Looking ​For Alaska 85 csillagozás

John Green: Looking For Alaska John Green: Looking For Alaska John Green: Looking For Alaska John Green: Looking For Alaska John Green: Looking For Alaska John Green: Looking For Alaska John Green: Looking For Alaska John Green: Looking For Alaska John Green: Looking For Alaska

Winner of the Michael L. Printz Award
An ALA Best Book for Young Adults
An ALA Quick Pick
A Los Angeles Times 2005 Book Prize Finalist
A New York Public Library Book for the Teen Age
A 2005 Booklist Editor's Choice
A 2005 School Library Journal Best Book of the Year

Before. Miles „Pudge” Halter is done with his safe life at home. His whole life has been one big non-event, and his obsession with famous last words has only made him crave „the Great Perhaps” even more (François Rabelais, poet). He heads off to the sometimes crazy and anything-but-boring world of Culver Creek Boarding School, and his life becomes the opposite of safe. Because down the hall is Alaska Young. The gorgeous, clever, funny, sexy, self-destructive, screwed up, and utterly fascinating Alaska Young. She is an event unto herself. She pulls Pudge into her world, launches him into the Great Perhaps, and steals his heart. Then…
After. Nothing is ever the same.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

>!
Penguin, London, 2019
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780593109069
>!
Dutton, New York, 2015
370 oldal · ASIN: B00OD4FQXU
>!
Penguin, London, 2014
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9780525427285

7 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

John Green

421 tag · 303 karc · Utolsó karc: 2020. augusztus 27., 22:32 · Bővebben


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Alaska Young · Miles 'Pudge' Halter · Chip 'The Colonel' Martin


Kedvencelte 24

Most olvassa 9

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

wolfsteps>!
John Green: Looking For Alaska

Nem tudom milyen a magyar fordítás, de az eredetit nagyon szeretem és imádom ahogy John Green ír. A Looking for Alaska régóta várólistás, szerintem még tinikorszakomból ragadt meg a fejemben, és kicsit féltem is, hogy most lerombolom a John Green szeretetemet azzal, hogy túl későn olvastam el ezt a könyvet. És bár nem azok a dolgok fogtak meg, amik annó 6-7 évvel ezelőtt a könyvében, azok a gondolatok és mélységek amiket most ragadtam ki a könyvből, anno tuti nem értettem volna. Vagy nem így értelmeztem volna.

A magány, a vágyódás, a labirintus kérdése, és mind-mind amit elénk tár az író engem annyira elvittek gondolatilag, hogy őszíntén nem annyira érdekelt már az, hogy mennyire vannak kidolgozva pl a karakterek, ami utólag nem is baj, mert kicsit gyengének tartottam őket. Alaskán kívül. Úgyanígy jártam a storyline-nal is…valahogy annyira belemerültem abba, hogy milyen témákat boncolgatunk a könyvben, hogy én teljesen ebbe a gondolati menetbe estem bele, ennél fogva pedig a hibákon vagy gyengeségeken se akadtam fel ami a történést illeti.

Aki valaha Tumblr-ezett vagy görgetett bármiféle tini motivációs idézetekkel teli oldalt, az találkozott valószínüleg már a fél könyvvel, mielőtt elolvasta volna azt. Na én rájöttem, hogy a nagy labirintusos gondolatok, amikkel anno teletűzdeltem a falamat stb. az honnan is ered. És ezt továbbgörgetve, amit ezelőtt soha nem tudtam felgöngyölíteni, az a saját életemmel kapcslatban lepett meg leginkább, amikor a könyv befejezésével egy átolvasott éjszaka után még egy órát feküdtem a sötétben és csak hagytam hogy hadd pörögjön az agyam. A végkövetkeztetésem pedig, hogy engem a megbocsájtás oldózna fel, ez mutatna kisajtót a labirintusban. Megbocsájtani másoknak, akik tönkretettek, de főleg magamnak, amiért ezt hagytam és amivé emiatt váltam, mint ember. Tinikönyv ide vagy oda, ezt most köszönöm Green-nek.

