A ​Káosz Szava (Káosz-ciklus 1.) 149 csillagozás

John Caldwell: A Káosz Szava John Caldwell: A Káosz Szava

Skandar Graun, az ember apától és ork anyától származó félvér, a Káosz istenének harcos-papja fogadalmat tesz, hogy kiirtja az összes embert a világról, legfőképpen Peltárt, szülei gyilkosát. Ám az idők folyamán Peltár nagy hatalmú varázslóvá vált, míg Skandar Graun koszos korcs maradt. A félork buzgó imádkozással és áldozással kéri istene segítségét a bosszújához, azonban Yvorl, a Káosz istene csak akkor segít, ha előbb ő megszerzi a Káosz Szavát, a sokak által kutatott, ősidőkben eltűnt varázsszert.
Skandar Graun útra kel szedett-vedett társaival, hogy végrehajtsa a feladatot és bevégezze bosszúját, ám hamarosan rádöbben, hogy a célhoz vezető út göröngyösebb, mint képzelte. A mogorva félvérből két lábon járó pestis válik: mindenki elhullik mellőle, akit szeret.

John Caldwell sodró lendületű, egyéni hangvételű műve mostanra klasszikussá vált, és folytatásaival együtt hazánkban a legnépszerűbb fantasy regények közé tartozik.

Eredeti megjelenés éve: 1990

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Cherubion Fantasy Cherubion · Griff könyvek

>!
Cherubion, Budapest, 2012
322 oldal · ISBN: 9786155228049
>!
Cherubion, Budapest, 2011
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639566934
>!
Zrínyi Nyomda, Budapest, 1990
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 963027650X

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Skandar Graun


Kedvencelte 33

Most olvassa 4

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
John Caldwell: A Káosz Szava

A félfülű félork Káosz-pap, akinek a Káosz Szava néha kattan az agyában, és akkor kő kövön nem marad – legkedvesebb kamaszkori emlékeim egyike. Igazán eredeti stílusú, humoros, korszakalkotó sorozatocska, amelyben a főhős még jellemfejlődik is. Nagyon közel áll a szívemhez a mai napig is Ájvorl papja, no meg persze Sheenki és a többiek (igen, még a – némiképpen azért elborult – paródiaköteteket is befaltam annak idején, talán bizony többször is).
Semmi pátosz, a szerelmi szálacska meg nem több holmi leheletfinom humorforrásnál. Hajh, de jó is volt Nemes Istvánon felnőni!

5 hozzászólás
Razor P>!
John Caldwell: A Káosz Szava

A többséggel ellentétben én mindenféle oldalhajtásokon keresztül ismerkedtem meg A Káosz Világával, a fősorozat ez idáig valahogy kimaradt. Mivel egyre többször tapasztaltam, hogy utalások történnek az ottani eseményekre – ráadásul érkezőben a sztorit valószínűleg jelentősen előrelendítő A Káosz Erdeje –, így elérkezettnek láttam az időt, hogy belevágjak Skandar Graun történetébe.
István korai regénye nem okozott csalódást, jól olvastatta magát (persze tudom, hogy néhány újraíráson már átesett). A sztori viszonylag egyszerű volt, de egy efféle fantasy regénytől nem is várok mindig ezerfelé csűrt szálakat, hanem csak szimplán szórakoztasson és kikapcsoljon. Helyenként ugyan éreztem a kalandmodul alapot (pár szereplő halálánál gondoltam is, hogy na, ott nem jött ki a kockadobás), de ez egyáltalán nem volt zavaró, ráadásul a vége így is tartogatott meglepő fordulatot.

>!
Cherubion, Budapest, 2011
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639566934
2 hozzászólás
Popovicsp87 P>!
John Caldwell: A Káosz Szava

Skandar Graun. Yvorl, a Káosz istenének harcos-papja, a két lábon járó pestis korai kalandja ez a történet.
Nagyon is kalandos az út, amit bejár, hiszen a Rontás Erdejéhez közeli Kirovangból indul és Peltár iránti bosszúszomja egészen egy másik kontinensig vezeti.

Skandar Graun érdekes figura. Félorkként utál mindenkit, aki nem fajtársa off, nem kicsit sunyi és gonosz. Mondja ő, de a történet több helyen megmutatja rendesebbik énjét. Szeret inni, lopni, káromkodni és vérbeli kalandozó. Erre több utalást is kapunk, amiket a későbbi antológiák fejtenek ki bővebben.

Hozzá csapódik még tizenkét dühös emberből és egyéb fajokból álló banda, akikkel együtt izgalmas és helyenként humoros kalandok történnek. Nekem kicsit sok volt a szereplő, nem tudom, hogy a folytatásban visszatér-e bármelyik, de párat igencsak feleslegesnek véltem. Ahogy pár kalandot is nyugodtan ki lehetett volna hagyni, mert bár szórakoztatóak, de kicsit sok.

