61. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Gorlan ​romjai (A vadonjáró tanítványa 1.) 163 csillagozás

John Flanagan: Gorlan romjai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Will ​kisebb kortársainál, de gyors és találékony. Egész életében arról álmodozott, hogy híres lovag válik belőle, mint az apjából. Ezért is sújtja porig, amikor nem veszik fel Vöröshegy Hadiiskolájába. Ehelyett Halt inasa lesz, a titokzatos Erdőkerülőé, akinek különleges képességét, a láthatatlan helyváltoztatást fekete mágiának tulajdonítják… Will vonakodva nekivág, hogy megismerje az Erdőkerülők titkos fegyvereit: a nyilat, a nyílvesszőt, a terepszínű köpönyeget, és a csökönyös kis pónit. Lehet, hogy nem azok a fegyverek, amikre vágyott, nem kard és nem csataló, de amikor ő és Halt egy reménytelennek látszó küldetés során megpróbálják megakadályozni a Király meggyilkolását, Willnek be kell látnia, hogy az Erdőkerülők fegyverei nem is annyira haszontalanok… A Gorlan Romjai első könyve egy izgalmas sorozatnak, mely Willről, és a Vöröshegy Várban élő barátainak kalandjairól szól.

„Ez a könyv olyan jó volt, hogy le sem tudtam tenni… John Flanagan tudja, hogyan tartson… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632453682 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632453682 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632453682 · Fordította: Acsai Roland

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Halt · Will · Gilan · Arald báró · Jenny · Pukk mester


Kedvencelte 28

Most olvassa 7

Várólistára tette 167

Kívánságlistára tette 99

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Navi P>!
John Flanagan: Gorlan romjai

Teljesen korrekt ifjúsági kalandregény, némi fantasyvel keverve. A 2 főhős 1 évét követhetjük nyomon. Horác és Will mindketten árva fiúk, akiket egy báró vett szárnyai alá, majd a Kihívás során Horác a Hadiiskolába került, ahova mindig is akart, s ahol kiderül, hogy sajnos nem fenékig tejfel az élet, viszont a kardforgatásban őstehetség. Will ezzel szemben Vadonjáró Halthoz kerül, egy próba után, pedig ő is katona akart lenni, mint a háborúban elesett apja. A kezdeti ellenségesség után szerencsére, két szerencsétlenség hatására végül igazi barátokká ás bajtársakká válnak. Will nem teheti le az első vizsgáját, mert kiderül, hogy 2 legendás lény, kalkara vadászik a háborús hősökre. Itt fény derül néhány titokra, majd olyan lehetőséget kap Will, amire mindig is vágyott, de ő helyesen dönt és a szívére hallgat :) Mindkét fiú rengeteget fejlődik ez alatt az év alatt, már nem forrófejű kis bugrisok, hanem sokat tapasztalt (korukhoz képest sokat) tanoncok, akik képesek felelősség teljes és bátor döntéseket hozni.
Még az sem vett le a könyv élvezeti értékéből, hogy erősen érezni lehetett rajta Tolkien és Paolini hatását :)
Kíváncsi vagyok a folytatásra :)

Balázs_Erőss>!
John Flanagan: Gorlan romjai

Tökéletes könyv arra, hogy egy 8-9 éves gyerek rákattanjon az olvasásra! Régen volt már, hogy egy könyvre azt mondtam volna, ideális egy éppkézláb gyereknek. Pont megfelelő mennyiségű a kaland, az erőszak finoman becsomagolva, ésszel kezelt mennyiségű romantika.
Ideális választás, ha valaki besokallt már a mostanában divatos naturális leírásoktól hemzsegő olvasmányaiba (mint pl én).
Biztos, hogy folytatni fogom a sorozatot!

4 hozzászólás
TiaManta>!
John Flanagan: Gorlan romjai

Kellemes, nem túl bonyolult, egyszerű, kezdő fantasy, fiataloknak.

Tényleg ennyi. Nem korszakalkotó, a szokásos fordulatokkal, eseménykekel, és nagyon szerethető szereplőkkel operál, akiknek vannak hibáik, de nem mennek át irrelevánsba. Eléggé olvastatta magát. Nem várunk mást tőle közben sem, mert már az első pár oldalon kiderül mivel is állunk szemben.
Abszolút jó kezdés egy gyereknek is, hogy megismerkedjen az ilyesmivel. Hisz nekik írták. És végre nem is ment át másba, mert attól féltem. Naivan kezeli a dolgokat olykor, de az én kis lelkemet melengette valahogy.
Pici szelete a regény annak a világnak, ahol kezdődik a történet, sok mindent nem tudunk meg róla, de ez nem volt zavaró. Továbbá arra ott a többi rész.

