Katherine ​a köbön 466 csillagozás

avagy a szerelem képlete
John Green: Katherine a köbön John Green: Katherine a köbön

Tizedik ​Katherine csak azt akarta, hogy barátok legyenek.
Tizennyolcadik Katherine e-mailben rúgta ki.
K-19 összetörte a szívét.
Colin Singleton kizárólag Katherine nevű csajokra bukik. És ha sikerül összejönnie valamelyik Katherine-nel, akkor Colin előbb-utóbb lapátra kerül. Hogy egészen pontosak legyünk, eddig tizenkilenc alkalommal.
Colin, az anagrammakedvelő, elkeseredett gyermektehetség tízezer dollárral a zsebében, egy vérszomjas vaddisznóval a nyomában és az anyósülésen túlsúlyos, Judy bírónő-rajongó barátjával kalandos útra indul, de egyetlen Katherine sem bukkan fel a láthatáron. Colin elhatározza, hogy megalkotja az Alapvető Katherine előreláthatósági elméletet, amely reményei szerint bármely Kirúgott számára képes megjósolni bármely kapcsolat kimenetelét, és ezáltal talán visszaszerezheti a lányt.
Az Alaska nyomában szerzőjének árnyalt humorú regényében szó esik még szerelemről, barátságról és egy halott osztrák-magyar trónörökösről is.
(tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
GABO, Budapest, 2014
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636899141 · Fordította: Szabados Tamás
>!
GABO, Budapest, 2014
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636899394 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás
>!
GABO, Budapest, 2011
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636892890 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás

Kapcsolódó zóna

!

John Green

416 tag · 286 karc · Utolsó karc: 2023. augusztus 24., 20:15 · Bővebben


Enciklopédia 40

Szereplők népszerűség szerint

Hasszán · Lindsey Lee Wells · Colin Singleton


Kedvencelte 28

Most olvassa 33

Várólistára tette 254

Kívánságlistára tette 344

Kölcsönkérné 18


Kiemelt értékelések

Mollii>!
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Ez volt a harmadik John Green könyvem, eddig az Alaska nyomában-t és a Teknősök végtelen sorá-t olvastam el. Bátran ki tudom jelenteni, hogy ez tetszett a három közül a legjobban.
A karaktereket nagyon megszerettem, Colin-t kifejezetten. Nekem egy kicsit Sheldon Cooper-re emlékeztetett :) Csodáltam Colin-t, amiért napi 400 oldalt próbált olvasni, szerintem nagyon király :D
Az anagrammáknál kíváncsi lettem volna az angolra, mivel azt ugye normálisan nem lehet magyarra lefordítani.

Ezeregy_könyvem_meséi>!
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

„ Azt sajnos nem mondhatom, hogy ez a könyv végül bekerült volna a „Számomra legkedvesebb John Green regényeim” közé – azok úgy tűnik továbbra is a Csillagainkban a hiba, illetve a Papírvárosok maradnak – de szerencsére egyáltalán nem volt rossz ez a kötet, nekem például sokkal jobban tetszett, mint a Teknősök végtelen sora.

A történet számomra akkor vált izgalmassá – és nem utolsósorban igazán szórakoztatóvá – amikor a két srác Gutshot-ba érkezik és – többé-kevésbé – megpróbál beilleszkedni ebbe a közegbe. Vicces volt végignézni, hogy hogyan birkóznak meg számukra a számukra új helyzetekkel, hogyan kezdenek el nyitni új dolgok és emberek felé, hogy mit kezdenek a rájuk szabott feladatokkal és természetesen figyelemmel kísérni azt, ahogyan Colin igyekszik kidolgozni „ a szerelem képletét”.

