Megszállottak 36 csillagozás

John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak

Könyvében John Douglas, a Sorozatgyilkososk és a Sötétség című bestsellerek szerzője ismét a vadász és zsákmánya lelkét vizsgálja. Az FBI Nyomozástámogató Részlegének legendás hírű volt vezetője teremette meg a sorozatgyilkosok modern viselkedéstudományi elveken alapuló bűnügyi személyiségelemzését. A Megszállottak megkerülhetetlen alapmű mindazok számára, akik meg szeretnék érteni az erőszakos bűntettek mibenlétét, vagy el akarják kerülni, hogy maguk is áldozattá váljanak. Douglas ismét a színfalak mögé vezet minket, ahol a szexuális bűntettek természetrajzát tárja fel nagy hozzáértéssel.

Eredeti cím: Obsession

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
GABO, Budapest, 1999
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639237035 · Fordította: Béresi Csilla

Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak

Douglas minden könyvében tud újat mondani. Újabb gyilkossági eseteket ismerhetünk meg, mind a megoldottak, mind a máig megoldatlanok közül.
Szörnyülködhetünk az amerikai jogrendszer sorozatgyilkosok iránt tanúsított elbánási módszerén.
John Douglas elismeri, hogy egyes sorozatgyilkosoknak, pszichopatáknak sok kegyetlenséget kellett elviselniük a gyerekkorukban, ám ez nem menti fel őket semmi alól.
A Megszállottak című könyveben arról is olvashatunk, hogy hogyan figyeljünk jobban oda magunkra és a gyerekeinkre is, s hogy ne hallgattassuk el a hatodik érzékünket, ha egy gyanús alakkal kapcsolatban jelez nekünk.
https://konyvutca.blogspot.com/2018/07/john-douglas-es-…

smetalin>!
John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak

Nagyon-nagyon érdekes volt olvasni, teljesen más megvilágításba helyez bizonyos bűncselekményeket, ahogyan leírja, hogyan is zajlik le egy-egy tárgyalás! A bűnözők védőügyvédei, hogyan tiporják sárba a sértettek és áldozatok emberi jogait, és ez milyen hatással van az esküdtekre a hozzátartozókra, az áldozatokra! Szörnyű, milyen emberek vannak, mit képesek tenni.
Jobban bepillantást enged, és boncolgatja, az áldozatok nem csak testi de lelkiállapotát is, ki hogyan dolgozza fel a megpróbáltatásokat, legyen túlélő, vagy egy családtag, kinek meggyilkolták lányát, fiát, feleségét. Milyen segítségre számíthat.
Megtudhatjuk, honnan merítette az ötletet Thomas Harris: A bárányok hallgatnak „Buffalo Bill” karakterét, két elkövetőből „rakta” össze ezt a gyilkost! és fény derül Robert Bloch: Pszicho-ban szereplő Norman Bates személyét megtestesítő gonoszra is!

Judit_Sike P>!
John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak

A másik két könyvhöz képest ez eléggé „gyengére” sikerült. Lehet, ha ezt olvasom el először, nem is érdekelt volna a többi.
Valahogy úgy éreztem, hogy ez csak ilyen plusz könyv, amit azért írt, hogy megemlítse azokat a nőket, gyerekeket, családokat, akiket megerőszakoltak, vagy akik átestek bármilyen bűncselekményen. Ami valóba fontos. Mert sokszor nem beszélünk azokról, akik túlélik ezeket a szörnyűségeket. Sokszor csak azokról beszélünk, akiket meggyilkoltak. Pedig közel sem csak erről van szó. Mindenki mögött ott egy család, barátok, ismerősök, rengeteg ember, aki szenved a történtek miatt. És ott vannak azok, akiket megerőszakolnak, és ezzel a tudattal kell élniük.
Tehát a könyv maga nagyon fontos dolgokat tárgyal, viszont borzasztóan összedobottan. Sokszor egyáltalán nem értettem, hogy hogy keveredtünk ide, és most erről miért is beszélünk. A fejezet címek is bevittek az erdőbe, sosem arról szólt, amire gondoltam. Kevés volt a bűnügyi elemzés is, amit a másik két könyvben megszokhattunk.
És nagyon nehezen haladtam vele, sokszor unalmas volt, és rengeteg olyan életrajzot és részletet fejtett ki, aminek néhol „semmi jelentősége” sem volt.