dottya P>!
John Green: Looking For Alaska

Woow, 5*
Nem véletlenül imádom John Green-t! Egyszerűen tökéletes volt, pont erre volt most szükségem.
Egyszerre vicces és komoly, egyszerű és kissé filozofikus, a szereplők élőek, az érzelmek valódiak és erőteljesek. Már az elején magába szippantott, és legalább akkora hatással volt rám mint a TFioS, pedig az nagy szó.
Kedvenc lett.

littlelinda P>!
John Green: Looking For Alaska

Nem számítottam rá, hogy ez a könyv ennyire megérint majd. Közel hasonló élményt nyújt, mint a Csillagainkban a hiba, de a halál véglegességét és fájdalmát nem egy gyógyíthatatlan betegség felől közelítette meg, viszont ugyanúgy fiatalok szemszögéből. Nagyon tetszett, ahogy a könyv első fele felépíti a szereplők karakterét és annak ellenére, hogy nincs konkrét története, érdekes és sokat lehet rajta nevetni. Az egyetlen, akiről nem igazán tudunk meg sokat, az Alaska – és ez így is marad, egészen a könyv végéig. spoiler A könyv második fele számomra nagyon megindító volt – imádom, ahogy John Green egyszerre meg tudja jeleníteni a nyers gyászt, a szomorúságot és keserűséget ami egy ember halálát követi, miközben nagy igazságokról fogalmaz meg gondolatokat, úgy, hogy az embernek akaratlanul is könnybe lábad a szeme olvasás közben. Miles és a Colonel tehetetlensége és bűntudata annyira valódi volt, és a vágyuk, hogy kiderítsék, spoiler, pontosan olyan kétségbeesett tinik képét mutatja, akik képtelenek elfogadni, hogy valaki, akit szerettek, nincs többé. A vége is nagyon tetszett, örültem a pozitív hangvételű zárásnak, és annak ellenére, hogy előfordul pár klisés gondolat, egy ilyen témában úgy gondolom, hogy pont ezekre a klisékre van szüksége az embereknek, hogy továbblépjenek.

kávésbögre P>!
John Green: Looking For Alaska

Nagyon örülök, hogy ezt és a The Fault in our Stars-t is angolul olvastam: nem tudom, milyen a magyar fordítás, de az biztos, hogy angolul annyira jó mondatok vannak mindkét könyvben, hogy már szinte azokért megérte elolvasni :)
A sztoriról: nekem kicsit lassan indult be, nem igazán sejtettem, hogy hova fogunk kilyukadni, aztán ahogy egyre többet láttunk Alaska-ból, támadt egy olyan érzésem, hogy spoiler Nagyon jó volt látni Miles fejlődését, ahogyan a barátok nélküli kamaszfiúból azzá változik, aki (nagyjából) szeretett volna lenni. Együtt izgultam vele és Chippel, hogy spoiler És az a sok volna…. Valahogy az jutott eszembe, hogy igen, mindenki életében ott vannak azok a volna pillanatok: el kellett volna mondanom, meg kellett volna állítanom, nem kellett volna megtennem… Miles-éban, Chip-ében, Takumi-éban is ott volt, de amit megtörtént, az megtörtént, ők pedig megpróbálták a legtöbbet kihozni belőle.
Ami nem tetszett, hogy helyenként azt éreztem, sokat ismétel a szerző, ugyanazok a mondatok, gondolatok bukkannak fel 40-50 oldalanként. De klassz kis könyv volt ez.

zsofigirl>!
John Green: Looking For Alaska

Az első John Green (mármint kronologikusan, nekem a második). Az a híres. Szerintem nincs olyan ember, aki nézeget néha tumblr oldalakat, és soha nem szaladt bele legalább egyszer, hogy I wanted so badly to lie down next to her and sleep. Not fuck, like in those movies. Not even have sex. Just sleep together, in the most innocent sense of the phrase.

