A ​halott kopogtat (Gideon Fell 19.) 14 csillagozás

John Dickson Carr: A halott kopogtat

John Dickson Carr (Dickson Carter néve is sok regénye jelent meg) 1906-ban Uniontownban született. 1931-től 1948--ig Londonban a BBC rádiónál dolgozott. Ez idő alatt Adrian Conan Doyle-lal együttműködve megírta a The Life of Sir Arthur Conan Doyle (Sir Arthur Conan Dolyle élete) című életrajzi művet. Carr regényeire, titokzatos történeteire a nagy detektívregényíró intellektualizmusa és logikai szerkesztésmódja hatott. Carr lett a rejtvény-regény nagymestere. Két detektív főhőse is van: Gideon Fell és Sir Henry Merrivale; ők a zárt helyen játszódó rejtélyek specialistái. Carr stílusa és szerkesztémódja az angol kísértettörténetekhez áll közel. Számos művéből film is készült.

Eredeti cím: The Dead Man's Knock

Eredeti megjelenés éve: 1958

A következő kiadói sorozatban jelent meg: MesterDetektív Kiskönyvtár

>!
Kolonel, Budapest, 1990
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637910123 · Fordította: Marton Gábor

Kedvencelte 2

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

gyuszi64>!
John Dickson Carr: A halott kopogtat

2020/91. otthoni polc

Igazi Carr regény. Zárt szobás rejtély, de nem öncélúan, szép folyamatos a feloldozgatás. A szerző teret hagy az „irodalomnak” is a bűnügy mellett, jók a párbeszédek és a jellemzések is. Még leggyengébb talán a főhős Gideon Fell karaktere, de ez is érthető, a sorozat 17. darabja…
És a befejezés, kicsit furcsa és kissé kurta; ez nem sikerült igazira.

anesz P>!
John Dickson Carr: A halott kopogtat

borító: 4
tartalom: 5
stílus: 5
szereplők: 5
élmény: 5
mondanivaló: 4

Már a detektívregények szociológiája c. kurzuson felfigyeltem J.D. Carra. Nagyon izgalmasnak találom a „bezárt szoba rejtélyét”, aminek ő a mestere, így nem kérdés, hogy kedvenc lett ez a könyvecske is. Sajnálom, hogy nagyon kevés regénye van csak lefordítva magyarra, és azokat is vadászni kell!
Wilkie Collins egyik kiadatlan regényvázlata adja a címét a könyvnek és az irodalmi vonalat is biztosítja. Kíváncsi lennék, hogy valóban volt-e ilyen levélváltása Dickens-szel?! Az igazságszolgáltatás kicsit furcsa a végén, de elgondolkodtam, hogy bárki lett volna a gyilkos, egy ilyen zárt, szoros közösségnek az mindenképpen veszteség lenne.
Csavaros, izgalmas krimi.

TeveLaci>!
John Dickson Carr: A halott kopogtat

A könyv egy összetett, ravaszul felépített, bezárt szobás rejtély.
Szó van a könyvben Wilkie Collins munkásságáról, és két detektívregényéről is, de a történet egyik könyv poénját se lövi le. :-)
Néha úgy éreztem, a szereplők kicsit túldrámázzák az eseményeket,
és furcsa volt, hogy a bezárt szobás rejtélyeket kulcslyukkriminek nevezték
(mikor először olvastam, nem is tudtam, pontosan mire gondolnak ezzel, kíváncsi vagyok az eredetiben hogy van). Gideon Fell-nek több szerep juthatott volna a könyvben.

padamak >!
John Dickson Carr: A halott kopogtat

Valóban zseniális eseménysor, méltó a mesteréhez.

Nóra_Alpekné_Barna P>!
John Dickson Carr: A halott kopogtat

Nem tudom. Bár a történet jól megmaradt a fejemben, megmaradt az is, mennyire idegesített az, hogy bár ott van a főnyomozó, Gideon Fell, igazából nem csinál semmit. Messze nem egy Agatha Christie, így nálam biztosan egyszerolvasós.

indira62>!
John Dickson Carr: A halott kopogtat

Évek óta áll a polcon, nem is értem miért csak most vettem a kezembe.
Klasszikus krimi a jól bevált fordulatokkal és egy meglepő csavarral a végén. Tetszett, hogy csak nagyon nüansznyi, halvány utalások voltak a valódi gyilkos személyére és nem lehetett már a történet elején szinte biztos tippet adni erre vonatkozóan.

Bízom benne, hogy még lesz szerencsém a sorozat többi részéhez is.

ChEebor>!
John Dickson Carr: A halott kopogtat

Nagyon jól sikerült krimi, amelynek főtémája minden szempontból az irodalom, és annak témái és motívumai. A megoldott bűnügy és maga a nyomozás is zseniális, a karakterek érdekesek, és mindegyik önmagában egy irodalmi típus. A 20. század közepén íródott, de sok szempontból még régimódi fajta, az, ahol az erkölcsi igazság többet számít a törvénynél, ahol a szolid, békés tér mögött igazi férfiak és nők vívják saját háborújukat, és ez bizony nagyon egyedi ízt ad Carr történetének.


Népszerű idézetek

anesz P>!

Egy puritán hitszónok valóságos kincsesbányának látná ezt a kapcsolatot, egy életen át példálózna ezzel az erényes szerelemmel, amelyben a felek elszánt tapintattal terrorizálják egymást.

22. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: Bűnös örömök városa
Stephen King: A halálsoron
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Carrie Cooper: Ügynök tűsarkúban
Terry Hayes: Nevem Pilgrim
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Chris Carter: Halállista
Lars Kepler: A bosszúálló
Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen