Hely ​a Tetőn 12 csillagozás

John Braine: Hely a Tetőn

Joe Lampton e regény főhőse. Átlagos képességű, de fölöttébb jóvágású fiatalember, aki csak egyet tud bizonyosan: ki akar törni a nyomasztó egyhangú angol kisváros keretei közül. Egyetlen esélye van rá: ha előnyös házasságot köt. Horogra is akad egy bájos, és ami a fő – dúsgazdag lány. Hogy mégse olyan könnyű felkerülni a Tetőre? Hogy az odavezető út igencsak rögös? És a hely ott fönn nem valami tágas?
Így van, és ezt legjobban az író tudja. John Braine, akinek a regényéből Simone Signoret és Laurence Harvey főszereplésével készült film Cannes-ban 1959-ben díjat nyert.

Eredeti megjelenés éve: 1957

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1977
280 oldal · ISBN: 9632111699 · Fordította: Vajda Tünde

Enciklopédia 3


Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
John Braine: Hely a Tetőn

Eszembe jutott John Braine és fantasztikus írásai. Jöttem hát méltatni őket. Meg is szereztem szinte azonnal az elolvasásuk után. Jó érzés volt olvasni őket és gondolkodni felőlük.


Népszerű idézetek

sophie P>!

– Örülök, hogy nem tanár vagy – mondta. – A tanárok valahogy sohasem igaziak… A könyvelés józan és mégis izgalmas mesterség. „Szájából úgy szólt Homérosz, mint a leltárkönyv, és a leltárkönyv, mint Homérosz …”
– Ezt láttam Londonban – mondtam.
Színházba járni, ez igen. Az olvasástól viszont óvakodj! Egészséges fiatalembereket el kéne tiltani az olvasásról, különben szárnyaszegett kollégiumi nevelőtanárként végzik.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Homérosz · olvasás
charlotte_smtms P>!

Tudom, mindenki maga választja a végzetét, mégsem tudom kiverni a fejemből a gondolatot, hogy ha valaki rálép egy útra, föltűnően kevés a lehetősége, hogy letérjen róla.

Kapcsolódó szócikkek: végzet
Rushka>!

Az idő olyan, mint a bankkölcsön: akkor kapja meg az ember, ha már annyija van, hogy nem szorul rá.

157. oldal

Rushka>!

Ha valaki meg akarja tudni, milyen kategóriába sorolják az emberek, menjen be egy koktélbárba, amikor zsúfolásig tömve van, és figyelje meg, milyen gyorsan szolgálják ki.

222. oldal

ervinke73>!

-Minden erényes, jóképű és intelligens férfi szereti a hagymát-mondta Cedric.- De a nők közül csak a legjava.

23. oldal

Rushka>!

Nem mintha a vonzerő nagyra becsült tulajdonság lett volna Duftonban. Ott a nyerseség divatja járta; mint Charles mondta, mindenki úgy viselkedik, mintha szerződés kötné, hogy a szókimondó yorkshire-i ember hagyományaihoz híven éljen, akinek durva külseje aranyszívet takar. Csak az a baj, szokta hozzátenni Charles, hogy e durva külső alatt éppolyan aljas és gonosz szív dobog, mint az édeskés és képmutató londoniakban.

21. oldal

Rushka>!

Elképesztő, mily gyakran jár együtt az aranyszív a pólyába dugott ezüstkanállal.

21. oldal

Rushka>!

Ennek ellenére több örömöm telt benne, mint a mostani öltözőköpenyemben, amely a Bond Street egyik előkelő üzletéből származik. Nem mintha nem tetszene; a létező legjobb, és én mindig mindenből a létező legjobbat viselem. De néha elfog a nyugtalanító érzés, hogy kényszerűségből a cég sikerének élő bizonyítéka vagyok, afféle szendvicsember. Arra nem vágyom, hogy rosszul öltözött legyek, de utálom a tudatot, hogy akkor sem mernék rosszul öltözködni, ha akarnék.

15. oldal

Rushka>!

Reggie furcsálló érdeklődéssel figyelt; a könyvtár az egész város pletykáinak központi elosztóhelye volt.

53. oldal

Rushka>!

Legnagyobb mulatságomra Charles most a századosi kiejtését használta. Erre a háborúban tett szert; kerek tíz nap alatt szedte föl, miután látta, hogyan kergetnek öngyilkosságba egy telivér londoni beszédű alhadnagyocskát a korrekt angolt beszélők gúnyos megjegyzései.

105. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
James Herriot: Minden élő az ég alatt
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Agatha Christie: Tíz kicsi néger
Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
George Orwell: Állatfarm
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Wendy Holden: Túlélőnek születtünk