A ​Káosz Szava (Káosz-ciklus 1.) 106 csillagozás

John Caldwell: A Káosz Szava John Caldwell: A Káosz Szava

Skandar Graun, az ember apától és ork anyától származó félvér, a Káosz istenének harcos-papja fogadalmat tesz, hogy kiirtja az összes embert a világról, legfőképpen Peltárt, szülei gyilkosát. Ám az idők folyamán Peltár nagy hatalmú varázslóvá vált, míg Skandar Graun koszos korcs maradt. A félork buzgó imádkozással és áldozással kéri istene segítségét a bosszújához, azonban Yvorl, a Káosz istene csak akkor segít, ha előbb ő megszerzi a Káosz Szavát, a sokak által kutatott, ősidőkben eltűnt varázsszert.
Skandar Graun útra kel szedett-vedett társaival, hogy végrehajtsa a feladatot és bevégezze bosszúját, ám hamarosan rádöbben, hogy a célhoz vezető út göröngyösebb, mint képzelte. A mogorva félvérből két lábon járó pestis válik: mindenki elhullik mellőle, akit szeret.

John Caldwell sodró lendületű, egyéni hangvételű műve mostanra klasszikussá vált, és folytatásaival együtt hazánkban a legnépszerűbb fantasy regények közé tartozik.

Eredeti megjelenés éve: 1990

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Cherubion Fantasy, Griff könyvek

>!
Cherubion, Budapest, 2012
322 oldal · ISBN: 9786155228049
>!
Cherubion, Budapest, 2011
322 oldal · ISBN: 9789639566934
>!
Zrínyi Nyomda, Budapest, 1990
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 963027650X

Kedvencelte 25

Most olvassa 1

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

>!
Tarja_Kauppinen IMP
John Caldwell: A Káosz Szava

A félfülű félork Káosz-pap, akinek a Káosz Szava néha kattan az agyában, és akkor kő kövön nem marad – legkedvesebb kamaszkori emlékeim egyike. Igazán eredeti stílusú, humoros, korszakalkotó sorozatocska, amelyben a főhős még jellemfejlődik is. Nagyon közel áll a szívemhez a mai napig is Ájvorl papja, no meg persze Sheenki és a többiek (igen, még a – némiképpen azért elborult – paródiaköteteket is befaltam annak idején, talán bizony többször is).
Mai fejjel már biztos belelátnék egy csomó hibát, de ez így tökéletes. Semmi pátosz, a szerelmi szálacska meg nem több holmi leheletfinom humorforrásnál. Hajh, de jó is volt Nemes Istvánon felnőni!

5 hozzászólás
>!
ViraMors P
John Caldwell: A Káosz Szava

Valószínűnek tartom, hogy ha kb 15 éve találkozom ezzel a könyvvel, akkor alapvetően tetszett volna.
Most viszont… most nem tudom… Egynek jó volt, egyszerolvasós unaloműzésnek oké, de semmi több…
Mert az egy dolog, hogy rég kinőttem azokból a mesékből, amik úgy kezdődnek, hogy valaki valamiért bosszút akar állni. A klisés felütés ellenére lennének itt jó ötletek, lehetne ez egy érdekes világ kidolgozott karakterekkel, élvezetes történetvezetéssel stb stb… De beleesik abba a gödörbe, amibe elég sok szerepjáték regénynek sikerül: felszínes. Minden tekintetben felszínes. A főhős, a mellékkarakterek, a világ, a történet… Arról nem is beszélve, hogy időről időre erőltetettek az események (pl.: a csapat kialakulása az elején), vagy éppen teljesen indokolatlanok, logikátlanok (Skandar Graun utál/gyűlöl mindenkit, de első látásra szerelmes, és két mondat után már barátja a másiknak, akivel az előbb még le akarták vágni egymást…)
Kár érte, mert tényleg lehetett volna sokkal jobb, egy kötetet még biztosan elolvasok, ha már kettőt kaptam kölcsön, de azt hiszem, most sem fogok baráti viszonyba kerülni a világgal.

2 hozzászólás
>!
Razor SMP
John Caldwell: A Káosz Szava

A többséggel ellentétben én mindenféle oldalhajtásokon keresztül ismerkedtem meg A Káosz Világával, a fősorozat ez idáig valahogy kimaradt. Mivel egyre többször tapasztaltam, hogy utalások történnek az ottani eseményekre – ráadásul érkezőben a sztorit valószínűleg jelentősen előrelendítő A Káosz Erdeje –, így elérkezettnek láttam az időt, hogy belevágjak Skandar Graun történetébe.
István korai regénye nem okozott csalódást, jól olvastatta magát (persze tudom, hogy néhány újraíráson már átesett). A sztori viszonylag egyszerű volt, de egy efféle fantasy regénytől nem is várok mindig ezerfelé csűrt szálakat, hanem csak szimplán szórakoztasson és kikapcsoljon. Helyenként ugyan éreztem a kalandmodul alapot (pár szereplő halálánál gondoltam is, hogy na, ott nem jött ki a kockadobás), de ez egyáltalán nem volt zavaró, ráadásul a vége így is tartogatott meglepő fordulatot.