A kötet humora igencsak sajátos, néhol kicsit bénák a poénok, máshol igencsak gusztustalanok. Erre közrejátszik Skandar Graun alaptermészete és szaga.
Az akciójelenetek eléggé véresek, repkednek a testrészek mindenfelé. Pár szörnyet is kapunk, amik több fantasyból ismerősek lehetnek.

Tetszett a kötet, bár ne várjon tőle senki semmi eget rengetőt. Ez egy könnyed fantasy, ami nem veszi magát túl komolyan off, cserébe szórakoztató. Egyedül a lezárás volt kicsit furcsa, de ha végiggondoljuk a korábbi eseményeket, valahol érthető.

>!
Cherubion, Budapest, 2011
322 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639566934
trombitang>!
John Caldwell: A Káosz Szava

Nehéz megfelelően és igazságosan értékelni ezt a történetet, mert az emberben óhatatlanul felötlenek viszonyítási pontok, melyek az én esetemben George R. R. Martin, Andrzej Sapkowski és J. R. R. Tolkien. Viszont nagy megkönnyebbülésemre rájöttem, hogy John Caldwell (Nemes István) művét nem kell, és nem is szabad összehasonlítani az említett szerzők regényeivel. Egészen pontosan egy gasztronómiai hasonlat jutott eszembe, miszerint: olyan volna ez, mintha egy gourmet fesztivál díjnyertes menüsorát szeretném összevetni nagyanyám vasárnapi ebédjével. Ugye, hogy hülyeség?! Mindkettőnek megvan a maga varázsa, más-más élményt nyújtanak; szükség van rájuk. Pont így szükség van a Káosz Szavához hasonlóan üdítő fantasy történetekre, és az 1600 oldalon keresztül világot vagy mitológiát építő, szépirodalmi értékekkel versenyre kelő kolosszusokra is.
És akkor némi konkrétum a Káosz-ciklus első kötetével kapcsolatban: Skandar Graun (a Káosz papja) az első igazi antihős főszereplő akivel találkoztam. Soha nem értettem pédául, hogy a mi kedvenc Vajákunk, Ríviai Geralt mitől antihős (a moly címke alapján legalábbis az), hiszen a blavikeni mészáros Yvorl félvér harcos papjához képest egy valóságos Teréz anyu… Skandar Graunnal egy pillanatig nem tudtam azonosulni, többször rendesen kiakasztot, ennek ellenére azt kell mondjam, örülök, hogy megismertem. Ha szimpatikus, ha nem, az egyik legerősebb fantasy karakter. Nemes Istvánról pedig szerintem bátran kijelenthetjük, hogy maradandót alkotott. Ő és karaktere aligha megkerülhető, ha magyar fantasztikumról beszélünk.
És a legfontosabb: rég volt ilyen önfeledt szórakozásban részem! :-)
Köszönöm!!
Jöhet is a két lábon járó pestis következő kalandja! :-)

ViraMors P>!
John Caldwell: A Káosz Szava

Valószínűnek tartom, hogy ha kb 15 éve találkozom ezzel a könyvvel, akkor alapvetően tetszett volna.
Most viszont… most nem tudom… Egynek jó volt, egyszerolvasós unaloműzésnek oké, de semmi több…
Mert az egy dolog, hogy rég kinőttem azokból a mesékből, amik úgy kezdődnek, hogy valaki valamiért bosszút akar állni. A klisés felütés ellenére lennének itt jó ötletek, lehetne ez egy érdekes világ kidolgozott karakterekkel, élvezetes történetvezetéssel stb stb… De beleesik abba a gödörbe, amibe elég sok szerepjáték regénynek sikerül: felszínes. Minden tekintetben felszínes. A főhős, a mellékkarakterek, a világ, a történet… Arról nem is beszélve, hogy időről időre erőltetettek az események (pl.: a csapat kialakulása az elején), vagy éppen teljesen indokolatlanok, logikátlanok (Skandar Graun utál/gyűlöl mindenkit, de első látásra szerelmes, és két mondat után már barátja a másiknak, akivel az előbb még le akarták vágni egymást…)
Kár érte, mert tényleg lehetett volna sokkal jobb, egy kötetet még biztosan elolvasok, ha már kettőt kaptam kölcsön, de azt hiszem, most sem fogok baráti viszonyba kerülni a világgal.