A legszórakoztatóbb részek azonban mégis azok a párbeszédek voltak, amik Colin és Hasszán között zajlottak le. A két srácnak szerintem zseniális a humora és az, ahogyan ki tudják magukat vágni egyes helyzetekből. Ezt a két karaktert egyszerűen nem lehetett nem megszeretni – és mindezt úgy mondom, hogy eleinte Colintól a falnak tudtam volna menni, eleinte pihentetnem is kellett egy kicsit ezt a könyvet miatta -. Lindsyvel eleinte nehezen tudtam mit kezdeni, valahogy ő egy nagyon kis naiv, vidéki lánynak tűnt számomra, de a végére azért egészen megkedveltem őt is – bár közel sem annyira, mint a másik két karaktert -. ”

Teljes értékelés:
https://konyveskuckom.blog.hu/2020/03/06/john_green_kat…

dRen>!
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Nagyon tetszett a könyv, sokat nevettem Colin és Hasszán hülyeségein :D Nem voltak olyan mélyen szántó gondolatok benne, mint a Csillagainkban a hibában, de nem is érdemes összehasonlítani a két könyvet, mert nagyon különböznek, mind a történet, mind a mondanivaló tekintetében. Aki szereti a vicces, romantikus történeteket, mindenképp olvassa el! :)

>!
GABO, Budapest, 2014
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636899394 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás
DoreenShitQ>!
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Nagyon szerettem ezt a könyvet olvasni, de nem azért, mert annyira jó lett volna. Szeretem Greent, de ebben a könyvben nem volt annyira benne a stílusa, olvasás közben végig azt gondoltam, hogy olyan, mintha Green kísérletezne valami mással, vagy ez lenne az első könyve, és még nem nagyon tudja, hogy mi hogy. De ettől függetlenül nagyon örültem, hogy a kezembe került olvasási válságomban, mert gyorsan haladtam vele, olvastatta magát és elszórakoztatott. Nem kell ettől a könyvtől mély gondolatokat várni, semmiképpen sem összehasonlítandó a Csillagainkban a hibával. Vicces, romantikus, én csak Green stílusjegyeit hiányoltam nagyon, de ezektől eltekintve megér egy misét. :)

Pandalány P>!
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Annyira kocka könyv, hogy már fáj. :D
Ugyanakkor hamisítatlan John Green. Nagyon-nagyon szeretem, hogy John úgy ír, mint senki más és összetéveszthetetlen a stílusa más írókéval. Eddig minden regénye teljesen levett a lábamról az egyediségével és ez most sem volt másképp. Oké, az tény, hogy elfogult vagyok vele.
Ebben a regényében is olyan karaktereket alkotott meg, akik nem hasonlítanak más könyvek szereplőire. A maguk módján viccesek, érdekesek és ettől lesz az egész történet egyedi.
És a matekos énem rendkívül értékelte az egy-egy oldalakon felbukkanó grafikonokat, lábjegyzetek sokaságát és azt, hogy a főszereplő matekegyenlettel próbálta megoldani a szerelem „rejtélyét”. Nagyon örülök, hogy elolvastam és alig várom John újabb regényét.

Kikiriki>!
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Eleinte nagyon szenvedtem ezzel a könyvvel, amikor a felénél jártam, majdnem úgy döntöttem, hogy félbehagyom, de valahogy sikerült rávennem magam a folytatásra. A döntést nem bántam meg, a végére egész sokat fejlődött a történet. Néha én is úgy éreztem, mintha John az első szárnycsapásait próbálgatta volna ezzel a kötettel. Egyébként a történet szerintem viszonylag egyedi, nekem tetszett, de néha a kidolgozással volt bajom.
„Az utazások meglepő számú problémát képesek megoldani.”
Voltak benne vicces megállapítások, amikben nagyon rá tudtam találni a saját gondolataimra. :D
„A randizás végül is csak egyféle módon végződhet: gyászosan. Ha belegondol az ember, és Colin ezt gyakran tette, az összes romantikus kapcsolat (1) szakítással, (2) válással vagy (3) halállal végződik.”
Colint a könyv nagy része alatt kedveltem. Imádja a könyveket, okos, és kis szerencsétlen. Tetszett az elmélete a Kidobókról és a Kirúgottakról, mégha nem is sikerült teljesen megértenem. Elég sokszor felmerült a könyvben a tehetségesek és a zsenik közti különbség, ezt érdekesnek tartottam. Hasszánt is nagyon bírtam, hatalmas volt ez a karakter :D

