Csillagainkban ​a hiba 3365 csillagozás

John Green: Csillagainkban a hiba John Green: Csillagainkban a hiba

A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni…
„A csillagainkban a hiba” – John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

>!
GABO, Törökbálint, 2018
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066231 · Fordította: Bihari György
>!
GABO, Budapest, 2014
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636896171 · Fordította: Bihari György
>!
GABO, Budapest, 2014
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636899172 · Fordította: Bihari György

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

John Green

415 tag · 300 karc · Utolsó karc: 2021. augusztus 12., 19:15 · Bővebben


Enciklopédia 40

Szereplők népszerűség szerint

Augustus Waters · Hazel Grace Lancaster · Isaac · Peter Van Houten · Lidewij Vliegenthart · Kaitlyn

Helyszínek népszerűség szerint

Amszterdam


Kedvencelte 963

Most olvassa 201

Várólistára tette 580

Kívánságlistára tette 689

Kölcsönkérné 28


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
John Green: Csillagainkban a hiba

Két rákbeteg kamasz szerelmének kibontakozását követhetjük végig ebben az ifjúsági regényben. Összességében tetszett a könyv, de néhol azért hatásvadásznak éreztem. Az egész történetet átjárta a mérhetetlen szomorúság, nem volt egy szívderítő olvasmány. Tetszett, mert voltak benne jó megoldások, fordulatok, de nem valószínű, hogy valaha is újraolvasnám. A belőle készült filmet nem láttam, talán egyszer majd sort kerítek rá.

>!
GABO, Budapest, 2014
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636896171 · Fordította: Bihari György
12 hozzászólás
Lanore P>!
John Green: Csillagainkban a hiba

„Életem nagy részét annak szenteltem, hogy igyekeztem nem sírni azok előtt, akik szerettek, így hát tudtam, mit csinál Augustus. Összeszorítjuk a fogunkat. Felnézünk a magasba.”
Én is pontosan ezt tettem. Felnéztem a magasba, sűrűn pislogtam, és nem sírtam el magam, egészen az utolsó 3 oldalig… ott viszont nem bírtam tovább. Nem bírtam, mert ez a történet hihetetlenül meg tudja csavarni az ember szívét. Hazel és Augustus… ők ketten a lehető legfurcsább, legkiszolgáltatottabb helyzetben találkoznak, mégis megtalálják az utat egymáshoz. Ahogy megismertem az életük apró részleteit, megszerettem őket, és néha ledöbbentem, milyen természetességgel élik az életüket, tudván, hogy mi vár rájuk. Gyakran mondjuk, hogy „a betegség az élet velejárója”, „hozzátartozik az élethez”, és hasonló közhelyeket, de ez a tény attól még ugyanolyan igazságtalan marad. A rák támadhat jó emberre ugyanúgy, mint a rosszakra, fiatalokra ugyanúgy, mint az idősekre. Naná, hogy igazságtalan. Elgondolkoztam, hogy ez a két fiatal vajon akkor is ilyen nagyszerű emberré vált volna, ha nincs a betegségük? Hiszen ez átalakította, átformálta a testüket-lelküket, gondolkodásmódjukat. És ők mégis életerősnek tűntek, cinizmussal, humorral tudtak hozzáállni a mindennapokhoz, ezzel tették a történetet keserédessé, sírva-mosolygóssá, felejthetetlenné… tudom, önző dolog, de nagyon remélem, hogy én soha nem kerülök ilyen helyzetbe, összeroppannék, ha bátorításokat kellene a falra festenem… még nem vagyok szülő, de el tudom képzelni, milyen érzés, amikor a beteg gyermekeddel félszülinapokat „ünnepelsz”, miközben belepusztulsz a fájdalomba. Összeszorul a gyomrom már a gondolattól is…
Drága Hazel, Drága Augustus… örülök, hogy megismertelek Benneteket! Egyszerre nevettem és könnyeztem a Rólatok szóló fantasztikus könyv oldalain, megmutattátok nekem, milyen az igazi, elfogadó, valódi szerelem… köszönöm!

36 hozzászólás
Málnika>!
John Green: Csillagainkban a hiba

„Valamennyien azt akarjuk, hogy emlékezzenek ránk.”

