The ​Boy in the Striped Pyjamas 20 csillagozás

John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Nine-year-old Bruno knows nothing of the Final Solution and the Holocaust. He is oblivious to the appalling cruelties being inflicted on the people of Europe by his country. All he knows is that he has been moved from a comfortable home in Berlin to a house in a desolate area where there is nothing to do and no one to play with. Until he meets Shmuel, a boy who lives a strange parallel existence on the other side of the adjoining wire fence and who, like the other people there, wears a uniform of striped pyjamas. Bruno's friendship with Shmuel will take him from innocence to revelation. And in exploring what he is unwittingly a part of, he will inevitably become subsumed by the terrible process.

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vintage Children's Classics Vintage angol

>!
Random House, London, 2014
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781909531192
>!
Vintage, London, 2012
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780099572862
>!
216 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781849920438

3 további kiadás


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

tees06>!
John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas

Több könyvet is olvastam már ebben a témában, de nekem valahogy ez a leghatásosabb. A gyermeki szemszöget én nagyon hitelesnek és jól kidolgozottnak látom. Bruno egy nagyon szerethető karakter, aki mindig kíváncsi és elég bátor is hozzá. A regényben az ő szemszögén keresztül látjuk a dolgokat, és a háború borzalmait. Érdekesnek találtam ezt a fajta ábrázolást, és szerintem nem hiába kapott több díjat is a szerző ezért a könyvéért.

http://discussion.blog.hu/2015/05/26/mit_tartogat_a_tuloldal

mrsp>!
John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas

A filmet hamarabb láttam, mint a könyvről tudomást szereztem volna, de mivel nagyon tetszett a film, és bevallom, hogy a szememet kisírtam rajta, ezért tudtam, hogy el kell olvasnom.

Nos, a holokauszt-téma mindig felkapott lesz, amíg világ a világ, mert a borzalmak kiapadhatatlan történetforrást jelentenek. Nem ez az első ilyen könyv, amit olvastam, de nem is az utolsó, de mint mindegyik, ez is nagy nyomot hagyott bennem.

Tetszett, hogy egy ártatlan gyermek szemszögéből olvastuk a történetet, de mégis megvolt a háttértudásunk, hogy kiegészítsük azt, amit Bruno nem értett (először nem esett le, Bruno mit akar az állandó out-with kifejezéssel. Aztán kiejtve megértettem.).

Nagyon hangsúlyos ebben a történetben a magány, a kirekesztettség érzése. Brunoval senki sem törődik, így a történet végén mindenki hibásnak érezheti magát. Szépen le volt írva ez a lelki folyamat, ahogyan boldog kisfiúból szomorú, mellőzött gyermekké vált. Ez a történet, a holokausztot a nem szokványos oldalról közelíti meg, legalábbis nem szigorúan. Megmutatja egy náci tiszt és családja életét, de bepillantást enged a haláltáborok világába is. Két gyermek nézőpontját állítja párhuzamba, két ellentétes világból, akik nem értik, mi történik körülöttük.

A végkifejlet pedig…arra nincsenek szavak.

KatieV I>!
John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas

Pár éve láttam a filmet, az már lelőtte a csattanót, úgyhogy nem volt annyira nagy durranás a könyv, mint amilyen lehetett volna. Meg amúgy vannak benne elég valószerűtlen dolgok is. Nem nagyon foglalkoztam soha a témával, de elég nehezen tudom elképzelni, hogy pl. csak úgy simán meg lehetett volna emelni a kerítés alját, meg hogy csak úgy őrizetlenül hagytak volna bárkit a kerítés mellett ücsörögni.

h_zsofi>!
John Boyne: The Boy in the Striped Pyjamas

Kifejezetten szeretem, amikor gyermeki szemmel követhetjük végig az eseményeket. Maga a holokauszt nem könnyen emészthető téma, még ha durvább eseményeket egyértelműen leírva nem is találunk, csak utalásokat rá. Tetszett a Bruno és Smuel között kialakult barátság, bár Brunot annyira nem tudtam megkedvelni, mint Smuelt.
Sok mindent lehetne írni a holokausztról, kegyetlenségről és így tovább, de ezek annyira egyértelműek, hogy kár ecsetelgetni. Nagyon szeretem az ilyen témával foglalkozó könyveket, még akkor is, ha nem nyerik el 100%-osan a tetszésem a történet bizonyos elemei.
Ennél a könyvnél talán Bruno tudatlansága, együgyűsége zavart a legjobb, azt hiszem egy kicsit túlzásba vitte az író. Ennek ellenére nagyon tetszett a könyv, kár lett volna kihagyni.


Népszerű idézetek

mrsp>!

Fathers are supposed to be serious. It doesn't matter whether they're greengrocers or teachers or chefs or commandants.

19. oldal, 2. fejezet - The New House

mrsp>!

We don't have the luxury of thinking. […] Some people make all the decisions for us.

13-14. oldal, 2. fejezet - The New House

mrsp>!

'Oh, I'm tired of hearing about Father's job,' said Bruno, interrupting her. 'That's all we ever hear about, if you ask me. Father's job this and Father's job that. Well, if Father's job means that we have to move away from our house and the sliding bannister and my three best friends for life, then I think Father should think twice about his job, don't you?'

17. oldal, 2. fejezet - The new house

mrsp>!

'Why do you hate history?' asked Father, laying down his fork for a moment and looking across the table at his son, who shrugged his shoulders, a bad habit of his.
'Because it's boring,' he said.
'Boring?' said Father. 'A son of mine calling the study of history boring? Let me tell you this, Bruno,' he went on, leaning forward and poining his knife at the boy, 'it's history that's got us here today. If it wasn't for history, none of us would be sitting around this table now.'

143-144. oldal, 13. fejezet - The Bottle of Wine

mrsp>!

You wear the right outfit and you feel like the person you're pretending to be.

205. oldal, 19. fejezet - What Happened the Next Day


Hasonló könyvek címkék alapján

Markus Zusak: The Book Thief
Alan Gratz: Prisoner B-3087
Anne C. Voorhoeve: My Family for the War
Ruta Sepetys: Between Shades of Gray
Ruta Sepetys: Salt to the Sea
Madeline Miller: The Song of Achilles
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: My Imaginary Mary
Emily Lloyd-Jones: The Bone Houses
Anna Godbersen: The Luxe
Marie Lu: The Kingdom of Back