Nagyon ​logikátlan barátság 95 csillagozás

John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

A ​16 éves Solomon agorafóbiától szenved, ami jelent némi nehézséget a hétköznapokban… Három éve nem lépett ki a házból. A családja mindenben támogatja, online folytatja tanulmányait, de nem érzi úgy, hogy a szociális életből bármi is hiányozna neki. Azonban tudja, hogy nem élhet így örökké. Egyszer csak az életvidám, oltalmazó és nyílt Lisa Praytor megjelenik, és a barátja akar lenni. Biztos benne, hogy tudna segíteni Solomonnak abban, hogy kimerészkedjen a négy fal közül. Abban is biztos, hogy ez a tapasztalat neki is segíteni fog abban, hogy megírja a lehető legtökéletesebb felvételi esszét a fősulira, amivel biztosan megkapná a pszichológiai program ösztöndíját. Eltökélve, hogy „megjavítja” Solomont, Lisa belép a világába, együtt elbűvölő barátjával, Clarkkal, és nem olyan sokkal később már egy váratlan, szoros kötelék alakul ki hármuk között. Azonban amint Lisa egyre többet tud meg Solról, valamint kapcsolatáról Clarkkal, elkezdenek lebomlani a falak, melyeket maguk közé… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2016
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617749 · Fordította: Vince Judit Andrea

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Clark Robbins · Jason Reed · Lisa Praytor · Solomon Reed


Kedvencelte 8

Várólistára tette 91

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

KönyvParfé>!
John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

Az igazi erőssége ennek a regénynek az, hogy hiteles. A pánikbetegség egy olyan téma, amelyről nem igazán találni ifjúsági regényeket. Az olvasó többször találkozik a rohammal, és az író nagyszerűen leírja, mi megy végbe ilyenkor egy emberben. A szerző alapos munkát végzett és nyers őszinteséggel nyúl a témához.
Tetszik, hogy a szereplők hoznak jó és rossz döntéseket és Lisa is rájön, hogy nem mindenható. Érdekes, hogy először azt hittem, Solomon betegsége lesz a központi motívum, majd kiderült, hogy nem csak neki vannak gondjai.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2016/12/17/john_corey_whaley_…

5 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

Nagyon érdekesnek tartom a pszichés betegségekről szóló könyveket, úgyhogy izgatottan álltam neki ennek a könyvnek is. S bár nem sok szakmai részt tartalmazott az ilyen betegségekkel kapcsolatban, mégis élvezhető olvasmány volt. Az LMBTQ részt nagyon minimálisan érintette csak a cselekmény, nem ez volt a központban. off

8 hozzászólás
kellyolvas P>!
John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