A Csillagainkban a hiba egy keserédes kamasz szerelem története, két fiatal sorszerű egymásra találása, miközben a betegség kegyetlenül írja életünk hátralevő lapjait. A regény rendkívül olvasmányos, szinte letehetetlen kategóriás, nagyon megható, ugyanakkor egy kicsit túlságosan is rájátszik arra, hogy érzelmeket váltson ki az olvasóból.

A végső stádiumban levő Hazel depressziója miatt kezd el a támaszpontra járni, ahol megismeri Augustust. Kettejük története valóban szerelem első látásra, ám Hazel eleinte nem akar szívfájdalmat okozni Gus-nak. Miközben a románcuk kibontakozik, a szereplők sorsán át megismerhetjük milyen is ilyen fiatalon a gyilkos korral létezni. A két főszereplő mellett Isaac története érintett meg leginkább, de a szülőkkel is könnyen lehetett azonosulni. A regény legnagyobb erőssége talán pont ebben rejlik, hogy a szerzőnek kiválóan sikerült minden egyes karakterét megformálnia. Ezt az írói bravúrt kicsit gyengíti a hatásvadász jelleg, ám ennek ellenére csak elérte a célját és mélyen megérintett.

csillagka P>!
John Green: Csillagainkban a hiba

Kemény harc lesz ez az értékelés, talán még reménytelenebb mint a könyv amit olvastam.
Nem szeretek szőrös szívűnek tűnni, az viszont tény, hogy a könyveket általában nem csak a tartalmuk, hanem egyéb szempontok miatt is pontozom. Egy megveszekedett könyvcseppet sem ejtettem, végig túlságosan megkomponált, kimódolt mesének tűnt, ahol minden mondat pontosan a helyén található, ha a tinik érzelmeire akarunk hatni. Gyorskaja mellé lassan felsorakozik a fogalomként a gyorskönyv is. Reklámszakemberek nézik át pontról-pontra, betűről-betűre, meddig lehet elmenni és mivel tudjuk a legnagyobb hatást és olvasótábort elérni, a legkisebb munka és fantázia befektetéssel.
Megint előjött a pozitív betegség kép, amivel egyszerűen nem tudok mit kezdeni, sajnos ápoltam rákos beteget, igaz nem gyereket (szerencsére), neki már az utolsó hónapokban minden mindegy volt, még a TV bekapcsolásáig vagy egy újság olvasásig se jutott el, a harc és a fájdalom minden egyebet kivert belőle.
Rákbónusz pedig egy gondolom valós fogalom, ettől még jobban elborzadok, főleg a természetességén ahogy ezek a fiatalok kezelték, nekem aztán biztos nem kellett volna, utáltam azokat a részeket ahol kicsit fellengzősen természetesnek vették a létezését. Házel még meg is sértődik, mikor nem kiemelt lényként bánnak vele.
Akikkel együtt tudtam érezni azok a szülők őket főleg anyát nagyon megkedveltem, bámulatos kitartással egyengette a lánya útját.
Ez pozitív volt, a sok negatív élmény mellett, amihez hozzá vehetjük a rossz, pongyola fogalmazás és a valóságtól elrugaszkodott szereplőket.
Megint egy olyan könyv amit nem értek, mármint mitől is lett ennyire felkapva.
Megyek filmet nézni hátha megvilágosodom.
Ui: Filmet megnéztem okosabb nem lettem, viszont értetlenül állok hogy a kövér pocakos író milyen jóképűvé vált a vásznon :P

