Will ​& Will (Will & Will) 256 csillagozás

Egy név, két sors
John Green – David Levithan: Will & Will

Will ​Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik.
A Chicago különböző kertvárosaiban lakó két Will Grayson mintha nem is ugyanazon a bolygón élne, pedig Evanston nincs is olyan messze Naperville-től. Amikor a sors ugyanarra a meglepő helyre sodorja őket, a két fiú azon kapja magát, hogy hirtelen minden a feje tetejére áll, szembesülnek elkövetett hibáikkal, és esélyt kapnak a változtatásra. Régi és új barátaik – köztük a nagyon nagy és nagyon csúcs Mini Cooper, vérbeli focista és káprázatosan tehetséges musicalszerző – segítségével a két Will végül úrrá lehet szívügyein, mi pedig tanúi lehetünk egy olyan zseniálisan… (tovább)

Eredeti mű: John Green – David Levithan: Will Grayson, Will Grayson

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, 2015
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632616230 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Maxim, 2015
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632616230 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Maxim, 2015
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632616223 · Fordította: Komáromy Zsófia

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Will Grayson (páratlan fejezetek) · Mini Cooper · Will Grayson (páros fejezetek) · Derek · dr. Grayson · Gary · Gideon · Jane Turner · Maura · Simon


Kedvencelte 38

Most olvassa 15

Várólistára tette 227

Kívánságlistára tette 230

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
kellyolvas P
John Green – David Levithan: Will & Will

Úgy érzem ez a könyv az egyik legtökéletesebb ábrázolása a barátságnak, annak buktatóit is beleértve. Gondolatokat ad, hat rád, megérinti a szíved-lelked, megmutatja az igazi értelmét a barátságnak. Nincs ehhez tökéletes karakterre szükség, a szerzőpáros a való életből vett, tökéletlen karakterekkel mutatja meg az üzenetét, a szeretet, a szerelem nagyon sokféle lehet. Szükségünk van egymásra, az elfogadásra, a szeretetre, tegyük élhetőbbé a világot. Kötelezővé tenném!
http://www.kellylupiolvas.com/2015/05/john-green-es-dav…

>!
AniTiger MP
John Green – David Levithan: Will & Will

A Will Graysonok meggyőztek! Mindkettő egyedi, érdekes és imádni való karakter! Bírtam a depisebb, kisbetűs will borongós gondolatait és zabáltam az édesanyjával kapcsolatos részeket, bírtam „pofa be és tenni rá” Will döntésképtelen, gyakran morgolódó részeit. Szerettem, amikor burleszkbe illő módon összeszaladtak a szálak egy olyan helyen, amire soha nem tippeltem volna! Nekem tetszett, de nem értem ezt a nagy Mini Cooper rajongást, jócskán ellenszenves volt néha-néha… mindenesetre kíváncsi vagyok a történetére.

Kedvenc: will színvallása. :3 spoiler

Bővebb: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/06/will-es-will.html

>!
Maxim, 2015
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632616223 · Fordította: Komáromy Zsófia
>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
John Green – David Levithan: Will & Will

Nagyon tetszett a könyv, az egyik kedvenc olvasmányommá vált. Érdekes témákat mutatott be, egyedi és szerethető karakterek bevonásával. Végig hiteles maradt a sztori, simán elhiszem, hogy ez így a való életben is megtörténhet. Az LMBT miatt külön jár a pacsi. Remélem lesz olyan olvasó, akinek a könyv felnyitja majd a szemét. A humora pedig fergeteges. Nagyon jókat nevettem olvasás közben.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Itt sem szabnék meg korhatárt, nem határoznék meg nemet sem, mert úgy érzem mindenkinek tetszhet a könyv, és mindenkinek másért. Érdemes lecsapni rá.

http://media-addict.hu/2015/05/30/konyvkritika-david-le…

4 hozzászólás
>!
MFKata
John Green – David Levithan: Will & Will

Ez nem az a tipikus könyv, ami az első lapoknál megragad. Nem tudnám megmondani, hogy melyik ponton kezdett érdekessé válni, de egyszer csak azt éreztem, hogy vicces és kezdek izgulni a szereplőkért. Aztán csak azt vettem észre, hogy megindult bennem valami a szereplők iránt, valami megmozdul az elfogadásról. És nem a homoszexualitásról beszélek. Az önmagunk elfogadásáról, a barátságról, szerelemről, szülő-gyermek kapcsolatról. Annyira sokrétűvé váltak az érzelmek, hogy talán meg sem kéne lepődnöm azon, hogy az utolsó oldalaknál már a könnyeim is potyogtak.
Bővebben:
http://mfkata-about.blogspot.hu/2015/05/john-green-davi…

