A ​Káosz Éve (Káosz-ciklus 3.) 68 csillagozás

John Caldwell: A Káosz Éve John Caldwell: A Káosz Éve

Skandar Graun, Yvorl isten félvér ork harcos-papja hosszú időn át sínylődik Feketebotos Mark’yhennon legsötétebb tömlöcében. Mivel megölt egy nagy hatalmú varázslót, bűnhődnie kell. Kínzásai végeérhetetlenek, és hiába mond le már-már az életéről a nyomorult félork, még meghalni sem hagyják…
Ám a kegyetlen napok váratlanul véget érnek, és a félork belesodródik az évszázad egyik leghatalmasabb háborújába. A hadjárat a Kondor Birodalom ellen indul, az orkok által uralt kontinensre, ám csak kevesen sejtik, hogy egészen más lesz az igazi ellenség. Titokzatos hatalmasságok szövögetik sötét terveiket a háttérben. Árulás, csalárdság, borzalmas mészárlás veszi kezdetét…

Eredeti megjelenés éve: 1992

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Cherubion Fantasy Cherubion · Osiris Könyvek Cherubion

>!
Cherubion, 2011
202 oldal · ISBN: 9789639566958
>!
Cherubion, Debrecen, 1992
188 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637841024

Kedvencelte 6

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

trombitang>!
John Caldwell: A Káosz Éve

Ismét nagy élmény volt Skandar Graunnal kalandozni, mégis sokáig vaciláltam, hogy 4 vagy 4,5 csillagot adjak a regénynek, mert az előző részekkel ellentétben ezt nem éreztem kerek, egész történetnek. Persze sorozatról van szó, és feltehetőleg a következő kötetben már kifut valamerre a sztori, így arra jutottam, hogy nem leszek szőrösszívű, és megadom a jobb értékelést, főleg, hogy tényleg marha jól szórakoztam.

Razor P>!
John Caldwell: A Káosz Éve

Tovább dübörög a Káosz-ciklus. Tudtommal szerepjátékos alap itt már nem volt, a sztori mindenesetre már összetettebb, mint a korábbi labirintusmászkálós, kincsmegszerzős történet volt. Sőt, Caldwell elég rendesen megágyazott a későbbi történeteknek, valamint megkezdődött a világ építése, bővítgetése (sőt, összekapcsolása Cherubionnal meg egy bizonyos másik fantasy világgal :)). A sztori továbbra is gyors iramú, akciódús és humoros a megfelelő arányokban mixelve, a befejezés cliffhangere pedig a folytatás mielőbbi olvasására ösztönöz.

>!
Cherubion, 2011
202 oldal · ISBN: 9789639566958
Mrs_Mila>!
John Caldwell: A Káosz Éve

Egy újabb Skandar Graun féle eseményekkel teli történet.
Én még mindig imádom ezt a két lábon járó pestist. Mert kétségtelen, hogy az :) Az ember azt hinné, hogy mivel Skandar Graun nyugalomra, békére és családi életre vágyik, majd azt is kapjuk. Hát nagyon nem.
Eleve kínzatásról olvasunk a legelején, amit a mi bátor harcos félvérünk ki is áll, mindenki nagy meglepődésére. De nyugta ezek után sincs.
Reményt kap egy nyugodtabb életre, de az sem épp úgy alakul, ahogy azt elsőre gondolta, ráadásul ide is magával viszi a halált.
Aztán szövetségre lép régi barátjával, Peltárral, és kezdetét veszi az igazi ármánykodás, csalás, hazudozás és vérontás, hogy az utolsó oldalakon, amikor lenyugodnánk, hogy vége, még egy utolsó csavarral és függővéggel megtűzdelve az egészet, hogy kissé bosszankodva helyére tegyük ezt a részt, és kézbe vegyük a következő kötetet.
Nekem még mindig jó arányban vannak benne a vicces és véres részek. Komolyan kicsit sajnálom Skandart. Bárki szerencsétlennek érezné magát, kezdje el Skandar Graun viszontagságos életének történetét olvasni, így a mellett, hogy a vicces részeken nevetni fog, még a kedve is megjön az élethez, hisz bárki, aki olvassa, megláthatja, hogy közel sem olyan szerencsétlen az élete, mint félvér orkunk nyomorúságos napjai.
Továbbra is hűséges rajongója vagyok a sorozatnak :) Mindig olyan jót tesz kislelkemnek ez az egész világ, ami elénk tárul. Borzasztóan könnyeden van tálalva az egész. :)

Eltiron>!
John Caldwell: A Káosz Éve

Szerintem ez a thrash-fantasy csúcsa. Végig vonyítva röhögtem rajta, bármikor újra előveszem és elolvasom, pedig kívülről tudom.

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
John Caldwell: A Káosz Éve

Hozta amit vártam Skandar megint kap valami feladatot és ahogy vártuk tőle bele veti magát a harcba . Természetesem most is van árulás, sok harc és egy kis szerelem :) .

