A ​férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek 57 csillagozás

John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

Az igazi párkapcsolat kézikönyve, hogyan éljünk boldogan társunkkal. A marslakók az erőt, a szakértelmet, a teljesítményt értékelik. Erőkifejtésüket erre, valamint erejük és képességük kiteljesítésére összpontosítják. Jelszavuk: siker, győzelem, önmegvalósítás. A vénuszlakó nőknek más az értékrendjük. Szerelem, folyamatos kommunikáció, mély kapcsolat kiépítése a fontos. Zászlójukon: Szeress, hogy szerethesselek, gondoskodhassak rólad! Önbecsülésüket kapcsolataik minősége határozza meg. A marsbéli és vénuszlakók szerelme varázslatosan indul. Idővel azonban az érzések megkopnak, az eddigi természetesnek vett különbözőségek már nem varázslatként hatnak, hanem mérgezik a kapcsolatot. A könyv ezt a kibékíthetetlennek tűnő ellentétet oldja fel tanácsaival: – segít, hogyan szeressük a másikat anélkül, hogy megfojtanánk egymást, – miként bocsássunk meg egymásnak úgy, hogy ne csorbuljon önbecsülésünk, hiszen valamikor úgy imádtuk egymást.

Eredeti mű: John Gray: Men Are from Mars, Women Are from Venus

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Trivium, Budapest, 2014
274 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639711938 · Fordította: Szántó Balázs
>!
Trivium, Budapest, 2013
274 oldal · ISBN: 9789639711938
>!
Trivium, Budapest, 2008
274 oldal · ISBN: 9789639711273 · Fordította: Szántó Balázs

2 további kiadás


Kedvencelte 5

Most olvassa 15

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
korkata
John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

Eredetileg nem magamnak vettem ki ezt a könyvet a könyvtárból. Gondoltam én is elolvasom.
Úgy gondolom vannak benne olyan megállapítások melyek igazak lehetnek. Például a nők és a férfiak közötti különbségek. Inkább azok a részek tetszettek ahol ezeket részletezi.
A könyv második fele ahol a problémák megoldásával foglalkozik nem igazán nyerte el a tetszésemet. Több esetben nem éreztem életszerűnek őket.

>!
Papusz SP
John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

Minél tovább olvastam, annál jobban idegesített, leginkább azért, mert nem szeretem az olyan könyveket, amik azt ígérik, hogy varázsütésre szivárványos álommá változik az életem, ha követem a tanácsaikat. Ahogy azt sem szeretem, amikor hatszor leírnak valamit, a maguk szájbarágós amerikai módján. Az már csak hab volt a tortára, hogy végig úgy éreztem, ember nem tudja teljesíteni mindazt, amit ez leír. Legfeljebb a Született feleségek Breeje tud mindig szélesen mosolyogni ahelyett, hogy kiabálni kezdene, és az ő mosolya sem őszinte.
Azért három csillagnyi hasznosságot elismerek neki – mert végül is nem azt állítom, hogy hülyeségeket ír, csak azt, hogy számomra fogyaszthatatlan módon.

4 hozzászólás
>!
Aquarius
John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

„Ami elromolhat, az el is romlik!” – ez bizony igaz a párkapcsolatokra is. Többségében nem egyik pillanatról a másikra történnek a dolgok, hanem egy út vezet az elhidegüléshez, a bizalomvesztéshez, végső esetben a szakításhoz. A könyv nem megoldást kínál, csupán a lehetőségek tárházát vonultatja fel, hogy időben felismerjük a jeleket, amelyek a párkapcsolatok felbomlásához vezethetnek. Egyformán boncolgatja a női, és a férfi lélek különbözőségét. Tetszettek az életből kiragadott példák. Néha a megoldás egyszerű, csak nyitottnak kell lenni rá. Nem mindig tesszük azt, amit az ész diktál, sokkalta inkább az érzelmeink vezérelnek bennünket. Folytattam némi önvizsgálatot a reakcióim helyességéről, vagy helytelenségéről miközben a sorok között haladtam. Érdekes volt, és ha csak egyetlen dologban tud segíteni, vagy utat mutatni a megoldás felé, már megérte elolvasni.