19 hozzászólás
ncsn87>!
John Green: Csillagainkban a hiba

Csak ennyit mondok, aki olvasta, érti:
Oké?
Oké!
Kicsit le vagyok sokkolva még most is… Nehéz írnom bármit is… Néha pihennem kellett olvasás közben.
Nagyon rosszul viselem az ilyen témájú könyveket és filmeket, de annyian dicsérték nekem ezt a könyvet, hogy muszáj volt elolvasnom.
Nem mondom, hogy mindenkinek való, mert nem így van. Nagyon szívfájdító. És így utólag, lehet nekem sem kellett volna… De ahogy ezt leírtam, már meg is gondoltam magamat, mert megérintette a szívemet, a lelkemet. Persze megsirattam, de megérte, mert gyönyörű volt! Ha mindenkinek csak ennyi jutna, mint nekik 16-17 évesen, akkor mindenki boldogan halna meg.
Tinikről van szó, de ahogy olvassuk, ezt rögtön el is felejtjük, mivel szinte úgy beszélnek, mint a felnőttek csak gyerek bőrben, hiszen, amiken átmentek, rákényszerítette őket, hogy felnőjjenek. Augustust és Hazelt is csak imádni lehet! <3 Nagyon jó a könyv stílusa, néhol vicces és ez sokat enyhít a szívettépő témán.
A vége meg… Hát nem erre számítottam, az biztos!
Számomra ez volt az üzenete a könyvnek: ÉLJÉTEK AZ ÉLETETEKET, MERT RÖVID! HASZNÁLJATOK KI MINDEN ÉRTÉKES PERCET, ÉLVEZZÉTEK KI ÉS NE ÉRDEKELJEN, KI MIT GONDOL!!!!! SZERESSETEK!!!!
Sírtam, nevettem és szenvedtem, de közben gyönyörű és megható volt!
A filmet meg biztos megnézem, de addig is még rá tudok pihenni, most egy vidám könyvre van szükségem.

35 hozzászólás
Roni_olvas>!
John Green: Csillagainkban a hiba

Félreértés ne essék: ez a könyv éppen olyan szomorú, ahogy azt a fülszöveg ígéri. Az utolsó oldalakat nagyon hosszú ideig olvastam, mert egyszerűen nem láttam a betűket a könnyeim tengerétől…és mégis: bár elhasználtam egy doboznyi zsepit, az orrom eldugult a vissza nem fojtott sírástól, a szemem bedagadt, a fejem zsong a kusza érzésektől, legbelül mégis mosolygok. Megkönnyebbültem, biztossá váltam. Biztossá magamban, másokban és a Sorsban. A feledés – bár általános –, mégsem tényszerű. Hiszen most már biztos, hogy nyomot hagyok. Ha nem is a világmindenség valamennyi tagjában, egyvalakiben biztosan. És ha így van, akkor már megérte. Már volt értelme. És ha úgy érezném, vagy Te úgy éreznéd, hogy ez nem elég – az sem baj. Egyszerűen csak tudd: nem bennünk van a hiba. Csillagainkban a hiba…
Most ennyi futja…bővebben és értelmesebben majd a linkeknél…

8 hozzászólás
nibooklett>!
John Green: Csillagainkban a hiba

Elég nehéz erről a könyvről írni bármit is, úgy, hogy közben nem tudom abbahagyni a sírást.
Bevallom sosem szerettem volna ezt a könyvet elolvasni, illetve a filmet sem megnézni, mert túl volt anno hypeolva. De egyik barátnőm neked ajándékozta ezt a könyvet, és hát mondom miért ne.
Teljesen értem, hogy mi miatt volt felkapott ez a történet..:)
Imádtam a szereplőinket, és utáltam John Greent, hogy ennyire szívszaggató mégis csodás történetet írt.
Nagyon kíváncsi vagyok a többi könyvére is:)♥

1 hozzászólás
Ottilia P>!
John Green: Csillagainkban a hiba

A történetben nincs semmi különös, bemutatja, ahogyan két rákbeteg kamasz szerelme kibontakozik, meglepő fordulatokkal, megható pillanatokkal. Pont egyszerűségétől, és a két főszereplő intellektusától, gondolataitól, humorától lesz igazán szép és értékes alkotás.

A két fiatalnak kevés időt szánt az élet, de ők megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni belőle. Korukhoz képest érettebbek, elszánt és mély gondolataik, érzéseik vannak, tudják humorral, iróniával szemlélni küzdelmes életüket.

John Green kiemelkedőt alkotott, nem véletlenül ez a könyv hozta meg számára az igazi népszerűséget, ismertséget, és még film is készült belőle. Sok éve láttam, az is tetszett.

Olvasmányos, könnyen lehet vele haladni, de keményem megdolgozza a lelket. Érdemes elolvasni, mert szellemes és egyben megható, nem utolsó sorban még erőt adó is a történet.