Blissenobiarella>!
John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak

***nagy nagy sóhaj*** John Douglas tényleg csak egy van. Ez a könyv nem kis falat.

A Sorozatgyilkosok és a Sötétség című könyvek elolvasása után egyértelmű volt számomra, hogy Douglas hazánkban elérhető harmadik könyvét is mindenképp el szeretném olvasni. Sokáig kellett várnom rá, mert ez a könyv gyakorlatilag beszerezhetetlen.

Mint a két korábbi könyvben is, a profilalkotás (egyik) szülőatyja egy téma köré csoportosítva avat be bennünket tapasztalataiba. Ezúttal ez a téma a szexuális bűncselekmények. Külön fejezeteket szentel a nemi erőszaknak, az ún. szerelmi üldözésnek ("stalking") és egyes konkrét eseteknek is. Számomra az egyik ilyen, „Katie története” volt a legmegrázóbb.
Többen írták, hogy kevésbé durva ez, mint a másik két könyv, engem mégis jobban megviselt. Igaz, hogy ebben nincs olyan „trancsírhorror”, mint azokban, se belezés, se semmi, de olyan mértékű lelki terror és mások lelki, mentális eltiprása jelenik meg ezeken az oldalakon, ami egyszerűen elképesztő. Sokkal megrázóbb már csak a bűncselekmények közelsége miatt is. Brutális gyilkosságokról ritkán hallani, de a nemi erőszak, a családon belüli erőszak vagy a zaklatás egy sokkal kézzelfoghatóbb, sokkal közelebbi, sajnos sokkal ismerősebb dolog mindannyiunk számára, még ha elszenvedői soha nem is voltunk.
Különösen durva történetnek találtam még Richard Farley esetét, aki szerelmével üldözte kollégáját, Laura Blacket. (utána lehet olvasni, de kétlem, hogy olyan alapos és érzékletes leírást lehetne találni, mint amilyen e könyvben van.) Mellesleg Farley 25 éve ücsörög a halálsoron, ennyit a hatékonyságról
A történetről készült egy film is, az I can make you love me bár elég B kategóriásnak tűnik, de a közeljövőben biztosan megnézem majd.
A konkrét esetek mellett persze újabb bugyraiba merülhetünk bele a profilalkotói munka izgalmainak is, de a könyv fő témájaként talán mégis inkább a szexuális bűncselekmények túlélőin való segítést nevezhetjük meg. Rendkívül sokrétűen járja körül a témát a könyv, bár mi, magyarok talán csak annyit vonhatunk le tanulságként belőle, hogy bizony le vagyunk maradva rendesen. Azt nem tudom, hogy érintetteknek segíthet-e a könyv. Talán igen, de nehéz megítélnem. Nem feltétlenül ajánlanám ilyen céllal, azt hiszem nem erre a típusú segítségre van elsősorban szükség, bár az is igaz, hogy mindannyian mások vagyunk.

A konkrét esetek bemutatásaiból kiemelném az első fejezetet, amely külön érdekességet kínálhat. A fejezet az ún. BTK gyilkosságokat mutatja be, de mivel a könyv bemutatásakor még nem tudták, ki lehet a gyilkos, ezért csupa álnévvel és elkendőzött dolgokkal írta meg Douglas (amit ő sem titkol, meg is magyarázza, hogy miért teszi). 2005-ben elkapták a sorozatgyilkost, és ha olvastunk már róla, érdekes lehet összehasonlítani mindazzal, amit a ’90-es évek végéről olvashatunk az ügyéről.

Összegezvén: még egy megdöbbentő, rémisztő és nagyon valóságos könyvet kaptam Douglas tollából, aki nagyon jó stílusban, érthetően és érdekfeszítően ír. A téma iránt érdeklődőknek én nagyon jó szívvel ajánlom, de továbbra is csak erős idegzetűeknek (!!!) mert a valóságnak ez a szelete nagyon csúnya tud lenni.
Óriási hibának tartom, hogy ebből nem jelent meg több kiadás, és hogy ennyire nehezen beszerezhető.

