Szeretők (Charlie Parker 8.) 11 csillagozás

John Connolly: Szeretők

Valami ​ősi, sötét erő támadt fel, és vadászik áldozataira. A halál oka, hol balesetnek, hol öngyilkosságnak tűnik, de akit célba vett a gonosz, az pontosan tudja, hogy közeleg a vég. Ideig-óráig el lehet bújni, lehet menekülni, de előbb vagy utóbb utolér…
Charlie Parker, az Arctalan gyilkosok és az A Fehér út főhőse visszatér gyermekkorának közegébe. Ki akarja deríteni, miért ölt meg két kamaszt az apja, és miért lett utána öngyilkos. Ráadásul szembe kell azzal is néznie, hogy nem vér szerinti gyermeke szüleinek. Hogy megoldja a rejtélyt, sorra járja apja régi rendőrtársait, és ahogy halad előre fokról-fokra helyükre kerülne a puzzle darabkái.
John Connolly a tőle megszokott, aprólékos gonddal építi fel a cselekmény mentét, ami egyfelől a klasszikus magánnyomozó krimik hagyományait követi, másfelől viszont a huszadik századi élő amerikai miszticizmusra támaszkodik. Connolly atmoszférateremtő erejének köszönhetően mindez egy hihető, egységes történetet alkot, amiben… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 2016
380 oldal · ISBN: 9789630986021 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás
>!
Kossuth, Budapest, 2016
336 oldal · ISBN: 9789630986991 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

>!
A_Shara
John Connolly: Szeretők

Connolly a maga műfajában zseniális. Örülök, hogy újra felkarolta egy kiadó a sorozatot, bizakodva várom a további részeket.

Parker alakja egy szenvedésre ítélt ember, akit tovább kísértenek elvesztett szeretteinek árnyai. Ezt a történetet is átszövi a misztikum, az emberekben lakozó sötétség, az évtizedekkel ezelőtti bűnök, melyekre nincs bocsánat.
Régi barátok, akik egykor hibáztak, árulókká lettek, vagy csak hallgattak és várták az elkerülhetetlent.
Régi titkok, amelyek magyarázatot adhatnak Parker létezésének okára.
Régi szeretők, akik akik keresik egymást.

Ez a könyv igazán akkor érthető, ha ismerjük a sorozat korábbi köteteit. Egy kisebb kitérő, amiben választ kapunk arra, miért is ölt meg Parker apja évtizedekkel korábban két fiatalt ok nélkül, majd egy rövid búcsú után saját magát. És miként hat ez a jelenben Parker életére.
Kevés Angel és Louis jelenet van, épp csak megjelennek a könyvben. De ez most nem is róluk szólt. Újra megjelenik Epstein rabbi, és a bukott angyalok történetében is új fejezetek nyílnak.

Nyomasztó titkok, csalódások, árulások. Igazi CONNOLLY. Csupa nagybetűvel. Imádom.

8 hozzászólás
>!
mate55 
John Connolly: Szeretők

Sajnálom, hogy John Connolly, aki egyébként külföldön nagyon is népszerű író, itthon még nem eléggé ismert, hogy jól megérdemelt helyen szerepeljen könyveivel az eladási listákon. Most is, mint minden történetében az egyes szám első személy és az egyes szám harmadik személy kiszámíthatatlanul váltakozik, attól függően, hogy a mesélő, vagy Parker veszi át a szót, ami egy Connolly – hoz nem szokott olvasó számára szokatlan lehet. De az eleinte zavarónak tűnő tényezőnek egyértelműen jelentős szerepe van a történet szempontjából. Charlie Parker egy „elveszett lélek”. Megfosztották magánnyomozói engedélyétől ezért kénytelen munkát vállalni egy Portland-i bárban. Eközben visszatér gyermekkora helyszínére és nyomozni kezd saját zavaros, spoiler tragikus és erőszakos múltjában, a szüleivel illetve az apja halálával kapcsolatban. Ki akarja deríteni, miért vetett önkezével véget életének, miután látszólag két fegyvertelen tizenévest lelőtt. Törekvése az igazság, (vagy gyakran, az egyszerű bosszú) kész arra, hogy törvényen kívül nyomozzon akár úgy is, hogy átlépje a „normális” etikai határokat, célja elérése érdekében. Szorosan összefonódik a krimi és a misztikus szál, kapcsolatuk olyannyira erős, hogy a transzcendens erők jelenléte nélkül e krimi életképtelen lenne. A spoiler rejtett bibliai utalások átszövik a regényt, és a múltban valamint a jelenben történő bűntények elképzelhetetlen lennének – a természetfeletti, misztikus jelenségek nélkül. Mindenkinek ajánlom, aki képes elvonatkoztatni (egy-egy történet kedvéért) és szembe tud nézni olyan érzésekkel, melyeket csak az ilyen könyvek képesek előhozni belőlünk. Regénye „szemérmetlenül” gótikus, de éppúgy jellemző rá a sötétség, a komorság, a néha egészen nyugtalanító reménytelenség, mint a precízen kidolgozott szövevényesség vagy az erőteljes borzalom. Megható, keserédes, de igazán emberi.

>!
vklara
John Connolly: Szeretők

Olvastam már több könyvét az írónak. Az, hogy a misztikumot is beleszövi a krimibe,még csavarint is a történetein. Egyik sem volt könnyed olvasmány, de ez azt hiszem mindet lepipálta. Újra le kell vadásznom a könyveit a könyvtárakból, és cselekményi sorrendben olvasni.
Szóval az általam meglehetősen kedvelt Charlie keményen belefut a nem túl vidám gyerekkorába. Rejtélyek, gyilkosságok és öngyilkosság, muszáj kiderítenie mi is történt tulajdonképpen. Szinte mindenkiről megtudni valami fontosat, majd a teljesen ellenkezőjét. Nincs kivétel, szülő, barát, mellék(?) szereplő.
A krimik azért íródnak, hogy az olvasó agyát megtornáztassák. Nos, ez majdnem olimpia. Letehetetlen, ugyanakkor én legalább is 5-10 oldalanként felpattantam, és dohányzás közben kombináltam. Ritkán jött be.

>!
drviki
John Connolly: Szeretők

Közel 20 éve olvastam először Connolly könyveket és már akkor tetszett. Ez a regényével sem vagyok másképp. A fél csillag levonást a történet nagyon lassú kibontakozása miatt adtam, de egyébként nagyon tetszett.


Népszerű idézetek

>!
mate55

Három ember is tud titkot tartani, ha ketten már halottak.

193. oldal

>!
mate55

A hamis barátság veszélyesebb, mint a nyílt ellenségeskedés.

91. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55

Ahogy az orvosa szokta mondogatni: az életet borral, nőkkel és dallal érdemes élni, mértékkel és mindháromból megfelelő évjáratúval.

20. oldal

>!
mate55

Néha jobb hagyni gyógyulni a sebet, még ha lassan és tökéletlenül gyógyul is.

46. oldal

>!
A_Shara

Én vagyok az árnyék, amit a valaha volt dolgok vetnek.

70. oldal

>!
mate55 

Az igazság gyakran az agresszió eszköze.

(első mondat)

>!
mate55 

Vannak ugyan helyzetek, amelyek rosszabbak, mint valahová kutyával menni és nélküle távozni, de nem sok.

89. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Lars Kepler: A bosszúálló
Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje
Réti László: Kaméleon
Angela Marsons: Egy élet ára
Don Winslow: Drogháború
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Jussi Adler-Olsen: Palackposta