>!
Cherubion, Budapest, 2011
322 oldal · ISBN: 9789639566934
>!
Miss_Mila P
John Caldwell: A Káosz Szava

Hát ez veszett jó volt!
Semmi komoly, semmi megterhelő, bár egy kicsit a sok szereplővel itt is gondba voltam :)
Druida, varázstudó, illuzionista, tündér, ork, ember, törpe… Végeláthatatlan a fajok felvonultatása.
Ez egy borzasztóan könnyed olvasmány, egy hihetetlenül egyszerű szállal, egyáltalán nincs túl bonyolítva, jól emészthető és egyszerűen olvastatja magát a sztori.
Skandar Graunt egyszerűen imádom. A maga csúf, büdös mivoltával, a bosszúra szomjazó énjével együtt, aki körül hullanak az emberek, akivel közlik, ne számítson barátokra és asszonyra, még is megy, és szerelembe esik, és csapatot toboroz. Kicsit szerencsétlen, kicsit kegyetlen. Néhol vicces, néhol sajnálni való, de a maga tökéletlenségében egy tökéletesen megírt karakter.
Mind amellett, hogy a szál nagyon egyszerű, még is azt vettem észre, hogy minden oldalon történt valami! Vagy egy kis gyilkolás, vagy egy kis utazás, vagy gyilkolás… Ja ez már volt. Tényleg hullanak az emberek mint a legyek!
Hamarosan belekezdek a többi részbe is :)

36 hozzászólás
>!
gPerson
John Caldwell: A Káosz Szava

Ó igen! Skandar Graun, a J.R.R. Tolkien Sauronját is megszégyenítő antihős kalandjai! A magyar fantasy-irodalom monumentális karakterei közt is félisteni címre találó félork harcos-pap legendás, mindennél szórakoztatóbb történetei! Mi is lehetne ennél jobb… őszintén szólva nem sok minden.
John Caldwell Skandar Graun nevű karakterét a Káosz-ciklus megírása előtti években alkotta meg és olyan személyiséggel áldotta meg, melyre nehéz példát találni.
Bár a történet folyamán valóban fellelhetőek a szerepjátékos áthallások, ez nálam mégis csak fél-csillag levonását érdemelte ki.
A történetvezetés lineáris mivolta egyáltalán nem zavaró, mivel a fantasy sajátos hangulata a regény végééig körbelengi az olvasót, ami valljuk be, nem minden könyvnek adatott meg. Ugyan a regényben fellelhetők a fantázia alapú történetekkel járó clicé-k, (pl. fogadós indítás, különféle fajokhoz adott kaszt párosítása) ennek azonban csak a szőrszálhasogatás koronázatlan hercegei fognak hangot adni.
Rövidre fogva a szót egyértelműen kijelenthetjük, hogy a fáradt és bepunnyadt emberi agyra nincs is ennél hatásosabb orvosság

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
John Caldwell: A Káosz Szava

Mai szemmel nézve egy jó kis ponyva, lehet hogy 1990-ben amikor először kiadták nagyobbat szólt volna ha akkor olvasom .
Nem azt mondom, hogy nem szórakoztam jól volt benne minden amiét lehet szeretni árulás, csalás, cselszövés, harc és jó sok halál senki sincs biztonságban ez jó pont.
De összességében kevés, hogy meglepjen .

>!
Isabel_Rose I
John Caldwell: A Káosz Szava

Még sosem olvastam ehhez hasonló fantasy-t. Pont emiatt nem is igazán tudom mit gondoljak róla és ez az érzés az utolsó betűig elkísért.
Alapvetően nem volt rossz. tökéletesen kikapcsolt az estékre. Viszont végig az volt az érzésem, hogy ezt vagy azt olvastam már máshogy, mástól. Nem is tudom, hogyan fogalmazzak….Konkrétan nem tudok olyan könyvet mondani, amihez kifejezetten hasonlított, csak sokszor volt de ja vu érzésem.
Ettől függetlenül továbbolvasom a sorozatot, hátha érnek még meglepetések alapon.

>!
Hermész
John Caldwell: A Káosz Szava

Kamaszként olvastam először, bár még az is lehet, hogy inkább kiskamasz voltam, mert emlékszem, amint a mamámra próbálom rátukmálni, olvassa el, hisz ennél fantasztikusabb könyvvel még biztos, hogy ő sem találkozott. Ha viszont abból indulok ki, hogy most, közel a 40-hez újra kézbe vettem, és Skandar Graun kalandjai során ugyanazt a bizsergető érzést éltem át, akkor kijelenthetem: ez a történet kiállja az idő próbáját! :-)

>!
Roland_Rahl
John Caldwell: A Káosz Szava

Mielőtt elkezdtem volna semmi extrára nem számítottam. Ehhez képest pozitívan csalódtam. Skandar Graun rajongó lettem! :D Nem tudom miért, de imádtam. Pedig nem egy óriási sztori, viszont a karakterek tetszettek. Főleg a rothadt csirkebélszagú fél ork! :D spoiler Talán épp az adta a történet hangulatát, hogy egy igazi kalandjátékos party adta a sztori alapját! :D Sokkal életszerűbbek voltak így a karakterek és cselekedeteik. Nos minden esetre már alig várom Nemes István újabb könyveinek olvasását!

