Különös gyilkosság ügyében nyomoz Sodbury Crossban Elliot, a Scotland Yard fiatal felügyelője és dr. Gideon Fell, a híres pszichológus. Marcus Chesneyt, a gazdag őszibaracktermelőt és műkedvelő kriminalistát ölték meg, annak az éjfélkor rendezett mutaványnak a során, amellyel azt akarta bebizonyítani, hogy egy előzőleg történt gyilkosságban nem unokahúga, Marjorie Wills a bűnös. Chesneyt kéksavval mérgezi meg az a valaki, aki az éjszakai előadáson partnere volt, az áldozat utolsó szavai szerint az asszisztense, Wilbur Emmet. Csakhogy néhány óra múlva Wilburt is megölik.
Mutatvány a sötétben (Gideon Fell 10.) 7 csillagozás

Eredeti cím: The Black Spectacles
Eredeti megjelenés éve: 1939

Semmi különös. Ez egy szokványos krimi, kicsit hasonlít A.C. munkáihoz.
Vidéki élet, csokoládés mérgezés, gyanú árnyéka, fiatal leány, régi kúria, rokonok, egy előadás, gyilkosság sok szemtanúval, két ballábas nyomozók, egy okos pszichológus aki lerántja a leplet, összehívja az embereket és elmeséli mi is történt.
Ezt dobáljuk bele egy kalapba, rázzuk meg,(nem keverve) öntsük ki, és máris megkapjuk a regényt. Kikapcsolódásra teljesen megfelel, de sajnos örök élményt nem nyújt egy két könyv után elfelejti az ember.

Egy kis hiány érzetem volt amikor befejeztem ezt a könyvet nehéz megfogalmozni hogy mi de tudom hogy valami még kellett volna. Persze a gyilkost elkapták( amikor megtudtam hogy ki az és miért gyilkolt spoiler legszívesebben kitekertem volna a nyakát), és a csavarok is a helyén voltak! Az alap ötlet nagyon, nagyon tetszett is a megvalósitás is (egy kis csinosítgatásra még szorult volna de ez már az én hibám).A helyszín és a szereplők tökélets periódust alkotnak az író stílusa pedig maga a tökély. Apropó szereplők J.D. Carr eltudta érni hogy valakiért aggodjak valakivel eggyütt érezzek vagy éppenséggel valakivel eggyütt dühöngjek. Amikor belépet Gideon Fell a képbe felcsillant a szemem és együtt tudtam gondolkodni,örjöngeni vele egy szűni nem akaró kérdésen ! spoiler A nyomozás nagyon tetszett főleg a Gideon Fell féle módszer ami valljuk be egy kicsit hasonlít Poirot -éra.A párbeszédeket egyszerűen imádtam főleg amikor 3 ember közül 2 valamennyire egyetért viszont a harmadik majdnem az összeset megcáfolja vicces volt olvasni ezt a szitúációt.A könyvben tök kisebb -nagyobb illuziós trükk is felbukkan amiknél nemgyőztem tátani a számat :o Egyszóval egy csavaros Gideon Fell krimi vicces párbeszédekkel és szituációkkal,szép festői helyszínekkel és egy csipetnyi kegyetlenséggel és örültséggel átszőve.És hogy miért a félcsillag levonás? mert John Dickson Carr-nak a három koporsó a legjobb könyve,de ezzel sincs baj csak arra megadnám akára 20 csillagot is erre meg akkor mondjuk 18-at :)
![]() | Gideon Fell sorozat · Összehasonlítás |