Dawnofmyth P>!
John Flanagan: Gorlan romjai

Elég könnyed, haladós kis történet, bár nem az én korosztályomnak íródott, mégis tetszett. Kalandos, szórakoztató, néhol izgalmas, nincs túlbonyolítva. Nem azt mondom, hogy kiszámítható, de túlzottan nagy fordulatokkal nem jeleskedik, ez az ifjúsági mivoltának köszönhető. A karakterek aranyosak, bár a kedvencem Halt lett, azért a többiek is kedvelhetőek. Kár, hogy ilyen rövid az első rész, még szívesen ismerkedtem volna a világgal. Ha fiatalkoromban találkoztam volna ilyen könyvekkel, sokkal hamarabb rákaptam volna az olvasásra. Szerintem folytatni fogom a történetet, bár elég hosszú a sorozat :) a második résszel még várni fogok, ki tudja mikor fogják kiadni az összes részt.

Fairy>!
John Flanagan: Gorlan romjai

Hú most vettem észre avval,hogy öt csillagot adtam a könyvre 93%-ra ugrott az értékelése.
Nagyon jó a könyv már a borítójába teljesen beleszerettem imádom a zöldet és imádom az íjjakat.
A történet és a világfelépítés nagyon tetszett.
Kedvencem Halt és Will volt.
Én is én is vadonjáró szeretnék lenni!
Én is szeretnék egy vadonjáró köpenyt.
Nem értem,hogy miért nem népszerűbb ez a sorozat?
Olvasom is tovább a vadonjárok izgalmas történetét.

Ferger_Jolcsi P>!
John Flanagan: Gorlan romjai

Már nagyon rég volt dolgom ilyen izgalmas olvasmánnyal. Az író egy összetett és színes fantasy világot tár elénk, amit egy percig sem lehet unni. Csak úgy zajlanak benne az események. Alig várom, hogy olvashassam a következő részt és még többet tudhassak meg a Vadonjárók világáról. A kedvenc szereplőm Halt volt. Minden olyan tulajdonság megvan benne, ami nagyszerű mesterré teszi őt.

kratas P>!
John Flanagan: Gorlan romjai

Nem igazán én vagyok a célközönség, de nekem is tetszett. Nem volt ugyan vérfagyasztóan izgalmas, inkább egy kedves mesének mondanám a jó és a rossz harcáról, az erkölcsről, a barátságról és a bátorságról. A szereplők igazán példaértékű viselkedést hoznak a történet során végig, örülök, hogy van ilyen sorozat a fiataloknak. És önző módon nekem is :)))

1 hozzászólás
Sylveris>!
John Flanagan: Gorlan romjai

Kellett egy kis idő, hogy véleményt nyilvánítsak. Őszintén mondom, csalódtam magamban. Csalódtam, mert évek óta a polcomon csücsül ez a könyv. Pedig csak le kellett volna vennem. Imádtam! elejétől a végéig. Will nagyon a szívemhez nőtt, Horácot pedig sajnáltam.
Izgalmas történet, szórakoztató, bár itt-ott jobban ki lehetett volna dolgozni a cselekményt
én is vadonjáró akarok lenni. de tényleg

Zsazsóó>!
John Flanagan: Gorlan romjai

Na jó emberek… értetlenül állok afelett, hogy miért is nem népszerűbb ez a so-ro-zat….?!?! Komolyan! Mert simán van olyan jó, mint pl. Jennifer A. Nielsen Hatalom-trilógiája. Vagyis nekem simán hozta, azt a hangulatot. Pontosan megfelel azon fiatal ifjúság számára, akik még csak most kezdenek megismerkedni a fantasyvel. (Szerintem ez egy jó alapozás, aminek majd a vége Hobb, Sanderson, Ryan, Gemmell stb…) Bátor fiúkák és kalandvágyó lánykák számára egyaránt. Illetve nem csak nekik:D, hanem az idősebb generációnak is… akik egy kicsit, lájtosabb fantasy történetre vágynak.:P Engem például, levett a lábamról, elszórakoztatott a maga egyszerűségével, a kialakított világával, magával ezzel a mester-tanítvány ötlettel, a felépített cselekménnyel. Megkedveltem Haltot és Willt, de igazság szerint, mindenki egytől-egyig belopta magát a szívembe:). Ja és a pónikat is:DD (Rántó és az én Gina pónim teljesen jól kijönnének:D) Persze, borítékolható a vége és az is, hogy Will és barátai számára, még csak most kezdődtek el igazán a kalandok…:)!

