A ​csíkos pizsamás fiú 539 csillagozás

John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

A megrázó történet egy kilencéves kisfiúról szól, akinek édesapja egy náci haláltábor vezetője, s ezért a család a tábor mellé költözik. Az unatkozó, magányos Bruno egyszer csak felfedező útra indul a hosszú és magas kerítés mentén…

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: 13 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Ciceró, Budapest, 2007
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635396139 · Fordította: Szabó Mária

Enciklopédia 4


Kedvencelte 51

Most olvassa 17

Várólistára tette 281

Kívánságlistára tette 217

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

eme>!
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

Reménytelen Eset.

Mintha „Auz-vicc” írta volna Boyne. Pedig komolyan gondolta, ráadásul világraszóló siker kerekedett belőle. Én meg csak pislogok és értetlenkedek.
Nézőpont, cselekményalakítás, karakterábrázolás, elbeszélői hang, stílus, hogy a történelmi háttérről ne is beszéljünk, szóval szinte minden kiverte nálam a biztosítékot.
Így sötétben üldögélve vártam, hátha megvilágosodom, hogy ez az egész hogyan, kinek, mi okból, mi célból…
Olvasom, hogy a regényt afféle tanítómesének szánta Boyne. Hogy Auschwitz nevének leírását is kerülte, mintegy megpróbálva elkerülni a cselekmény konkrét térben való meghatározottságát. Hmmm.
A regény egyértelműen a második világháború koncentrációs táborainak, pontosabban Auz-viccnek (az angol eredetiben „Out-With”-nak) a világát vázolja, gyereknézőpontból, ráadásul „kívülről”, a kerítés „másik” oldaláról. Adott egy kilencéves német kisgyerek, Bruno és egy vele napra pontosan egyidős, csíkos pizsamás idegen kisfiú, Shmuel. Mintegy tükörképei egymásnak, számos ponton egymásra rímelő életúttal, mégis annyira különböző háttérrel.
Bruno korához és családjának társadalmi pozíciójához képest hallatlanul naiv, tudatlan gyerek, akiről mintegy lepattan a szavak igazi hangalakja-értelme, aki nem látja, amit néz, aki torzítva, mintegy bárgyúra „szépítve” fogadja be a világot. Irritáló alak, még akkor is, ha jelképesnek szánták spoiler. Mintha a szerző életében nem találkozott volna gyerekkel.* Meg Auschwitzról szóló történelmi, irodalmi művekkel sem. Tudom, nem Auschwitz-regény, tudatosan változtat a tényeken stb., mégis…
A vázlatos, hihetetlenül felületes és sekélyes környezetábrázolásra, a tárgyi tévedésekre, logikátlanságokra, vagy épp az ábrázolt szituáció valószerűtlenségére, úgy érzem, nem lehet mentség a tanmese műfaja. Ha már tudatosan rájátszik egy nagyon is konkrét, és művek százaiban feldolgozott, sokak által részleteiben is ismert történelmi korra, helyszínre, elvártam volna tőle, hogy valószerűbb miliőt teremtsen.
Fogalmam nincs, hogy ki a célközönség, de ha Boyne gyerekeknek szánta könyvét, felmerül a kérdés, mennyire jó az, ha egy kisgyerek ezáltal a tényeket ferdítő, rengeteg fehér folttal, elhallgatással tarkított, hollywoodivá gyagyásított történet által nyer bepillantást (?) a témába. Egyáltalán szükséges-e egy kisgyereket bevezetni Auschwitz világába? Miközben mintha nem is Auschwitzról szólna a történet. Inkább egy nemzeteket, embercsoportokat kerítésekkel elválasztó világról, barátságról és egyéb hangzatos témákról (melyeket nem lekicsinylek, hanem inkább divatáruvá, konzumcikké való válásuktól féltek). Túlságosan kevés van ebben a regényben Auschwitzból ahhoz, hogy ne merüljön fel bennem a marketingfogás, a hullám meglovaglásának gyanúja. És túlságosan sok ahhoz, hogy ne vezetné akár félre a témában kevésbé jártas olvasót, aki nem biztos, hogy meseként fogadja be a történetet.
A kamasz és felnőtt befogadó ezzel szemben, bizonyos háttértudással rendelkezve, biztosan megbirkózik a kihagyásos technikával, a homályosítással, de mihez kezdjen a gyermeteg leegyszerűsítéssel, az irodalmi szempontból igencsak gyengécske megvalósítással, az egydimenziós karakterekkel? Boyne nem sokat törődik történelmi háttérrel, cselekménnyel, karakterekkel, egy (amúgy kiszámítható) csattanóra építi az egész sztorit, miközben gátlástalanul kihasználja Auschwitzot és a holokausztot, hogy érzelmileg könnyebben manipulálhassa az olvasót, ráadásul olyan fura helyzet áll elő, hogy spoiler. Töredelmesen bevallom, belőlem a dühön kívül nem sok mindent váltott ki a regény, nem tudtam együttérezni, nem sajnálkoztam, nem sírtam, legfennebb szörnyűlködtem.
Van egy hirtelen sztori-ötletem, pelepottyantom Auschwitz kellős közepébe, bő két nap alatt összedobok egy vázlatot, utána még párszor átdolgozom (egy-két jelenetet meghúzok, másokat betoldok, egyes karaktereket többet szerepeltetek, mert szimpatikusak a kiadónak), kutatómunka semmi, aztán a bírálatokra reagálva kijelentem, hogy valójában nem is Auschwitz-regény ez, meg nem is kell számon kérni a valószerűséget, történelmi valóságot, hogy ez valójában tanmese stb.** De a „náci haláltábor”-téma, az Auschwitz húzónév már megtette a hatását. Bestsellert írtam, juhhhhéééé!
Nem, nem innen kell a holokausztról olvasni.

