Hívj ​be! 447 csillagozás

John Ajvide Lindqvist: Hívj be! John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Ha ​Rice művei operák, Lindqvisté punk alkotások.”
EVA JOHANSSON, SV(enska) D(agbladet)

Kezdetben senki nem veszi észre, hogy a felfoghatatlan megjelent Blackebergben.
1981 késő ősze van, a peremvárosban a szokott módon zajlik az élet. De amikor a közelben egy tizenéves fiú lecsapolt vérű holttestére bukkannak, rituális gyilkosságról kezdenek suttogni.
Senki sem sejti, mi történik valójában. A tizenkét éves Oskar képzeletét megragadja a gyilkosság, de még jobban foglalkoztatja az új lakó. A szomszédba egy lány költözött. Összebarátkoznak. Egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk. De a lányban van valami furcsa. Valami nagyon szokatlan. És csak éjszaka lehet találkozni vele.
Az Engedj be! egyedülálló mű: nyomorúságos svéd külvárosban játszódó rémregény. Gyerekek számára szigorúan tiltott olvasmány szerelemről, kitaszítottságról, bosszúról és vámpírokról.
John Ajvide Lindqvist maga is Blackebergben nőtt fel, később bűvészként, színpadi humoristaként… (tovább)

Eredeti mű: John Ajvide Lindqvist: Låt den rätte komma in

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek, Sötét örvény

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451114 · Fordította: Miszoglád Gábor
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
590 oldal · ISBN: 9789632451114 · Fordította: Miszoglád Gábor
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2009
590 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451114 · Fordította: Miszoglád Gábor

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Eli · Oskar

Helyszínek népszerűség szerint

Svédország


Kedvencelte 74

Most olvassa 26

Várólistára tette 309

Kívánságlistára tette 193

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

>!
Krisztina_Németh_2
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Nos, nem azt kaptam amire számitottam. Imádom a horror filmeket, igy a durva részek nem zavartak. Ami zavart, az iro irásmodja. Szerintem nagyon vontatott volt az egész. Söt az eleje, dög unalom volt, félbe is akartam hagyni, de kiváncsi voltam. Nem egy hagyományos romantikus vámpirkönyv, de ez nem is zavart. Nem volt rossz, de azt hiszem az iro más könyveivel nem fogok kisérletezni.

2 hozzászólás
>!
Rémálom
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Nem igazán tudtam, hogy mit fogok kapni, mikor kinyitottam ezt a könyvet, olyan szélsőséges kritikák vannak róla. Vagy unalmas, vagy nagyon jó, én pedig egy átlagos horrorra számítottam, valami olyasmire, amiből menő filmet lehet csinálni, és mennyire mást kaptam.
A Hívj be! olyan könyv, amit nem ajánlanék mindenkinek, és nem viccből van rajta a 18-as karika.*
Teljesen együtt éreztem Oskarral és egy kicsit most irigykedem rá, hogy nekem miért nem jött az életembe egy ilyen „angyal,” mint neki. Tetszett, hogy több nézőpont van (még mókus is!), ettől lett filmszerű, és ettől is lett az egész még komorabb, mert minden szereplő életébe betekintést nyertünk, és ezzel rájöhetünk, hogy igenis mindenkinek megvannak a maga problémái. (Aki szerint ez nem reális ábrázolás, azt megkérném, hogy nézzen körbe jobban, vagy örüljön, hogy neki milyen jó az élete.)
Nincs nagy cselekménye az való igaz, inkább a hangulatra megy rá és az megvan neki.

*Ha 18 éven aluli vagy, gondold meg kétszer, hogy kinyitod-e ezt a könyvet, mert:
– Hiába hiszed magadról, hogy te már olvastál 18-as könyvet (néztél filmet), elég érett vagy, az nem elég.
– Hiába olvastál már Anita Blake-et és abban sincs semmi olyan dolog, amit ne bírna a gyomrod.
– Hiába olvastál Ellen Hopkinst (míg Hopkins reményt akar adni, és direkt fiataloknak szól, addig ez leginkább kedvgyilkos és FELNŐTT könyv).
– Ez nem a véres jelenetek miatt 18-as és nem azért mert úh, de izgi pornó van benne… mert nem az van benne.
– Akit zavar a: nemi erőszak, pedofilia, droghasználat és társai, az szerintem maradjon távol ettől.

