Hívj ​be! 514 csillagozás

John Ajvide Lindqvist: Hívj be! John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Ha ​Rice művei operák, Lindqvisté punk alkotások.”
EVA JOHANSSON, SV(enska) D(agbladet)

Kezdetben senki nem veszi észre, hogy a felfoghatatlan megjelent Blackebergben.
1981 késő ősze van, a peremvárosban a szokott módon zajlik az élet. De amikor a közelben egy tizenéves fiú lecsapolt vérű holttestére bukkannak, rituális gyilkosságról kezdenek suttogni.
Senki sem sejti, mi történik valójában. A tizenkét éves Oskar képzeletét megragadja a gyilkosság, de még jobban foglalkoztatja az új lakó. A szomszédba egy lány költözött. Összebarátkoznak. Egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk. De a lányban van valami furcsa. Valami nagyon szokatlan. És csak éjszaka lehet találkozni vele.
Az Engedj be! egyedülálló mű: nyomorúságos svéd külvárosban játszódó rémregény. Gyerekek számára szigorúan tiltott olvasmány szerelemről, kitaszítottságról, bosszúról és vámpírokról.
John Ajvide Lindqvist maga is Blackebergben nőtt fel, később bűvészként, színpadi humoristaként… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző · Sötét örvény Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2014
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451114 · Fordította: Miszoglád Gábor
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2010
590 oldal · ISBN: 9789632451114 · Fordította: Miszoglád Gábor
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2009
590 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632451114 · Fordította: Miszoglád Gábor

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Eli · Oskar

Helyszínek népszerűség szerint

Svédország


Kedvencelte 72

Most olvassa 23

Várólistára tette 345

Kívánságlistára tette 220

Kölcsönkérné 11


Kiemelt értékelések

Chivas>!
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Ezért nem szoktam figyelni túlságosan a százalékokra. :) Mert akkor lehet, hogy el sem olvastam volna, pedig milyen jó volt! :)

3 hozzászólás
Rémálom P>!
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Nem igazán tudtam, hogy mit fogok kapni, mikor kinyitottam ezt a könyvet, olyan szélsőséges kritikák vannak róla. Vagy unalmas, vagy nagyon jó, én pedig egy átlagos horrorra számítottam, valami olyasmire, amiből menő filmet lehet csinálni, és mennyire mást kaptam.
A Hívj be! olyan könyv, amit nem ajánlanék mindenkinek, és nem viccből van rajta a 18-as karika.*
Teljesen együtt éreztem Oskarral és egy kicsit most irigykedem rá, hogy nekem miért nem jött az életembe egy ilyen „angyal,” mint neki. Tetszett, hogy több nézőpont van (még mókus is!), ettől lett filmszerű, és ettől is lett az egész még komorabb, mert minden szereplő életébe betekintést nyertünk, és ezzel rájöhetünk, hogy igenis mindenkinek megvannak a maga problémái. (Aki szerint ez nem reális ábrázolás, azt megkérném, hogy nézzen körbe jobban, vagy örüljön, hogy neki milyen jó az élete.)
Nincs nagy cselekménye az való igaz, inkább a hangulatra megy rá és az megvan neki.

*Ha 18 éven aluli vagy, gondold meg kétszer, hogy kinyitod-e ezt a könyvet, mert:
– Hiába hiszed magadról, hogy te már olvastál 18-as könyvet (néztél filmet), elég érett vagy, az nem elég.
– Hiába olvastál már Anita Blake-et és abban sincs semmi olyan dolog, amit ne bírna a gyomrod.
– Hiába olvastál Ellen Hopkinst (míg Hopkins reményt akar adni, és direkt fiataloknak szól, addig ez leginkább kedvgyilkos és FELNŐTT könyv).
– Ez nem a véres jelenetek miatt 18-as és nem azért mert úh, de izgi pornó van benne… mert nem az van benne.
– Akit zavar a: nemi erőszak, pedofilia, droghasználat és társai, az szerintem maradjon távol ettől.

18 hozzászólás
Krisztina_Németh_2>!
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Nos, nem azt kaptam amire számitottam. Imádom a horror filmeket, igy a durva részek nem zavartak. Ami zavart, az iro irásmodja. Szerintem nagyon vontatott volt az egész. Söt az eleje, dög unalom volt, félbe is akartam hagyni, de kiváncsi voltam. Nem egy hagyományos romantikus vámpirkönyv, de ez nem is zavart. Nem volt rossz, de azt hiszem az iro más könyveivel nem fogok kisérletezni.