Így lettem én kíváncsi évekkel ezelőtt erre a könyvre. Most pedig elolvastam. Green azt írja a végén, hogy ezt kifejezetten középiskolásoknak írta. Azt hiszem, ez valahogy tényleg így is van. Kellőképpen mély, kellőképpen sekély, valahol ott egyensúlyoz a határon. A szereplők keresnek, elveszítenek, próbálnak értelmet adni a dolgoknak több-kevesebb sikerrel. Szimpatikusak lettek annak ellenére, hogy ez az életstílus egyáltalán nem szimpatikus nekem, és ez azért valami. Bár kicsit összecsapottnak éreztem a jellembemutatásokat, főleg Alaskáról olvastam volna részletesebben. Nagyon tetszettek
a kis részletek, Alaska hatalmas könyvkollekciója, Pudge utolsó mondatai, a Great Perhaps, a 'croocked heart'-os kis versrészlet. Ezek olyan otthonossá és szerethető tették még a kollégiumot is a számomra.

(Sajnos a nagy csavart már az elején sejtettem, így nem ért meglepetésként.)

Szerintem túl nagy a hype John Green körül. Ez nem feltétlenül rossz, és nem okozott kifejezetten csalódást. A többi könyvét is el fogom olvasni.

2 hozzászólás
patakizs>!
John Green: Looking For Alaska

Hát…YA-nak nem volt olyan rossz, de azért rendesen tele volt tömve közhelyekkel…
Bocsi minden rajongótól, de én egyáltalán nem voltam megdőlve Alaskától. Egy szeszélyes hülye tyúk volt szerintem, amúgy is annyira irreális egy amerikai filmben egy agyonolvasott kamaszlány (ki olvas/érti tizenévesen Marquezt????). Miles egész végig azon agonizált, hogy akkor most ő mit jelentett a lány életében (elárulom: kb. semmit). Takumi, Colonel és Lara totálisan jellegtelenek voltak (na jó, Colonel nem annyira).
Ja, és kitalálhatóak voltak a részletek, spoiler
Az évszázad hecce…..hát…ezen mit kellett hetekig tervezgetni?

4 hozzászólás
lostgab>!
John Green: Looking For Alaska

Egyszerűen nem tudok neki 5 csillagot adni. Pedig annyit érdemelne, de nem megy. Green ebben a könyvben is zseniális, a mondatok könnyedek, egyik vezeti be a másikat, pont mint egy folyam, ami örökké csobog és folyik és viszi magával az embert. A karakterek voltak a hibásak, nem tudtam megszeretni őket, akármennyire is akartam. Egyedül The Old Man volt nagyon szimpatikus, szeirntem ha Green csak az ő óráit írja le, azt is végigolvasom. Viszont a többieket a becenevek számomra két dimenzióssá tették, és nehéz volt embert képzelnem pl. The Colonel mögé. (Holott bebizonyosodik, hogy igenis képesek mély, szívszaggató érzelmekre).
Alaska nem vált szimpatikussá, épp ezért nem tudtam átélni Pudge vonzalmát sem, bár ez részben amiatt is lehetett, hogy az empátiám sosem terjedt ki az ellenkező nemre, főleg nem annak 16 éves tagjaira.
A cselekményről nem igazán akarok írni, el kell olvasni és kész, ez mindenkire másképp fog hatni, és ez rendben is van így, hiszen a könyvben leírt érzelmek is számtalan módon manifesztálódnak az emberekben.
Viszont annyit el kell mondani, drága író barátunk most is igyekszik jól összetörni a szívünket, és ez részben (tudom, hogy nem szabad megint-et írnom, hiszen a TFiOS később íródott és az én olvasási sorrendem teljesen irreleváns) sikerül is neki.
Igazságtalanság a The Fault in Our Stars-hoz hasonlítani, mindenféle különbséget fel lehetne sorolni, épp ezért én nem is ezt teszem. DE óhatatlanul meg kell említani a TFiOS-t, hiszen mégiscsak John Green-ról beszélünk. Legalábbis olyan vonatkozásban, hogy jó döntés volt-e a TFiOS-zal kezdeni a John Green olvasást? Igen és nem. Igen, mert ha nincs a TFiOS, ami megkockáztatom, hogy az egész életemre hatással volt, akkor nem mostanában vettem volna kézbe az író bármelyik másik könyvét. Ugyanakkor NEM. Nem mert a TFiOS után, ha az ember nem kényszeríti magát újra meg újra, hogy meglássa benne az irodalmi géniuszt és a gyönyörűséget, ami ugyanúgy benne van ebben a könyvben is, csak más formában, hajlamos lesz elsiklani felette…