18 hozzászólás
>!
MissFortune
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Csalódás.
A fülszöveg alapján jó könyvnek ígérkezett. Bíztam benne, hogy az első 50 oldal után beindul a történet, de nem így lett. Unalmas volt, nem túl izgalmas. A skandináv krimik ennél sokkal jobbak, sőt, ez a könyv nem hozza a Könyvmolyképző színvonalát sem.

1 hozzászólás
>!
Navi P
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Hát, nem az a csillogós vámpíros sztori :)
Még valamikor a megjelenése idején olvastam, s emlékeztem, hogy tetszett.
Most újraolvasva nem azt mondom, hogy tetszett, de nyomot hagyott.
A könyv tökéletes iskolapéldája a modern skandináv irodalomnak. Sötét, borongós, véres, realista. Nem a fantasy-szálon van a lényeg, szerintem simán elmenne anélkül is, hanem a lelki folyamatokon. A diákcsínyeknek nevezett terrorizálás hatása, az olyan mély ragaszkodás, ami tönkretesz, alkoholizmus, pedofília, őrület, csonka családok, pénztelenség. Nagyon sajnáltam Oskart, amit ki kellett bírnia. Szerencsésnek mondható, mert volt, aki segített neki túljutni ezen? Kíváncsi vagyok, mi történt vele a vége után. Képes volt „normális”, átlagos életre?
A legtöbb halott tökéletesen megérdemelte, amit kapott.
Ez a könyv nagyon nem piros pöttyös, inkább 18++, ha lehet ilyet mondani.

>!
Ibanez MP
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Hűha, ezen nagyon meglepődtem… mikor megláttam rajta a vámpír címkét, elfanyalodtam, hogy „jaj, már megint egy vámpíros tucatsztori”… aha, a francokat… Az biztos, hogy ez nem valami tini-vámpíros történet, inkább egy nagyon is drámai, különleges történet, sokszor gusztustalan jelenettel, szókimondó részekkel (bár az „erotikus” részeket lehet kihagytam volna). A váltott cselekményvezetés is nagyon jó, szeretem, mert pergeti az eseményeket, folyamatosan összekapcsolódnak-bekapcsolódnak a szereplők. Nagyon jó az Oscar vonal, végig izgultam, mi lesz ugyan ebből… Jó kis rémtörténet, egyedi megközelítésben egy vámpír-sztori, mai, sötét világunkba helyezve!

3 hozzászólás
>!
Emerencia P
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Nem az a romantikával bőven átitatott, szerelemmel tupírozott vámpírtörténet. És én ennek örültem. Nem volt tökéletes, de olvastatta magát és olyan emberi kapcsolat helyzeteket hozott felszínre, ami nagyon is időszerű.

>!
Zanit
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Ez valami rettttttenet volt!
Hozzáteszem, én vagyok a hibás, megfogott a könyv borítója, meg hogy világsiker, a fülszöveget nem olvastam el előre. Ez egyáltalán nem az én stílusom. Szívem szerint fél csillagot adnék neki, mert kínszenvedés volt végigolvasni, de biztos jó lehet – a műfaj kedvelőinek.

4 hozzászólás
>!
Fummie
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Oké, először is kezdjük azzal, miért tartott a kiírás szerint másfél évig elolvasni ezt a könyvet. Igazából kb két hét volt, míg elolvastam. Másfél éve elkezdtem, de unalmasnak és vonatottnak találtam, ezért félbe hagytam, de csak szüneteltettem. Én nem hagyok félbe könyvet, olyan opció nálam nincs. Aztán nemrég mégis elkezdtem inkább elölről, pedig emlékeztem rá, mi történik. Talán most értem meg erre a történetre. Tetszett.
Sok benne a kegyetlenkedés és a naturalizmus, meglepett, de kicsit még az én ízlésemnek is sok volt. Persze enélkül nem lett volna olyan jó, mert ez így reális. Elhiszem, hogy ez tényleg megtörtént. Egészen másra számítottam, amikor először elkezdtem olvasni, sőt másodszorra is, de nem azt kaptam, amit vártam, és nem bánom.
Tényleg iszonyú komor, nem félelmetes és hátborzongató, inkább lelkileg iszonyú megterhelő. Nem a véres dolgok leírása miatt, hanem ahogy a szereplők éreznek, ahogy a bennük lejátszódó érzelmeket átadja az író. Ne olvassa, aki nem elég érett hozzá, mert nem is fogja értékelni. Ez nem egy átlagos vámpír-regény, hanem valami sokkal durvább annál.

