Sorozatgyilkosok 48 csillagozás

John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Virginia állambeli Quanticóban, tizenöt méterrel a föld alatt, a Szövetségi Nyomozóhivatal Nemzeti Akadémiájának irodáiban kicsiny elitcsapat, a Nyomozástámogató Részleg küzd egyik legmélyebb, legősibb ösztönünkkel: a körülöttünk ólálkodó gonosztól való félelemmel.
A csoport vezetője, John Douglas korunk legmegátalkodottabb, legszadistább bűnözőit kerítette kézre: a San Franciscó-i parkerdei gyilkost, a az atlantai gyermekgyilkost, a tylenolos mérgezőt, a férfit, aki Alaszka rengetegeiben merő sportból vadászott prostituáltakra, valamint a seattle-i zöld-folyói gyilkost. Ez utóbbi kapcsán kis híján ő maga is életét vesztette.
Sorozatgyilkosok és merénylők tucatjait – köztük Charles Mansont, Sirhan Sirhant, Richard Specket, John Wayne Gacyt, a „Sam fia”-ként ismert David Berkowitzot és James Earl Rayt – ismerte meg, kérdezte ki, tanulmányozta korszakos jelentőségű munkája során, hogy megértse, mi indította őket rémtetteikre. Hogy behatoljon az elméjükbe.
(tovább)

Eredeti cím: Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit

Eredeti megjelenés éve: 1995

Tartalomjegyzék

>!
GABO, Budapest, 2017
536 oldal · ISBN: 9789634065180 · Fordította: Komáromy Rudolf
>!
GABO, Budapest, 1998
396 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638009705 · Fordította: Komáromy Rudolf

Kedvencelte 7

Most olvassa 8

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 110

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Hát ez kemény menet volt. Felzaklatott, mennyi őrült gyilkos szaladgál közöttünk. A téma viszont nagyon érdekes, a stílusa olvasmányos, kezdek is félni saját magamtól, hogy ennyire érdeklődöm a sorozatgyilkosok után. Némelyik eset mintha ismerős lett volna, nem kevés Gyilkos elmék epizód ezeket az eseteket is feldogozta. És kedvenc viselkedéskutatóm, Gideon tuti biztos, hogy John Douglas-ről lett megformálva. spoiler Kell a többi része is, de azért be kell iktatni közé valami vidámabbat, ezt a sok szörnyűséget még olvasva is nehéz feldolgozni, acélidegzet kell ehhez a munkához.

>!
Krisztina_Martina_Varsányi
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

A szerző nem csak A bárányok hallgatnak film FBI tanácsadója volt, hanem egyike azoknak, akik a bűnözők személyiségrajzával elsőként kezdett el foglalkozni. Akinek tetszik a Criminal Minds (Gyilkos elmék), annak ez is tetszeni fog – és fordítva.

>!
Fee
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Erős gyomor és idegrendszer kell a könyv elolvasásához, de megéri elolvasni, mert sokat lehet tanulni belőle. Rám akkora hatással volt, hogy folyamatosan figyeltem az embereket a tömegközlekedési eszközökön, hogy ki lehet potenciális sorozatgyilkos a külső jegyek alapján. :o)) Jó ötletnek tartom, hogy a laikusokkal is megismertette részlegük működését és munkájuk menetét.

>!
szazorsi
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Szuper jó volt. Tiszta para ha az ember jobban belegondol az esetleírásokba. Tényleg rám hozta néha a frászt, és már a lakásban láttam a gyilkosokat.( Mondjuk az nem volt olyan jó. )

>!
Blissenobiarella
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

A téma – számomra is megmagyarázhatatlan módon – már régóta foglalkoztat, rendkívül érdekesnek találom (még ha ez borzasztó dolog is). Elég sokat tájékozódtam már a híresebb bűnözőkről, nem maradhatott hát ki ez a könyv sem. Rendkívül hiteles, első kézből érkező információkat tartalmaz. A különböző esetismertetések kb. a könyv harmadától kezdődnek, addig a szerző leginkább önéletrajzi jellegű fejezeteket írt – ezeket elég unalmasnak találtam. Néhol kicsit csapongó a stílusa, de rendkívül jól, olvasmányosan megírt könyv ez. Bár elsősorban pszichológiai témájú, a laikus számára is érthető. Nem tankönyv. Sokat megtudunk a Nyomozástámogató Részleg munkájáról, kialakulásáról – érzésem szerint elsősorban erről akart írni Douglas. A téma iránt érdeklődőknek csak ajánlani tudom, de ne várjanak izgalmas olvasmányt, amolyan „krimihétfőt”. Véleményem szerint ezt némi érettséggel kell olvasni.

