Tök ​Káosz (Káosz-ciklus 9.) 10 csillagozás

John Caldwell – Garry Hamilton – Benjamin Rascal: Tök Káosz

Skandar Graun, Yvorl isten félork harcos-papja unja magát Kirovangban. Amikor Trialcor hercege magához hívatja, hogy rangot adományozzon neki, kapva kap a lehetőségen. Azonban hamar kiderül, hogy átverték, és alig tud megmenekülni a neki állított csapdából. Egy világtól elzárt faluba, Kusenyatzba keveredik, melynek lakosai töktermelésből tartják fenn magukat, ám életüket megkeserítik azok a titokzatos tolvajok, akik éjszakánként lopják a termést. A csősz tehetetlen, megmagyarázhatatlan gyilkosságok is történnek, és a falusiaknak hősre van szükségük, aki megóvja a tökeiket. Skandar Graun csak ímmel-ámmal vállalja a méltatlan megbízatást, ám amikor kiderül, miféle tolvajokkal van dolga, torkán akad a zokszó…

A címadó kisregény mellé két közvetlenül csatlakozó történet, a Roahmyer, a Rettenetes és A farkasember utolsó éjszakája című novellák is bekerültek a kötetbe.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Cherubion Fantasy Cherubion

>!
Cherubion, Budapest, 2016
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155228377

Kedvencelte 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Razor P>!
John Caldwell – Garry Hamilton – Benjamin Rascal: Tök Káosz

Roahmyer, a rettenetes: Roahmyer világhírű regényírónak készül, ám addig is még felfedezik zsenialitását, kénytelen írnokként ténykedni Kirovangban. Gondatlansága miatt azonban csúnyán ráfarag, ráadásul pont ekkor érkezik meg egy bizonyos félork is a városba. A nyitó novella jelentős részét Roahmyer mesterműve tette ki, ami persze egy fájóan rossz iromány volt, bár valahol érdekes görbe tükörként is szolgálhat a fantasy irodalomnak. A terjedelme miatt úgy érzem az agyzsibbasztás még nem volt túltolva, bevezetőnek jó volt.

Tök Káosz: Roahmyer ténykedései miatt (lásd fülszöveg) Skandar Graun Kusenyatzba keveredik. A finoman szólva is csóró település egyetlen bevételi forrása a sütőtöktermesük, ám most azt is elkezdték valakik lopni. A helyiek a jó öreg félorkot kérik fel a termés megvédésére, aki – ahogy az a borítón is látható – hamarosan kedvére csapkodhatja a manókat. Igen ám, de a kérdés adja magát: mi az ördögöt akarnak a manók ennyi tökkel? Nos, a sztori végül megnyugtató (és némileg fantasysen elborult) választ adott a kérdésre, de addig bőven volt izgalom, kaland, no meg (sütő)tökös poén. Egy kicsit érezhető volt, hogy ez csupán egy köztes kaland (Caldwell sem tartja számon a fő Káosz-ciklus részeként), de így is sok utalást tartalmazott korábbi, illetve eljövendő sztorikból.

A farkasember utolsó éjszakája: Jarvy Hekkir egy szomorú ember. Miután megmarta egy farkasember, ő maga is fékezhetetlen bestiává változott minden teliholdkor, és minden igyekezete ellenére szép sorban végzett a feleségével, a fiával és legutóbb a lányával is. A legutóbbi esetnek már szemtanúi is voltak, így felbukkan egy vámpírvadász, hogy kézre kerítse a vérengző fenevadat. Eddig gondolom elég sablonsztorinak tűnik, de a történet vége hozott nem egy meglepő fordulatot, és kíváncsian várom miként bonyolódik Jarvy története A Káosz kincsében.

>!
Cherubion, Budapest, 2016
252 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155228377
18 hozzászólás
Vác_nembéli_István_fia_istván>!
John Caldwell – Garry Hamilton – Benjamin Rascal: Tök Káosz

van egy fősztori és megint itt volt a nagy és hatalmas Skandar Graun.
ja és volt még két kis novella is .
szép volt jó volt olvasom a következő kötetet.

Siriane P>!
John Caldwell – Garry Hamilton – Benjamin Rascal: Tök Káosz

Bevallom, ezzel a kötettel csaltam: a korábbiakból végig az első kiadásokat olvastam, kvázi a lehető legteljesebb élményért :), ez a kötet azonban beszerezhetetlennek bizonyult most. Úgyhogy az újabb, átírt kiadást olvastam, ami a következő kötet új kiadásában jelent meg – úgyhogy ezáltal nem a teljes kötetet tudtam elolvasni, csak a címadó kisregényt.
Azt viszont mindenesetre tökre élveztem (haha). :D Kifejezetten ötletet átvezetés, hiszen az előző kötetekben elhagytuk kedvenc fél-orkunkat, más (gondolom) a későbbiekben fontos karakterek voltak az előtérben. Itt a háborúra történő utalások egyértelműen a szálak összekötésére szolgálnak, ahogy a visszatérő emlékek is, így önmagában talán kevésbé élvezetes, viszont a pihenő egyértelműen jót tett Skandar Graunnak, mert lendületes, olvasmányos kis történet volt, és nagyon szívesen olvastam volna tovább is. Remélem, ez a következő kötetekben is így marad.


Népszerű idézetek

Razor P>!

– […] Aztán amikor minden erejével azon lesz, hogy elpusztítson engem, akkor jön el a te időd… Hirtelen felugrasz, majd pedig három-négy jól irányzott buzogánycsapás, és győztünk.
– Három-négy? – csodálkozott a félork. – Mi a francnak annyi sok? Egy csapás is elég.
– Biztosra kell mennünk!
– Ezért mondom, hogy egy. Mert ha szükség van még további csapásokra is, akkor már régen rossz…

186. oldal, Tök Káosz

Razor P>!

– Én Kargil Yhront láttam – suttogta elszörnyedve. – Az élőhalott máguskirályt vörösen lángoló, mégis üres szemgödrökkel, rothadó húscafatokkal, gyilkos karmokkal… De az, amit te láttál… hihetetlen!
– Miért, miféle szörny ez?
Dju'zadar!
– Most káromkodtál vagy a nevet mondtad?

204. oldal, Tök Káosz

2 hozzászólás
Razor P>!

– Miért kellett rám kenni ezt a gyalázatos gyilkosságot?
– Apám a kezdetektől fogva ellenezte, hogy téged felfogadjunk, de a falutanács másképp szavazott. El kellett távolítsunk valahogy Kusenyatzból, de hogy miért, azt akkor sem tudom megmondani, ha megölsz!
– Erre a lehetőségre később még visszatérhetünk.

157. oldal, Tök Káosz

Siriane P>!

– […] Ezt a pár éjszakát, amiben megegyeztünk, még eltöltöm a nyavajás falutokban, de aztán, ha elkaptuk a tolvajokat, úgy eltűnök innen, mint a tök… izé, mint a köd… A fene ezt a sok tököt itt, már összezavarja a nyelvemet!
Az ifjú kuncogott.
– Az inkább a tökpálinka lehet.
– Tök mindegy, nem?… Ó, Yvorl redves farkára! Hát már teljesen félrebeszélek? Tököt-havat összehordok!


A sorozat következő kötete

Káosz-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

M. G. Brown: Bimbózó Rózsaszirmok
On Sai: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Gaura Ágnes: Attila koporsója
J. Goldenlane: A jósnő hercege
J. Goldenlane: Pokoli balhé
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Vivien Holloway: A hóhér kötele
Mickey Long: Kócos és a szivárvány
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu