A ​szultánok magánélete 12 csillagozás

John Freely: A szultánok magánélete John Freely: A szultánok magánélete

A ​világ uralkodócsaládjai mindig is a figyelem középpontjában álltak. Közszereplésükön kívül magánéletüket is megörökítették, és teszik ezt ma is, egyre bővülő eszköztárral. Az Oszmán-ház 36 tagja több mint 600 éven át 21 generáción keresztül uralta az Oszmán Birodalmat – történelmünk 150 évén át Magyarországot is. Szultánjai közt nagy formátumú, elszánt világhódítók, tudatos birodalomszervezők és gyönge, élvhajhász, az őrület határán egyensúlyozók egyaránt voltak. A válide szultánok – anyakirálynék – közül pedig nem egynek a kezében rendkívüli hatalom összpontosult. Sorozatunk új darabja a népszerű-szórakoztató történetírás eszközeivel mutatja be a fényességes padisahok életének hétköznapjait, helyszíneit (pazar palotákat, kioszkokat, kerteket), háremét, családi kapcsolatait, fenséges személyük kiszolgálóit, nagyvonalú ünnepségeiket. Ezzel egy időben bepillantást nyerünk a hatalomért folytatott, olykor meglehetősen kegyetlen küzdelmeikbe is. John Freely kötete hiteles forrásokat… (tovább)

Eredeti cím: Inside the Seraglio

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Különleges könyvek General Press

>!
General Press, Budapest, 2006
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639648124 · Fordította: Janáky István

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

GeoMaileR>!
John Freely: A szultánok magánélete

Alapos kutatómunka érződik az író részéről a könyvet olvasva. Nagyon kellett koncentrálnom, hogy az összefüggéseket követni tudjam. Sok új információval szolgál a könyv egy olyan korról és viszonyairól, amit jellemzően más perspektívából ismerünk.

Zizzer>!
John Freely: A szultánok magánélete

Volt benne pár következetlenség (nem tudom, hogy írói vagy fordítási). A végére elég egysíkú lett, néhol szinte ugyanazok a mondatok ismétlődtek: X lett a szultán, Y lett a válide szultán és Z pedig ment a ketrecbe.
Egyébként sok érdekes dolgot tudtam meg belőle. Az utolsó másfél oldal nekem nagyon ömlengős lett, ami abszolút elütött a többi 350 oldaltól.
Plusz pont jár a képekért.

4 hozzászólás
Zsuzska79>!
John Freely: A szultánok magánélete

Érdekes könyv, de sajnos a vége felé kicsit unni kezdtem, mintha maga az író is kezdte volna unni a témát. Olyan összecsapott lett a vége szerintem. Ettől függetlenül tetszett.


Népszerű idézetek

Zizzer>!

A háremben élő nőket két élesen elkülönülő csoportba osztották. Az alacsonyabb osztályba tartozott az összes cariye, vagyis „fogoly”, rabszolganő, akiknek a hárem körüli legtöbb alapvető szolgálói munkát kellett elvégezniük. Ezeket a legalacsonyabb rangú nőket további alosztályokba osztották a rangidősségük és a képességeik szerint: çırak (szolga), kalfa (idősebb, képzett szolgáló) vagy usta (mester). A rabszolgalányok idővel egyre magasabbra juthattak a ranglétrán, gyakran elég pénzt félretéve, hogy idős éveiket kényelemben töltsék. Ezek a nők szinte soha nem kerültek személyes kapcsolatba a szultánnal, bár annak mindig fennállt a lehetősége, hogy az uralkodó szeme megakad valamelyikükön, és az ágyában köthet ki.
A háremhölgyek legfelső osztálya a gediklilereké, azaz a kiváltságosaké volt. Őket a szépségük és a tehetségük miatt választották ki, általában zenészeknek, énekeseknek vagy táncosoknak. Ezeket a lányokat először valamelyik idősebb háremhölgy tanította, a kahya kadın , aki utasításokkal látta el és felöltöztette őket, hogy előkészítse találkozásukat a szultánnal. Ha a szentséges úr fölfigyelt valamelyikükre, és kiválasztotta lehetséges ágyasának, a lányból gözde lett, ami szó szerint azt jelenti, hogy „szem előtt”. Ezután saját lakosztályában helyezték el, ahol a császári fürdőmester, a ruhatárnok és a kincstárnok készítette elő a szultán látogatására. Ha a kiválasztott az első éjszaka után is kegyben maradt, az ıkbal , vagyis szultáni ágyasnő titulust kapta, amelyre a nyugati világban az odaliszk (háremhölgy) kifejezést használjuk a török oda „szoba” szóból, amely jelen esetben a szultán hálószobájára utal. Ha a szultán kedvese, a haseki gyermeket szül neki, aki az uralkodó legidősebb élő fia volt, a hasekiből birinci kadın lett, ha pedig a szultán után ő fia lépett a trónra, valide szultán (anyakirálynő), a hárem legmagasabb rangú asszonya.

92-93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hárem

Hasonló könyvek címkék alapján

Elif Shafak: Az építészinas
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a kolostor rabja
Benkő László: A Zrínyiek – A gránitlelkű
Mika Waltari: Mikael Hakim I-II.
Robert Lacey: A Korona
Horváth Viktor: Török tükör
Ágoston Gábor: Az oszmán hódítás és Európa
Jens Andersen: LEGO egy életen át
Dümmerth Dezső: Az Árpádok nyomában
Bicsok Zoltán – Orbán Zsolt: „Isten segedelmével udvaromat megépítettem…”