Elszabadult ​professzor 11 csillagozás

Évek a Cornell Egyetemen
John Cleese: Elszabadult professzor

És ​most valami egészen más… A főszereplő azonban ezúttal is az ismert brit komikus és színész, John Cleese, aki közel húsz éven át volt vendégprofesszor az egyik leghíresebb amerikai egyetemen, a Cornellen. A könyv fejezetei egytől egyig Cleese tanári köpenyéből bújtak elő: az előadásokat, beszélgetéseket, esszéket tartalmazó gyűjtemény felidézi Cleese tanári pályafutásának legjobb pillanatait, és hűen tükrözik a színész széles intellektuális érdeklődését.
Cleese professzor 1999-től kezdődően osztotta meg gondolatait a diákokkal és a civil érdeklődőkkel a forgatókönyvírástól kezdve a valláson át egészen az orvostudományig. A vezetésével zajló, hallatlanul népszerű workshopok, filmelemzések százakat vonzottak az egyetem előadótermeibe. Tartott prédikációt a Sage-kápolnában, narrátorként működött közre Prokofjev Péter és a farkas című szimfonikus meséjében, szemináriumokat tartott a forgatókönyvírásról, kutatókkal konzultált, előadott pszichológiáról, az emberiség fejlődéséről… (tovább)

>!
Jaffa, Budapest, 2020
264 oldal · ISBN: 9789634754350 · Fordította: Lázár A. Péter
>!
Jaffa, Budapest, 2020
246 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634753551 · Fordította: Lázár A. Péter

Most olvassa 5

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Nagy_Barna>!
John Cleese: Elszabadult professzor

John Cleese: Elszabadult professzor Évek a Cornell Egyetemen

Olvastam korábban John Cleese önéletrajzát, és egy szimpatikus, mély gondolatokkal rendelkező embert ismertem meg, aki nem egyszerűen kreatív, hanem nagyon tudatosan közelít a humorhoz. De még nekem is meglepőek voltak ezek a Cornell egyetemes előadásai. Olyan alaposan körbejár egyes pszichológiai vagy vallási kérdéseket, hogy rendesen szakkönyvként forgatható a könyv a témában. Nagyon örvendetes, hogy a hírnév és a siker nem csak felületességet és nárcizmust hozhat elő egy emberből, hanem végtelen kíváncsiságot, és abból táplálkozó bölcsességet.

Daniel_Cserhalmi IP>!
John Cleese: Elszabadult professzor

John Cleese: Elszabadult professzor Évek a Cornell Egyetemen

Mindenek előtt azt gondolom, a cím egy kissé félrevezető. Azt sugallja, hogy Clesse bizonyára végigpoénkodta a Cornell egyetemen töltött idejét, holott ez egyáltalán nem így volt. Az első fele a könyvnek, amik beszélgetések, előadások átiratai, messze nem olyan viccesek, sőt, ha úgy vesszük, egész komoly dolgokról van szó. És talán épp ez a bajom a kötettel. Az kiderül belőle, hogy Cleese nem csak viccelődni tud, hanem komoly tudományos háttérrel rendelkezik, és talán ez volt a könyv célja, hogy bemutassa ezt az oldalát is. Az más kérdés, hogy ha tudományról akarok olvasni, akkor nem John Cleeset szeretném olvasni. A könyv második felében aztán több helyet kap az, amiért számomra mindig is ő volt az első számú Python. Mert amúgy érdekes olvasni, és az is biztos, hogy élőben még nagyobb élvezet volt hallgatni. Nem tudom, kinek ajánljam a könyvet, de az biztos, hogy a könyv nem 200 oldal féktelen nevetés.


Népszerű idézetek

Nagy_Emese95 P>!

Amikor írsz, szabadulj meg mindattól, amihez értelmetlenül ragaszkodsz, ami néha nagyon nehéz.

John Cleese: Elszabadult professzor Évek a Cornell Egyetemen

nisursenga P>!

Csaknem húsz éve, hogy régi barátnőm, Gerri Jones telefonon keresett.

(első mondat)

John Cleese: Elszabadult professzor Évek a Cornell Egyetemen

nisursenga P>!

Viszont jó is van abban, ha rájössz, hogy a dolgok teljesen reménytelenek: akkor ugyanis lazíthatsz is akár egy kicsit. És reálisabbak lehetnek a céljaid, „Tudod, mit?” – kérdezed magadtól. „Megpróbálok a világ megváltoztatása helyett pár emberrel rendes lenni.” Az tudniillik elérhető cél. Hát így.

247. oldal

John Cleese: Elszabadult professzor Évek a Cornell Egyetemen


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Istenek kertje
James Bowen: Bob szerint a világ
Ozzy Osbourne: Én, Ozzy
Jung Chang: Vadhattyúk
Jennifer Worth: Hívják a bábát
Oliver Sacks: Hála
Marina Chapman – Vanessa James – Lynne Barrett-Lee: A lány, akinek nem volt neve
Malala Juszufzai – Christina Lamb: Én vagyok Malala
Jane Goodall – Phillip Berman: Amíg élek, remélek
Gerald Durrell: A lehorgonyzott bárka