Amint kirajzolódott az első fejezetek olvasása során az alaphelyzet, kezdtem aggódni, hogy egy kitalálható történetet kapok, amiben a mentális betegségben szenvedő srácot megmenti a kedves, helyes, de minden lében kanál leányzó és persze egymásba szeretnek. Semmi ilyesmiről szó sincs.
Solomon avagy röviden Sol karaktere teljesen lenyűgözött. Abszolút tisztában van a betegségével, ismeri a pánikroham fázisait, tudja, hogy mit kell ilyenkor tennie, hogy ő és a környezete a legjobban vészelje át ezeket az időszakokat. Megjegyzem, a szerző maga is küzdött pánikrohamokkal, teljesen hitelesen írja le, mi történik a sráccal, anélkül, hogy tudományos szövegként hatna. Sol elutasítja az orvosokat, mert gyógyszerekkel akarják javítani az állapotát. Ő inkább elfogadja ezt az egészet és próbálja a legjobban kihasználni az idejét, amit szükségszerűen a házukban tölt. Elsősorban tanul, ugyanúgy leckét ír, mintha suliba járna, iszonyú jó feje van, egy évvel hamarabb fogja befejezni a középiskolát. A szabad idejében olvas, játszik, Star Treket néz és egyéb műsorokat. Azt vallja, hogy nem hiányzik neki a társasági élet, a szülei és a nagyija az egyedüliek, akikkel beszél. Sol egyik remek tulajdonsága a kissé szarkasztikus humora. Az egész történeten át élvezhettem a viccelődését, és kell is ez a humor az érzelmek egyensúlyozásához, ugyanis jó néhány komoly, nehezebben feldolgozható jelenetet is kapunk, amikor bizony nem könnyű levegőt venni. Lisa nekem nem volt különösebben szimpatikus, mert nem bírom az ilyen lányokat, akik ennyire elterveznek mindent és a cél érdekében meggyőzik saját magukat is, hogy minden cselekedetük helyes és megkérdőjelezhetetlen. Egyrészt értem, hogy segíteni akar, tényleg kialakul egy jónak induló barátsága Solomonnal, ez tagadhatatlan. De ott van minden pillanatában a számítás is, az önzőség, hogy úgy alakítson mindent, hogy neki jó legyen. Még szerencse, hogy a történet nem laposodik el, belép a képbe Clark, Lisa pasija. A két srác hamar megtalálja a közös hangot, hiszen számos közös pont van az érdeklődési köreikben, és Lisa egyszer csak azt veszi észre, szinte kívülállóként figyeli a srácokat, mert azok közben saját nyelvet alakítottak ki. Clark egy menő sportoló, helyes kinézettel, a személyisége viszont nem az általában ehhez párosuló kőbunkó típus, hanem végtelenül kedves és rendes pasi. Kicsit túl rendes is, és jelentősen visszafogott. Neki az első pillanattól nem tetszik Lisa viselkedése és a kipattanó botrány után igazából a Sol-Clark párosnak szurkoltam.
A szerző javára kell írnom, hogy volt bátorsága erről a témáról írni, ráadásul teljes hitelességgel. Nagyon kevés történet foglalkozik ilyen komolyan a pánikbetegséggel, jó leírást, jó magyarázatot és együttérzést nyújtva azoknak, akik tapasztalták már magukon a jeleket, tüneteket. Különösen jó érzés volt az olvasás során, hogy bár van romantika, többféle aspektusból is, mégis nem a szerelem volt itt a hangsúlyos, hanem a nagybetűs Barátság. A kötelék, ami kialakult a szereplők között, az egy erős kapcsolat, ami többet kibír, mint egy-két vihar. A mentális betegek – legalábbis Solomon esetében – hosszú terápiát igényelnek, a legfontosabb elem az életükben az, hogy szeretve legyenek, ne érezzék magukat egyedül hagyva a problémáikkal.
A nyitott befejezés engedi továbbgondolni a történetüket és ez jól is van így, mert főleg a két srác nagyon a szívemhez nőtt, szeretnék úgy gondolni rájuk, hogy a barátság ereje az igazi gyógymód Solomonnak. Mindenkinek ajánlom!

Kovaxka P>!
John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

Sokkal jobban tetszett, mint a Kobak. A pánikbetegség ábrázolása annyira hiteles, hogy biztosan van benne saját élmény. Érdekes volt, ahogy a barátság „kipukkasztotta” Sol burkát, bár a következmények eléggé kiszámíthatóak voltak. A szülői hozzáállás bámulatra méltó volt, de kissé idealisztikus – csak reménykedni tudok, hogy van ilyen a valóságban. Korrekt tartalom, semmi túlzás, kellemes olvasmány.

Tóth_Orsolya_3 P>!
John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

„…egy fiú, aki bent rekedt a saját otthonában, megtanított rá: néha nem az számít, hogy hol vagyunk. Csak az számít, ki van velünk.”

Különleges és egyedi, és én nagyon megszerettem.

