A ​Káosz Sárkányai (Káosz-ciklus 12.) 48 csillagozás

John Caldwell: A Káosz Sárkányai John Caldwell: A Káosz Sárkányai

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Skandar Graun, Yvorl isten félvér ork harcos-papja igencsak aggódik barátnője életéért. Azt követően ugyanis, hogy Lucy orvul fejbe vágta őt és elrabolta közösen szerzett kincsüket, gyilkos hajlamok kerítették hatalmukba a félorkot. Tudja, ha elkapja az álnok nőszemélyt, megszorongatja kissé a retkes nyakát…
Ám miközben a félork a nőstényt üldözi, javában tombol a háború a Zhíli Kontinensen. Drén seregek ostromolják a Zhíl Birodalmat északról, délről pedig a dirwani nomádok (a néhai drén máguskirály uralma alatt). Zhíl védelmezője, egy Eftghitegor nevű lícs végső lépésként rá akarja szabadítani ellenségeire a Káosz Sárkányait.
Ehhez azonban még Skandar Graunnak is lesz néhány buzogánycsapása…

Eredeti megjelenés éve: 1998

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Cherubion Fantasy Exkluzív Cherubion · Cherubion Fantasy Cherubion

>!
Cherubion, Budapest, 2021
536 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155228476
>!
Cherubion, Debrecen, 1998
550 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639110329 · Illusztrálta: Szendrei Tibor

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Skandar Graun


Kedvencelte 7

Most olvassa 3

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Black_Dawn>!
John Caldwell: A Káosz Sárkányai

Az első hét rész volt szerintem a legjobb, de ez is nagyon jó könyv.

Zakkant_Tudós>!
John Caldwell: A Káosz Sárkányai

Véleményem szerint ez a Káosz-ciklus legkacifántosabb, legösszetettebb darabja. Olyan sűrűn érik egymást az ármánykodások, cselszövések, szarkavarások, hogy csak úgy kapkodtam a fejem, pedig már ismertem a sztorit, mert volt már a kezemben párszor a könyv. Olvasó legyen a talpán, aki képes kibogozni, ki kinek a mije, milyen hatalmat szolgál, és melyiket árulja el. A sorozat többi részéhez képest a cselekmény sokkal kevésbé fókuszál Skandar Graunra. A humor rendben volt, főleg azt a jelenetet imádtam, amikor Arnoldo először találkozik a szedett-vedett (pontosabban csak annak tűnő) csapatával. Viszont az elején ki kellett volna maradnia annak a résznek, amikor Alejka egy élő tyúkot zabál. Az állatkínzástól ugyanis mindig kiráz a hideg. Ezt leszámítva azonban jó regény.

A Függelékben található vázlatos világleírásból pedig megtudhatjuk, hogy Worluk igencsak kegyetlen hely (no nem mintha a Föld nem volna az).

Siriane P>!
John Caldwell: A Káosz Sárkányai

Merőben más ez a könyv, mint az eddig megszokottak. Ez részben jó, részben nem annyira.
A több karakter szemszöge más stílusú mesélést tesz lehetővé, Skandar Graun talán egy fokkal kevésbé főszereplő, mint eddig. Ez néhol zavarossá és unalmassá tette a könyvet off, máshol viszont jól működött, sok a csavar, a karakterek motivációi, amihez kellett ez a verzió. A vége felé kezdtek beindulni a dolgok, akkor már sokkal jobban a kezemben ragadt a könyv. :) Valószínűleg az is közrejátszik, hogy az író stílusa is csiszolódott az évek alatt – részemről meg az, hogy kimaradtak a nem fősodorhoz tartozó történetek, pedig a függeléket olvasva néhány karakter motivációjához nem ártott volna.
spoiler
Ugyanígy sajnálom, hogy a dréneket elhagytuk a Káosz kincse végén… nem tudom, róluk szól-e még valamelyik mellékes, de számomra nagy hiányérzet, hogy itt csak a többi karakter pletykáiból tudjuk, hogy valami történik északon, és az előző kötetben is Roahmyernek voltak utalásai… kár lenne, ha ennyivel kéne megelégedni.

