Hamu 37 csillagozás

John Cure: Hamu

„Baljós ​hangulatú, lebilincselő pszichothriller, nem várt drámai fordulattal.” – Betűfaló Könyvmolyok

Elek Sándor, az egykori magyar diplomata, feleségével, Olgával és két serdülőkorú gyerekével hosszú évek óta tehetős üzletemberként Moszkvában éli mindennapjait. Amikor az általa alapított magyar-orosz nemzetközi vállalkozás csődbe megy, és a hitelek miatt mindenüket elvesztik, a család egyetlen kiútja az marad, hogy az Olga családi örökségeként rájuk maradt és évtizedek óta üresen álló régi dácsába beköltözve önfenntartóvá váljanak.
Úgy tűnik, hogy a családnak sikerül megtalálnia az áhított nyugalmat, ám a Voronyezs melletti csendes erdő szélén megbúvó dácsa sötét titkokat őriz. A család tagjait szörnyű, rejtélyes álmok kezdik kínozni, és különös események sora veszi kezdetét: időnként hamut találnak a berendezések alatt, majd a bútorokon és a falon is égésfoltok jelennek meg, amik idővel tovább terebélyesednek. A házba érkező vendégek némelyike pedig nyomtalanul… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635701131
>!
Álomgyár, Budapest, 2021
320 oldal · ISBN: 9789635701148

Kedvencelte 4

Most olvassa 16

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Katalin_V_Tóth P>!
John Cure: Hamu

John Cure a misztikus thriller magyar királya. Ebben a könyvében Moszkvába kalauzol el, ahol Sándor életét kísérhetjük figyelemmel. Ő egy sikeres üzletember, aki Oroszországban rátalál párjára, Olgára és születik két gyermekük. Nyughatatlan férfi, akit elvarázsol a felső tízezer élete, a siker, a pénz világa. De egy rossz döntés következtében ki kell költözniük egy dácsába, ami a várostól messze van. Ott pedig furcsaságok történnek, melyek borzongató hangulatot adnak a kötetnek. A furcsa jelenések mellett még a maffia is megjelenik, ami fokozza az izgalmakat. Jól felépített, kliséktől mentes, fordulatos és egyben meglepetéseket tartalmazó regény.

3 hozzászólás
gabona>!
John Cure: Hamu

Akármennyire is fáj, el kell engednem ezt a könyvet – persze csak átvitt értelemben –, pedig biztos, hogy még sokáig kísérteni fog. Nem is tudom, olvastam-e már hasonlót, különösen hazai szerzőtől. Számomra ilyen egy valódi ötcsillagos pszichothriller, így kimondottan rossz érzés, hogy minden leírt borzalom ellenére véget ért Elek Sándor és családja története, de hát nem tehetek róla, hogy belezuhantam és addig nem álltam fel mellőle, amíg be nem fejeztem. Nem kis fenntartásokkal álltam neki az olvasásnak, de amikor már az első lapokon hevesebben vert a szívem a megszokottnál és éreztem a vérnyomásom emelkedését is, tudtam, hogy kivételes alkotással akadt dolgom. Ha másfélszer ekkora és belenyúlik az éjszakába, az sem érdekel, a Hamu egy olyan történet, ami garantáltan odabilincsel maga mellé.

Pazar kivitelezésű, pontosan és precízen megírt, végtelen aprólékossággal „elkövetett” lélektani drámát köszönhetünk John Cure-nak, én pedig biztos vagyok benne, hogy a jövőben minden létező könyvét megpróbálom majd felfalni, ugyanis most meggyőződhettem arról, mennyire érdemes. A nem sok jót ígérő (de egyébként csodálatos és a könyvhöz remekül illő) borító mellett kiemelkedő a szerkesztői-korrektori munka is, az a már-már arcátlan macska-egér játék viszont, amit a lapok végig játszanak az olvasóval, hát… Emlegetni fogom még egy darabig, az biztos. Amikor már azt hittem, Stephen King alaposan megedzett az idén, jön ez a sztori és végig feszültségben tart, görcsöl a gyomrom, zúg a fejem, végül azt sem tudom, hihetek-e annak, amit leírva látok. A remekül kidolgozott történet és hatásos képek mellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a karakterek emberi oldalára (már amelyeknek van egyáltalán) is nagy hangsúlyt fektet, így lesz ez egy valóban lélektani alkotás, ami szinte vasmarokkal, erőszakosan ragad meg és vág arcon azzal a felkiáltással, hogy hé, ember, itt az ideje felébredni!

