89. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Heidi 242 csillagozás

Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi

Az ifjúsági irodalomnak vannak nemzedékről nemzedékre olvasott, örökéletű művei. A múlt században élt svájci írónőnek, Johanna Spyrinek Heidije ilyen „örök” lányregény. Főhőse egy svájci kislány, aki a maga egyszerű jóságával, tiszta szívével nemcsak megállja a helyét árvaságában, hanem szeretetével és életörömével megváltoztatja maga körül az embereket. A napsütötte havasi legelők ragyogásában, ahol szegénységgel, betegséggel, magánnyal küszködő emberek viselik nehéz sorsukat, Heidi embersége, bizalma és hite megteremti az erény és jóindulat szép rendjét.
AZ életszeretetnek és humanizmusnak ezt a kivételesen szép eposzát ma sem lehet meghatódás nélkül olvasni.

Eredeti megjelenés éve: 1880

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lányszoba Könyvmolyképző · Pöttyös könyvek Móra · Heted7világ

>!
Roland Toys, 2015
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155368813 · Fordította: Tekei Erika · Illusztrálta: Molnár Anita, Fekete Szabolcs
>!
Olvasók Háza, Budapest, 2013
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155034428 · Fordította: Csábi Tünde
>!
Ventus Libro, Budapest, 2013
46 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155240188

10 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Heidi · Klára


Kedvencelte 59

Most olvassa 8

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kokuszka>!
Johanna Spyri: Heidi

Számomra igazi örömolvasást jelentett most ez a gyönyörű, mondhatni klasszikus történet. Egy árva kislányról szól, aki egészen kiskorától kezdve a nagyapjához kerül és azokban a csodálatos alpesi hegyek között nevelkedik. Heidi feltétel nélkül ragaszkodik hozzá, pedig nagyapótól tulajdonképpen mindenki tart a faluban a múltja és a rossz természete miatt. Megismerkedhetünk kecskés Péterrel is, akire a kis falu kecskéi vannak bízva, neki kell felhajtania őket a friss, táplálékban rendkívül gazdag mezőkre. Heidi igaz barátságot köt Klárával is, egy frankfurti kislánnyal. Igazán nagyon szép történet az igaz szeretetről, a hitről. Ezenkívül mesés tájleírásokban is gyönyörködtem, szinte én is éreztem a csodaszép kilátást, a virágok és mezők illatát, a felkelő és a lenyugvó nap gazdag színjátékát. Mindenképpen újra fogom olvasni, csak ajánlani tudom.

krlany IP>!
Johanna Spyri: Heidi

Gyermekkorom abszolút olvasmánya. Ha nem volt éppen mit olvasnom, levettem a polcról. A Delfin-könyvek előtt a Pöttyösek voltak a gyengéim.
Szép történet, és szeretném egyszer Heidi szemével látni a svájci hegyeket… és kecskéket is kérek hozzá természetesen.

2 hozzászólás
encus625 P>!
Johanna Spyri: Heidi

Heidi története teljesen ismeretlen volt számomra, a filmet sem láttam. Egy kedves kislányról szól a könyv, aki minden körülötte lévőt felvidít, elfeledteti az emberekkel a rosszat csupán azzal, hogy egész nap csacsog. Gyerekként is tetszett volna, de talán másképp. Felnőttként is rá kell csodálkoznunk a szép tájra, a virágokra, az állatokra. Ha minden problémánk nem is oldódik meg ezzel, de talán jobban érezhetjük így magunkat.

>!
Móra, Budapest, 1966
264 oldal · keménytáblás · Fordította: Fazekas László · Illusztrálta: Görög Júlia
1 hozzászólás
holdpillango>!
Johanna Spyri: Heidi

Ez a könyv egy csoda!

Sajnos gyerekkoromból a könyv kimaradt, viszont rajzfilmen láttam, illetve sokszor megnéztem az 1993-as filmadaptációt is, így nem volt ismeretlen számomra Heidi története.
Adelheid, a tragikus sorsú kislány nagyon közel kerülhet az ember szívéhez, hiszen lelkes, jószívű, a szavaiból vidámság sugárzik. Közös tulajdonságot is véltem köztünk felfedezni: a kecskék iránti rajongást. :3
A szereplők szerethetőek, többségében pozitív karakterekkel találkozhat az olvasó.
Csodálatos táj- és természetleírásokat tartalmaz a könyv, olvasás közben szinte láttam magam előtt a svájci hegyeket, éreztem a virágok illatát, hallottam a kecskék mekegését.

