Agatha ​Christie titkos jegyzetfüzetei 27 csillagozás

John Curran: Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei

John ​Curran ír könyvtáros, akinek (egyedüliként a világon) Agatha Christie unokája, Mathew Prichard megengedte, hogy feldolgozza nagymamája jegyzetfüzeteit. A Christie-rajongók tudtak a Jegyzetfüzetek létezéséről, de tartalmukról már csak ködös elképzeléseik lehettek. Ebben a könyvben sok mindenre fény derül. Arra például, hogyan tervezte meg a krimiket a krimi királynője, mennyi munkát igényelt egyik vagy másik regénye, honnan merítette az ötleteit, kiket gyanúsított meg, mielőtt eldöntötte, kiből csináljon gyilkost. Aki olvasta önéletrajzát, választ kap a milliókat foglalkoztató kérdésre: hogyan akarta befejezni az „És eljő a halál…”-t. Aki olvasta a „Paddington 16.50”-t, választ kap arra a kérdésre, kihez megy hozzá Lucy Eyelesbarrow… és ez még csak két kérdés!

Szeretettel ajánljuk ezt a könyvet minden kezdő és haladó Christie-rajongónak. Egyvalamire vigyázzanak csak: óvatosan forgassák, mert esetleg olyan kérdésekre is választ kapnak, amelyeket csak a könyvek… (tovább)

Eredeti mű: John Curran: Agatha Christie's Secret Notebooks

Róla szól: Agatha Christie

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2010
496 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630790420 · Fordította: Siklós Márta

Most olvassa 6

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gesztenye11
John Curran: Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei

Már most ajánlom mindenkinek, aki Christie-rajongó, és elolvasott legalább 2-3 tucat AC-krimit. (Aki kevesebbet, annak ez a könyv valószínűleg lelőne néhány poént és krimi befejezést). A szerző lehetőséget kapott, hogy feldolgozza Dame Agatha 73 jegyzetfüzetét, amelyekben a neves krimiíró mindent feljegyzett, regényötleteket, lehetséges helyszíneket, szereplőket, gyilkosokat és áldozatokat, mérgeket – de ezeket összekeverve háztartási feljegyzésekkel, ajándékötletekkel, vásárlási elképzelésekkel, költözésekkel. A szerző logikusan felépítve, részben időrendben, részben témák szerint dolgozza fel a füzeteket, amik szerinte egy kreatív káoszt, vagy kaotikus kreativitást mutatnak. Egy briliáns krimiíró összes gondolatát és elképzelését láthatjuk nagy összevisszaságban, és ebből a káoszból születtek a világ legjobb krimijei. A könyv még – ez a hab a tortán – tartalmaz két, eddig kiadatlan Christie-novellát is.

>!
meseanyu MP
John Curran: Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei

Azt gondolom, hogy ez a könyv csak az igazi keményvonalas rajongóknak szórakoztató, és mindenképpen csak az A.C.életmű teljes ismerete után ajánlott az olvasása. Sok érdekes információt lelhetünk a könyvben, de nekem a stílusa, szerkesztése kissé döcögős volt. A végén a két novella viszont üdítő élmény.

>!
kolika 
John Curran: Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei

Ezt a könyvet azok számára lehet szórakoztató, akik kíváncsiak az írónőre, az alkotás hogyanjára és mikéntjére. Én nagyon szeretem az írónő köteteit, legyen szó krimiről, álnéven írt köteteiről, verseiről vagy éppen az önéletrajzáról, s kimondottan örvendek, hogy olvashattam ezt a kötetet is. Számomra – mivel az írónő legtöbb művét olvastam- érdekes olvasmány volt, de aki csak néhány Agatha Christie kötetet ismer, annak akár zavaró is lehet a sok-sok adat, amely egy-egy kötet megszületésének körülményeiről ír.

>!
Jesper_Olsen
John Curran: Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei

Bepillantás a Krimi királynőjének „boszorkánykonyhájába”. Fokozott spoiler-veszély! Ráadásként két eddig meg nem jelent novellát is olvashatunk a végén. – Nekem kedvet csinált az újabb AC-olvasásokhoz.

>!
Daniel_Cserhalmi IP
John Curran: Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei

Agatha Christie zseni volt. Ez mondjuk nem új felfedezés. A könyvből minden esetre kiderült, hogy a kaotikus jegyzeteiből is képes volt zseniális regényeket írni. Mondjuk a könyv elolvasása előtt jó, ha az olvasó tisztában az AC életmű jelentős részével, hiszen nagyon sok regény végkifejlete kiderül. Maguk a kiragadott jegyzetek nem sokat mondanak az olvasónak, a magyarázó szövegek viszont érthetővé teszik ezeket. Nagy sajnálatom nem maradt fenn jegyzet sem az Orient expressz, sem az Ackroyd-gyilkosság kapcsán. A Függönyről pedig megint csak nincs semmi, így van egy kis hiányérzetem. Szóval alapos „felkészülés” után érdemes nekifogni, és a könyv után feltehetően mindenkiben feltámad majd a gondolat, hogy újraolvasson egy AC regényt.

1 hozzászólás
>!
eszticsek0208
John Curran: Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei

Szerintem egy nagyon jó és érdekes könyv. Azoknak ajánlom e könyvet akiket érdekli, hogy Agatha Christie miken ment keresztül, hogy a könyvei megjelenhessenek és beakarnak kukkantani a „kulisszák” mögé. :D

>!
jezsek P
John Curran: Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei

Nagyon érdekes volt látni, hogyan alkotott A.C., hogyan formálódott a történet, és hogy néha fél mondatnyi ötletből regény kerekedett.
Sajnáltam, hogy a jegyzetfüzeteknek csak egy részébe pillanthattunk be.
Annak pedig, aki nem olvasta valamennyi, a könyvben említett regényt, hatalmas önuralomra lesz szüksége, hogy a nem olvasott könyvekről szóló részeket átugorja, hacsak nem akarja a regény olvasása előtt „ellőni a poént”. A fejezetek elején valóban jelzi az író, hogy mely könyvekről lesz szó, de az első, alkotófolyamatról szóló részben, és a fejezetek közötti kisebb, érdekességeket tartalmazó mellékletekben is fordulhat elő spoiler.
Rajongóknak kötelező.

>!
TiszlaviczMarcsi I
John Curran: Agatha Christie titkos jegyzetfüzetei

Nagyon érdekes dolgokat tudhatunk meg AC egyes műveiről, a keletkezésükről, és nem utolsó sorban magáról az írónőről és páratlan fantáziájáról!


Hasonló könyvek címkék alapján

Benyovszky Krisztián: A jelek szerint
Miklós Ágnes Kata: Bűnös szövegek
Keszthelyi Tibor (szerk.): A krimi
Kálai Sándor: Fejezetek a francia bűnügyi irodalom történetéből
Varga Bálint: Magándetektívek
Miklós Ágnes Kata: A nyolc fogaskerék esete
Hadnagy Róbert – Molnár Gabriella: Agatha Christie krimikalauz
Jólesz György: Rejtély Macskavárosban
Robin O'Wrightly: Kettős kereszt
Fabian Lenk: A jósda rejtélye