>!
Chöpp 
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Valóban formabontó alkotás vámpír témában. Nem vicceltem, amikor azt nyilatkoztam róla, hogy morbid kíváncsiságom nagyban elősegíti az olvasást. Nehéz volt letenni, mert minden lap újat adott, nem voltak benne untig ismert sémák. (Aztán nehéz volt újra kézbe venni is.) Életszerű éppen ezért kegyetlen volt, mint maga a való világ. Mocskos, vértől fröcsögő, aberrált, alkesz, bűzlő, ugyanakkor szűzi, tiszta, ártatlan és érinthetetlen. Nem véletlenül neveztetik „vámpírpunk”-nak.
A kegyetlensége miatt levontam egy pontot, de tartalmi és formai kivetnivalóm egy deka sem volt. Olvassa el, aki tudja és bírja.

2 hozzászólás
>!
Anó P
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Az elejèn valahogy hűtőzködtem ès undorodtam tőle, de azutàn megszerettem a könyvet, bàr sok beteg dolog, ember ès nem ember szerepelt benne. De az êlet is kegyetlen….!
Ha valakivel kegyetlenkednek, azt is nehezen viselem, szegèny Oskarnak ebből ugyancsak kijutott..
És Eliben igazi baràtra lelt.


Népszerű idézetek

>!
kávésbögre P

Karlsson annyira unalmas alak, hogy még az óra is megáll a társaságában.

95. oldal

>!
kávésbögre P

A szerelem azt jelenti, hogy életünket egy másik ember lába elé helyezzük, és manapság senki képességeiből nem futja erre.

30. oldal

15 hozzászólás
>!
Anibell P

Jan-Olof Wesström elolvasta az első változatot, és a világon semmivel nem járult hozzá a szöveghez. De akkor is a legjobb barátom.

Köszönetnyilvánítás

1 hozzászólás
>!
mandarina

– Nincs pénzem.
Valamennyi azért van.
– Mert ez itt Svédország. Vigyél ki egy széket a járdára! Ülj rá, és várj! Ha elég hosszú ideig vársz, jön valaki, és ad pénzt. Vagy máshogy gondoskodik rólad.

207. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Svédország
>!
kávésbögre P

– Helló! Mi a helyzet?
– A lábujjam lefagyott, a kocsi a roncstelepen, munkám nincs, most meg megyek haza, és eszem egy zacskós levest. Hát te?

239. oldal

>!
koncsika

– Pingpongasztal?
– Naná, haver. Ha partra szállnak az oroszok, csak annyit mondunk nekik: „Hé, skacok, álljatok le, rakjátok el a málhátokat meg a kalasnyikovokat, háború helyett pingpongozzunk inkább.” A generálisok meg bámuljanak, és anyázzák hülyére egymást.
– A oroszok tudnak pingpongozni?
– Nem. Tehát van egy kis előnyünk. Talán visszanyerhetjük az egész Baltikumot.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: asztalitenisz, pingpong
>!
Cheril

– Szeretlek.
– Egyáltalán nem szeretsz.
– De igen. A magam módján.
– Olyan nincs. Vagy szeretünk valakit, vagy nem szeretjük.
– Azt mondod?
– Igen.
– Akkor nem tudom.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eli
>!
agisajt

Lehet, hogy valójában mégis lapos a Föld, csak valami okból titokban tartják.

90. oldal

>!
Róka P

A legjobb védelem a vámpírok ellen: a partvis!

491. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vámpír
2 hozzászólás
>!
Cheril

A szerelem azt jelenti, hogy életünket egy másik ember lába elé helyezzük, és manapság senki képességéből nem futja erre.

30. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bram Stoker: Drakula
Bram Stoker: Drakula, a vámpír
Bram Stoker: Drakula gróf válogatott rémtettei
Stephen King: Carrie
Stephen King: A boszorkánylány
Nick Cutter: A falka
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Gaston Leroux: Az operaház fantomja
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Thomas Harris: A bárányok hallgatnak