Még egy kisebb összeget sem mertem volna tenni arra, hogy ennyire elnyeri a tetszésemet ez a regény, de mivel annyi pozitív véleményt hallottam róla, beadtam a derekamat. Az biztos, hogy Győrfi-Kiss József nen egy kispályás figura… Számomra igen csak kiemelkedik a szórakoztató irodalmi dömpingből egy ilyen tehetséggel és beleéléssel megírt darab, bátran merem ajánlani az elvetemültebbeknek, tessék nyugodtan megpróbálkozni vele, erős lélek és gyomor azonban mindenképp szükséges hozzá! Garantáltan folytatom az ismerkedést a szerzővel és igyekszem megismerni a további történeteit. Bízom benne, hogy a többi is hasonlóan elementáris hatással lesz majd rám.

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635701131
Mónika_T P>!
John Cure: Hamu

Hosszú volt a felvezetés. Úgy a feléig kellett eljutnom, mire igazán történt is valami. Onnantól egyszerre lettek izgalmasak a múlt és a jelen történései. Csakhogy én több ijesztgetős részre számítottam. Amennyi volt, az viszont jó volt!
Rutinos pszicho-thriller olvasóként a végkifejlet sem lepett meg.

Rossznak egyáltalán nem mondanám, csak nekem és most ez kicsit kevés volt. A kedvemet viszont nem vette el az író többi könyvétől.

Persephoné>!
John Cure: Hamu

Ismét egy izgalmas és letehetetlen John Cure regény, olyan csavarral a végén, amire talán sosem gondolnál.
Igazi hátborzongató utazás ez nem csak Oroszország (számomra) ismeretlen világába, hanem egy megtört emberi elme sötét útvesztőibe is.

josageszter P>!
John Cure: Hamu

Három csillag, de itt nekem inkább semlegességet jelent. Egy részt kicsit csalódtam, mert én egy szellemes sztorit akartam olvasni és ez a könyv arról szól, hogyan dől be egy férfi és családja élete. Sokkal-sokkal több rész boncolgatta a múltat és nekem ezek a részek kicsit unalmasak is voltak, de gondolom, amiatt, hogy nem erre vágytam. Amúgy olvasmányos és gyorsan olvasható, de nekem ez a pali nem tűnt annyira nárcisztikusnak.. vagy nem tudom van-e olyan, hogy valaki a munkájában nárcisztikus, inkább idiótának tűnt, aki nem bírja felfogni a helyzetet és nem másokat manipuláló, hanem saját magának hazudó és emiatt másoknak is hazudó. Gondolom a verbális agresszióra akart rámenni az író, de azok a részek (a karrier építés), ahol kijött volna, azon már rég túl voltunk. Amúgy a fordulat elég jó volt, bár várható volt a végkifejlet, hiszen a „most” alatt egy pszichiáterrel/pszichológussal beszélgetünk (reméltem a szellem járás miatt, de nem :D ). Viszont én az elmúlt években sok hasonló koncepcióra épülő könyvet olvastam, így nekem nem ütött akkorát. pl spoiler De amúgy nem mondom, hogy nem ajánlom, mert nem volt rossz könyv és igazából a felépítés meg a sztori is rendben volt, de én sokszor elkalandoztam, nem rántott be.