Gyöngyi0309 P>!
John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

Szörnyű lehet a pánikbetegség, szerencsére el sem tudom képzelni milyen, mindenesetre elég megrázó volt olvasni róla, főleg, hogy egy tizenéves volt az érintett. Annyira megdöbbentő, hogy egy értelmes kamaszfiún ennyire elhatalmasodik valami, hogy teljesen elveszti a kontrollt önmaga felett. A szüleit, és persze a nagyit is, imádtam, nagyon jól álltak a fiúkhoz, ráadásul ismét bebizonyosodott, hogy a humor mennyit számít, mennyit segít a nehéz helyzetekben.
Lisa érdekes karakter volt, sokszor idegesítő, sokszor túlbuzgó, de számomra mégis szerethető volt, mert megértettem a kitörni vágyását, noha az eszközeivel nem értettem egyet.
Az abszolút kedvencem mégis Clark volt, a csupaszív vizilabdás Star Trek rajongó fiú. Hatalmasat dobott a könyvön a jelleme, bízom benne, hogy az életben is vannak ilyen jellemes tinédzserek, igyekszem az enyémeket is ilyen nyitottnak, jólelkűnek nevelni.
Az írói stílus tetszett, gördülékeny, mesélős, és a súlyos témákat humorral oldó, nem szájbarágós.
Tetszett a vége is, hogy nyitva maradt.
Fogok még olvasni az írótól.

ggizi P>!
John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

Ez egy nagyon helyes könyv volt. Bár nyilván valós helyzetben nem lehet egy leányálom Sol pánikbetegsége, de az itteni közegben, főleg a szülői hozzáállásnak köszönhetően, sokkal kevésbé érződött drasztikusnak a hétköznapok túléléséért vívott harca. Főleg, hogy Sol a saját burkában nagyon is jól érezte magát és sikerült kizárnia bárminemű külvilági helyzetet. Egészen addig, amíg meg nem jelent a színen Lisa, majd később Clark is. A fiúk nagyon édesek voltak, és ha nem is szó nélkül, de harciasan tűrték (egy ideig) Lisa kicsit erőszakos és önző egyéniségét (persze ki így, ki úgy.)
Nagy meglepetéseket nem okozott a könyv, de jólesett olvasni a hármuk között kialakuló barátságról, és szerencsére a barátságon túlmutató, szinte elkerülhetetlen szerelmi érzéseket sem vitte a túlzásba a szerző.

abataviola>!
John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

Sosem olvastam még könyvet LMBT témában, – bár ennek a könyvnek igazából nem is ez volt a fő gondolatköre – de nagyon tetszett.
Tényleg egy eredeti, új ötletet és megvalósítást hozott az író. Különösen érdekes, ám néha nyomasztó betekintést nyújtott egy agorafóbiás fiú életébe.
Solomon és Clark karaktere a szívemhez nőtt, Lisát azonban még a történet végére sem igazán tudtam megkedvelni. Nem igazán vele volt a baj, hanem inkább velem. A személyisége pontosan az enyém szöges ellentéte, így nem csodálkozom, ha néha ellenszenvet vagy rosszallást váltott ki belőlem.
A könyv viszont ettől függetlenül is csodálatos és akik szeretik az LMBT-témát, vagy még nem olvastak róla, esetleg egy jól megírt érdekes, kedves, néhol szívszorító történetre vágynak, pattanjanak biciklire és tegyenek egy kis túrát a legközelebbi könyvtárba ezért a regényért, mert tényleg megéri!

beasechoes P>!
John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

https://www.beasechoes.hu/john-corey-whaley-nagyon-logi…

Ismét jól választottam könyvet a polcomra. :)
Egy nagyon jó kis ifjúsági regényről van szó. Végigkövethetjük, hogyan nyit végül egy súlyos betegséggel szenvedő meleg srác a bezárkózástól az újdonsült barátai segítségével a világ felé.
Nagyon tanulságos kis történet, amiben megmutatkozik az, hogy mennyire fontos az elfogadás, a segítőkészség, a megbocsátás, a barátság, a szerelem és a szeretet.
Talán ez az első könyv, amit ha lehetne kötelezővé tennék középiskolában, amit szerintem még szeretnének is a tinik.
Nekem tetszett, 4.5 csillagot kapott, de csakis azért, mert nem értem a Star Trek nyelvét. xD

