Sorozatgyilkosok 287 csillagozás

John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Virginia állambeli Quanticóban, tizenöt méterrel a föld alatt, a Szövetségi Nyomozóhivatal Nemzeti Akadémiájának irodáiban kicsiny elitcsapat, a Nyomozástámogató Részleg küzd egyik legmélyebb, legősibb ösztönünkkel: a körülöttünk ólálkodó gonosztól való félelemmel.
A csoport vezetője, John Douglas korunk legmegátalkodottabb, legszadistább bűnözőit kerítette kézre: a San Franciscó-i parkerdei gyilkost, az atlantai gyermekgyilkost, a tylenolos mérgezőt, a férfit, aki Alaszka rengetegeiben merő sportból vadászott prostituáltakra, valamint a seattle-i zöld-folyói gyilkost. Ez utóbbi kapcsán kis híján ő maga is életét vesztette.
Sorozatgyilkosok és merénylők tucatjait – köztük Charles Mansont, Sirhan Sirhant, Richard Specket, John Wayne Gacyt, a „Sam fia”-ként ismert David Berkowitzot és James Earl Rayt – ismerte meg, kérdezte ki, tanulmányozta korszakos jelentőségű munkája során, hogy megértse, mi indította őket rémtetteikre. Hogy behatoljon az elméjükbe.
Egyaránt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2017
536 oldal · ISBN: 9789634065999 · Fordította: Komáromy Rudolf
>!
GABO, Budapest, 2017
532 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634065180 · Fordította: Komáromy Rudolf
>!
GABO, Budapest, 1998
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638009705 · Fordította: Komáromy Rudolf

Enciklopédia 34

Szereplők népszerűség szerint

John E. Douglas · J. Edgar Hoover

Helyszínek népszerűség szerint

Amerikai Egyesült Államok


Kedvencelte 53

Most olvassa 38

Várólistára tette 318

Kívánságlistára tette 353

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

John Douglas könyvére azt is mondhatnám, hogy kötelező olvasmány a thriller rajongók számára!

A történet középpontjában, magának a szerzőnek a munkássága mellett, a bűnügyi profilkészítés is nagy szerepet kap.

Érdekes és alapos könyv volt, a Netflix a könyv alapján készített is egy sorozatot, amibe biztos, hogy bele fogok nézni, kíváncsi vagyok, hogy sikerült megfogniuk a könyv lényegét, hangulatát.

A világnak meg még több John Douglas-ra lenne szüksége!

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2018/01/john-douglas-mark-…

2 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

LEGFONTOSABB! Senkit ne tántorítson el az első unalmas 150 oldal, mert ami utána jön az zseniális! A könyv megtörtént bűnügyeket mutat be, megdöbbentő mennyi beteg ember van!

KleineKatze>!
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

– KleineKatze, fáradtnak néz ki.
– Jaj, semmi, csak a stressz, kicsit kemények ezek a napok.
– Tud pihenni?
– Hát, igyekszem. Rákaptam a sorozatgyilkos Netflix-dokukra. Megnyugtatnak. Azóta jobban alszom…. Öm, mi a gond? El tetszett fehéredni. Hé, most… mi… rosszat mondtam? Izé, miért megy el? Hé, én csak… Hát jó.

Ez az ember egy zseni.
Komolyan. Több John Douglas-hoz hasonló elmére lenne szükség, bár – ha belegondolunk – legnagyobb sajnálatunkra. A legelborultabb elméket értő és érző viselkedéskutató alapjába véve változtatta meg a bűnüldözést, és ennek köszönhetően az elmúlt 50-60 év legismertebb és legveszedelmesebb gyilkosait fékezte meg. Ő maga nem kereste a nyilvánosságot, ám az végül mégis utolérte. Karrierjét pedig nem egyedül ez a könyv, de film (Bárányok hallgatnak) és sorozat (MINDHUNTER) is megjelenítik. A különbség az, hogy míg utóbbiak az esetekre koncentrálnak, addig a e könyvben saját szavain, gondolatain keresztül hallunk az FBI viselkedéstudományi részlegének fejlődéséről. Nem az eseteken, hanem az elkövetők hátterén, és a profilozás kialakításán van a hangsúly. Azt nem mondom, hogy mindenkiből profilozó lesz, ha elolvassa Douglas… hmm, memoárját, azonban értékelni és magasztalni mindenképpen fogja ezt az embert! Lenyűgöző, amit véghezvitt, és ami műfajban ma is alkot. Egy zseni. Olvassátok! Ismerjétek meg! Vagy ha ezt nem is, a sorozatot mindenképpen nézzétek meg!

