Katherine ​a köbön 284 csillagozás

avagy a szerelem képlete
John Green: Katherine a köbön John Green: Katherine a köbön

Tizedik ​Katherine csak azt akarta, hogy barátok legyenek.
Tizennyolcadik Katherine e-mailben rúgta ki.
K-19 összetörte a szívét.
Colin Singleton kizárólag Katherine nevű csajokra bukik. És ha sikerül összejönnie valamelyik Katherine-nel, akkor Colin előbb-utóbb lapátra kerül. Hogy egészen pontosak legyünk, eddig tizenkilenc alkalommal.
Colin, az anagrammakedvelő, elkeseredett gyermektehetség tízezer dollárral a zsebében, egy vérszomjas vaddisznóval a nyomában és az anyósülésen túlsúlyos, Judy bírónő-rajongó barátjával kalandos útra indul, de egyetlen Katherine sem bukkan fel a láthatáron. Colin elhatározza, hogy megalkotja az Alapvető Katherine előreláthatósági elméletet, amely reményei szerint bármely Kirúgott számára képes megjósolni bármely kapcsolat kimenetelét, és ezáltal talán visszaszerezheti a lányt.
Az Alaska nyomában szerzőjének árnyalt humorú regényében szó esik még szerelemről, barátságról és egy halott osztrák-magyar trónörökösről is.
(tovább)

Eredeti mű: John Green: An Abundance of Katherines

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
GABO, Budapest, 2014
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636899394 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás
>!
GABO, Budapest, 2014
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636899141 · Fordította: Szabados Tamás
>!
GABO, Budapest, 2011
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636892890 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás

Kapcsolódó zóna

!

John Green

417 tag · 313 karc · Utolsó karc: 2017. december 11., 20:58 · Bővebben


Enciklopédia 16

Szereplők népszerűség szerint

Hasszán · Colin Singleton · Lindsey Lee Wells · Thomas Edison


Kedvencelte 22

Most olvassa 34

Várólistára tette 239

Kívánságlistára tette 318

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

>!
dRen P
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Nagyon tetszett a könyv, sokat nevettem Colin és Hasszán hülyeségein :D Nem voltak olyan mélyen szántó gondolatok benne, mint a Csillagainkban a hibában, de nem is érdemes összehasonlítani a két könyvet, mert nagyon különböznek, mind a történet, mind a mondanivaló tekintetében. Aki szereti a vicces, romantikus történeteket, mindenképp olvassa el! :)

>!
GABO, Budapest, 2014
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636899394 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás
>!
DoreenDelevigne
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Nagyon szerettem ezt a könyvet olvasni, de nem azért, mert annyira jó lett volna. Szeretem Greent, de ebben a könyvben nem volt annyira benne a stílusa, olvasás közben végig azt gondoltam, hogy olyan, mintha Green kísérletezne valami mással, vagy ez lenne az első könyve, és még nem nagyon tudja, hogy mi hogy. De ettől függetlenül nagyon örültem, hogy a kezembe került olvasási válságomban, mert gyorsan haladtam vele, olvastatta magát és elszórakoztatott. Nem kell ettől a könyvtől mély gondolatokat várni, semmiképpen sem összehasonlítandó a Csillagainkban a hibával. Vicces, romantikus, én csak Green stílusjegyeit hiányoltam nagyon, de ezektől eltekintve megér egy misét. :)

>!
Meagen 
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

A lábjegyzeteket imádtam.
Újabb John Green könyv, újabb kategória.
Szeretem az okos fiúkat, így Colint is eléggé megkedveltem és Hasszánt is. John Green mindig belevisz valami új színt, valami szokatlant a történeteibe. Egyszerűen nem átlagos. Elképesztő.
Örültem, hogy olvashattam érdekességekről, kicsit úgy éreztem, hogy okosodok. Bár a matek-része nekem egy kicsit sok volt, de élveztem. Tetszett úgy lényegében az egész.
Lindsey is szimpatikus karakter.
Viszont nem éreztem azt a csúcspontot, ahol a legszomorúbb vagy a legkritikusabb a helyzet a sztoriban. Kicsit egysíkú volt, bár a vége határozottan boldogabb.
Úgy érzem ez csak egy történet volt, amit valakit elmesélt.
A vége pedig….? spoiler Fene se tudja.