>!
Gabye
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Bár a mai krimisorozatokon edződötteknek nem akkora újdonság, sztem mégis nagyon érdekes és izgalmas ahogy bepillantást ad a személyiségelemzés kialakulásába, használatába. Megismerjük a szerző életének egy részét és az általa vizsgált eseteket is..Elgondolkodtató, helyenként megdöbbentő de számomra mindenképp izgalmas, érdekes olvasmány volt és külön tetszett, hogy az író milyen emberi tudott maradni.

>!
patricia
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Amikor a könyv megjelent, még nem kapott ekkora figyelmet a viselkedéstudomány, így több újdonsággal szolgálhatott, de most, sok sorozatgyilkosos film és könyv után már nem tudott túl sok újat mondani. Azért érdekes olvasmány, de inkább kezdésnek, úgy, ha valaki még nem foglalkozott a témával.

>!
gater
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

Hát nem mondom, hogy egy ebéd utáni sziesztához javasolnám. Baromi jó könyv, de csak megszakításokkal. Kissé erős az biztos.

>!
szöszmösz I
John Douglas – Mark Olshaker: Sorozatgyilkosok

érdekes volt, jól megírt, olvasmányos, bár az író személyisége egy kicsit antipatikus volt számomra. meg bosszantott, hogy ennyire tárgyszerűen kezel embereket, ami a munkájához szükséges, meg egy tankönyvi útmutatáshoz is, engem valahogy mégis zavart. egy másik oldalról megragadva kicsit közelebb került volna a szívemhez.


Népszerű idézetek

>!
Lénaanyukája P

Amikor A bárányok hallgatnak rendezője és szereplőgárdája a forgatásra készülve Quanticóba látogatott, bevittem az irodámba Scott Glennt, aki Jack Crawfordot játszotta – azt a különleges ügynököt, akit egyesek szerint rólam mintáztak. Glenn meglehetősen liberális fickó volt, erősen hitt abban, hogy az ember alapvetően jó, a rosszak megjavíthatók, jó útra téríthetők. Mutattam neki néhányat a borzalmas tetthelyi fotók közül, amelyekkel naponta dolgozunk. Lejátszottam neki hangfelvételeket, amelyeket a gyilkosok áldozataik kínzása közben készítettek. Végighallgattattam vele, ahogy két tizenéves lány egyikét egy Los Angeles-i furgon rakterében merő élvezetből halálra kínozza két gyilkos, akiket röviddel azelőtt engedtek ki a börtönből.
Glenn könnyezve hallgatta a szalagokat.
– Fogalmam sem volt róla, hogy léteznek emberek, akik ilyesmire képesek – mondta ez az intelligens, együtt érző családapa, aki maga is két lányt nevelt. Azok után, amit az irodámban látott és hallott, többé nem tudta ellenezni a halálbüntetést: – A quanticói tapasztalatok végleg megváltoztatták az álláspontomat.

>!
Blissenobiarella

Gregg McCrary éveken át az irodája faliújságján tartott egy karikatúrát. A rajz egy tűzokádó sárkányt ábrázolt, amint vérszomjasan terpeszkedik egy leterített lovag fölött. A kép alatt csupán ennyi állt: „Néha a sárkány győz.”
Ennek az igazságnak egyikünk sem fordíthat hátat. Nem kaphatunk el mindenkit, és mivel akiket sikerül, azok már megöltek vagy megnyomorítottak másokat, nőket erőszakoltak vagy kínoztak meg, robbantottak vagy gyújtogattak, tehát egyikük sem kerül idejében kézre.

>!
Lénaanyukája P

Bármilyen foglalkozást űz is az ember, amikor kikerül a gyakorlatba, kezdi megismerni mindazokat az apróbb-nagyobb dolgokat, amelyeket az iskolában vagy tanfolyamon sohasem oktatnak. Mondjuk, hogy mit kezdjünk szolgálati fegyverünkkel különféle élethelyzetekben, például amikor a nyilvános férfivécében ülünk. A nadrágszíjunkkal együtt a földre eresztjük? Felakasztjuk a fülke ajtajára?