Zanbar>!
John Caldwell: A Káosz Sárkányai

Skandar Graun egyszerű fickót, kit egyszerű élvezetek hajtanak. Ezek között előkelő helyet foglal el az alkohol minden mennyiségben, egy jól átsült birka comb, néhány készséges nőszemély és egy jóféle kocsmai bunyó, ahol sörös kriglivel, széklábbal, csülökcsonttal, vagy éppen puszta ököllel kell rendezni a sorokat.
Miután mindezekből bőven kijutott neki, úgy tervezi, hogy frissen szerzett megszámolhatatlan kincsével és élete asszonyával tiszta lapot nyit, mint szigorú, ám igazságtalan félork családfő és tisztességes naplopó. A világ azonban, mely nem csak Skandar Graunból áll, más elhatározásra jut, és orkunknak kényszerből ismét magára kell vennie az emberi hülyeség terhét, hogy folytathassa vadházasságának sörsavanyú napjait.

Zhíliában zavaros idők járnak. Délre a nomádok, északról a drének közelednek és mind inkább szükségszerű lenne valami komoly eszközt bevetni ellenük. Kicsiny és szervezetlen csapat indul hát meg egy távoli szigetre, ki ki a maga érdekei szerint, hogy segítsék, vagy éppen akadályozzák a Birodalom ügyét.

Alek jóravaló…ork?…. aki gyermeki naivitással és hamisítatlan ork egyszerűséggel szemléli a világot, melynek eddig csupán apró szeletét látta. Most viszont egy félfülű, félőrült, félork társaságában, egypár evezővel a hóna alatt elindul, hogy felfedezze. Erre pedig igazán sem Alek, sem a világ nincs felkészülve.

1 hozzászólás
Andru>!
John Caldwell: A Káosz Sárkányai

Tartogatott meglepetéseket a könyv. Itt nem éreztem főszereplőnek Skandar Graunt, inkább csak afféle lényeges mellékszereplő. Persze, a fő sztorijához nagyon is kapcsolódik a történet és nagyon is meghatározó a vége. (Amiről egy másik regényből remélem, hogy megtudok többet. A drén fivérek nagy kedvenceim.) Mégis itt nem ő volt a lényeges szereplő. Ennek megfelelően egyébként a főeseményeknél viszonylag félre is húzódott, bár azért itt-ott ellendített néhány buzogánycsapást :)
Itt legalább volt mágia bőven, néha már kissé sok is. Amúgy kissé krimiszerű ezzel a sok tervvel, ami körül bonyolódik a történet.
Alig várom a következőt ami újraolvasás lesz, de így biztosan kissé másképp fogom látni.

Traclon>!
John Caldwell: A Káosz Sárkányai

Rendhagyó módon ezt a részét olvastam először a számomra azóta legendássá lett (majd a A Káosz ünnepével önnön legendáját összetört) Káosz-ciklusnak, s ez volt az, amelyik egy életre megszerettette velem a büdös, koszos, igénytelen, bivalyerős, pontos céljaival és motivációival önmaga sem tisztában lévő, szerethető és szórakoztató félorkot, valamint az ő kalandos útjait.
Szerintem ez még bőven méltó része a ciklusnak, színvonalában, sokszínűségében és kalandosságát tekintve egyaránt.

Melchiadesian>!
John Caldwell: A Káosz Sárkányai

Skandi kezd visszatérni régi önmagához. Újdonság a korábbi kötetekhez képest, hogy több szereplő szemszögéből írja le a történetet. Megfelelő mennyiségű a humor (gondolok itt a félpárevezős diadalmas óriássáskára), a vér (meg a zombik) és a (krimisre vett) megoldandó rejtélyek mennyisége. Külön öröm volt, hogy a Worluk Káosz világáról rengeteg információval elhalmozott a szerző a függelékben (na meg végre megtudtam, milyen sorrendben kellett volna olvasnom a Káosz-regényeket, hogy minden szereplőt megértsek).