2 hozzászólás
Mrs_Mila>!
John Caldwell: A Káosz Szava

Hát ez veszett jó volt!
Semmi komoly, semmi megterhelő, bár egy kicsit a sok szereplővel itt is gondba voltam :)
Druida, varázstudó, illuzionista, tündér, ork, ember, törpe… Végeláthatatlan a fajok felvonultatása.
Ez egy borzasztóan könnyed olvasmány, egy hihetetlenül egyszerű szállal, egyáltalán nincs túl bonyolítva, jól emészthető és egyszerűen olvastatja magát a sztori.
Skandar Graunt egyszerűen imádom. A maga csúf, büdös mivoltával, a bosszúra szomjazó énjével együtt, aki körül hullanak az emberek, akivel közlik, ne számítson barátokra és asszonyra, még is megy, és szerelembe esik, és csapatot toboroz. Kicsit szerencsétlen, kicsit kegyetlen. Néhol vicces, néhol sajnálni való, de a maga tökéletlenségében egy tökéletesen megírt karakter.
Mind amellett, hogy a szál nagyon egyszerű, még is azt vettem észre, hogy minden oldalon történt valami! Vagy egy kis gyilkolás, vagy egy kis utazás, vagy gyilkolás… Ja ez már volt. Tényleg hullanak az emberek mint a legyek!
Hamarosan belekezdek a többi részbe is :)

36 hozzászólás
gPerson>!
John Caldwell: A Káosz Szava

Ó igen! Skandar Graun, a J.R.R. Tolkien Sauronját is megszégyenítő antihős kalandjai! A magyar fantasy-irodalom monumentális karakterei közt is félisteni címre találó félork harcos-pap legendás, mindennél szórakoztatóbb történetei! Mi is lehetne ennél jobb… őszintén szólva nem sok minden.
John Caldwell Skandar Graun nevű karakterét a Káosz-ciklus megírása előtti években alkotta meg és olyan személyiséggel áldotta meg, melyre nehéz példát találni.
Bár a történet folyamán valóban fellelhetőek a szerepjátékos áthallások, ez nálam mégis csak fél-csillag levonását érdemelte ki.
A történetvezetés lineáris mivolta egyáltalán nem zavaró, mivel a fantasy sajátos hangulata a regény végééig körbelengi az olvasót, ami valljuk be, nem minden könyvnek adatott meg. Ugyan a regényben fellelhetők a fantázia alapú történetekkel járó clicé-k, (pl. fogadós indítás, különféle fajokhoz adott kaszt párosítása) ennek azonban csak a szőrszálhasogatás koronázatlan hercegei fognak hangot adni.
Rövidre fogva a szót egyértelműen kijelenthetjük, hogy a fáradt és bepunnyadt emberi agyra nincs is ennél hatásosabb orvosság

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
John Caldwell: A Káosz Szava

Mai szemmel nézve egy jó kis ponyva, lehet hogy 1990-ben amikor először kiadták nagyobbat szólt volna ha akkor olvasom .
Nem azt mondom, hogy nem szórakoztam jól volt benne minden amiét lehet szeretni árulás, csalás, cselszövés, harc és jó sok halál senki sincs biztonságban ez jó pont.
De összességében kevés, hogy meglepjen .

darkfenriz>!
John Caldwell: A Káosz Szava

Elkezdtem hát a Káosz-ciklust, követve a Káosz Szavát!
A félork Skandar Graun, Yvorl Isten harcos-ork papja buzogányával kezében a kalandok színterére lép és terjeszti a Káoszt. Halál a Rendre! Hiszen ez élteti, a bosszúállás, az embergyűlölet és Yvorl szolgálata.
Kirovang és Lendor, csodálatos helyszínek, rengeteg féle népséggel, ez a könyv pedig gazdagon van fűszerezve kalanddal, meghökkenéssel és kegyetlenséggel. Gyenge szívűeknek nem ajánlom, mert ha Sheenka megjelenik, az nem sok jót jelent.
Peltár rettegj! Mert a Káosz szava tovább él!

donzella P>!
John Caldwell: A Káosz Szava

Skandar Graun, a bosszúval átitatott harcos-pap, aki csak tör előre, egyetlen céllal, hogy ős-ellenségével végezzen. Nem retten vissza semmitől, hullákat hagy maga után. Túl sokat nem morfondírozik arról mi helyes, helytelen, bár úton-útfélen megpróbálják elhitetni vele, hogy szíve mélyén egy rendes fickó (a többiek szívből utálják).
Mellesleg finoman célozgatnak rá, hogy több lehet a múltjába, mint amiről ő tud. (ÉS tényleg.) De mivel sem előzmény, sem semmi más nem utal erre (hogy legalább az olvasó többet tudjon, mint a szereplők egyenként), érthetetlen a könyv zárása – ennyi rákészülés után, végül ilyen döntést hozott… egyetlen (ráadásul ember) szavára…


Népszerű idézetek

Razor P>!