BlackWidow>!
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

A lábjegyzeteket imádtam.
Újabb John Green könyv, újabb kategória.
Szeretem az okos fiúkat, így Colint is eléggé megkedveltem és Hasszánt is. John Green mindig belevisz valami új színt, valami szokatlant a történeteibe. Egyszerűen nem átlagos. Elképesztő.
Örültem, hogy olvashattam érdekességekről, kicsit úgy éreztem, hogy okosodok. Bár a matek-része nekem egy kicsit sok volt, de élveztem. Tetszett úgy lényegében az egész.
Lindsey is szimpatikus karakter.
Viszont nem éreztem azt a csúcspontot, ahol a legszomorúbb vagy a legkritikusabb a helyzet a sztoriban. Kicsit egysíkú volt, bár a vége határozottan boldogabb.
Úgy érzem ez csak egy történet volt, amit valakit elmesélt.
A vége pedig….? spoiler Fene se tudja.

BubbleTea>!
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Nekem ez az első könyvem John Green-től, és bevallom ez is egy kihívás miatt került a kezembe. Ettől eltekintve, én imádtam! :)
Nagyon tetszett Colin, érdekes volt ez a Katherine-s dolog, és nagyon tetszett az utazás is, amibe belekeveredtek. A matekos rész pedig főleg melengette lelkemet.
Tetszett a könyv mondandója, az események, a rengeteg függvény, és imádtam a karaktereket, akik teljesen valósághűek volt.
John Green teljesen lenyűgözött, alig várom, hogy újra olvashassak tőle! :)

Petrasek>!
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

A tehetségesek tanulnak, a zsenik cselekszenek.
Nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem is nyújtott sok újat. Igaziból a szürke hétköznapok ellen számomta tökéletes volt.
John Greentől megszokhattuk a mély mondanivalójú (enyhén szélsőséges) témákat, kérdéseket és ez ebben a könyvebn sem volt másképp. Minden lelki problémákból kapunk egy picit, többek között a megfelelni akarásról, a szeretehiányról és az odafigyelésről is. De.
Attól, hogy egy könyv valami fontosat akar közölni – legyen a bármi – még nem feltétlen jelent jó történetet. Kritikus szemmel nézve borzalom volt, de nem minden csak száraz tényből és adatokból áll. Úgy gondolom, hogy mindenfajta értékelést és kritikát befolyásol az ember jelenlegi/alkalmankéti hangulata illetve érzékelése. De, hát ettől szép a világ, nem?
Mivel alapjában véve a könnyedsége, lazasága kellőe kikapcsolt, így nem is tudnék elvárni, olyan eget rengető sztorit a könyvtől…egyszóval az egész egy limonádé. Mindenestre szigorúan véve volt néhány dolog, ami piszkálta a csőrömet.
Két dolog zavart igazán. Az egyik tényező, hogy a főszereplő srác, Colin egy seggfej. Ere nincs jobb szó. Meg van a maga baja, oké, de kérdezem én kinek nincs? Szakított vele a barátnője, de attól még nem kell magára öltenie az alpári bunkó szerepét. A végén sikerült összeszednie magát, így kicsit javított a befejezésen. A mások az egész szerelem téma. Minek? Mármint szerintem teljesen felesleges volt sőt még hihetetlenebbé tette a történetet. Colin önmaga megiseréséről van szó, nem pedig szerelmi perpatvarról, megcsalásokról. Különben is a romantika témánál járva miért pont Katherine nevű csajok? Ez valami nagyon bizarr fétis, felszínesség, vagy csak puszta véletlen, de egy biztos választ nem kapunk rá.
Lehetett volna sokkalta több is ez a mű, de valahogy ellaposodott. Kár érte.