>!
Evelin_Szalkó

Olyan érések túlzott megnyilvánulásából fakadtak, amelyeket mindannyian átélünk: harag, szerelemféltés, hatalom- vagy nyereségvágy, bosszú. Ha ezek az érzelmi problémák megoldódnának, egyszeriben megszűnne a bűnözés.

>!
Blissenobiarella

Kutatásaink rávilágítottak, hogy gyakorlatilag minden sorozatgyilkos előéletében működésképtelen család, szexuális vagy fizikai bántalmazás, kábítószer vagy alkoholizmus, illetve az ezekhez kapcsolódó problémák valamelyike lelhető fel. Ugyanilyen környezetből kikerülnek nők is, nem is beszélve arról, hogy a lányok legalább annyira szenvedő alanyai a kiskorúak megrontásának és bántalmazásának, mint a fiúk. Akkor hát mi az oka, hogy felnövekedvén oly kevesen követik el közülük ugyanazokat a bűncselekményeket, mint a férfiak? A női sorozatgyilkos – vagy akár gyanúsított, mint Aileen Wuornos, akit azzal vádoltak, hogy férfiakat öldösött a floridai országutakon – annyira ritka, hogy azonnal felkelti a figyelmet.
Ezen a ponton ingoványos talajra tévedtünk, mert eddig egyszerűen senki sem végzett vizsgálatokat, hogy határozott választ találjon erre a kérdésre. Egyes elképzelések szerint a dolog közvetlenül összefügghet a tesztoszteronszinttel, vagy más hormonális és kémiai alapja van. Csak annyit mondhatunk bizonyossággal, hogy úgy tűnik, a nők internalizálják, belső csatornákra terelik a stresszorokat. Ahelyett, hogy másokra támadnának, magukat büntetik ivással, drogokkal, prostitúcióval és öngyilkossággal. Egyesek saját családjukban ismétlik meg a testi vagy lelki bántalmazást, miként állítólag Ed Kemper anyja. Ez a lelki egészség szempontjából romboló hatású, de attól még tény marad, hogy a nők nem gyilkolnak ugyanúgy, vagy távolról sem olyan számarányban, mint a férfiak.

>!
Blissenobiarella

Ha az iskolához fordulunk segítségért, szintén túl sokat kívánunk. Azt várjuk a túlterhelt pedagógusoktól, hogy napi hét órában alapvetően formáljanak át egy veszélyeztetett környezetből érkező gyermeket, s ez vagy sikerül, vagy nem. De mi lesz a nap többi tizenhét órájában?
Gyakran szegezik nekünk a kérdést, hogy kutatásaink és tapasztalataink nyomán meg tudjuk-e jósolni, melyik gyerek válik később valószínűleg veszélyessé. Roy Hazelwood így felel:
– Persze. Ahogy akármelyik jó tanító.
És ha ezeket a kicsiket idejekorán és kellő intenzitással kezeljük, az talán eredményre is vezet. Egy felnőtt példaadó viselkedése a fogékony esztendőkben egy világgal ér fel.

>!
Blissenobiarella

Gyakran kérdezik tőlem, mit lehet tenni az erőszakos bűncselekmények rémisztő statisztikáival. Néhány kifejezetten gyakorlati lépést megtehetünk, és meg is kell tennünk, még több rendőrrel, bírósággal, börtönnel és jobb nyomozási módszerekkel is elérhetünk valamit, de a bűnözés visszaszorításának egyedüli útja az, ha egyszerűen nem törődünk bele többé, nem tűrjük el családunk, barátaink és munkatársaink körében. Ez az a lecke, amit az Egyesült Államokénál jóval alacsonyabb bűnözési arányszámokkal dicsekedő országoktól megtanulhatunk. Véleményem szerint csak ez a fajta alulról szerveződő megoldás lehet hatékony. A bűnözés erkölcsi probléma, tehát csak morális szinten oldható meg.


Hasonló könyvek címkék alapján

P. J. Blumenthal: Kaspar Hauser testvérei
Jared Diamond: A világ tegnapig
Zakaria Erzinçlioglu: Helyszínelők
Ronald Kessler: FBI – A világ legnagyobb bűnüldöző szervezetének titkai
Paul Roland: Helyszínelők
Jürgen Thorwald: A detektívek órája
Meg Cabot: Hajsza
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Karen Rose: Vigyázz rám
Julie Garwood: Árnyéktánc