* Állítólag Boyne nem nagyon olvasott gyerekirodalmat sem a regény megírása előtt. Hát bizony meglátszik rajta.
** kigugliztam pár interjút: https://web.archive.org/web/20110721232548/http://www.s…
http://www.theboyinthestripedpyjamas.com/show/john-boyn…
http://www.indielondon.co.uk/Books-Review/the-boy-in-th…
stb.

9 hozzászólás
Kikiriki>!
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

Szinte egész végig idegesítőnek tartottam főszereplőnket. Zavart, hogy ennek a kilenc éves kisfiúnak csupán az volt a problémája, hogy már nem öt-, hanem háromszintes házban kell élniük, hogy egy ideig nem láthatja a „legjobb barátait”, kiknek nevét meglehetősen rövid idő alatt el is felejtette…
Viszont tulajdonképpen egy gazdag családban nevelkedő kiskölyöktől ezt még tolerálni is lehet.
Sajnos kárörvendőségem miatt azt kívántam, bárcsak Bruno megtapasztalná saját bőrén, még ha csak egy kis időre is, mi is a sorsuk a kerítés túloldalán élő csíkos pizsamás embereknek.
Aztán szépen lassan elértem az utolsó fejezethez. Nem erre számítottam, és nem ezért fohászkodtam. Kegyetlen, szomorú és szívbemarkoló befejezést kaptam.

1 hozzászólás
Sippancs P>!
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

„– Mi nem vagyunk zsidók?
Gretel úgy eltátotta a száját, mintha pofon ütötték volna.
– Dehogy! Mi biztosan nem vagyunk azok. Eszedbe ne jusson ilyesmit mondani!
– Miért, mi mik vagyunk?
– Mi… – kezdte Gretel, de itt megállt, hogy gondolkodjék. – Mi – mondta még egyszer, de még mindig nem volt benne biztos, mi a válasz erre a kérdésre. – Mi nem vagyunk zsidók – jelentette ki végül.
– Ezt már hallottam. Azt kérdeztem, hogy ha nem vagyunk zsidók, akkor mik vagyunk.
– Az… ellentétük. Igen. Az ellentétük vagyunk.”