>!
BubbleTea
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Nekem ez az első könyvem John Green-től, és bevallom ez is egy kihívás miatt került a kezembe. Ettől eltekintve, én imádtam! :)
Nagyon tetszett Colin, érdekes volt ez a Katherine-s dolog, és nagyon tetszett az utazás is, amibe belekeveredtek. A matekos rész pedig főleg melengette lelkemet.
Tetszett a könyv mondandója, az események, a rengeteg függvény, és imádtam a karaktereket, akik teljesen valósághűek volt.
John Green teljesen lenyűgözött, alig várom, hogy újra olvashassak tőle! :)

>!
Petrasek
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

A tehetségesek tanulnak, a zsenik cselekszenek.
Nem bántam meg, hogy elolvastam, de nem is nyújtott sok újat. Igaziból a szürke hétköznapok ellen számomta tökéletes volt.
John Greentől megszokhattuk a mély mondanivalójú (enyhén szélsőséges) témákat, kérdéseket és ez ebben a könyvebn sem volt másképp. Minden lelki problémákból kapunk egy picit, többek között a megfelelni akarásról, a szeretehiányról és az odafigyelésről is. De.
Attól, hogy egy könyv valami fontosat akar közölni – legyen a bármi – még nem feltétlen jelent jó történetet. Kritikus szemmel nézve borzalom volt, de nem minden csak száraz tényből és adatokból áll. Úgy gondolom, hogy mindenfajta értékelést és kritikát befolyásol az ember jelenlegi/alkalmankéti hangulata illetve érzékelése. De, hát ettől szép a világ, nem?
Mivel alapjában véve a könnyedsége, lazasága kellőe kikapcsolt, így nem is tudnék elvárni, olyan eget rengető sztorit a könyvtől…egyszóval az egész egy limonádé. Mindenestre szigorúan véve volt néhány dolog, ami piszkálta a csőrömet.
Két dolog zavart igazán. Az egyik tényező, hogy a főszereplő srác, Colin egy seggfej. Ere nincs jobb szó. Meg van a maga baja, oké, de kérdezem én kinek nincs? Szakított vele a barátnője, de attól még nem kell magára öltenie az alpári bunkó szerepét. A végén sikerült összeszednie magát, így kicsit javított a befejezésen. A mások az egész szerelem téma. Minek? Mármint szerintem teljesen felesleges volt sőt még hihetetlenebbé tette a történetet. Colin önmaga megiseréséről van szó, nem pedig szerelmi perpatvarról, megcsalásokról. Különben is a romantika témánál járva miért pont Katherine nevű csajok? Ez valami nagyon bizarr fétis, felszínesség, vagy csak puszta véletlen, de egy biztos választ nem kapunk rá.
Lehetett volna sokkalta több is ez a mű, de valahogy ellaposodott. Kár érte.

>!
Fay 
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Eleinte a molyos értékeléseknek köszönhetően féltem a könyvtől, pedig nem kellett volna.
Röviden, tömören összefoglalva: nem mi döntjük el kit szeressünk, és ki szeressen viszont minket.
A humor, a lábjegyzetek, a visszautalások, mind-mind egyedivé teszik a regényt, és mellékesen megjegyzem, a feledést most már az író nevével fogom összekötni. Eddig három könyvet olvastam tőle, és mind a háromban megtalálható volt a feledés témaköre, akár kisebb, akár nagyobb mértékben.
Két dologra azonban újra rádöbbentem: továbbra is hülye vagyok a matekhoz, és igen, John Green egy cseszt zseni.

>!
noname14
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Teljesen más hangulata volt, mint amit John Greentől megszoktam. Ennek ellenére tetszett. Egy könnyed, szerethető történetet olvashattunk. Sokat nevettem rajta, főleg Colin és Hasszán szóváltásain. Tetszettek a lábjegyzetek, úgy éreztem, valami pluszt adnak a könyvhöz. Tökéletes olvasmány egy nyári délutánon.

>!
ggizi P
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Egy könnyed kis vidám történet volt a gyerekzseni Colinnal, aki mindent az égvilágon kielemez, képtelen leállni az anagramma-gyártásokkal és fura Katherine-fétise van (amit persze lelkesen tagad). Tipikusan az a figura, akit egy könyv lapjain el tudok fogadni, netán még kedvelni is, de ha személyesen kéne elviselnem, nagy valószínűséggel elég hamar belefáradnék ebbe a tudálékos agyonelemzéses kényszerébe. Nagyon tetszett az író stílusa, a humora is megérintett, de mégse tudtak a karakterei közel kerülni hozzám.
Az Alaska nyomában valahogy jobban megfogott, ez a történet egy kicsit semmitmondó volt nekem.

