Barnaby ​Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett 24 csillagozás

John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Brocketékben ​nincs a világon semmi rendkívüli. UNALmasak, TISZteletreméltóak (erre büszkék is), s lenéznek mindenkit, aki különös vagy éppen csak MÁSmilyen. BARNABY Brocket azonban a születése pillanatától fogva ellenáll a gravitáció törvényének … és LEBEG. Mivel mindenáron a szülei kedvében szeretne járni, Barnaby igyekezne két lábbal állni a földön – CSAKHOGY ERRE EGYSZERŰEN KÉPTELEN!

Egy végzetes napon Brocketéknél betelik a pohár. Sosem kérték, hogy különc, abnormális LEBEGŐ GYERMEKÜK legyen. BARNABYNAK MENNIE KELL …

A cserbenhagyott, rémült és MAGÁNYOSan lebegő Barnaby útját egy igazán különös hőlégBALLON keresztezi, s ezzel megkezdődik varázslatos VILÁGkörüli utazása …

John Boyne Írországban született 1971-ben. Tíz regényt írt, köztük olyan nemzetközi sikerkönyveket, mint a Mutiny on the Bounty (Lázadás a Bountyn), a The House of Special Purpose (A ház, aminek sajátos célja volt) és a kiadónknál megjelent, A csíkos pizsamás fiú, amely két Irish Book… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Ciceró, Budapest, 2013
266 oldal · ISBN: 9789635398133 · Fordította: Gázsity Mila · Illusztrálta: Oliver Jeffers

Enciklopédia 3


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Érdekes, különös könyv ez, ugyancsak érdekes és igen-igen különös szereplőkkel. Tulajdonképpen a cselekménye szörnyű is lehetne, mármint, hogy Barnabyt nem tudja elfogadni a családja, ezért ő szinte körbelebegi a világot. Bár magányos sosem volt, mindig akadtak emberek, akik segítettek rajta, barátai lettek. És ezért nem szörnyű, meg Barnaby őszinte, gyermeki lelke miatt. Azért, mert mindenáron haza akar jutni.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2015/12/john-boyne-barnaby…

Uzsonna>!
John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Hogy mi a normális? Szerintem mindig nézőpont kérdése, és sokszor családon belül, barátok között is lehet más-más. Tartsuk tiszteletben a másikét, hogy mindenki jól érezhesse magát ezen a világon.
Jó lebegést Barnaby!

3 hozzászólás
poggi IP>!
John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Barnaby Brocket története a hétköznapiról, amit egyesek a normálissal azonosítanak.

Kedvem támadt a fél könyvet kiidézni, aztán rájöttem, hogy az olyan lenne, mintha úgy mesélnék viccet, hogy csak a csattanóját mondom el, ami nem elég, hogy nem vicces, hanem ha véletlen valaki egyszer mégis hallaná az egész viccet, akkor sem találná már annak. (Így aztán csak a negyedét idéztem ki.)

Ez a kis könyv koherens egész, nem lehet feldarabolni, részleteket kiragadni belőle. Akkor mond ki dolgokat, amikor muszáj kimondani, és amikor el lehet hallgatni, akkor nagyon szókimondóan hallgatja el őket, pontosan tartja az arányokat az egyértelmű megmondás és a játékos utalás között.

És nem küld össze-vissza jelzéseket sem, mint egyes más könyvek: teljesen stabil a világlátás, amit közvetít, és nem figyelmeztet másra, minthogy amikor lehetőségünk nyílik választani a nagyszerű és a középszerű között, ne tévesszük el, hogy melyiket is szeretnénk jobban.