2 hozzászólás
Navi P>!
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Hát, nem az a csillogós vámpíros sztori :)
Még valamikor a megjelenése idején olvastam, s emlékeztem, hogy tetszett.
Most újraolvasva nem azt mondom, hogy tetszett, de nyomot hagyott.
A könyv tökéletes iskolapéldája a modern skandináv irodalomnak. Sötét, borongós, véres, realista. Nem a fantasy-szálon van a lényeg, szerintem simán elmenne anélkül is, hanem a lelki folyamatokon. A diákcsínyeknek nevezett terrorizálás hatása, az olyan mély ragaszkodás, ami tönkretesz, alkoholizmus, pedofília, őrület, csonka családok, pénztelenség. Nagyon sajnáltam Oskart, amit ki kellett bírnia. Szerencsésnek mondható, mert volt, aki segített neki túljutni ezen? Kíváncsi vagyok, mi történt vele a vége után. Képes volt „normális”, átlagos életre?
A legtöbb halott tökéletesen megérdemelte, amit kapott.
Ez a könyv nagyon nem piros pöttyös, inkább 18++, ha lehet ilyet mondani.

Ibanez P>!
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Hűha, ezen nagyon meglepődtem… mikor megláttam rajta a vámpír címkét, elfanyalodtam, hogy „jaj, már megint egy vámpíros tucatsztori”… aha, a francokat… Az biztos, hogy ez nem valami tini-vámpíros történet, inkább egy nagyon is drámai, különleges történet, sokszor gusztustalan jelenettel, szókimondó részekkel (bár az „erotikus” részeket lehet kihagytam volna). A váltott cselekményvezetés is nagyon jó, szeretem, mert pergeti az eseményeket, folyamatosan összekapcsolódnak-bekapcsolódnak a szereplők. Nagyon jó az Oscar vonal, végig izgultam, mi lesz ugyan ebből… Jó kis rémtörténet, egyedi megközelítésben egy vámpír-sztori, mai, sötét világunkba helyezve!

3 hozzászólás
Szürke_Medve>!
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Nem egy klasszikus vámpírtörténet (Lugosi Béla) és nem egy illatosított csillivilli vámpijsjác (Robert Pattison) hanem valami más… nem is a vámpír itt a lényeg, hanem a világ. Külváros, iskolai köcsögségek, gyermeknyomor. Titkok, bűnök, vágyak. Ez a horror-fantasy reálisabb Svédország élményt rajzolt nekem mint akármelyik sztárolt-depresszív skandináv megmondóíró.
Az elején nem véletlenül hoztam filmszínészeket, és szögeztem le hogy ez valami más. Ebből is csináltak filmet, de ne nézzétek meg, a könyv valódi erényeiből szinte semmit nem tud filmre alkalmazni. Olvassátok el a könyvet…

3 hozzászólás
hofeherke11 P>!
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Az alacsony százalék ellenére nekem kifejezetten tetszett ez a könyv. Bár a vámpíros vonal miatt féltem, de nagyon jól esett most ezt a történetet olvasni. Megkaptam, amit egy horror könyvtől várok: borzongást és nyomasztó hangulatot. Kicsit még King Borzalmak városához is tudnám hasonlítani.
Nem túl pörgős a cselekmény és elég terjedelmes is a könyv, de nekem végig fenntartotta az érdeklődésem.
A vámpíros történeten túl, volt mélysége is a könyvnek a bullying témaköre miatt. Nagyon tetszett, ahogy alakult Oskar és Eli barátsága, és ahogy ez a barátság segített kiállni Oskarnak a bántalmazóival szemben, illetve ahogy Eli is segítette Oskart.
Nem kizárt, hogy fogok még olvasni az írótól a jövőben.

2 hozzászólás
BorkaReads P>!
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Évekig halogattam a könyvet, de idén októberben végre elolvastam, és tetszett. Igazán különleges horror történet, hangulatos és hátborzongató, a karakterek pedig jól kidolgozottak és érdekesek.

