezt a valamit úgy hívják, hogy pénisz.

169. oldal

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Kacsamadár>!

– […] Hiszek a nagybetűk véletlenszerű használatában. Merthogy az általános szabály oly igazságtalanul mellőzi a mondat közepén található szavakat.

45. oldal

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Belle_Maundrell >!

A város talán papírból volt, az emlékek azonban nem.

287. oldal

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Fay>!

Olyan nehéz elmenni – egész addig, míg az ember el nem megy. Mert utána ennél könnyebb istenverte dolog már nincs is a világon.

289. oldal, 2. rész - 19. fejezet

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Kapcsolódó szócikkek: Quentin Jacobsen
Kacsamadár>!

És mostanra az élet maga lett a jövő. Az életed minden egyes pillanatát a jövőre gondolva éled.

47. oldal

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

agivagyok>!

Margo mindig is szerette a rejtélyeket. Én pedig a későbbi események fényében úgy láttam, annyira szerette a rejtélyeket, hogy ő maga is azzá vált.

16. oldal

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

mrsp >!

Chuck Norris könnyei a rákot is képesek lennének gyógyítani, de sajnos sosem sír.

254-255. oldal

John Green: Papírvárosok Egy excentrikus lány, egy idézet, egy rejtély

Kapcsolódó szócikkek: Chuck Norris

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

J. L. Armentrout: Origin
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Erin Watt: Megtört herceg
Rainbow Rowell: Tévelygő fiú
Marni Bates: Menő-riadó Kambodzsában
Richelle Mead: A végső áldozat
Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala
Adam Silvera: Az első, aki meghal a végén
Kasie West: P.S. I like You