Varga_Szandi>!
John Flanagan: Gorlan romjai

A jelenlegi állás szerint 92%-os e könyv az értékelések alapján.
Ezzel maximálisan egyetértek én is. Majdnem tökéletes könyv, amiben van izgalom, egyediség, érdekes szálak, barátságok, s még egy csipetnyi romantikára is rábukkanhatunk a végén.
Will, Halt, meg úgy összességében mindenki szerethető karakter, akiben van egy kis pozitívum, legalább cselekedetei szintjén. Senki sem tökéletes vagy különleges, mégis a maguk egyszerűségében kemény figurák, még a tűzről pattant Jenny is. Azt a sütit, amit az Aratás napjára készített, szívesen megkóstolnám. :-D
Ha egy kalandos regényt kellene ajánlanom, amely tényleg lekötött és mindent vitt, hát habozás nélkül ezt mondanám. Olvassátok! Olvassátok! :-)


Népszerű idézetek

Ferger_Jolcsi P>!

Az őrök ott álltak a lépcsőnél, de Halt már elment.
Vagy elrejtőzött. Ezt egy Vadonjáró esetében sohasem lehetett tudni.

52. oldal

Ferger_Jolcsi P>!

Arald sokat hajtogatta, hogy diplomáciai szolgálatra a lányok alkalmasabbak. Sokkal kifinomultabbak a fiúknál, akiket természetük úgyis a hadi pálya felé hajt. És amíg a problémákat az izmaikkal hajlamosak megoldani, addig a lányok az eszükre hagyatkoznak.

22. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arald báró
Habók P>!

Ha tényleg gondolkodtál volna rajta, akkor most nem kérdeznél hülyeségeket.

Allanon>!

– Előfordul, hogy az ember egyszerre két különböző dolgot akar – mondta Halt csendesen. – És olyankor a döntés attól függ, hogy melyiket szeretné jobban.

251. oldal

Habók P>!

Ha egy póniról elmondható, hogy üdvözült pofával bazsalyog, akkor Rántó épp ezt művelte.

Allanon>!

– Az idegesség rémes dolog. Egészen lebénítja az embert, hogy sem enni, sem gondolkozni nem tud, még beszélni sem.

11. oldal

Habók P>!

Felőle a többiek felvehették csak úgy, meggondolatlanul a tanítványaikat, de a konyhaművészet… az más.
– Mondd csak, mit tennél egy pulykapástétommal? – tette fel a kérdést a lelkes lánynak. Jenny ráragyogtatta mosolyát.
– Megenném – vágta rá gyorsan.

Kapcsolódó szócikkek: Jenny · Pukk mester
adrica P>!

– Miben vagy jó, Will? – kérdezte a báró.
Will elkezdett gondolkozni. Alizzal ellentétben nem volt jó a tanulásban, a nyelvekhez sem értett. Nem tudott szép, pontos leveleket írni, mint George. A főzés nem érdekelte.
Ráadásul Horác erejével és izmaival sem dicsekedhetett.
– Jó mászó vagyok, uram – nyögte ki végül, mert látta, hogy a báró feleletre vár.

Kapcsolódó szócikkek: Arald báró · George · Horác · Will
10 hozzászólás
Aniyou P>!

Ha legyőzöl valakit, soha ne légy kárörvendő. Legyél nagylelkű, és találj valami olyat a másikban, amit megdicsérhetsz. Nem fog neki örülni, hogy legyőzted, de igyekszik majd jó képet vágni hozzá. Mutasd neki, hogy értékeled. A dicséret barátokat szerez, a kárörvendés ellenségeket.

179. oldal, 23. fejezet


A sorozat következő kötete

A vadonjáró tanítványa sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Garth Nix: Sabriel
Rick Riordan: Az elveszett hős
Pierdomenico Baccalario: Az első kulcs
Christopher Paolini: Örökség
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Robert Paul Weston: Szörnyen Titkos Részleg
Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Lois Lowry: Az emlékek őre
Szakács Eszter: A Szelek Tornya
Nyulász Péter: Ciprián