Scarlet_Rose2505 >!
John Cure: Hamu

„Miért ne lehetne az én gyermekem boldog akkor, ha,mondjuk, egyszerűen csak egy apró, de fontos fogaskereke az életünk működésének? Mint ahogy minden ember munkája kellően fontos ahhoz, hogy a világ haladjon a medrében, és biztonságban, nyugalomban élhessünk.”

Most fejeztem be a könyvet és azt kell mondjam, hogy rengeteg érzés kavarog bennem. Zseniális és izgalmas regény, teljesen beszippantott, viszont megdöbbentett a befejezés. Meg lettem vezetve rendesen. :D spoiler Úgy érzem magam, mint aki felült egy lelki hullámvasútra, volt fent is és lent is, a végállomás viszont felfalta a lelkem egy darabját. Első John Cure könyvem volt, de az biztos, hogy nem az utolsó.

Kucsi>!
John Cure: Hamu

Első könyvem John Cure-tól, a Hamu megjelenése előtt olvastam annak rövid tartalmát, ami megragadott. Nagyszerűen megírt könyv. Nem tudtam, hogy van magyar horrorírónk. Szívből gratulálok a Hamuhoz. Nagyon sok ilyen jó könyv írását kívánom az olvasók örömére, nálam Karika hasadékát – amit mindenki egekbe magasztal – kenterbe vágja.

Szőke_Fülöp_Renáta>!
John Cure: Hamu

Ez az egyik legjobb John Cure regény. Ahol semmi sem az, aminek látszik…

Ágnes_Tóth_17>!
John Cure: Hamu

Sokkal többet ad ez a regény,mint amit az olvasó vár. A végén minden megvilágosodott, megsemmisített a felismerés.

Ági_Kiss>!
John Cure: Hamu

Újabb egyszusz könyv az ország legjobb tollú thriller szerzőjétől. Minden percét imádtam, teljesen letehetetlen, különleges. A cselekménybe szőtt orosz kultúra megbabonázott, számomra egy nagyon távoli világ. Az utolsó fejezet nem egyszerűen mellbevág, hanem letaglóz, sokáig a fejemben maradt, sokkos állapotban voltam – akárcsak a főhős.


Népszerű idézetek

Hannelorka P>!

Csakhogy a múlt megmásíthatatlan, és hálát kell adni, hogy létezik, hiszen azért van, mert emlékeztetnie kell arra, hogy a jelen máshogy is alakulhat.

241

2 hozzászólás
Hannelorka P>!

Mert hogyan vehetjük fel a harcot egy láthatatlan ellenséggel?

67

Hannelorka P>!

– Kezdhetjük? – kérdezi a velem szemben ülő ősz férfi.

(első mondat)

Hannelorka P>!

A nők ösztönösen tesztelik a férfiakat. Keresik az alfahímet.

55

Mónika_T P>!

Mindig is azt vallottam, hogy a boldog élethez kell egy csipetnyi őrültség, kell a jó humor.

14. oldal

Hannelorka P>!

Tolja ügyvéd lesz, vagy építész, Irina pedig gyermekorvos. Talán minden szülő így van vele, de én mégis annyira el tudtam őket képzelni valami teljesen hétköznapi munkakörben is. Miért ne lehetne az én gyermekem boldog akkor, ha, mondjuk, egyszerűen csak egy apró, de fontos fogaskereke az életünk működésének? Mint ahogy minden ember munkája kellően fontos ahhoz, hogy a világ haladjon a medrében, és biztonságban, nyugalomban élhessünk.

28-29


Hasonló könyvek címkék alapján

Sienna Cole: Ahol a százszorszépek nyílnak
Sienna Cole: Elmejáték
John Marrs: A jó szamaritánus
Kevin Brooks: Lucas
Ruby Saw: A rezervátum titka
Sebastian Fitzek: A Terápia
Dmitry Glukhovsky: Text
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
James Patterson – J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
Colleen Hoover: Too Late – Túl késő