2018-ban kaptam a könyvpéldányomat a molykarácsony keretén belül, ezt az üzenetet írta bele az ajándékozóm:
„Remélem, Neked is legalább annyira megmelengeti a szívedet Heidi története, mint a fiamét és az enyémet!” Megvalósult: megmelengette, sőt sokszor könnyeket is csalt a szemembe. Remélem, egyszer majd én is felolvashatom ezt a történetet egy kismanónak.

gab001 P>!
Johanna Spyri: Heidi

Olyan könyv, ami hatására az ember szeretné maga is átélni mindazt a szépséget és életörömöt, ami sugárzik a lapokról. Egy idilli világ, ahol nincsenek rossz emberek, s még a hibákból is jó származik. Mindenki szerethető, de Heidihez senki sem fogható. Nagyon aranyos történet, ami átmelegíti az olvasó lelkét, s egy olyan mesevilágba repíti, ami akár valós is lehet. A filmet régen láttam és nagyon szerettem, de a könyvben sem csalódtam. Nagyon szerethető.

>!
Móra, Budapest, 1971
272 oldal · keménytáblás · Fordította: Fazekas László · Illusztrálta: Görög Júlia
ParkYeonSeul>!
Johanna Spyri: Heidi

Mikor olyan 8-9 éves voltam akkor olvastam először a Heidit, de akkor csak egy kis rövid változatot.Már azt is nagyon szerettem. Viszont ez a könyv valami elképesztően jó. Miközben olvastam végig azt gondoltam, hogy „jaj de cuki”, „milyen aranyos történet”.:)

Bernadetti>!
Johanna Spyri: Heidi

Végre elérkezett ez az idő is! Elolvastam! Szerintem a Heidi volt az első könyv, amiről életem során hallottam. Anyukám állandóan azt hajtogatta, hogy ő mennyire szerette gyerekkorában, úgyhogy amikor láttam a Könyvmolyképző gyereknapi akciójában, azonnal lecsaptam rá, elsősorban anyának, másodsorban magamnak. Nagy vonalakban amióta az eszem tudom, ismerem a történetét. Azt hittem, hogy szájbarágós lesz és idegesítő, anya és az én stílusom nagyon nem ugyanolyan könyvek terén. Ő a romantikus – happy endes könyveket szereti, én meg azokat, amikben folyik az élet, és azért lehet rajtuk sírni is, ha úgy adódik. Persze a happy endet sem vetem meg, de na. Értitek. :D
Visszatérve a lényegre, nem! Egyáltalán nem volt bosszantó, Heidi egy életrevaló, lelkes kislány, igazi gyerek, de azért nem volt eltúlozva a gyerekessége. Nagyon szerettem, kellett most nekem egy ilyen kedves történet, amiben nincsenek bár varázslók, komoly izgalom vagy halálos betegség, mégis lekötötte a figyelmem az elejétől a végéig.

reta09>!
Johanna Spyri: Heidi

Egy klasszikus ifjúsági regényt olvashattam, ami nekem kifejezetten tetszett. Néhol nagyon rózsaszín volt, de összességében szerintem érdemes gyerekkorban elolvasni. Felnőtt fejjel azért látom, hogy nem feltételen így működik a világ.

Rengeteg érzelem van benne, ahhoz képest, hogy milyen rövid, barátság, szeretet, önfeláldozás, mi a jó, mi a rossz, felvállalni a tetteinkért a következményeket, csupa olyan dolog, amiről a gyerekeknek olvasni kéne. Heidi annyira kis naív, de lelkes, igazi gyermeklélek. A nagyapja is annyira szimpatikus, a filmbe teljesen másképp van ábrázolva. Teljesen megdöbbentem ezen, hogy miért kellett így átalakítani.

Ami nem tetszett, hogy mikor olvasni tanultak, olyan negatív mondókával tanultak, ami a félelmeikre épít. Jobb lett volna, ha ez pozitív, mint hogy azt hallgassák, hogy ha nem tanulod meg az egyik betűt, akkor eladunk vagy valami rossz fog veled történni.