2 hozzászólás
dagikám>!
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

A könyv 3/4 részéig érdekes volt. Az első részben megismerhetjük a szerzőt, hogyan jutott el az FBI személyiségrajz készítő pozíciójáig. Majd ezt követően részletesen betekintést nyerhettünk a különböző bűntényekbe. Egy idő után már kicsit nehezen volt hihető,hogy egyetlen bűneset után azt is meg tudta állapítani,hogy az elkövető beszédhibás. Akkor nagyot néztem,hogy azt mégis miből találta ki…
A vége meg már csak rizsázás volt, nem tett többet a könyvhöz.

Niko_oka>!
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Összeszedett, lényegre törő, mégis fesztelen, gördülékeny, humoros írás! Igazán páratlan élmény volt olvasni, Douglas aztán tényleg tud dumálni, nemcsak állítja magáról :) Nagy tudású ember, akinek köszönhetően sokat lépett előre az egész bűnüldöző rendszer – és ezzel tisztában is van. Mégsem éreztem egy pillanatig sem, hogy egoista lenne, egyszerűen csak fix tényként kezelte munkásságának sikereit. Ez a realitások talaján ragadt ember tényszerűen látja nemcsak a rendszert, hanem annak előnyeit, hátrányait egyaránt, és még ha meg is van a véleménye, nem akarja kényszeresen letolni a torkunkon. Ráadásképp megoldást is ajánl az egyre növekvő bűnözési rátára, és ne feledjük: ez a könyv nem napjainkban íródott!
Örülök, hogy ilyen nagyszerű olvasmányt sikerült találnom a témában spoiler , de annak még inkább, hogy van még kettő! Köszönöm, Mr. Douglas! :)))

1 hozzászólás
Judit_56 P>!
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Meglátni és megszerezni. Ennyi volt.
Megláttam ezt a könyvet, a borítót és a címet, és tudtam, hogy ez kell. Oké, ezt meg kell vennem, azonnal. El sem olvastam, hogy miről fog szólni, vagy legalábbis nem emlékszem.

A könyv eleje sajnos nem fogott meg teljesen, néhol kicsit unalmasnak éreztem a rengeteg leírást, és visszaemlékezést, hogy hogy is lett John Douglas az aki. És hogy indult be a pályafutása. Eléggé részletes volt, a legkisebb dolgokba is belement. Emiatt megijedtem, mert féltem attól, hogy már sosem jutunk el oda, amikor sorozatgyilkosokról lesz szó. Visszanézve már teljesen érthető, hogy miért kaptunk ilyen hosszúra nyúló bevezetést, és visszanézve már nincs semmilyen negatív érzésem ezzel kapcsolatban, sőt úgy érzem, hogy e nélkül nem igazán lehetne megérteni, hogy hogy lett ő a legjobb személyiségelemző.