– Ott futnak! – kiáltotta egy gyerekhang. – Két ork!
– Orkok ütöttek rajta a városon! – sikoltott egy vénasszony. – Elviszik a szüzeinket!
– Nincsenek is szüzeink!

223. oldal, 7. A bőrtekercs (Cherubion, 2011)

4 hozzászólás
Nikoletta_Fiedler>!

– A disznó már másodjára nevez kishölgynek. Még hogy kishölgy! Nem vagyok én se az anyja, se az ágyasa! Megszoktam, hogy büdös orknak, cafatnak, ork féregnek nevezzenek, de nem tűröm, hogy lemagázzon, meg hogy úgy bánjon velem, mint valami selyempongyolában rohangászó, úri szukával!

104. oldal (Cherubion Kft. 1993)

Siriane P>!

Minden embert utál, minden emberek közül leginkább szülei gyilkosát, az ismeretlen Peltárt gyűlöli; azonban a feltétlen kiirtásra várók listáján rögtön Peltár után Sigurd következik. Az az átkozott sárgabőrű gyík olyan szörnyűséget követett el ellene, hogy annál nagyobb megaláztatás egy félvér orkot nem is érhet: megfürdették!

darkfenriz>!

– Viszlát, hős lovagom! Jól szórakoztam melletted. Kár, hogy soha többé nem találkozhatunk. De eltűnök a közeledből, mert nem akarok még meghalni… Ég veled!

217. oldal

1 hozzászólás
Roland_Rahl>!

Skandar Graun megcsodálta szikrázó nőiségét, s szíve legszívesebben harsány szerelmi ódákat énekelt volna a láthatatlan húrokat pengető dalnok hallhatatlan nótájára.

99. oldal, Második könyv - A káosz gyűrűje, A gyűrű (Griff könyvek, Zrínyi nyomda kiadója, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: Skandar Graun
darkfenriz>!

A tűz hirtelen fellobban. Vörös lángjai az égig csapnak, és mikor lecsillapodik, áttetsző rémalak áll a közepén. Olyan, akár egy csontváz; bordáira vastag, penészes bőr tapad. Egyetlen szeme van, és ráncos, pikkelyes pofájából rettenetes agyarak meredeznek. Két lábon áll, hosszú, tüskés farok tekereg cölöplábai között, és két mellső végtagjában jókora, fekete kaszát lenget, mintha a lángokat irtaná maga előtt. Ahogy a kasza suhint, jeges fuvallat csapja meg a dermedt áldozókat. Szóra nyitja rettenetes száját, és még több agyar villant elő. Csak két szót szól, de szavai úgy hatnak, mint a mennydörgés. Végigdübörögnek a tisztáson, és a fák megroskadnak súlya alatt.
– Állj bosszút!

9. oldal

1 hozzászólás
darkfenriz>!

Ilyen hát a Káosz Szava. És ilyen a bosszú hatalma. Yamael, az örökké mérlegelő, ördöngös Yamael elvesztette a fejét, és átadta magát bosszújának. Ám a bosszú szava még a legerősebb bosszúállón is úrrá lesz egyszer. És akkor mi marad?

322. oldal

Roland_Rahl>!

Jó meg rossz cselekedetek… bah! Ilyen fogalmak csak kicsinyes elmékben léteznek, akik úgy vélik, ezen alapul a világ egyensúlya. De mit számít minden mikor a káosz elsöpri a rendet? Mi különbség van jó és rossz cselekedetek között? Minden csak megítélés kérdése. Ki törődik vele? Ki rója fel valaha, hibául vagy erényül? A jó és a rossz korlátaiból csak a káosz győzelme szabadíthatja ki a foglyul esett gondolatokat. Győz a káosz, s ami addig rossz volt, jó lesz, a jó pedig rosszá válik!

195. oldal, Második könyv - A káosz gyűrűje, Az Áldozat (Griff könyvek, Zrínyi nyomda kiadója, 1990)

Siriane P>!

Ez aztán a nő! Fülig szerelmes lett belé; persze csak az egyik füléig, mivel a másik hiányzik.


A sorozat következő kötete

Káosz-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

R. A. Salvatore: Otthon
Raoul Renier: Acél és Oroszlán
Christie Golden: A klánok ura
Christie Golden: Arthas: A Lich Király felemelkedése
Daniel M. Bodo: A Viharűző és a Démonlovagok
Demeter János: A hadúr felemelkedése
J. Robert King: A végzet pereme
Stephen King: A Setét Torony – A harcos
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Fróna Zsófia: Démonok közt