3 hozzászólás
ChEebor>!
John Caldwell: A Káosz Sárkányai

A Káosz Kincse folytatása, ezúttal azonban Skandar Graun csak mellékszereplő, inkább egy több narrátoros kalandregényt olvashatunk. Arra mindenki készüljön fel, hogy ez nem olyan könnyű olvasmány, mert összetett a cselekmény és nagyon figyelni kell, hogy most akkor mi is történik.

MaRee>!
John Caldwell: A Káosz Sárkányai

Itt már kevésbé sötét a hangulat mint az előző Káosz-regényekben, sokkal inkább a humorosabb vonalra gyúr rá az író, de ez nem baj. Nagyon jó könyv ez is.


Népszerű idézetek

Veron P>!

Akadt olyan is köztük, aki hajlamos volt hinni az idegennek. Elvégre messziről jött félork azt hazudik, amit akar. Főképpen akkor, ha előtte jól elveri a hallgatóságát.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Skandar Graun
Veron P>!

Ha még egyszer varázsolni próbálsz ellenem, istenemre úgy rúglak tökön ezzel a szépen faragott falábbal, hogy mindkét szemed kirepül és hastáncot jár a fejed körül.

137. oldal

Zakkant_Tudós>!

Felhívom a figyelmeteket arra, hogy a Tzanthamor Királyságban az engedély nélküli mágiahasználat súlyos következményeket vonhat maga után, amelyek egyik legenyhébbike az azonnali halál.

225. oldal

Zakkant_Tudós>!

Minden ment a maga útján. Mindenki elégedett volt a helyzettel. Az elégedetlenkedőket pedig sietve elkaparták.

174. oldal

Zakkant_Tudós>!

     – Azt hiszem, kötelességem szólni valamiről – krákogott Ambrosius. – Tudnotok kell, hogy azok az idegenek, akik e szigeten szándékosan vagy véletlenségből egy helybeli halálát okozzák, örökre itt maradnak. Akárcsak azon idegenek, akik itt vesztik életüket.
    Skandar Graun komoran morgott valamit. Stan de Perra azonban tudni akarta, igaz-e a sejtése.
     – Úgy érted, élőhalottként?
     – Vagy másképpen – felelte Ambrosius rezzenéstelen képpel. – Ám talán ez a forma a kellemesebb…

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Skandar Graun
Zakkant_Tudós>!

    Stan de Perra jóformán meg sem torpant. Lendületből rárontott a legelöl lépegető, hájas zombira, és oly mesterien döfte torkon kékesen villódzó pengéjével, hogy a tőr hegye a fickó tarkóján, a kisagy alatt bukkant ki. Aztán, ahogy kirántotta a pengéjét, ellökte magától a nagy testet.
    Az megtántorodott, a falnak esett, leguggolt megroggyanó lábaira, aztán vaktában tapogatózva fogást talált a falon, s ismét talpra állt.
    Egy csöppet sem zavarta, hogy közben valami megfeketedett folyadék szivárgott a kés bemeneti nyílásán, hátul pedig csorgott az agya.

280. oldal

Zakkant_Tudós>!

Nincs olyan botor lelkű halandó, aki az Átokmezsgyére teszi a lábát anélkül, hogy leszámolna nyomorúságos létével.

467. oldal, Függelék

Kasztór_Polüdeukész >!

Altalános vidámság kezdett éledezni az orkok között. Egy-
re hangosabb vihogások, rötyögések, horkantások és röhögések
keveredtek.

I. RÉSZ: ORKOK KÖZÖTT 1 Fejezet


A sorozat következő kötete

Káosz-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kleinheincz Csilla: Üveghegy
Mickey Long: Kócos és a szivárvány
Gaura Ágnes: Túlontúl
Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Magánvégtelen
Krencz Nóra: A hófehér másvilág
J. Goldenlane: Isteni balhé
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Balla Zs. L. Amarantë: Lienoomi herceg
Vavyan Fable: Álmok Tengere
Susan Salina: S'almeyna