>!
Eltiron 
John Caldwell: A Káosz Szava

A jó, büdös Skandar Graun irdatlanul hosszúra nyúló történetének első – talán legjobb – epizódja, amiben megismerhetjük a két lábon járó tepsi… izé, pestist, aki körül hullanak a társak és barátok. A thrash-fantasy magyarországi úttörő könyve, Nemes István mára már legendás könyve még mindig élvezhető olvasmány.


Népszerű idézetek

>!
Razor SMP

– Ott futnak! – kiáltotta egy gyerekhang. – Két ork!
– Orkok ütöttek rajta a városon! – sikoltott egy vénasszony. – Elviszik a szüzeinket!
– Nincsenek is szüzeink!

223. oldal, 7. A bőrtekercs (Cherubion, 2011)

4 hozzászólás
>!
Nikoletta_Fiedler

– A disznó már másodjára nevez kishölgynek. Még hogy kishölgy! Nem vagyok én se az anyja, se az ágyasa! Megszoktam, hogy büdös orknak, cafatnak, ork féregnek nevezzenek, de nem tűröm, hogy lemagázzon, meg hogy úgy bánjon velem, mint valami selyempongyolában rohangászó, úri szukával!

104. oldal (Cherubion Kft. 1993)

>!
darkfenriz

– Viszlát, hős lovagom! Jól szórakoztam melletted. Kár, hogy soha többé nem találkozhatunk. De eltűnök a közeledből, mert nem akarok még meghalni… Ég veled!

217. oldal

1 hozzászólás
>!
Roland_Rahl

Skandar Graun megcsodálta szikrázó nőiségét, s szíve legszívesebben harsány szerelmi ódákat énekelt volna a láthatatlan húrokat pengető dalnok hallhatatlan nótájára.

99. oldal, Második könyv - A káosz gyűrűje, A gyűrű (Griff könyvek, Zrínyi nyomda kiadója, 1990)

>!
darkfenriz

A tűz hirtelen fellobban. Vörös lángjai az égig csapnak, és mikor lecsillapodik, áttetsző rémalak áll a közepén. Olyan, akár egy csontváz; bordáira vastag, penészes bőr tapad. Egyetlen szeme van, és ráncos, pikkelyes pofájából rettenetes agyarak meredeznek. Két lábon áll, hosszú, tüskés farok tekereg cölöplábai között, és két mellső végtagjában jókora, fekete kaszát lenget, mintha a lángokat irtaná maga előtt. Ahogy a kasza suhint, jeges fuvallat csapja meg a dermedt áldozókat. Szóra nyitja rettenetes száját, és még több agyar villant elő. Csak két szót szól, de szavai úgy hatnak, mint a mennydörgés. Végigdübörögnek a tisztáson, és a fák megroskadnak súlya alatt.
– Állj bosszút!

9. oldal

1 hozzászólás
>!
darkfenriz

Ilyen hát a Káosz Szava. És ilyen a bosszú hatalma. Yamael, az örökké mérlegelő, ördöngös Yamael elvesztette a fejét, és átadta magát bosszújának. Ám a bosszú szava még a legerősebb bosszúállón is úrrá lesz egyszer. És akkor mi marad?

322. oldal

>!
Roland_Rahl

Jó meg rossz cselekedetek… bah! Ilyen fogalmak csak kicsinyes elmékben léteznek, akik úgy vélik, ezen alapul a világ egyensúlya. De mit számít minden mikor a káosz elsöpri a rendet? Mi különbség van jó és rossz cselekedetek között? Minden csak megítélés kérdése. Ki törődik vele? Ki rója fel valaha, hibául vagy erényül? A jó és a rossz korlátaiból csak a káosz győzelme szabadíthatja ki a foglyul esett gondolatokat. Győz a káosz, s ami addig rossz volt, jó lesz, a jó pedig rosszá válik!

195. oldal, Második könyv - A káosz gyűrűje, Az Áldozat (Griff könyvek, Zrínyi nyomda kiadója, 1990)


A sorozat következő kötete

Káosz-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Malcolm J. Hunt: Kígyószív
Raoul Renier: Pokol
Raoul Renier: Krán
Jan van den Boomen: Tűzön, vízen, árnyékban
Colin J. Fayard: A magnólia nővérei
Raoul Renier: A kívülálló
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
George R. R. Martin: Kardok vihara
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város