1 hozzászólás
tees06>!
John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

John Boyne író már amúgy is a kedvenceim között szerepelt, de korábban csak A csíkos pizsamás fiút olvastam tőle. Barnaby Brocket története azonban magával ragadott. Olvasmányos regény, amely bár fiatal korosztálynak szól, de szerintem bárki élvezheti. Ez nem egy korosztályos történet, amely tényleg csak a fiataloknak szól. Mellesleg idősebb fejjel elég sok mondanivalót fel lehet fedezni a regényben, amelyek központi témaként jelennek meg. Gyerekként csak egy jópofa történetet látnak, de később megláthatják mindazt, ami a történet mögött áll. Ezt már megtanultam az előzőleg olvasott regényénél is.

http://discussion.blog.hu/2016/01/30/barnaby_brocket_az…

Bogas>!
John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Gondoltam, ha már június 2-án bemutató, elolvasom, hogy mi ez. Nyugtalanító egy olvasmány volt, az biztos; kíváncsi vagyok, a nézők mit szólnak majd hozzá. Ha kész lesz. Ha jó lesz. Ha bejönnek. Mennyire más lett volna, ha póráz helyett Alistair megfogja Barnaby egyik, Eleanor a másik kezét, és úgy sétálnak vele.

11 hozzászólás
Mandragoria>!
John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

@Jeffi ajánlása keltette fel az érdeklődésemet, és milyen jól tette az az értékelés, hogy szembe jött velem! :)
Először nem igazán tudtam, mire számítsak, mit lehet kihozni egy kisfiú lebegéséből, de aztán kellemesen csalódtam! Számomra felettébb eredeti sztori, és úgy vélem, sikerült belőle kihozni a lehető legtöbbet.
Olyan, akár több különálló történet, sok kis novella, mert szinte mindegyik fejezetben új embereket ismerünk meg Barnaby által, akik saját élményeiket elevenítik fel, és megtanulhatjuk tőlük, mitől mások ők – mások szerint, és mit tettek, amivel nem adták fel emiatt a céljukat. Nagyon tanulságos!
Mindezek mellett vicces és meglehetősen abszurd, hogy egyrészt: egy kisfiú lebeg, másrészt: ennyi furcsa, mármint nem normális kalandot átélt, sőt, még az űrbe is kijutott! Ennél a résznél tátottam a számat leginkább! De persze ennek is megvolt a fontos lényege. A lezárások mindig tartogattak izgalmat, nem tudtam előre elképzelni, hogy milyen lehetetlen helyzet fog kialakulni legközelebb.
Azért a vége meglepett, nem számítottam erre, az egyszerűbb megoldás lett volna a logikusabb. Mindenesetre örülök neki, hisz ez adja meg neki igazán a tanító jellegét. (remélem, hogy ez nem valami trilógia, a lezárás, mondhatni befejezetlen maradt, így könnyen megeshet ez)
Könnyed, szórakoztató, de egyben nagy gondolatokat hordozó olvasmány. Örülök, hogy elolvastam.

mohapapa I>!
John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Azért vannak nekem is pavlovi reflexeim, be kell látnom. Meg azt is, hogy bizonyos szavak azonosságának, rokonértelműségének a felismeréséhez manapság új szótár kell.
Mert miről van szó? Barnaby-ra bizony nem hat a gravitáció, képtelen a Földön maradni. A teljesen normális szülei képtelenek ezt a nem normális, más dolgot elviselni, ezért gyakorlatilag iparkodnak megszabadulni a fiuktól. A megszabadulást (értsd: gyilkossági kísérletet) minden erejükkel a kisfiú nyakába akarják varrni.

Azonban a tervük nem jár sikerrel: Barnaby minden erőfeszítésük ellenére életben marad. Sőt, nem normális mivoltából fakadón rengeteg kalandban van része, új emberekkel ismerkedik meg, és hatással van a további életükre is.