Fummie>!
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Oké, először is kezdjük azzal, miért tartott a kiírás szerint másfél évig elolvasni ezt a könyvet. Igazából kb két hét volt, míg elolvastam. Másfél éve elkezdtem, de unalmasnak és vonatottnak találtam, ezért félbe hagytam, de csak szüneteltettem. Én nem hagyok félbe könyvet, olyan opció nálam nincs. Aztán nemrég mégis elkezdtem inkább elölről, pedig emlékeztem rá, mi történik. Talán most értem meg erre a történetre. Tetszett.
Sok benne a kegyetlenkedés és a naturalizmus, meglepett, de kicsit még az én ízlésemnek is sok volt. Persze enélkül nem lett volna olyan jó, mert ez így reális. Elhiszem, hogy ez tényleg megtörtént. Egészen másra számítottam, amikor először elkezdtem olvasni, sőt másodszorra is, de nem azt kaptam, amit vártam, és nem bánom.
Tényleg iszonyú komor, nem félelmetes és hátborzongató, inkább lelkileg iszonyú megterhelő. Nem a véres dolgok leírása miatt, hanem ahogy a szereplők éreznek, ahogy a bennük lejátszódó érzelmeket átadja az író. Ne olvassa, aki nem elég érett hozzá, mert nem is fogja értékelni. Ez nem egy átlagos vámpír-regény, hanem valami sokkal durvább annál.

Chöpp >!
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Valóban formabontó alkotás vámpír témában. Nem vicceltem, amikor azt nyilatkoztam róla, hogy morbid kíváncsiságom nagyban elősegíti az olvasást. Nehéz volt letenni, mert minden lap újat adott, nem voltak benne untig ismert sémák. (Aztán nehéz volt újra kézbe venni is.) Életszerű éppen ezért kegyetlen volt, mint maga a való világ. Mocskos, vértől fröcsögő, aberrált, alkesz, bűzlő, ugyanakkor szűzi, tiszta, ártatlan és érinthetetlen. Nem véletlenül neveztetik „vámpírpunk”-nak.
A kegyetlensége miatt levontam egy pontot, de tartalmi és formai kivetnivalóm egy deka sem volt. Olvassa el, aki tudja és bírja.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

kávésbögre P>!

Karlsson annyira unalmas alak, hogy még az óra is megáll a társaságában.

95. oldal

kávésbögre P>!

A szerelem azt jelenti, hogy életünket egy másik ember lába elé helyezzük, és manapság senki képességeiből nem futja erre.

30. oldal

15 hozzászólás
Anibell P>!

Jan-Olof Wesström elolvasta az első változatot, és a világon semmivel nem járult hozzá a szöveghez. De akkor is a legjobb barátom.

Köszönetnyilvánítás

1 hozzászólás
mandarina>!

– Nincs pénzem.
Valamennyi azért van.
– Mert ez itt Svédország. Vigyél ki egy széket a járdára! Ülj rá, és várj! Ha elég hosszú ideig vársz, jön valaki, és ad pénzt. Vagy máshogy gondoskodik rólad.

207. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Svédország
Cheril>!

– Szeretlek.
– Egyáltalán nem szeretsz.
– De igen. A magam módján.
– Olyan nincs. Vagy szeretünk valakit, vagy nem szeretjük.
– Azt mondod?
– Igen.
– Akkor nem tudom.

80. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eli
koncsika>!

– Pingpongasztal?
– Naná, haver. Ha partra szállnak az oroszok, csak annyit mondunk nekik: „Hé, skacok, álljatok le, rakjátok el a málhátokat meg a kalasnyikovokat, háború helyett pingpongozzunk inkább.” A generálisok meg bámuljanak, és anyázzák hülyére egymást.
– A oroszok tudnak pingpongozni?
– Nem. Tehát van egy kis előnyünk. Talán visszanyerhetjük az egész Baltikumot.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: asztalitenisz, pingpong
kávésbögre P>!

– Helló! Mi a helyzet?
– A lábujjam lefagyott, a kocsi a roncstelepen, munkám nincs, most meg megyek haza, és eszem egy zacskós levest. Hát te?

239. oldal

agisajt>!

Lehet, hogy valójában mégis lapos a Föld, csak valami okból titokban tartják.

90. oldal

Róka P>!

A legjobb védelem a vámpírok ellen: a partvis!

491. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vámpír
2 hozzászólás
Cheril>!

A szerelem azt jelenti, hogy életünket egy másik ember lába elé helyezzük, és manapság senki képességéből nem futja erre.

30. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Kedvencek temetője
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Stephen King: Christine
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Robert McCammon: Egy fiú élete
Stephen King: A kívülálló
Joe Hill: NOS4A2
Stephen King: Álom doktor
Stephen King: Tóparti kísértetek
Leslie L. Lawrence: A Gonosz és a Fekete Hercegnő