A bevezető után elkezdtek jönni a valós történetek és a valós gyilkosságok. Hihetetlenül izgalmas és közben hátborzongató volt olvasni, hogy milyen sok, és mennyire szerteágazó gyilkosságokban vett részt, mennyi sorozatgyilkossal beszélt a rács mögött, hogyan alakította ki a személyiségelemzés alapjait.
A híresebb gyilkosok elemzése és a gyilkosságok elemzése is rengeteg hasznos információt tartalmazott. Ez a téma sokszor visszaköszön filmekben, könyvekben, de valójában ott csak pár percet látunk, magát a következetes hosszú folyamatát nem. És egy 40 perces Mentalista részben 35 perc alatt már el is kapják a gyilkost. A való élet nem ilyen, és ez a könyv ezt hihetetlenül részletesen be is mutatja.
A kegyetlenebbnél kegyetlenebb gyilkosságoknál néhol le kelett raknom a könyvet pihenni, mert valóban felkavaró volt. És főleg azért, mert ez a valóság. Azok a gyilkosságok tényleg megtörténtek, ez nem csak egy könyv, amit olvasol és borzongsz, hogy hú, de jót talált ki az író. Ez az a könyv, amit olvasol és borzongsz, hogy hú, de beteg emberek élnek köztünk.

Csak hogy negatívumot is említsek. Számomra a tagolás nem tetszett. Bár értem, hogy a fejezetek miért kapták azokat a címeket, és értem, hogy miért így lett kialakítva, én mégis másképp csináltam volna, mondjuk alfejezetek használatával.
(És még egy dolog. Nem voltam fényképek. Annyira szerettem volna látni egy pár fotót, arról, ahogy az irodában dolgoznak irathalmazok között, vagy ahogy meglátogatnak valakit a börtönben, vagy ahogy belépnek egy tett helyszínére. Ez persze nem negatívum, hisz ez nem képes könyv, és én is utána tudok nézni minden ügynek az interneten, amit meg is tettem.)

Minden krimi-thriller rajongónak, valamint sorozatgyilkosokról érdeklődőnek merem bátran ajánlani, sőt akár azt is mondhatjuk, hogy kötelező olvasmány.

1 hozzászólás
kvzs P>!
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Dokumentumregény, mégis izgalmasabb, mint sok krimi. Ebben biztos szerepet játszik az is, hogy nem egy „egészséges” elme szüleménye az egész, hanem megtörtént eseteket dolgoz fel. A valóság pedig izgalmasabb spoiler, mint a képzelet.
Akit érdekel a sorozatgyilkosok „világa”, vagy jellegzetességei, annak kötelező olvasmány ez a kötet. Nagyon sok esetet dolgoz fel, és azt is részletesen bemutatja, hogy hogyan született meg a profilalkotás műfaja.

NewL P>!
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Érdekes volt olvasni arról, hogy hogyan alakult ki a viselkedéskutatás mint bűnüldözési folyamat.

Kyupirappa>!
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Nem szoktam hangoztatni, de van egy olyan szokásom, hogy körülbelül két-háromhavonta rákattanok az angol Wikipédiára és nem csinálok mást, csak sorozatgyilkosokról és gyilkosságokról szóló oldalakat olvasok, ami általában úgy fejeződik be, hogy a számomra legborzalmasabb esetre tévedek és besokallok ezektől a szörnyűségektől. Egy kérdés mindig is foglalkoztatott, mióta tudok a sorozatgyilkosok létezéséről: Mégis miért vetemednek emberek arra, hogy brutális módon végezzenek a másikkal, miért kell ez egyeseknek?

off

Csodával határos módon kérdésemre választ is kaptam egyes esetekben a szerző levezetéseinek köszönhetően, megvilágosodtam kissé.
Örültem, hogy nem próbálta szépíteni a valóságot, megmutatta a nyers énjét a gyilkosságoknak és kaptunk képet a börtönből közvetítve is, vallatásokkal fűszerezve. (Gyenge gyomrúak sajnos hátrányban lesznek emiatt!) Zseninek tartom a szerzőt, hogy a bizonyítékokra támaszkodva tűpontosan le tudta írni a gyilkosok személyiségjellemét, egyértelműen a bűnüldözés területére született, ami miatt mély tiszteletet érdemel.