Eddig szép, eddig izgalma, eddig nincs baj. A baj ott van, hogy számomra összemosódnak a dolgok. Barnaby nem normális emberi lény: mert lebeg. A szülei normálisak: rájuk hat a gravitáció. De a könyvben a normalitás szitokszóvá válik. A földhöz ragadtság, a konzervativizmus, a rugalmatlanság, a gyilkos ösztönök, a fafejűség, korlátoltság szinonímájává. Ebből fakad, hogy a másság a lehetőségek tárháza, az elnyomottság szimbóluma. Aki normális: veszélyes, értéktelen. Aki más: értékhordozó, értékes.
S az összemosás kulcsa: Boyne nem tesz különbséget az erkölcsi és az egyéb normalitások között. A másság jó, a mások elnyomottak, a mások értékesek. A normálisok mindennek az ellenkezői. Mindegy, miről van szó. S ez a mindegy a nem mindegy! Mert nem mindegy, hogy valamiféle genetikus másságról van szó, vagy szocializációsról. Mert ha az utóbbi, akkor bizony a normális szó nem szitokszó. S a másság nem imádandó bálvány, hanem renitens, dekadens, közösség romboló viselkedés. Választott viselkedés. Nehezen, de megfelelő döntéssel és akaraterővel változtatható viselkedés.

A norma szó azt jelenti, van egy alapvető elvárás. Mondjuk a termelésben. Mondjuk a társadalomban. Egy többség általi minimum. Tetszik, vagy nem tetszik. Kutyáéknál semmi gond, ha valamelyik blöki odakakkant a kajás tál közelébe. Emberéknél norma, hogy nem tojunk az asztalra, ahol eszünk. Tetszik, vagy nem tetszik. Lehet ez ellen berzenkedni, persze, hogy szabadságjogok, meg évszázados, buta begyöpösödés, de akkor is így van. A normalitást tehát voltaképpen a többség véleménye, a nagy számok törvénye határozza meg. Az embernek egy feje van, két füle, egy orra, két szeme, két karja, két lába, és kétféle nem szerve, ami egy egyeden csak egyféle formában fordul elő. Ez a norma. Ami ettől eltér, az tolerálható, de nem normális. Tetszik, vagy nem tetszik. Ez nem az egyed értékét minősíti. Illetve nem feltétlenül minősíti.

A két szemem között van hét dioptria különbség. Szemüveggel jól látok. Egy orvos azt mondta, legyek a szememre büszke, mert millióból, ha egy van ilyen, s az agy nem képes öt dioptriánál többet feldolgozni. Nekem voltaképpen csak átlagos gondom van vele. De nem normális a különbség. A normális, hogy a két szem együtt romlik: vagy rövidlátóvá, vagy távollátóvá. Ez az emberi mivoltomban nem minősít. Annak ellenére, hogy nem vagyok normális.
Ha kéjgyilkos vagyok, ha idős embereket fosztok ki, mert nincs kedvem havi százért gürcölni, akkor is más vagyok, akkor sem vagyok normális. Ezek a tetteim azonban emberi mivoltomban is minősítenek. El is zárnak érte, mert eltérek a normától. De nem az eltérés miatt zárnak el, hanem azért, mert a döntésbeli eltérésem rombolja a közösséget.
S bizony Barnaby szülei ebben a vonatkozásban nem normálisak. De ez a könyvből nem derül ki. Csak az, hogy a normalitást Barnaby szülei képviselik. Aki normális: az nem normális. Fából vaskarika.

Nem akarok mindenből eszmetörténetet, politikát csinálni. De végső soron Barnaby történetében ott van ezerrel ez a mai tudatos, tudatlan összemosás: a másság jó, a normalitás megvetendő.

S ez nem normális dolog. Főleg, mert a gyerekek, kis- és nagykamaszok ebben a celebteli világban nagy eséllyel nem fogják érzékelni a genetikus és döntésbeli másság különbségét.

95 hozzászólás
Sicc>!
John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Aranyos történet az elfogadásról, arról, hogy igenis merjünk mások lenni. Személy szerint kicsi többet vártam, néhol fura volt az író (vagy a fordító?) stílusa, de azért érdemes elolvasni, gyerekeknek ajánlani.