>!
ggizi P
John Green – David Levithan: Will & Will

Egy történet szerelemről, barátságról, útkeresésről.
Nagyon olvasatta magát a könyv, de mégse tudott megérinteni és egyik karakter se tudott közel kerülni hozzám. A baráti szálak mindkét oldalon elég érdekesek voltak és a lezárások se győztek meg teljesen (főleg kisbetűs Willnél jöttek a kérdőjelek). Persze voltak benne nagyon is pozitív változások és megnyilvánulások, mégse bírt a könyv eléggé megfogni magának.
És ettől a musicales sémától meg kimondottan rosszul vagyok. Nem hiszem, hogy az összes meleg fiú/férfi szereti ezt a műfajt. Üdítő lenne olyan pasiról is olvasni, aki meleg létére kimondottan utálja azt.

4 hozzászólás
>!
Orsi_olvas 
John Green – David Levithan: Will & Will

Mindig kaland többszerzős könyvet olvasni.
Ráadásul nagyon aktuális, a fiatalokat érintő problémákat jelenít meg a könyv: barátság, az első szerelem, lázadás, bulik, másság és elfogadás.
Mégsem vagyok maradéktalanul elégedett. Nagyon hullámzó volt a könyv, hol magával ragadott, hol egyáltalán nem érintett meg. Nem tudom, hogy ez a két eltérő hang miatt, vagy a közös munka disszonanciája miatt volt, de az biztos, hogy olvastam már olyan többszerzős könyvet, ráadásul váltott szempontból íródottat is, ahol sokkal egységesebb, összehangoltabb volt a narratíva.
Nem tudtam azonosulni egyik szereplővel sem és talán már kinőttem abból a korszakból, amikor világgá akarom kiáltani a fájdalmamat és egy könyv már akkor levesz a lábamról, ha ezt megteszi helyettem. Nem, ez már nem elég.
Hiányoltam azt is, amit a pszichológia metafizikai feszültségnek nevez. Ez az élet, a létezés mélyebb értelmének fürkészését, és ez nem feltétlenül vallásos útkeresést jelent. Hanem a helyünk kutatását a világban, az univerzumban, nem csupán az emberi kapcsolatainkban.
Az identitás válságot, annak keresését, kialakítását szépen ábrázolja a könyv, csak úgy mint a barátság mélységes kötelékeit. Az ambivalenciát: Will folyton ellentétes dolgokat akar, amiből az lesz, hogy nem mer mozdulni egyik irányba sem. Will pedig depressziós és lázad és fél, hogy mindent tönkre tesz, amihez csak hozzáér.
Úgy éreztem, hogy az egész story végül Mini köré csavarodott és furcsán eltolódtak a hangsúlyok Willékről, az ő problémáik kicsit varázsütés szerűen oldódtak meg.
A befejezés nekem kurta-furcsa volt. Annyira fel lettünk pörgetve a nagy meglepetésre, hogy valami sokkal ütősebbet, nagyobb szabásút vártam, és nem kaptam meg.
Felemás érzésekkel csuktam be a könyvet, de ettől függetlenül értékes ifjúsági könyvnek tartom, mert nagyon fontos problémákról beszél őszintén és a fiatalok hangján.

>!
gregsys P
John Green – David Levithan: Will & Will

1. Sok hűhó semmiért, 2. Mini Cooper – grrrr , 3. Depressziós érzések (naná, egy ceruzával szúrnám szemen magam), 4. Micsoda? A lebegés, az esés a lényeg – ez meg mi a WTF??, 5. Csalódottság? (Naná… Most will grayson – a depisebbik- mit is tanult meg? Mert sztem semmit sem – ugyanúgy nyomorult maradt) 6. Masodszori olvasásra sem lett jobb. Asszem ezt a könyvet most már elengedem.

4 hozzászólás
>!
schesztiஐ P
John Green – David Levithan: Will & Will

Ami most legjobban szemet szúr, az a fülszöveg… a könyv egyáltalán nem azzal kezdődik, hogy Will Grayson összefut Will Grayson-nal! Irdatlanul sok minden történik addig, amíg ők összefutnak és azt hiszem, egyáltalán nem lényeg, hogy ők összefutnak-e vagy sem. De persze imádom őket, mindkét Will Grayson-t! :))

A stílusa, a nyelvezete, a története, a mondanivalója – nálam minden betalált. Kerek, egész, mély, szókimondó, őszinte, érző, vérző, humoros, cinikus, depis, melodramatikus, rapszódikus. Imádtam Jane-t és mini-t, a szülőket és gyakorlatilag az összes fő- és mellékszereplőt. Imádtam „megnézni” mini darabját. Imádtam ott lenni vele, amikor nagyon fent volt, és amikor nagyon lent.
Imádtam Isaac-et. Gyűlöltem Isaac-et.