DoreenShitQ>!
John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság

    John Corey Whaley nagyon jó úton halad ahhoz, hogy a YA irodalom egyik nagyágyúja legyen – amit én teljes mellszélességgel támogatok. A Kobak remek belépő volt, de a Nagyon logikátlan barátsággal minden fenntartásomat eltüntette.
    Igaz nem tökéletes spoiler , de én nagyon szerettem, két nap alatt ledaráltam, ami az Az aranyvirág cserépAnyegin kombó után csodának mondható. Nem tudtam rá öt csillagnál kevesebbet adni.
    Mindenesetre remélem, hogy ez az író a közeljövőben sokkal nagyobb reflektorfényt fog kapni, mert rohadtul megérdemli, mint itthon, mint külföldiában. #komolyYAtanépnek


Népszerű idézetek

Near>!

Egyetlen napodat se töltsd tétlenül. Balszerencsét hoz rád. Huszonnégy órányi lehetőséget utasítasz így vissza.

14. oldal

Dgi_Rebeka>!

– De hiszen szeretted őt – mondta erre Solomon. – Miért beszélsz róla mindig ilyen undokul?
– Eláruljak neked egy titkot?
– Naná.
– Mert így könnyebb. Ha úgy teszek, mintha minden lépésével kiborított volna, nem hiányzik annyira.

Dgi_Rebeka>!

– Hát figyelj – kiáltott vissza Clark –, egy ilyen, nagyjából két centi átmérőjű locsolócső percenként négy liter vizet képes adagolni, ami óránként kettőszáznegyvegy litert jelent. Úgyhogy ennek az ezerkétszázötven literes medencének a feltöltése még további öt órát vesz igénybe.
– Mi a bánat?

H_Nikó>!

– De hát azt sem tudják, hogy a világon vagyok!
– Márpedig ez a lány tudja! – vágott vissza az asszony. – Neked csak ennyi az egész, Solomon? Csak én, a szüleid, meg a pizzafutár vagyunk neked életed végéig? Nézd, ha te ezután már mindig itthon akarsz dekkolni – én aztán nem bánom. De legalább engedj be ide valaki újat. Nehogy egy napon teljesen bekattanj, aztán legyilkolj minket.
– Ezt feltételezed rólam? Hogy bekattanok és kinyírok mindenkit itthon?
– Hát engem nem, az biztos. Mert én buzogányt tartok a táskámban, fiacskám.

Kapcsolódó szócikkek: buzogány · Solomon Reed
Zsuzsa_Czékus P>!

… bármennyire is szeretnél elbújni a világ elől, az úgy is megtalál téged, és jó okokat ad rá, hogy kijöjj az árnyékból.

113. oldal

Dgi_Rebeka>!

– Csak csináld minél gyorsabban, és ha lehet, ne dobálj rám hullákat, vagy a testrészeiket.
– És mi a helyzet az élők testrészeivel?

Saachi>!

És ha csupán annyit kell tennie, hogy behunyja a szemét, aztán tesz egy lépést, amitől minden jobb lesz, akkor miért is ne tenné meg?

180. oldal

Dgi_Rebeka>!

– De mindig megoldja a problémákat – hangzott Clark ellenvetése. – Mindig.
– Pontosan. Éppen ezért nem más, mint egy beszélő deus ex machina.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?
Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Morgan Matson: Páratlan nyár
Cassandra Clare: Éjfél kisasszony
John Green: Teknősök végtelen sora
Leah Scheier: Csak a te hangodat hallom
Leiner Laura: Valahol