Joe Lampton e regény főhőse. Átlagos képességű, de fölöttébb jóvágású fiatalember, aki csak egyet tud bizonyosan: ki akar törni a nyomasztó egyhangú angol kisváros keretei közül. Egyetlen esélye van rá: ha előnyös házasságot köt. Horogra is akad egy bájos, és ami a fő – dúsgazdag lány. Hogy mégse olyan könnyű felkerülni a Tetőre? Hogy az odavezető út igencsak rögös? És a hely ott fönn nem valami tágas?
Így van, és ezt legjobban az író tudja. John Braine, akinek a regényéből Simone Signoret és Laurence Harvey főszereplésével készült film Cannes-ban 1959-ben díjat nyert.
Hely a Tetőn 12 csillagozás
Eredeti megjelenés éve: 1957

– Örülök, hogy nem tanár vagy – mondta. – A tanárok valahogy sohasem igaziak… A könyvelés józan és mégis izgalmas mesterség. „Szájából úgy szólt Homérosz, mint a leltárkönyv, és a leltárkönyv, mint Homérosz …”
– Ezt láttam Londonban – mondtam.
– Színházba járni, ez igen. Az olvasástól viszont óvakodj! Egészséges fiatalembereket el kéne tiltani az olvasásról, különben szárnyaszegett kollégiumi nevelőtanárként végzik.

Tudom, mindenki maga választja a végzetét, mégsem tudom kiverni a fejemből a gondolatot, hogy ha valaki rálép egy útra, föltűnően kevés a lehetősége, hogy letérjen róla.

Nem mintha a vonzerő nagyra becsült tulajdonság lett volna Duftonban. Ott a nyerseség divatja járta; mint Charles mondta, mindenki úgy viselkedik, mintha szerződés kötné, hogy a szókimondó yorkshire-i ember hagyományaihoz híven éljen, akinek durva külseje aranyszívet takar. Csak az a baj, szokta hozzátenni Charles, hogy e durva külső alatt éppolyan aljas és gonosz szív dobog, mint az édeskés és képmutató londoniakban.

Ennek ellenére több örömöm telt benne, mint a mostani öltözőköpenyemben, amely a Bond Street egyik előkelő üzletéből származik. Nem mintha nem tetszene; a létező legjobb, és én mindig mindenből a létező legjobbat viselem. De néha elfog a nyugtalanító érzés, hogy kényszerűségből a cég sikerének élő bizonyítéka vagyok, afféle szendvicsember. Arra nem vágyom, hogy rosszul öltözött legyek, de utálom a tudatot, hogy akkor sem mernék rosszul öltözködni, ha akarnék.