>!
Lanatie P
John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

Nagyon hasznos könyv, amiből szerintem minden háztartásba kellene egy példány. Mi közösen olvastuk párommal. Ritkán olvastunk belőle, és mindig csak egy-egy fejezetet, hogy legyen idő átgondolni és megtanulni alkalmazni a leírtakat, de mindenképpen megérte. Sokat tanultunk belőle, és sokkal közelebb jutottunk általa a másik nem gondolkodásához. Biztos, hogy nem most volt utoljára a kezünkben.

3 hozzászólás
>!
Sjudit84
John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

Szerintem alapmű. Hangoskönyvként hallgattam takarítás, mosogatás közben és imádtam! Többször is meghallgattam egymásután és nem egyszer volt Aha!-élményem.

>!
Tiger205
John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

az első ilyen témájú könyv, amit olvastam. Elsőnek vicces és jó volt, ma már unom őket.

>!
Attila_Török_2
John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

Szerintem mindenki, aki a normál párkapcsolatban gondolkodik ,tud meríteni ebből a könyvből olyan dolgot amit előbb vagy utóbb hasznosítani tud.Ezt a könyvet soha nem késő elolvasni.

>!
HBrigi
John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

Az első benyomásom az volt, hogy ez a John Gray a végletekig egyszerűsít és általánosít; hogy kategorikusan kijelent dolgokat, amiket franc tudja, mire alapoz; hogy a legtöbb női/férfi tulajdonság nem köthető egyértelműen az adott nemhez, sokkal inkább személyiségfüggő; hogy az írónak igencsak csőlátása van; és hogy az emberek nagyon sokat változtak, amióta ezt a könyvet kiadták. Az első fejezetek nemcsak hogy untattak, de egyenesen idegesítettek is (mintha lehetetlen lenne kommunikálni a férfiakkal, és minden egyes gondolatomat le kellene fordítani nekik vagy inkább magamban tartani). Még ahhoz is kedvet kaptam, hogy egy jó hosszú értékelésben kifejtsem, miért baromság, amit ez a könyv állít. De nagyjából a kötet harmadánál megváltozott valami. Egyre több aha-élményem lett, hasonló szituációkkal és pasiattitűddel valóban találkoztam már én is, sőt egyes női vonásokat még magamon is felfedeztem. Bevallom, egy apró praktikát olvasás után frissiben ki is próbáltam, és a legnagyobb megdöbbenésemre egészen eredményesnek bizonyult.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Gray végül felülírta a véleményem az első fejezetekről, azokat valószínűleg második olvasásra is ugyanúgy hülyeségnek tartanám. Azt sem mondom, hogy a könyv vége csupa hasznos infót tartalmaz, és hogy szentírásként kell felfogni. Viszont abban teljesen biztos vagyok, hogy a tipikus férfiak és a tipikus nők között extrémdöcögős a kommunikáció, talán pont úgy és annyira nehézkes, ahogyan ez a könyv írja. Úgy érzem, lehet belőle hasznos tudást meríteni. Sokakra rá is férne.

>!
Dóra_Hegedűs
John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

„Egy Mars-lakó számára nagyon fontos, hogy eredményeket érjen el. Így tudja bizonyítani hozzáértését. Ha egyszer ezt a nők megértik, könnyebben felfoghatják, miért is állnak ellen a férfiak az ő állandó tökéletesítési törekvéseiknek, miért nem szeretik, ha megmondják nekik mit tegyenek. Kéretlenül tanácsot adni egy férfinak annyit tesz: úgy gondoljuk, nem tudja mit tegyen vagy legalábbis egyedül nem lesz rá képes.”
„Mikor egy nő megpróbál a a párján "javítani”, a férfi úgy érzi, hogy „ le akarják cserélni”. Azt az üzenetet kapja, hogy társa szerint „nem működik”. Nem veszi észre, hogy szerető erőfeszítései mennyire zavarják a férfit. Hiszen ő úgy hiszi, hogy segít párjának a fejlődésben.
"A férfiakat úgy lehet ösztönözni és támogatni, ha azt érzik, hogy szükség van rájuk. Ha egy férfi nem ezt érzi levert, kedvetlen lesz: minden egyes nappal kevesebbet képes nyújtani kapcsolatában.
„Manapság sok nő nem veszi észre, hogy milyen sebezhetőek a férfiak, mennyire szükségük van nekik is a szeretetre”. A szeretet segít a férfinak rájönni: éppen elég tökéletes ahhoz, hogy képes legyen teljesíteni mások kívánságait.
„Amikor a férfi úgy érzi, hogy a nő többet akar vagy meg akarja változtatni, azt az üzenetet kapja, hogy a nő szerint "nem nyertes”, tehát nem jó."