5 hozzászólás
meseanyu P>!
John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Bár Barnaby hihetetlenül szimpatikus kis fickó, és volt még egy rakat jópofa figura a könyvben, de magától a cselekménytől nem voltam elájulva. Nem kötött le eléggé ez a pikareszk, és a vége sem volt számomra megnyugtató.

EliDia>!
John Boyne: Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett

Hát… A könyv feléig nem értettem mit is szeretne mondani az író. aztán gondolkoztam rajta és azt hiszem,a végére megértettem. Mert először azt hittem egy aranyos történet kisebb gyerekeknek De nem…. Ez sokkal több annál. A végére viszont nem számítottam. Erről írtam fogalmazást nyelvtan órára,amikor egy kedvenc/szeretett könyvről kellett írni. És ennek a fogalmazásnak az írása közben jöttem rá,hogy ez a történet mennyire jó,aranyos,szörnyű és csodálatos egyben. Egész jól emlékszem rá még most is,nagyon megmaradtak bennem bizonyos részletek.


Népszerű idézetek

poggi IP>!

Eljutottak a 9-es vágányra, ahol már bent állt a vonatuk. Barnaby az üres területre nézett, ami elválasztotta őket a 10-es vágánytól és kicsit hunyorított.
– Ez nem az az állomás – ábrándította ki Charles, amikor észrevette, hogy mit csinál.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 9 és 3/4-edik vágány
Bogas>!

– És a kedvenc zenéd?
– A Beatles! – vágta rá Eleanor.
– Chopin!
– Igen, persze. Chopin.
– Kedvenc könyved?
– Az Anne Shirley sorozat.

A kis Miss Kirribilli

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · The Beatles
Jeffi P>!

Barnaby izgatottan mosolyogva bontotta ki a csomagot, amiben óriási örömére Sherlock Holmes kalandjainak egy angol nyelvű kiadása volt. Egész héten nem olvasott semmit, és már kezdett aggódni, hogy ettől esetleg teljesen elapad a képzelőereje.

107-108. oldal

poggi IP>!

– Biztos vagy abban, hogy meg tudod csinálni? – kérdezte Calvin, miközben a fiú vállára tette a kezét, és belenézett a szemébe.
– Nem – felelte őszintén Barnaby. – De megpróbálhatom.

227. oldal

Mandragoria>!

Normális dolog-e, ha valaki állandóan… nos hát… ha valaki állandóan normális akar lenni?

261. oldal

Bogas>!

– Furcsán beszélsz – szakított félbe Wilson. – Valami baj van a száddal?
– Nem, semmi – felelte Barnaby. – Ausztrál vagyok.

A zselécukorka, ami olyan nagy bajt csinált

poggi IP>!

– A férjek undok, büdös jószágok. Folyton csak lustálkodnak, és olyan semmirekellők, hogy csak na! Vedelnek, lovakra fogadnak és folyton kifogásokat keresnek, hogy miért is nem javítják meg a ferdén álló polcot a konyhában. Állandóan sportközvetítést néznek a tévében, s szörnyű testük kimondhatatlan részeiből iszonyú bűzt eregetnek és förtelmes hangokat adnak ki.

88. oldal

Bogas>!

Barnaby nem szólt egy szót sem, csak bámult ki a tetőablakon, s azt kívánta, bárcsak egyetlenegyszer egy évszázadban akadna egy felnőtt, aki egyszerű kérdésére egyértelmű választ ad.

Minden igaz, amit csak meséltek

Sierra_Bell>!

– Nekem nincs családom – közölte George, lenézett az asztalra, és valami láthatatlan foltot kezdett el lekaparni a lapjáról. – Azért akartam űrhajós lenni, mert magányos voltam.

220. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jonathan Swift: Gulliver az óriások között
Jonathan Swift: Gulliver kalandos utazásai
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban
Deirdre Madden: Kösz, hogy szóltál, Emily!
Jonathan Swift: Gulliver utazásai
James Joyce: Ulysses
Darren Shan: A végzet szentélye
Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér
Cecelia Ahern: Ui.: Szeretlek
John Banville: A tenger