Alattomos és kegyetlen egy könyv volt ez. Olyan lassan, olyan apró léptekkel kúszott be a bőröm alá, hogy először fel sem fogtam, mi történik velem, aztán körülbelül a felénél járva már éreztem, hogy kezdek viszketni tőle, és néha-néha ég a szemem, a végén pedig… istenem! Annyira szeretném kilökni magamból és elfelejteni, meg nem történtté tenni! És megtalálni a miérteket, visszaforgatni az időt, megváltoztatni a történelmet! Egyszerűen felfoghatatlan az egész, pedig már lassan 100 év is eltelt…

Tudom, hogy nem illik egy ilyen könyvre (pláne egy ilyen befejezés után) azt mondani, hogy csodás, de a maga nemében ez igenis az volt. Olvassátok!

Csoszi>!
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

Auschwitz a kerítés másik oldaláról gyermekszemszögből. Döbbenetes. Egy katona apa, akire felfigyel a Führer, bár az új, táborparancsnoki pozíció mintha büntetés lenne, nem pedig kitüntetés de hát a Führernek nem lehet nemet mondani. Egy mindenbe beletörődő, a cherry-t gyógyszerként meglehetősen sűrűn fogyasztó anya. Egy Reménytelen Eset nővér. És a kilencéves Bruno, aki szerintem nem volt buta, csak egy kisfiú, aki látott dolgokat, amiket nem értett, aki kíváncsi volt, hogy milyen lehet a magas drótkerítés mögött, ahol a csíkos pizsamás emberek élnek, és aki az utolsó felfedezőútjáról soha nem tért haza. Bruno nagy kalandja könnyeket csalt a szemembe, és csak egyetlen kérdést tudtam feltenni utána: Miért kellett ennek megtörténnie?

>!
Ciceró, Budapest, 2007
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635396139 · Fordította: Szabó Mária
WindStorm>!
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

Mi hát a különbség? – töprengett. És ki dönti el, hogy kik viseljenek csíkos pizsamát és kik uniformist?

Sajnálom, viszont elég gyenge egy könyv. Pedig ebből a történetből mennyi mindent kilehetett volna jobban hozni! Kár érte…

Főszereplőnk, Bruno, akinek az apja egy német haláltábor vezetője, tényleg nem tudja mit jelent az a szó, hogy: zsidó? Muszáj volt őt ennyire butának leírni? Nagyon idegesítő volt végig a „gyerekességével” és a nagy tudatlanságával. Oké, nem kell, hogy mindent tudjon kilenc évesen, de azért ne legyünk már naívak
Gretel, na hát ő sem volt egy leányálom, főleg Kotler hadnaggyal karöltve.

Árva porszem a zsidó világban, szívből jövő csodálattal és mosollyal az arcán. Shmuel, az én kicsikém.

A regény vége nem ad hatalmas csattanót, de garantálom, hogy sírni fogsz. Még mindig felfoghatatlan, hogy régen milyen diktatúra volt, rémes vezetőkkel és tettekkel. Nem lehetett volna simán békénhagyni a másik területét, gazdaságát, törvényeit, emberségét és tovább lépni? Mit tesz a hatalom, csak felszítja a tüzet és az éhséget. Szörnyű.

– Van úgy, hogy néha meg kell tennünk bizonyos dolgokat, mert nincs más választásunk…

>!
Ciceró, Budapest, 2007
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635396139 · Fordította: Szabó Mária
6 hozzászólás
dagikám>!
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

Ismét új nézőpontból tapasztalhattam meg a poklot. Most 2 kisfiú különös barátsága állt a történet középpontjában, 2 külön világ képviseletében. Egyik sem érti, érzi át a másik problémáját, bánatát és félelmeit, mégis gyönyörű kapocs tartja össze őket. Nem hittem volna, hogy ilyen véget ér számukra ez a történet és megdöbbentő, hogy némelyik embernek szörnyű tragédia kell, hogy ráébredjen a valóságra.