modus_operandi>!
John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak

John Douglas-szel már nem először búcsúzunk el a napfény világától és merülünk alá a sötétségbe. Aki ennél a könyvnél jár, vagy morfondírozik, hogy kézbe vegye, az már túljutott pár borzalmas eseten és vagy nagyon kíváncsi vagy nagyon vonzódik a bűnüldözéshez, vagy betegesen imádja a lapokon megbúvó veszélyt.
Az újabb – és a kiadó „jóvoltából” az utolsó – kötet ismét a megszállott szexuális ragadozókat pécézte ki, és szeretném mondani, hogy egy fantasztikusan utolérhetetlen remekmű született, de nem tudnám őszinte szívvel ezt mondani.
Félreértés ne essék, a könyv továbbra is hozza azt a megmagyarázhatatlan borzongást, ami miatt akkora érdeklődés van iránta, netovább az esetleírások borzalmát etc. De sokszor fárasztó és egyben bosszantó volt végigrágni magam az USA Sértettsegítő Részlegének munkatársainak monológjain, a támogatói rendszer létrejöttén, és a mocskos ügyvédi húzásokon, amivel újra és újra megbecstelenítik az igazságszolgáltatásban a sértettek/hozzátartozók jogát.
Au contraire, mikor odáig jutunk, hogy vége a sok-sok filozofikus résznek, jön a könyv igazi ínyencsége: meg kell mondanom, hogy jómagam a bűnüldözés világában mozgok, de ahol olyan válogatott rémtettekről olvasok, amit Ed Gain, Ted Bundy, Gary Heidnik művelt, még én sem tudtam nyugodt érzéssel álomra hajtani a fejem, pedig már láttam csúnya dolgokat.
Kedves GABO! Még több John E. Douglast a népnek!

Alumnus>!
John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak

A konkrét esetleírások érdekeltek benne a legjobban, különösen a leghírhedtebb elkövetőké. Szinte kuriózum a magyar könyvpiacon, számtalan érdekességgel. Ragyogó mű.

Kitti_Galambos>!
John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak

Valóban nem durva annyira, mint például a Sorozatgyilkosok és a Sötétség, de azért lehet rajta szörnyülködni. Engem megérintett a „gyilkosságok túlélőivel” való foglalkozás is, jó volt olvasni, hogy léteznek még ilyen empatikus emberek, akik segítenek feldolgozni más embereknek szerettük elvesztését és hogyan igyekeznek, hogy ne darálja be őket ez a munka.

Fee>!
John Douglas – Mark Olshaker: Megszállottak

Nem annyira durva, mint az előző két kötet, ez inkább a megelőzést és az elhunytak rokonainak további életét mutatja be. Ebben is van esetleírás, borzongani ezen is lehet.


Népszerű idézetek

Judit_Sike P>!

Ám aki emberi életeket vesz el szántszándékkal, soha nem fizethet meg eléggé, s ha valaha is kiengedjük az utcára, már akkor is túl nagylelkűek voltunk hozzá.

Judit_Sike P>!

Kockázatosabb helyzetekben óvatosabbnak és éberebbnek kell lenniük.

Judit_Sike P>!

Nem óvhatjuk jobban az elítélt szexuális bűnözők jó hírét és magánéletének sérthetetlenségét, mint gyermekeink biztonságát.

Blissenobiarella>!

[…] foglalkozására nézve kozmetikus, hivatása szerint alkoholista […]

334. oldal

Blissenobiarella>!

Legyünk ugyanolyan megszállottak, mint a gonosztevők! Ez az egyetlen esélyünk, hogy megnyerhessük az ellenük viselt háborút.

400. oldal (utolsó mondat)

Judit_Sike P>!

– Kormányunk úgy véli, a bűnözők rehabilitálhatók, e kísérleteket azonban a lakosság sínyli meg. Csakhogy én nem akarok többé kísérleti nyúl lenni!

Judit_Sike P>!

Az igen igent jelent és a nem nemet, ezt igazán nem nehéz megérteni.

Blissenobiarella>!

– Emlékszem, Destiny folyton azzal jött, hogy a fiúk csúfolják, felemelik a szoknyáját, vagy meghúzzák a haját. Én meg azzal vigasztaltam: „Dee, ez azért van, mert szép vagy, és tetszel nekik. Csak hát egy első vagy második osztályos srác így mutatja ki az érzelmeit.” És amikor láttam, hogy ezek a kisfiúk mind kisírják a szemüket a temetésen, azt mondtam Dee-nek: „Látod, megmondtam. Mondtam, hogy szeretnek a fiúk. Most már elhiszed?”

195. oldal

Judit_Sike P>!

Megfigyeltem, hogy hasonló helyzetben a bűnözők mindig azt sajnálják, hogy őrizetbe vették őket. Magukat szánják tehát, nem áldozatukat.


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Tomasello: Mi haszna az együttműködésnek?
Erik Larson: Az Ördög a Fehér Városban
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Karen Rose: Számolj tízig
A. L. Philipp: A Scotland-Yard regénye
Brian Innes: Bűnös elmék
Susan Forward – Donna Frazier: Érzelmi zsarolás
Laurel Braitman: Állati őrültségek
Dick Swaab: Az agyunk mi vagyunk
Csányi Vilmos: Az emberi viselkedés