>!
Nutellaღ__
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Hmm… Ahoz képest, hogy a Csillagainkban a hiba mennyire lenyűgözött, meg mennyire imádom, ez a regény nem tudott annyira a hatalmába keriteni. Persze teljesen más a témája, meg minden, de akkor is…
Valahogy sokkal többre számítottam, voltak bizonyos elvárásaim, valami olyasmi, hogy Ennek jónak kell lennie… Ez az érzés sajnos elmaradt… Nem azt mondom, hogy rossz, vagy, hogy nem tetszett, csak valahogy a Csillagainkban a hiba – hoz viszonyítva alább maradt.
Mindezek ellenére John Green- t egy tehetséges írónak tartom. :) Remélem, hogy mihamarabb olvashatom a többi regényét is. :D

>!
mrsp P
John Green: Katherine a köbön

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Kicsit féltem, hiszen olvastam több negatív véleményt is erről a könyvről, ám szerencsére pozitívan csalódtam. Aki olyan mélyen szántó gondolatokat vár el a könyvtől, mint a Csillagainkban a hiba ikonikus jelmondatai, vagy olyan szintű humort, mint az Alaska nyomában c. könyvben, az igen, csalódni fog. Mert nem lehet összehasonlítani ezt a három könyvet, és nem is kell – mindegyik egyedülálló, de mindegyik ugyanolyan jó.

Mint Green eddigi könyveiben, ebben is nagy szerepet kap az utazás, a kalandok keresése – Haszán és Colin átvágnak az országon, hogy Colin túltehesse magát a szerelmi csalódáson és dolgozhasson az elméletén, és az Isten háta mögött, Gutshotban kötnek ki és munkát kapnak a helyi nevezetességnek számító tamponzsinór gyár igazgatójától. Az igazgató lányával, Lindsey Lee Wells-el bejártják Gutshotot, bajba keverednek, mindent megtudnak a hely lakóiról és egymásról. Colin visszaemlékezik minden Katherine-re, akivel eddig dolga volt, és megalkotja az Elméletet.

Lehet ez nem izgalmas? És azt még nem említettem, hogy a könyv tele van matematikai vonatkozásokkal, amik nekem, math geek-nek nagyon nagy élmény volt. :):)

http://mostjo.blogspot.hu/2014/10/john-green-katherine-…


Népszerű idézetek

>!
cassiesdream

De az anyák hazudnak. Benne van a munkaköri leírásukban.

8. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

Kapcsolódó szócikkek: anya · Colin Singleton · hazugság
>!
alice_kingsley

Az utazások meglepő számú problémát képesek megoldani.

203. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

4 hozzászólás
>!
Ailey

Szerethetsz valakit nagyon, gondolta. De soha nem szerethetsz annyira egy embert, mint amennyire hiányzik.

117. oldal, 10. fejezet

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

>!
AniTiger MP

A vadászat hajnalán négy harminckor ébredt, az ébresztőórája hangjára. Ez volt az első alkalom, amióta Gutshotba érkezett, hogy legyőzte a kakast az ébredésben. Rögvest kinyitotta a hálószobája ablakát, a szúnyoghálóhoz nyomta az arcát, és elrikoltotta magát: – Kukurikúúú! Hogy tetszik a bot másik vége, kisköcsög?

172. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

>!
rlb_32557241

Minden könyvet szeretett, mivel az olvasás folyamatát kedvelte, a varázslatot, ami során az oldalakra írt ákombákom a fejében szavakká formálódik.

(három), I. Katherine: a kezdet (kezdete), 23. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

>!
AniTiger MP

A randizás végül is csak egyféle módon végződhet: gyászosan. Ha belegondol az ember, és Colin ezt gyakran tette, az összes romantikus kapcsolat (1) szakítással, (2) válással vagy (3) halállal végződik.

20. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

>!
Lettka

Nem jó jel, ha mindkét szülő azonos időben tartózkodik az ember szobájában.

8. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

>!
kissüti

– Hasszán Harbish. Szunnita muzulmán. Nem terrorista.
– Lindsey Lee Wells. Metodista. Én sem.

43. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Colin számtalanszor elmagyarázta Hasszánnak, hogy határozott különbség van a tehetséges és a zseniális között. A tehetségesek gyorsan meg tudják tanulni, amit mások már kitaláltak; a zsenik pedig felfedezik, amire előttük senki sem gondolt. A tehetségesek tanulnak, a zsenik cselekszenek.

16. oldal

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Colin mindig előnyben részesítette a kádfürdőt; életfilozófiája szerint az ember ne csináljon semmi olyasmit állva, ami fekve is könnyedén elvégezhető.

John Green: Katherine a köbön avagy a szerelem képlete


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 4. – Barátok
Leiner Laura: Bábel
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 1. – Kezdet
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 6. – Ketten
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 7. – Útvesztő
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 3. – Egyedül
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 2. – Együtt
Gayle Forman: Ha maradnék