>!
GABO, Budapest, 2014
296 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636899172 · Fordította: Bihari György
2 hozzászólás
gabiica P>!
John Green: Csillagainkban a hiba

Hú. Jó ideje volt már, hogy láttam a filmet, de emlékszem, hogy nagy hatással volt rám, már akkor eldöntöttem, hogy valamikor a könyvet is el fogom olvasni. Hát, az a valamikor most jött el, nem tudom, hogy miért halogattam eddig, kicsit bánom is.
Szívszorító történet. Mélyen érint minden olvasót, és nem tudod kiverni a fejedből még hosszú ideig.
Szerettem Augustus merészségét és pimaszságát, noha morbidnak tartottam, de még azt is, ahogy a betegségükkel humorizáltak Isaac-el együtt.
Szerettem volna tudni, hogy spoiler
Bevallom, bánom, hogy előbb láttam a filmet, és csak utána olvastam a könyvet, ritkán csinálok ilyet, mert félek, hogy a könyv nem lesz rám annyira hatással, mint a film volt, ha esetlegesen tetszett a film. Most azonban szerencsém volt. Noha nem sírtam, amin meglepődtem, de sokkal mélyebben érintett, mint számítottam.

eme>!
John Green: Csillagainkban a hiba

A világ nem egy kívánságteljesítő gyár. Sejthettem volna. Az én kívánságom sem teljesült, bár elvárásaim korántsem voltak a legmagasabbak.
Mélységesen egyetértek azokkal, akik három vagy kevesebb csillagnyira értékelték. Az indokaikkal is. Számomra is harmatgyenge volt ez a teljesítmény a téma súlyához képest, ugyanakkor egyre szomorúbban látom, hogyan sajátítja ki és silányítja klisészerű giccses kiegészítővé a konzumirodalom a különböző betegségeket, legyen az autizmus, rák vagy bármi más. Távol álljon tőlem, hogy megkérdőjelezzem a téma iránti figyelem felkeltésének fontosságát vagy az irodalomba való beemelésének létjogosultságát, de úgy gondolom, inkább árt, mint használ az ügynek, ha egy banálisnál banálisabb sztorit próbálunk eladni vele. Mert számomra egyértelmű, hogy ez a regény nem annyira a rákról és a rákos betegekről szól. Sokkal inkább egy könnycsatornákat akcióba helyezni vágyó, az adalékanyagokat, értsd irodalmi kliséket patikamérlegen mérő sikerkönyv, melyben coelhós mélyenszántó bölcsességek váltakoznak sűrűn adagolt humorbonbonokkal, sablonos alakok sablonos szerelmi sztorija kap „mélyebb” értelmet az élet és halál nagy kérdéseinek megvillantásával, sőt még egy kis posztmodern játék is elfér benne, hogy minél komplexebbnek és komolyabbnak látsszék.
Mert mintha ez lenne a legfontosabb: a látszat. Az állandó optimista műmosoly és öngyógyítás művészetére nevelt (valójában marokszámra Prozacot fogyasztó) társadalom önbecsapó, rózsaszín vattacukorfelhője. Akár a „love story”-t, akár a betegség felszínes érintését tekintjük. Bár a regény ez utóbbit tekintve Hazel személyében lázadni akar, ellentmondani a hagyományos megközelítéseknek, szétfoszlatni a betegséggel és feldolgozásukkal kapcsolatos kliséket, közben másfajta kliséket alkalmaz, melyek szinte semlegesítik azokat, melyek ellen harcol. Nem tartom magam kőszívűnek, viszonylag könnyen el szoktam pityeregni magam (A kis herceg akárhányadik olvasásánál is tuti a sírás), ezúttal semmi, de semmi ilyen jellegű hatást nem éreztem. A főszereplők annyira hétköznapi valóságként élik meg a rákot és velejáróit, és a látszat ellenére annyira mással vannak elfoglalva, hogy végül engem sem engedtek közel érzelmileg helyzetükhöz. Értetlenül néztem, hogyan lehet olyan könnyed természetességgel beszélni a magad után cipelt oxigénpalackról, mintha egy legújabb divatú Gucci-táska lenne, mellyel randira indulsz? Hogy lehet kikapcsolni a fullasztó légszomj és vízzel tele tüdő fájdalmát a hétköznapi, normális élet elemeivel vagy akár filozófiai-metafizikai kérdésekkel (mert végső soron a kedvenc könyv befejezése utáni nyomozás annak is tekinthető)? Élj normális emberként egy csak abnormálisnak tartott (?) szituációban – deklaratív szinten, talán a betegség egy bizonyos fázisáig lehet, hogy működhet. De nem, Green mintha nem tudná, hogy igenis, van egy olyan pont, amikor semmi más nem számíthat, csak az, hogy elfogyott a levegő, és hogy semmi más nincs és nem lehet, csak a fájdalom. Jöhet a herceg fehér lovon, utazhatunk Amszterdamba, hullhatnak a virágszirmok…