Nem ilyen befejezésre számítottam, de így volt tökéletes.

>!
Szimirza P
John Green – David Levithan: Will & Will

Többet vártam ettől a történettől, az író(k)tól, de sajnos nem jött össze. Kíváncsi voltam rá, hogy milyen lesz, mert a fülszöveg alapján valami teljesen más kép alakult ki bennem arról, hogy milyen lesz a könyv. Zavaros volt, meg olyan érzésem volt egész végig, mintha a könyvnek nem lenne alapja, mintha nem lenne úgymond „magja” a történetnek. A karakterek .. nos nem is tudom, nem tudtam megkedvelni őket úgy igazán .. Kár érte ..

>!
hraurie
John Green – David Levithan: Will & Will

Könyvmásnaposság, amikor estétől reggel negyed 5-ig olvasol, mert képtelen vagy letenni egy könyvet, aztán délután 1-kor úgy kelsz fel, mint akin átment egy kamion, száraz szemmel, zsongó fejjel, azt sem tudod, hol vagy, tele van a fejed az olvasottakkal, ezért inkább skippeled az egész napot és álmatagon teázol.

Életem egyik legjobb berúgása volt.

Darabokra lehetne szedni ezt a könyvet, mert nem tökéletes. Az összes hibájából én csak kettőt emelnék ki, az első és talán a legfontosabb a hangsúlyozás. Ha a könyvet egy kardhoz hasonlítjuk, akkor hiába gyönyörű és remekül megmunkált, ha rosszul van kiegyensúlyozva, akkor annyi az egésznek. Nem én vagyok az egyetlen, akit megtévesztett a cím és a fülszöveg. Én is azt hittem, hogy az egész könyv Will & Will szerelméről fog szólni, ezért koppantam, amikor rájöttem, hogy nem. De ettől még vártam, hogy legalább összefonódjon a két szál, egymásra találjanak és szoros barátságot kössenek. Ööö, ez sem történt meg… Az egész könyv Miniről szól, amivel nem lenne semmi baj, mert remek karakter, de akkor ne adják el úgy a könyvet, hogy Will & Will. És az igaz, hogy Mini olyan, mint egy tengely, központi szerepet tölt be mindkét fiú életében, és bizonyos szinten összekapcsolja őket… de az olvasó valami konkrétabb összekapcsolódásban reménykedett, no. Ne vezessük félre az olvasót, mert várakozásai lesznek, aztán csalódni fog, és ez elronthatja az olvasás élményét. Egyébként én az „eredeti”, vagy inkább „beígért” koncepciónak jobban örültem volna, szívesebben olvastam volna tényleg a két Will epikus összebarátkozásáról. Ez van.

A másik hibáját a végében látom. Nekem nem tetszett, azt az utolsó 30-50 oldalt én nagyon szívesen elfelejteném, átírnám, meg nem történtté tenném. Nem rossz, egészen befogadható a lezárás, mégis, olyan jóra sikeredett az az első 280 oldal, hogy sokkal méltóbb befejezést érdemelt volna. A legnagyobb probléma pedig ezúttal is a hangsúlyozáson van, mégpedig a szereplők hangsúlyozásán. Mindkét Will borzasztó jó karakter, nem is tudom, melyiküket szerettem jobban. Olyan erős egyéniségek voltak, uraltak minden egyes fejezetet, egymás kezébe adták át a lapokat. Aztán megtörtént a nagy találkozás, és hirtelen kusza masszává olvadt össze az egész. M.w.g. élete még egész jól kiegyensúlyozott, egyforma hangsúlyt helyeznek a Minihez és Jane-hez fűződő kapcsolatára is, de teljesen háttérbe szorult, miután spoiler depisWill-t viszont a végén nagyon szétszedték. spoiler Ehelyett sokkal inkább a két Will kapcsolatát kellett volna kihangsúlyozni. Úgy éreztem, a különböző nézőpontváltások már csak arra jók, hogy az olvasó érdeklődését fenntartsák, semmi másra.

