Agatha ​Christie és a gyilkos szándék 15 csillagozás

John Curran: Agatha Christie és a gyilkos szándék

Agatha ​Christie jegyzetfüzeteiből már született egy könyv (Agatha Chistie titkos jegyzetfüzetei), de John Curran, a kéziratos hagyaték feldolgozója abba nem tudott minden érdekességet belezsúfolni. Ami kimaradt, vagy amit ott éppen csak érintett, abból íródott ez a könyv.

Agatha Christie életműve hat évtized alatt keletkezett. Curran minden évtized legjellemzőbb műveit járja körül és minden évtizedhez talál érdekességeket is. Itt olvasható először A titokzatos stylesi eset eredeti befejezése, amit fáradságos munkával írt át az egyik jegyzetfüzet kézírásos vázlatából; egy Miss Marple-novella alternatív változata, és egyik legsikerültebb természetfeletti novellájának első verziója.

Elolvashatjuk, mit írt a Times-nak arról, hogyan találta ki Hercule Poirot-t. Beleolvashatunk abba a jegyzetfüzetbe, amelyben a mérgek kémiai formuláit és hatásait gyűjtötte. Megtudhatjuk, mit tervezett A sors kapuja utáni regénynek – ami helyett a Poirot első esetei jelent meg, mert a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Róla szól: Agatha Christie

Tartalomjegyzék

>!
Európa, Budapest, 2012
428 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630794824 · Fordította: Siklós Márta

Most olvassa 4

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

Dinah P>!
John Curran: Agatha Christie és a gyilkos szándék

Ugyanazt tudom mondani, amit a Titkos jegyzetfüzetekről. Már olvastam korábban ezt is, legalább olyan jó és érdekes könyv, mint az előző rész. Rengeteg érdekességet tartogat az egyes regényekről és novellákról. Christie-rajongóknak mindenképp ajánlom ezt és a másik részt is.

TeresaM>!
John Curran: Agatha Christie és a gyilkos szándék

Olvasmányosan megírt irodalomtörténeti munka. Kihíváshoz olvastam el, de bevallom, hogy ez előtt a könyv előtt jóval több A.C. kellett volna olvasnom, úgy még nagyobb élmény lett volna az olvasása. Megtudhatunk információkat a szerző munkájáról is, azonban még többet a Krimi Királynőjének alkotó folyamatából. Érdekes volt belelátni, hogy egy-egy regényt vagy novellát milyen alkotási folyamat előzött meg és, hogy egy-egy műhöz hányféle jegyzet készült, miből merített ihletet az írónő és hány ötletet vonultatott fel alkalomadtán. Agatha Christie a mai napig az egyik legzseniálisabb író, aki hatalmas életművet hagyott hátra és ez a kötet tökéletesen megmutatja ennek az életműnek a hátterét.

Jesper_Olsen P>!
John Curran: Agatha Christie és a gyilkos szándék

Majdnem két hónapig tartott, míg az írónő regényeinek hátterét, keletkezéstörténetét bemutató újabb kötet végére értem. Írójának Agatha jegyzetfüzetei adtak „muníciót”, de számos kérdésre még ezekből sem nyerünk választ. – Most már jó lenne egy újabb krimit olvasni a Királynőtől…

meseanyu P>!
John Curran: Agatha Christie és a gyilkos szándék

Nekem jobban tetszett, mint az első rész, jobb volt a szerkesztés, a koncepció szerintem, érthetőbb volt az egész.

Máté9112>!
John Curran: Agatha Christie és a gyilkos szándék

Egy kihívás miatt olvastam el a könyvet.
Nagyon érdekes dolgokat tudhatunk meg AC egyes műveiről, a keletkezésükről, magáról az írónőről és fantáziájáról! Egész könyv alatt kerestem a szokásos izgalmat melyet könyvei okoznak. De ez nem AC csak róla szóló könyv. Most keresnem kell egy könyvet amit még nem olvastam tőle

Daniel_Cserhalmi IP>!
John Curran: Agatha Christie és a gyilkos szándék

Agatha Christie kétség kívül zseni volt, és ezt a szerző nem győzi hangsúlyozni, így minden tizedik oldalon van egy utalás ennek alátámasztására. Az előző kötethez hasonlóan (A.C. Titkos jegyzetfüzetei) a könyv felépítése ugyanaz. A baj viszont abban van, hogy ugyan a fejezet előtt felhívják a figyelmet, mely könyvekről tudjuk meg a megoldást, Curran a létező összes kapcsolódást leírja, az összes hasonló motívumot, így a megadott regényeken kívül gyakorlatilag bármelyik másik könyvről megtudhatunk valamit, ami adott esetben rontja a később olvasást. Épp ezért ahogy a korábbi kötetet, ezt is csak az olvassa, aki a Christie életmű jelentős részét már letudta. A jegyzetfüzetek szemelvényei nem egyformák. Jelentős részüket elolvasva az olvasó nem nagyon érti őket, elvégre Christie ezeket magának írta mankónak, emlékeztetőnek. Sok feldolgozott regény esetében pedig a jegyzetfüzetek nem adnak plusz információt arról, amit már eddig is tudtunk. Ettől függetlenül remek olvasmány. A halála előtti utolsó jegyzet egyébként döbbenetes, tekintve, hogy milyen rossz könyveket írt élete alkonyán. Ha képes lett volna megírni, akkor az életmű egyik legjobb darabja lehetett volna.

TiszlaviczMarcsi IP>!
John Curran: Agatha Christie és a gyilkos szándék

Nagyon érdekes dolgokat tudhatunk meg AC egyes műveiről, a keletkezésükről, és nem utolsó sorban magáról az írónőről és páratlan fantáziájáról!


Hasonló könyvek címkék alapján

Menyhért Anna: Női irodalmi hagyomány
Fábri Anna: A szép tiltott táj felé
Borgos Anna – Szilágyi Judit: Nőírók és írónők
Kollarits Krisztina: Egy bujdosó írónő – Tormay Cécile
Varga Virág – Zsávolya Zoltán (szerk.): Nő, tükör, írás
Lengyel Dénes: Irodalmi kirándulások
Péter László (szerk.): Emlékkönyv Móra Ferenc születésének 130 éves jubileumára
Bakcsi György (szerk.): Dosztojevszkij – legenda és valóság
Czére Béla: Krúdy Gyula
Balázs Mihály – Vati Papp Ferenc: Írók, képek II.