Irodalmi szempontból színes-csillogó, törékeny szappanbuborék (vigyázat, szembe jutva könnyezést okozhat), mely szétpukkanva nem sok nyomot hagy maga után. „Sokat markol, keveset fog”-jelenség, melyben minimum hat-nyolc tematika/alműfaj pusztul el csíráiban. Hatásvadász, számító-szemfényvesztő Dzsinn, mely nem rendelkezik kívánságteljesítő képességekkel.
Nagyon nem oké.
És nem a csillagokban van a hiba.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

Roni_olvas>!

Néha elolvasunk egy könyvet, és az eltölt ezzel a különös, biblikus rajongással, és szent meggyőződésünk lesz, hogy az összetört világot nem lehet újra összerakni addig, amíg minden élő ember el nem olvasta azt a könyvet. Azután vannak olyan könyvek […], amelyekről nem lehet beszélni másoknak, olyan különlegesek, ritkák és a tieid, hogy az érzelmeidet reklámozni árulásnak tűnik.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
lepsenyigabi>!

Az örökkévalóságot adtad nekem a megszámozott napokban, és én hálás vagyok érte.

244. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Augustus Waters · Hazel Grace Lancaster
kataa_>!

– Ez a baj a fájdalommal – mondta Augustus, azután rám pillantott. – Megköveteli, hogy érezzék.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Augustus Waters · fájdalom
Deszy P>!

Egyes végtelenek nagyobbak más végteleneknél.

193. oldal

Kapcsolódó szócikkek: végtelen
ayachii>!

Szenvedés nélkül hogyan ismerhetnénk meg az örömöt?

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: öröm · szenvedés
1 hozzászólás
Roni_olvas>!

Ezért tulajdonképpen nem is hazudtam. Csak válogattam az igazságok között.

49. oldal

kulturmosoly>!

– A világ – mondta – nem egy kívánságteljesítő gyár.

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Augustus Waters
szilvamag_>!

Mert csak egyetlen ótvarabb dolog van a világon annál, ha az ember tizenhat évesen harap a fűbe a ráktól, mégpedig az, ha az embernek olyan kölyke van, aki fűbe fog harapni a ráktól.

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hazel Grace Lancaster
Algernon P>!

KÉTSÉGBEESETT MAGÁNYOS HINTA SZERETŐ OTTHONT KERES

Új otthont keres egy megviselt, ám szerkezetileg egészséges hinta. Szerezzen emlékeket gyermekének vagy gyermekeinek, hogy egy napon, amikor kinéznek a hátsó udvarra, ugyanúgy megrohanja őket az érzelmek árja, mint engem ma délután! Minden gyarló és múló, kedves olvasó, de ezzel a hintával gyengéden és biztonságosan vezetheti be gyermekét vagy gyermekeit az emberi élet hullámverésébe, és megtaníthatja ő(ke)t a mindennél fontosabb leckére: nem számít, milyen erősen rúgjuk el magunkat, nem érdekes milyen magasra szállunk, nem fordulhatunk körbe teljesen.
A hinta jelenleg a 83. utca és a Spring Mill sarkán található

119. oldal

1 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Nicola Yoon: Minden, minden
Rachael Lippincott – Mikki Daughtry – Tobias Iaconis: Két lépés távolság
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!
Kasie West: A távolság relatív
Ann Brashares: Négyen egy gatyában
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Jenny Downham: Amíg élek