Ibanez P>!
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

A film, talán vizuális hatásai miatt, jobban tetszett, de ha nem lett volna ez a könyv, nem menne a film sem. Van, ami a könyvben sokkal jobban ki van bontva, pl. Brunó sokkal gyerekesebb, sokkal kisfiúsabb, sokkal butuskább. Jobban tetszett a könyvben, hogy levágják a haját, bár ugye a film és a könyv vége időben máshová helyeződik. Nagyon utáltam Brunóban, hogy mindig megette az ételek nagy részét, rendben hogy kisfiú, de láthatta, mennyire éhezik a barátja. A könyv olvasása közben végig a szemem előtt pörgette a filmet. A filmbeli helyszín is sokkal jobb volt, nehezen tudtam elképzelni, hogy a parancsnok a családját közvetlenül a kerítés mellé épült házban költözteti, rálátással a táborra. A filmbeli kisebb, erdőn túli tábor sokkal jobb választás volt. A nővére is jobban tetszett a filmben, ahogy már elvakult Hitlerjugendként viselkedik. Hiányoltam a könyvből a propagandafilm és a későbbi valóság összehasonlítását a kisfiú szemszögéből, feleslegesnek éreztem viszont az anya és a hadnagy kapcsolatára utaló sorokat. Tetszett, hogy a nagymama nézőpontja sokkal nagyobb szerepet kapott a könyvben. A vég pedig mindenképpen a film felé dönti a mérleg nyelvét, hiszen ott azonnali a szülők megvilágosodása, hogy mi történt. Összességében szerintem egy gyönyörű történet. Egy német, barátságra vágyó kisfiú, aki barátjában nem holmi téveszméket lát, nem zsidóságát, csupán azt, ami: egy másik kisfiút, aki szeretetre és barátságra vágyik.

AniTiger P>!
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

Olyan ember vagyok, aki hisz a karmában, és próbál jót cselekedni, jól dönteni… A történet a maga hatásvadász stílusában rávilágít arra, hogy aki rosszat tesz, rosszul jár. spoiler

Az a helyzet, hogy Bruno sem került közel a szívemhez*, mert nem gondolom cukinak vagy bájosnak a naivitását és a vakságát a valóságra. El sem tudom képzelni, hogy hogyan hiheti valaki egy „Szerbuc”-cal egyenértékűnek a „Heil Hitler!”-t. Már a könyv legelején pislogtam, amikor nem tudta, hogy mit csinál az apja, mitől fontos ember?! -.-"

*Szóóóóóval… Rémesen bosszantó Bruno tudatlansága, amiből talán túl sokat is kapunk azoknál a részeknél, ahol „elvan a gyerek magában”. A buta meglátásaitól, a maga kis igazságaitól néha legszívesebben megfejeltem volna a falat… Nem szeretem kiszakítani a gyerekeket az álomvilágukból – Tőlem még senki nem tudta meg, hogy mi a helyzet a Fogtündérrel vagy a Mikulással! –, de ezt a gyereket addig ráztam volna, amíg a helyére nem kerülnek a náci, holokauszt, Hitler, zsidó, gulag / munkatábor, Hitlerjugend és hasonló szavak a buksijában.

Ütős, megrázó sztori, aminek egész jó az alapötlete, de abszolút nem az én világom…

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/06/a-csikos-…

>!
Ciceró, Budapest, 2007
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635396139 · Fordította: Szabó Mária
Ninácska P>!
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

Nehéz. Nagyon nehéz összeszedni a gondolataimat és egy épkézláb értékelést írni erről a könyvről. Rettentően megrázó, megindító, különleges olvasmány, amelyet szívesen tennék kötelezővé mindenki számára (igen, tudom, hogy bizonyos iskolákban már az), úgy vélem elolvasása után az ember kifújja a levegőt, és megköszöni, hogy nem abba a világba született.
Levontam két csillagot, mert a szereplők és a fogalmazásmód néha kifejezetten idegesített, de maga az ötlet egyedi és rendhagyó.

Érdekes az utolsó mondat: "Persze mindez nagyon régen történt, és soha nem ismétlődhet meg.
A mi korunkban biztosan nem."