Pesu>!
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Még sosem olvastam az írótól, de biztosan fogok még! Nagyon gyorsan és könnyen olvasható volt ez a regénye és szó szerint olvastatta magát! Nem mindennapi történet az biztos! :)
Nekem a matek nagyon nem az erősségem így nekem ez volt csak a könyvben ami kevésbé tetszett, viszont ez volt benne az egyik legkreatívabb dolog is. Így nem igazán tudok rosszat mondani, csak annyit, hogy a magyarázat ellenére sem igazán értik a matekot nem tudók ezeket az egyenleteket. De azért jól esik, hogy ránk is gondoltak! XD
Ezt az egyet kifogásolnám csak!
De érdemes olvasni ezt és az író többi könyvét is! :))

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

polite_menace>!

Az utazások meglepő számú problémát képesek megoldani.

203. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Kapcsolódó szócikkek: utazás
8 hozzászólás
Ailey>!

Szerethetsz valakit nagyon, gondolta. De soha nem szerethetsz annyira egy embert, mint amennyire hiányzik.

117. oldal, 10. fejezet

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

cassiesdream>!

De az anyák hazudnak. Benne van a munkaköri leírásukban.

8. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Kapcsolódó szócikkek: anya · Colin Singleton · hazugság
AniTiger P>!

A vadászat hajnalán négy harminckor ébredt, az ébresztőórája hangjára. Ez volt az első alkalom, amióta Gutshotba érkezett, hogy legyőzte a kakast az ébredésben. Rögvest kinyitotta a hálószobája ablakát, a szúnyoghálóhoz nyomta az arcát, és elrikoltotta magát: – Kukurikúúú! Hogy tetszik a bot másik vége, kisköcsög?

172. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

AniTiger P>!

A randizás végül is csak egyféle módon végződhet: gyászosan. Ha belegondol az ember, és Colin ezt gyakran tette, az összes romantikus kapcsolat (1) szakítással, (2) válással vagy (3) halállal végződik.

20. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

rlb_32557241>!

Minden könyvet szeretett, mivel az olvasás folyamatát kedvelte, a varázslatot, ami során az oldalakra írt ákombákom a fejében szavakká formálódik.

23. oldal, I. Katherine: a kezdet (kezdete)

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

elizabet_k>!

– Hasszán Harbish. Szunnita muzulmán. Nem terrorista.
– Lindsey Lee Wells. Metodista. Én sem.

43. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Kapcsolódó szócikkek: Hasszán · Lindsey Lee Wells
Életveszélyes_és_Tilos>!

Colin mindig előnyben részesítette a kádfürdőt; életfilozófiája szerint az ember ne csináljon semmi olyasmit állva, ami fekve is könnyedén elvégezhető.

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Kapcsolódó szócikkek: Colin Singleton
Életveszélyes_és_Tilos>!

Colin számtalanszor elmagyarázta Hasszánnak, hogy határozott különbség van a tehetséges és a zseniális között. A tehetségesek gyorsan meg tudják tanulni, amit mások már kitaláltak; a zsenik pedig felfedezik, amire előttük senki sem gondolt. A tehetségesek tanulnak, a zsenik cselekszenek.

16. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Lettka>!

Nem jó jel, ha mindkét szülő azonos időben tartózkodik az ember szobájában.

8. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rainbow Rowell: Tévelygő fiú
Jennifer Salvato Doktorski: Lángra lobbant nyár
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Cassandra Clare: Árnyak ura
Jenn Bennett: Alex, nagyjából…
Axie Oh: XoXo
Leiner Laura: Bábel
Leiner Laura: Emlékezz rám
Leiner Laura: Random
Rachel Cohn – David Levithan: Dash és Lily – Kihívások könyve