Velence ​hulló angyalai 9 csillagozás

John Berendt: Velence hulló angyalai

John ​Berendt a tény-irodalom egyik legkiválóbb művelője napjainkban. Az Éjfél a jó és a rossz kertjében című könyve – amelyből Clint Eastwood nagy sikerű filmet rendezett – négy évig tartotta magát az amerikai bestseller listákon.
Az előző színvonalát is felülmúló új remekművének középpontjában megint egy valós bűntény áll, a velencei operaház, a Fenice felgyújtása. Persze, a mű ennél sokkal többről szól, Berendt példátlan ügyességgel és magabiztossággal egyensúlyoz a krimi és a kultúrtörténeti kalauz műfaja között. A valódi főszereplő Velence, de számolatlan más izgalmas alak emeli tovább a városról és az operaházáról szóló történet fényét. Olasz főnemesek, dózsék leszármazottai, világhírű muránói üvegfúvómesterek, költő és írófejedelmek (Ezra Pound, Robert Browning, Henry James) valamint egy sor extrovertált vagy éppen egzaltált figura vonul végig előttünk a színen, és sosem látott értékek és titkok kerülnek napvilágra, Marco Polo talajszint alá süllyedt egykori házától,… (tovább)

Eredeti mű: John Berendt: The City of Falling Angels

Eredeti megjelenés éve: 2005

>!
Palatinus, Budapest, 2008
524 oldal · ISBN: 9789632740058 · Fordította: Módos Magdolna

Kedvencelte 2

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Clio404
John Berendt: Velence hulló angyalai

Sokáig porosodott a polcomon ez a könyv, valahogy nem éreztem késztetést elolvasni. Egy választós kihívás hatására vettem a kezembe és nagyon kellemesen csalódtam. Bevallom először azt hittem, hogy ez egy dokumentarista krimi lesz, elárulom nem az, annál sokkal jobb. John Berendt a könyv lapjain keresztül egy kicsit bevezet bennünket Velence és a velenceiek életébe, kicsit a titkaikba. Nekem nagyon érdekes volt belátni a kulisszák mögé, úgy, ahogyan egy kirándulás során soha sem láthatnánk ezt a fantasztikus várost. Akik szeretik Velencét, azoknak ez kötelező olvasmány.

>!
Joculator
John Berendt: Velence hulló angyalai

Nagyon érdekes könyv valahol félúton krimi, publicisztika, ismeretterjesztés között.

>!
egy_ember
John Berendt: Velence hulló angyalai

Aki regényt, pláne bűnügyi regényt vár tőle, az csalódni fog, de egyébként ez egy jó könyv. Inkább útleírás/riportkönyv/szerelmi vallomás Velencéről. Voltak kissé érdektelenebb részei (a degenerált főnemesek pl. sosem érdekeltek különösebben), de a Fenice körüli nyomozásról, és az Ezra Poundról szóló részek kimondottan érdekesek voltak.


Népszerű idézetek

>!
Genie

Akadálynak lát egy hidat, egyszerű lépcsősornak, amelyet meg kell mászni, hogy egy csatorna egyik partjáról a másikra jusson? Mi, velenceiek nem akadálynak tekintjük a hidakat. A hidak számunkra átmenetet jelentenek. Nagyon lassan ballagunk rajtuk végig. Hozzátartoznak a ritmushoz. Egy színházi előadás két részét kapcsolják össze, mint a díszletváltozás, vagy az első és a második felvonást összekapcsoló elem. Miközben áthaladunk a hídon, megváltozik a szerepünk. Az egyik valóságból… egy másik valóságba kerülünk át. Az egyik utcából… egy másikba. Az egyik díszletből…egy másikba.

>!
Genie

A csatorna vizén megtörő napfény az ablakon át a mennyezetre vetül, a mennyezetről egy vázára, a vázáról egy pohárra vagy egy ezüsttálra. Melyik a valóságos napfény? Melyik a valóságos tükröződés?
Mi igaz? Mi nem igaz? Nem egyszerű a válasz, mivel az igazság változhat. Én is változhatok. Más is változhat. Ez a Velence-hatás.


Hasonló könyvek címkék alapján

Emanuela Bussolati: Az én világom
Geronimo Stilton: Dinoszauruszok
Urbach Zsuzsa: Mantegna, Bellini, Giorgione
Arturo Arsuffi: A szavannák állatvilága
Csák Erika (szerk.): Olasz konyha
Paul Harrison: Leonardo da Vinci 30 másodpercben
Ferenc pápa: Az irgalom egyháza
Roberto Saviano: Gomorra
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró
Roger Boar – Nigel Blundell: A világ legnagyobb felderítetlen bűnügyei