Igazi csemegének tartom a témában a művet, ezért akiket érdekelnek a sorozatgyilkosok, ezt a könyvet nem szabad kihagyniuk!

off

>!
GABO, Budapest, 2017
532 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634065180 · Fordította: Komáromy Rudolf
2 hozzászólás
Hencsulátor>!
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Ez volt aztán a tömör gyönyör. :D
John Douglas életének és karrierjének végigkövetése hihetetlenül izgalmas volt. Nem zavart a felvezetés sem, kellett egy kicsit lazább kezdés, de aztán belecsaptunk a lecsóba.
Mindig azt gondolom, hogy az igaz történetek a legijesztőbbek. Ebben a könyvben aztán be is bizonyult. Rettenetes történeteket kaptam, sokszor csak kapkodtam a fejem, itt egy hulla meg ott.
Azért olvastam ennyire hosszú ideig, mert nagyon tömény volt, rengeteg név, adat és gyilkosság.


Népszerű idézetek

Lunemorte P>!

Amikor A bárányok hallgatnak rendezője és szereplőgárdája a forgatásra készülve Quanticóba látogatott, bevittem az irodámba Scott Glennt, aki Jack Crawfordot játszotta – azt a különleges ügynököt, akit egyesek szerint rólam mintáztak. Glenn meglehetősen liberális fickó volt, erősen hitt abban, hogy az ember alapvetően jó, a rosszak megjavíthatók, jó útra téríthetők. Mutattam neki néhányat a borzalmas tetthelyi fotók közül, amelyekkel naponta dolgozunk. Lejátszottam neki hangfelvételeket, amelyeket a gyilkosok áldozataik kínzása közben készítettek. Végighallgattattam vele, ahogy két tizenéves lány egyikét egy Los Angeles-i furgon rakterében merő élvezetből halálra kínozza két gyilkos, akiket röviddel azelőtt engedtek ki a börtönből.
Glenn könnyezve hallgatta a szalagokat.
– Fogalmam sem volt róla, hogy léteznek emberek, akik ilyesmire képesek – mondta ez az intelligens, együtt érző családapa, aki maga is két lányt nevelt. Azok után, amit az irodámban látott és hallott, többé nem tudta ellenezni a halálbüntetést: – A quanticói tapasztalatok végleg megváltoztatták az álláspontomat.

235-236. oldal, 9. fejezet

1 hozzászólás
Niko_oka>!

Ezenkívül kaptam egy Detroiti túlélési kalauz című könyvecskét. A város az Egyesült Államok fajilag legmegosztottabb települései közé tartozott, ahol még mindig nem ültek el teljesen az 1967-es forrongások utóhullámai, és évi több mint nyolcszáz gyilkossággal országos listavezetőnek számított. Az irodában elég hátborzongató totót szerveztünk, amelyben arra lehetett fogadni, pontosan hány emberölést regisztrálunk az év végére. Mint a legtöbb pályakezdő nyomozó, lelkesen és teljes gőzzel láttam munkához, de hamar ráeszméltem, mivel állok szemben. Négy évet töltöttem a légierőnél, de harci cselekményekhez legközelebb akkor kerültem, amikor a légi támaszpont kórházában sebesült vietnami veteránok mellett feküdtem, mert sportsérülés miatt meg kellett operálni az orromat.

52. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1967 · Detroit
Niko_oka>!

Mi a nyavalyába keveredtem? Csakugyan erről a pályáról álmodoztam? Minek viszem folyton vásárra a bőrömet, hogy ilyen kétes alakokat kísérjek be? A munkahelyi pszichológia egyszerre eszméletlenül érdekesnek tűnt.

54. oldal

shadowhunter1975 P>!

A bűnüldöző még a házastársának is igen nehezen beszél a munkájáról. Ha az ember naphosszat megcsonkított hullákat nézeget – kivált ha azok gyermekek –, nem szívesen „viszi haza” magával a dolgot. Nem kezdheti el a vacsoraasztalnál, hogy : „Képzeljétek, milyen izgalmas kéjgyilkosságunk volt ma!” Ezért vonzódnak oly gyakran a zsaruk az ápolónőkhöz, és viszont – hiszen képesek valamiképp fölfogni egymás munkáját.