P_A_Doorman>!
John Caldwell: A Káosz Éve

Igazi Káosz!
Kihagyhatatlan remekmű John Caldwell mesterien tud szórakoztatni. Érdekes, hogy ez a könyv – vagyis igazából az egész Káosz-ciklus – képes arra, hogy egyszerre gúnyolja ki a fantasy kliséket, de ugyanakkor minden egyes mondattal komolyan is veszi önmagát.
IGAZI ALAPMŰ AZ EGÉSZ SOROZAT!

Siriane P>!
John Caldwell: A Káosz Éve

Ez a kötet egy az egyben átvezetés. Bár van önálló története, kapunk egy jó kis hadjáratot, ahol lehet izgulni, de számomra hiányzott a sodró lendület.
A könyv szinte pontosan ugyanonnan folytatódik, ahol az előző függő vég zárult, viszont míg a korábbiakban mindig fel volt fűzve a történet egy kihívás-utazás-küldetéstelesítés láncra, itt ez kimaradt. A könyv nagy részében főhősünk csak sodródik az eseményekkel. Persze ezért cserébe kapunk egy csomó hiányzó láncszemet, az előző kötetek függőben maradt karakterei is kapnak némi hátteret, magyarázatot; plusz egy érdekes kis jóslatot, amire sejthetően a későbbi kötetek épülni fognak.
Úgyhogy lényegében lyukakat tömködünk, történetet alapozunk – igazi átvezetés a könyv. Éppen emiatt önálló kötetként nem tudom magas csillaggal jutalmazni, de a sorozat részeként megállja a helyét, továbbra is élvezetes volt olvasni.

RetroVem>!
John Caldwell: A Káosz Éve

Lassan indul be a könyv és inkább átvezető és világépítő kötetnek mondanám, de jóval olvasmányosabb és jobban megírt mint az előző kötet volt. Több a beteg/groteszk poén, több a fantázia benne, Skandar Graun és más karakterek is épülnek, gyanúm szerint van sok előreutalás ami a második kiadással kerülhetett bele illetve referencia bizonyos más világokra ;) Végre túlléptünk a dungeon crawler kalandleíráson, kíváncsi vagyok a folytatásra.


Népszerű idézetek

P_A_Doorman>!

Mi a fenét akar azzal a bazi nagy láncos buzogánnyal? Körülbelül idáig jutott a nyomorult pára az elmélkedésben, amikor alacsony röptű gondolatait egy magas röptű acélgolyó szakította félbe. A koponyáját pedig ketté.

139. oldal – 7. A Hóditó (Cherubion Könyvkiadó, 2011)

darkfenriz>!

Víz falja a partot, beköszönt a dagály,
A jó Skandar Graunt nem fogja a ragály,
Felhők takarják el hamarost a napot,
Nem eszik oly forrón az ork harcos-papot!

5. oldal

darkfenriz>!

– Nem nyert! – sipította a kard. – Ezt elorkoltad, barátom!

192. oldal

darkfenriz>!

– Mi a neved?
– Miért akarod tudni?
– Hogy tudjam, hogyan szólítsalak.
– A nevem Krgrikk”Hangrgwgkrikk-Engwwwgwrt-NgvTccckkrit Aggwughdin… de ha gondolod, szólíts csak Khentának. Lehetőleg nagybetűvel.

132. oldal

Siriane P>!

Skandar Graun legrémesebb álmaiban sem sejtette volna, hogy százkilós testsúlya dacára egyetlen pofontól három métert tud repülni.

(első mondat)

darkfenriz>!

– Én már csak ennél maradok, testvér. Ismered a mondást: madarat tolláról, törpét baltájáról.

102. oldal

darkfenriz>!

Valaki felvágta az ereit, és több társával megkísérelt vérszerződést kötni. Mire valaki bekötözte, majdnem elvérzett a szerencsétlen.

106. oldal

trombitang>!

Skandar Graun néma csendben várakozott. Valahogy furcsa volt neki ez a kicsinyes torzsalkodás. Ő úgy képzelte, hogy a Rend hívei segítik egymást, és összefogva harcolnak a Káosz erői ellen. Persze ha így lenne, már rég elsöpörték volna a Káoszt a világról…

trombitang>!

És ha ork vagyok? – morogta sértődötten Skandar Graun. – Mit számít az?
– Valójában… semmit! – jegyezte meg Valeron jelentőségteljesen. – A törpék, az orkok, a szürke és fekete tündérek, az elfek, a gilfek, az óriások, a manók és az összes faj mind-mind az emberi faj változatai.


A sorozat következő kötete

Káosz-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Malcolm J. Hunt: Kígyószív
Raoul Renier: Pokol
Raoul Renier: Krán
Jan van den Boomen: Tűzön, vízen, árnyékban
Raoul Renier: A kívülálló
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.
George R. R. Martin: Kardok vihara
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Joe Abercrombie: Miután felkötötték őket