Talán az író fohásza lenne ez? Őszintén reméli, hogy ilyen mértékű kegyetlenség már nem történhet meg? Nos, én is szívből remélem. Senkinek nem szabadna ilyen borzalmakat átélnie.

mazsof>!
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

„Persze mindez nagyon régen történt, és soha nem ismétlődhet meg. A mi korunkban biztos nem.”

Ez a könyv sokkoló, brutális és borzalmas. Egyszer már olvastam, és bár nagyon nagy hatással volt rám, évekig ránézni se bírtam, de most egy kihívás miatt újra elővettem. A filmet még nem volt erőm megnézni, már évek óta halogatom azt is. Azt hittem, tudok majd róla egy épkézláb értékelést írni, de azt hiszem, nem fog sikerülni. A legmegrázóbbá számomra az tette, hogy olyan egyszerűséggel és naivitással meséli el a történetet, ami mellett képtelen vagyok csak úgy elmenni. Haladgat az esemény, egy kisfiú viszonylag eseménytelen mindennapjait mutatja be. De szép lassan a háttérben az auschwitzi haláltáborban történt szörnyűségek bontakoznak ki. Az író apránként elénk tárja a brutális valóságot, majd pedig a végével földbe tipor.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Batus>!

Mi hát a különbség? – töprengett. És ki dönti el, hogy kik viseljenek csíkos pizsamát és kik uniformist?

84. oldal

Szédültnapraforgó>!

Az otthon nem egy épület, nem is egy utca vagy egy város. Az mind csak tégla és vakolat. Az otthon az, ahol a családunk van, nem igaz?

23. oldal

Róka P>!

– Van úgy, hogy néha meg kell tennünk bizonyos dolgokat, mert nincs más választásunk…

45. oldal

Enola87 P>!

Előfordul, hogy ha valaki szomorú, zokon veszi, ha az okát firtatják; néha kéretlenül is megadják a választ, s végül órák hosszat sorolják az okokat.

89. oldal

mazsolafa>!

Bruno elég könyvet olvasott ahhoz, hogy tudja, a felfedező sosem tudhatja előre, mit fog találni. Legtöbbször olyasmi kerül elő, ami egyszerűen ott van, arra várva, hogy felfedezzék (mint például Amerika). Máskor pedig olyasmit fedeztek fel, amit jobb lett volna békén hagyni (mint egy döglött egeret a szekrény mélyén).

88. oldal

Trudiz >!

Az otthon az, ahol a családunk van […]

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: otthon
Szédültnapraforgó>!

– Az édesapja tudja, mi a jó maguknak – mondta végül. – Ebben bíznia kell, Bruno úrfi.
– De ha nem vagyok benne biztos! Szerintem szörnyű hibát követett el.
– Akkor ezzel a hibával kell élnünk.
– Ha én követek el hibát, megbüntetnek érte. – Brunót bosszantotta, hogy a gyerekekre vonatkozó szabályok nem érvényesek a felnőttekre, akik rájuk kényszerítették ezeket a szabályokat.

27. oldal

bonnie9 P>!

Senki és semmi, még a bogarak se maradnak önszántukból Auz-viccban.

50. oldal (A túlfizetett Maria)

bonnie9 P>!

– Nathalie, ezt már megvitattuk – szólalt meg nagyapa, noha mindenki tudta, hogy ha a nagymama mondani akar valamit, mindig megtalálja a módját, hogy kimondja. Még akkor is, ha nem arat vele sikert.
– Te vitattad meg, Matthias – mondta a nagymama.
– Én csak a fal szerepét játszottam, amelyhez a szavaidat intézted.

77. oldal (Miért rohant el a nagymama?)


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Gratz: A végső megoldás: a remény
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Lucy Adlington: A piros szalag
Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street
Monica Hesse: A kék kabátos lány
Uri Orlev: Sziget a romok között
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével
Váradi Z. Ferenc: Szökőév
Mario Escobar: A sárga csillag gyermekei