>!
Zsannuszi_Tündérkirálylány
John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek

Szerettem volna szeretni, de annyira közhelyes és szájbarágós, hogy az a két csillag is túlzás talán.


Népszerű idézetek

>!
Szávitrí SP

Az ember úgy is lehet szókimondó, őszinte, hogy oly módon fejezi ki az érzéseit, amely nem bántó a másik számára.

>!
esőember

A vitákat azzal kerülhetjük el, ha sosem feledjük: párunk nem arra figyel, amit mondunk, hanem arra, ahogyan. Ahhoz, hogy vita kerekedjen, két ember kell, de a megállításához egy is elég.

140. oldal

>!
Szávitrí SP

A nő sokszor el sem tudja képzelni, miért nem kérnek bocsánatot a férfiak, amikor valami igazán súlyos hibát, tévedést követnek el. Az igazság az, hogy a férfi fél: nem bocsátanak meg neki.

197. oldal (Fabula ,1995)

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · megbocsátás · nők
>!
Aquarius

A férfiak általában nem tudják, milyen váratlanul és radikálisan változhatnak szeretetteljes társból felelőtlen és távoli idegenné.

33. oldal, Trivium Kiadó, 2001.

>!
Aquarius

Ha egy férfi bevonul a barlangjába, általában sérült a lelke, vagy egyedül próbálja megoldani a gondjait. (…) Ne üljünk közvetlenül a barlang szája előtt arra várva, hogy végre kijöjjön.

69. oldal, Trivium Kiadó, 2001.

>!
Aquarius

Minél meghittebb a viszonyunk valakivel, annál nehezebb tárgyilagosan meghallgatnunk az álláspontját anélkül, hogy védekezni, visszavágni próbálnánk. (…) Nem az fáj, amit ilyenkor mondunk, hanem az, ahogyan.

142. oldal, Trivium Kiadó, 2001.

>!
Szávitrí SP

A legtöbb vita nem abból keletkezik, hogy két ember nem ért egyet, hanem vagy a férfi érzi úgy, hogy a nő helyteleníti kiindulását, vagy a nő rosszalja azt, ahogyan a férfi beszél vele. Ha a férfiak és a nők megtanulnák egymást elfogadni és értékelni, nem kellene vitatkozniuk.

159. oldal (Fabula, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · nők
>!
Aquarius

Régi emlékek rendszerint nem úgy bukkannak elő belőlünk, hogy udvariasan bemutatkoznak. (…) A múlt fájdalma rávetül a jelenre. Apróságok, amelyekre különben ügyet sem vetnénk, hirtelen rettentően tudnak fájni.

271. oldal, Trivium Kiadó, 2001.

>!
Aquarius

Amikor valami kínos élményben volt részünk, még sokáig szomorkodunk és szégyenkezünk, noha a lelkünk felnőtt fele azt mondja: lehetnénk nyugodtak, megbékélhetnénk a helyzettel és önmagunkkal is.

236. oldal, Trivium Kiadó, 2001.

>!
Ciccnyog ISMP

A férfiak megerősítésének titka az, hogy sosem szabad a megváltoztatásukkal, a „megnevelésükkel” próbálkozni. Természetesen minden nő meg akarja változtatni a párját – de ne engedjünk a kísértésnek. A férfiak csak akkor hajlandók megfogadni az ilyen ötleteinket, ha ők kértek tanácsot hozzá.

133. oldal (Trivium, 2013)


Enciklopédia 3


Hasonló könyvek címkék alapján

Greg Behrendt – Liz Tuccillo: Majd hívlak, Baby!
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Barbara Pease – Allan Pease: Karácsonyi fegyverszünet
Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!
Mira Kirshenbaum: Menjek vagy maradjak?
David B. Wexler: Mi ütött beléd?
Henry Cloud – John Townsend: Játszmák nélkül
Alfons Vansteenwegen: A szeretet cselekvést jelent
V. Kulcsár Ildikó: Figyeljetek, feleségek! Figyeljetek, férjek!
Michele Weiner-Davis: Ne válj el! Változtass!