25. oldal, Előszó: Ez már a pokol (GABO, 2017)

Judit_56 P>!

A viselkedés a személyiséget tükrözi.

1. fejezet - 30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: személyiség · viselkedés
Niko_oka>!

Wilkie Collins angol regényíró olyan úttörő munkákban vitte tovább a személyiségrajzot, mint A fehér ruhás nő és a Holdkő – mindkettő megtörtént eseten alapul-, ám Sir Arthur Conan Doyle halhatatlan teremtménye, Sherlock Holmes tette a bűnügyi elemzés e formáját az egész világ számára láthatóvá a viktoriánus London gázlámpáinak pislákoló fényében.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sherlock Holmes · Sir Arthur Conan Doyle
Niko_oka>!

Láttam, hogy eléggé megközelíthető, hát kérdezgetni kezdtem, pontosan úgy, ahogy korábban a bankrablókat.
– Miért csinálja ezt?
– Mert szeretem – felelte. – Nézze, John, akár naponta letartóztathat minket, az se változtat semmin.
– De a maga eszével törvényesen is jól kereshetne.
A fejét csóválta, mintha még mindig nem érteném a lényeget.
Odakinn erősebben kezdett zuhogni. Oldalra pillantott, a kocsi ablakára vonta a tekintetemet.
– Látja azt a két esőcseppet? – mutatott egy pontra. – Fogadjunk, hogy a baloldali előbb leér az üveg aljára, mint az a másik a jobb oldalon. Nem kell nekünk Szuperkupa. Elég két esőcsepp. Akármit csinál, John, nem tud leállítani bennünket. Ilyenek vagyunk.

63. oldal

Lunemorte P>!

Bármilyen foglalkozást űz is az ember, amikor kikerül a gyakorlatba, kezdi megismerni mindazokat az apróbb-nagyobb dolgokat, amelyeket az iskolában vagy tanfolyamon sohasem oktatnak. Mondjuk, hogy mit kezdjünk szolgálati fegyverünkkel különféle élethelyzetekben, például amikor a nyilvános férfivécében ülünk. A nadrágszíjunkkal együtt a földre eresztjük? Felakasztjuk a fülke ajtajára?

Dóra_Nagy_6 >!

A viselkedés a személyiséget tükrözi. A jövőbeni viselkedés, a jövőbeni erőszakos cselekvés legjobb előre jelzője a múltbéli erőszak. Hogy megértsük a „művészt”, a „művet” kell tanulmányoznunk. A bűncselekményt a maga teljességében kell kiértékelni. A tapasztalatot semmi sem helyettesítheti, és ha valaki meg akarja érteni a bűnöző elmét, egyenesen a forráshoz kell fordulnia, és meg kell tanulnia, hogyan értelmezze, amit az közöl vele. És mindenek felett: Miért+Hogyan=Ki

Niko_oka>!

A dobókörben állva elég hamar felderengett az agyamban, hogy az erős és pontos dobás még csak fél győzelem. Elég kemény egyeneseket és egész jó csavart labdákat dobtam, de ilyen vagy ezzel egyenértékű teljesítményt jó néhány középiskolás produkált. A siker titka az ütőjátékos kicselezése volt, és felismertem, hogy ebben nagy szerepet játszik a magabiztos fellépés, illetve az ütőmezőn várakozó ellenfél minél tökéletesebb elbizonytalanítása. Évekkel később feltűnően hasonló helyzetbe kerültem, amikor hozzáláttam kihallgatási módszereim kialakításához.

32. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Lieberman: Gengszterosztag
Jon Roberts – Evan Wright: Amerikai Desperado
J. R. dos Santos: Az isteni formula
Michelle McNamara: Eltűnök a sötétben
Donnie Eichar: Halálhegy
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban
Charles Brandt: The Irishman – Hallom, szobafestő vagy
Charles Brandt: „Hallom, szobafestő vagy!”
Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco
John Grisham: Az ártatlan ember