Bővebben:

https://habarkonyveskocsma.blogspot.com/2017/07/johanna…

Briza>!
Johanna Spyri: Heidi

A filmfeldolgozásból már ismertem a történetet, mégis nagyon jól esett olvasva is átélni Heidi gyönyörű történetét. A könyvtől kedvem támadt vajas kenyeret reggelizni, s kecske tejet inni, kószálni a vadvirágok illatával telített nyári hegyoldalban. Hatalmas fenyők zúgását hallgatni, lyukas fedelű szénapadláson heverve csillagokat bámulni, vagy csak egyszerűen mindenki kezébe odanyomni a könyvet, hogy olvassák már el.

cippo I>!
Johanna Spyri: Heidi

Úhh, ez most nekem felèrt egy svájci nyaralással.


Népszerű idézetek

Bernadetti>!

Amire nagyon vágyik az ember, az előbb-utóbb mindig teljesül, csak akkor nem, azt hiszem, ha amire vágyik, nem válik javára.

Nagyapa ünneplőben

Kapcsolódó szócikkek: vágy · vágy
13 hozzászólás
Telena>!

– Télen iskolába kell járnia – magyarázta nagyapa –, ott írni, olvasni tanul az ember, s az nem megy mindig olyan könnyen. De az segít egy kicsit, ha az ember a ceruzája végét rágja.

43. oldal - A nagymamánál

Ninácska P>!

Mégiscsak az a legszebb dolog, ha egy régi barát újra visszatér és kezet ad, mint valamikor régen. Ez megvigasztalja a megszomorodott szívet, úgy érezzük, hogy mindent újra viszontláthatunk, amit valaha szerettünk.

Regina_Rudolf>!

– Igen, tudom már – kiáltott fel –, hiszen minden úgy történik, hogy a javunkra váljon, és ezért lehetünk boldogok, ezért lehet a szívünk tele jósággal és szeretettel!

221. oldal

Emmi_Lotta I>!

Mayenfeld, a festői kisváros egy hegylánc lábánál fekszik, melynek csúcsai sötéten és fenyegetően néznek le a völgyre.

(első mondat)

szibolya>!

[…] Heidi ott ült Klára mellett, és hangosan olvasott. A kislány maga is meg volt döbbenve, és egyre jobban örült a számára most megnyíló új világnak, melyben a fekete betűk életre kelnek, emberekké, tárgyakká, és izgalmas, érdekfeszítő történetekké alakulnak.

69. oldal, 10. fejezet - A másik nagymama

Kapcsolódó szócikkek: Heidi · olvasás
holdpillango>!

Hatalmas szél támadt, fütyült, dudált az ágak között. Heidinek tetszett a szél éneke, nemcsak a fülével találta szépnek, hanem a szívével is, mert jókedvűvé, vidámmá tette. Úgy ugrált, táncolt a vén fenyők alatt, mintha valami nagy öröm érte volna.

24. oldal, Nagyapánál (Móra, 1971)

Kapcsolódó szócikkek: Heidi · szél
holdpillango>!

– […] És tudod-e miért örvendeznek annyira a csillagok, és miért kacsintgatnak ránk?
– Nem! Nem tudom – felelte Klára.
– Mert látják fentről, hogy idelent minden rendben van. Senkinek sem kell félnie semmitől, mert minden úgy történik, ahogy az a legjobb. Annak örülnek a csillagok odafönt – látod, hogy integetnek? –, hogy mi is örülünk és vidámak vagyunk.

230. oldal, Megérkeznek a távoli barátok (Móra, 1971)

Kapcsolódó szócikkek: csillag · Heidi · Klára
Cheril>!

…hiszen minden úgy történik, hogy a javunkra váljon, és ezért lehetünk boldogok,
ezért lehet a szívünk tele jósággal és szeretettel!

Telena>!

– Miért vijjog úgy a rablómadár, miért kiabál annyira le ránk, nagyapa?
– Az embereket csúfolja odalent, hogy olyan sokan ülnek együtt a falvakban, és bosszantják egymást. Ezeket gúnyolja. „Ha szétszélednétek, menne ki-ki a maga útjára, olyan magasra, mint én, akkor jobban éreznétek magatokat!”

39. oldal - A legelőn


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Eleanor H. Porter: Az élet játéka
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
L. M. Montgomery: A kék kastély
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
L. M. Montgomery: A tűzpróba
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár
Rachel Renée Russell: Szülinap
Blaskó Mária: Napsugárka
Patricia Schröder: Csajok és szívzörejek