Hibái ellenére a könyv azonban bizonyos értelemben megváltoztatott pár dolgot az életemben. Gyakran látom facebookon a kérdést, hogy kinek melyik könyv változtatta meg az életét, kire melyik könyv volt borzasztó nagy hatással stb. Az elmúlt évben nagyjából 100 könyvet elolvastam, és alig tudnék kiemelni pár könyvet, ami nagy hatással volt rám. Olyat, ami hozzáadott volna valamit az életemhez, egyet sem tudok mondani.
Egészen mostanáig.
Eszméletlenül jókor jött ez a könyv, mindkét Will tanított nekem valami nagyon fontosat, amire szükségem volt. M.w.g-től megtanultam, mit jelent valaki legjobb barátjának lenni, szeretni őt akkor is, amikor igazából elegünk van belőle. Kitartani mellette akkor is, amikor éppen gyűlöljük, vagy úgy érezzük, nem érdemli meg – mégis mellette maradunk, mert szeretjük. Mert őt választottuk, egy életre, és ez a fajta szeretet mentes bármiféle romantikától. Szeretjük őt, mert szeretni nem csak egyféleképpen lehet.
DepisWill pedig megtanította nekünk, hogy nem létezik „új életet kezdek”. Nem lehet új életet kezdeni, mert az élet bizony gyakran szar, de nekünk ez az egy jutott belőle, ezért ezt kell megpróbálnunk minél jobban helyrehozni. Nem söpörhetjük félre az összes gondot, hogy tiszta lappal indítsunk. Ha elcsesződött az életünk, hát helyre kell hozni.

Mindkét leckét nagyon fontosnak érzem, és pont akkor találtak rám, amikor úgy érzem, válságban van egy számomra fontos barátság, és amikor minden erőmmel azon vagyok, hogy új életet kezdjek.

A dolgokat nem szabad eldobni. Egyszerűen csak meg kell javítani őket.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
MFKata

A szerelem mindig és mindenhol csoda, minden egyes alkalommal.

286. oldal, tizenkilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Mini Cooper · szerelem
>!
MFKata

Nehéz hinni a véletlenben, de bármi másban még nehezebb.

115. oldal, hetedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Will Grayson (páratlan fejezetek)
>!
mrsp

a sulinkban mindenkinek van délutáni elfoglaltsága.
az enyém a hazamenés.

32. oldal, második fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Will Grayson (páros fejezetek)
>!
MFKata

Azt eldöntjük, hogy akarunk-e valakinek a párja lenni. De barátok egyszerűen csak vagyunk.

255. oldal, tizenhetedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Mini Cooper
>!
Sheila_7

amikor valami szétesik, akkor nem pusztán azért nem lehet összerakni, mert darabokra tört. hanem azért sem, mert kis szilánkoknak nyoma veszett: így a megmaradt darabkák akkor sem illenének össze, ha akarnának. óhatatlanul megváltozik az egész alakzat.

173. oldal, tizenkettedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Will Grayson (páros fejezetek)
>!
sz_n

Nem valami okos. Nem valami helyes. Nem valami kedves. Nem valami vicces. Ez vagyok én: nem valami.

188. oldal, tizenharmadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Will Grayson (páratlan fejezetek)
>!
kellyolvas P

Komolyan mondom, rosszabb beszélő viszonyban lenni vele, mint amikor nem szóltam hozzá. Miközben beszélgetünk, úgy érzem, mintha langyos vízben fuldokolnék.

246. oldal, tizenhetedik fejezet

>!
sz_n

Amikor kicsi voltam, apám mindig azt mondogatta nekem: „Will, megválogathatod a barátaidat, és megválogathatod, kire orrolsz, de nem válogathatod meg a barátaid orrát.”

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Will Grayson (páratlan fejezetek)
>!
DoreenShitQ

az embert végül pont azok a dolgok pusztítják el, amikben a legjobban reménykedik.

125. oldal, nyolcadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Will Grayson (páros fejezetek)
>!
DoreenShitQ

Mini Cooper egyetlen könnycseppje elég volna, hogy belefulladjon egy kiscica.

20. oldal, első fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Mini Cooper

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Simone Elkeles: Perfect Chemistry – Tökéletes kémia
Christina Lauren: Gyönyörű rohadék
Anne Eliot: Toplistás szerelem
Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom
Jasmine Warga: Szívem és egyéb fekete lyukak
Blake Crouch: Sötét anyag
Kiera Cass: A szirén
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Nathan Hill: Nix
Sarah Dessen: Figyelj rám!