hungromit>!
John Green: Looking For Alaska

zseniális ifjúsági regény a „nagy talánról”.

Riika>!
John Green: Looking For Alaska

Fun, witty and sad. A story about a high school life everybody is dreaming of with an event nobody wishes for.

Aglareth>!
John Green: Looking For Alaska

Szinte hétköznapi, mégis érdekes, magával ragadó és megfogja az olvasót. Nem pont ilyen történetre számítottam, de imádom a drámát és a tragédiákat, szóval John Green-t mintha nekem találták volna ki. Ezt a könyvét is imádtam, és az első adandó alkalommal meg is vettem. Szeretem, hogy okosan ír, és a karakterei mind hasonlóak, mégis más a történetük.
Alaska mindig velem lesz.


Népszerű idézetek

Életveszélyes_és_Tilos>!

You spend your whole life stuck in the labyrinth, thinking about how you’ll escape it one day, and how awesome it will be, and imagining that future keeps you going, but you never do it. You just use the future to escape the present.

MrDarkside>!

Oh, right. Alaska, this is Pudge. Pudge memorizes people's last words. Pudge, this is Alaska. She got her boob honked over the summer.

One hundred twenty-eight days before

agivagyok>!

„Have you read all those books in yor room?”
She laughed. "Oh God no. I've maybe read a third of'em. But I'm going to read them all. I call it my Life's Library. Every summer since I was little, I've gone to garage sales and bought all the books that looked interesting. So I always have something to read. But there is so much to do: cigarettes to smoke, sex to have, swings to swing on. I'll have more time for reading when I'm old and boring.

MrDarkside>!

Sometimes you lose a battle. But mischief always wins the war.

Ninety-nine days before

Kapcsolódó szócikkek: Alaska Young
agivagyok>!

That's the mystery, isn't it? Is the labyrinth living or dying?

Tara_ I>!

Jesus, I'm not going to be one of those people who sits around talking about what they're gonna do. I'm just going to do it.

5 hozzászólás
Életveszélyes_és_Tilos>!

So I walked back to my room and collapsed on the bottom bunk, thinking that if people were rain, I was drizzle and she was a hurricane.

Életveszélyes_és_Tilos>!

You can’t just make me different and then leave. You can’t. You can’t change me and make my whole life centered around you, then leave.

Életveszélyes_és_Tilos>!

So I know she forgives me, just as I forgive her. Thomas Edison's last words were: „It's very beautiful over there.” I don't know where there is, but I believe it's somewhere, and I hope it's beautiful.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nicola Yoon: Everything, Everything
Sarah Dessen: Someone Like You
Amy Harmon: Making Faces
Morgan Matson: Amy & Roger's Epic Detour
Jennifer E. Smith: Windfall
Jennifer Niven: All the Bright Places
Becky Albertalli: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Jodi Picoult: Nineteen Minutes
R. J. Palacio: Wonder
Simone Elkeles: How to Ruin My Teenage Life