Heidi 259 csillagozás

Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi Johanna Spyri: Heidi

Az ifjúsági irodalomnak vannak nemzedékről nemzedékre olvasott, örökéletű művei. A múlt században élt svájci írónőnek, Johanna Spyrinek Heidije ilyen „örök” lányregény. Főhőse egy svájci kislány, aki a maga egyszerű jóságával, tiszta szívével nemcsak megállja a helyét árvaságában, hanem szeretetével és életörömével megváltoztatja maga körül az embereket. A napsütötte havasi legelők ragyogásában, ahol szegénységgel, betegséggel, magánnyal küszködő emberek viselik nehéz sorsukat, Heidi embersége, bizalma és hite megteremti az erény és jóindulat szép rendjét.
AZ életszeretetnek és humanizmusnak ezt a kivételesen szép eposzát ma sem lehet meghatódás nélkül olvasni.

Eredeti megjelenés éve: 1881

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lányszoba Könyvmolyképző · Pöttyös könyvek Móra · Heted7világ

>!
Roland Toys, 2016
ISBN: 9786155368226
>!
Roland Toys, 2015
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155368813 · Fordította: Tekei Erika · Illusztrálta: Molnár Anita, Fekete Szabolcs
>!
Olvasók Háza, Budapest, 2013
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155034428 · Fordította: Csábi Tünde

7 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Heidi · Klára


Kedvencelte 61

Most olvassa 11

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kokuszka>!
Johanna Spyri: Heidi

Számomra igazi örömolvasást jelentett most ez a gyönyörű, mondhatni klasszikus történet. Egy árva kislányról szól, aki egészen kiskorától kezdve a nagyapjához kerül és azokban a csodálatos alpesi hegyek között nevelkedik. Heidi feltétel nélkül ragaszkodik hozzá, pedig nagyapótól tulajdonképpen mindenki tart a faluban a múltja és a rossz természete miatt. Megismerkedhetünk kecskés Péterrel is, akire a kis falu kecskéi vannak bízva, neki kell felhajtania őket a friss, táplálékban rendkívül gazdag mezőkre. Heidi igaz barátságot köt Klárával is, egy frankfurti kislánnyal. Igazán nagyon szép történet az igaz szeretetről, a hitről. Ezenkívül mesés tájleírásokban is gyönyörködtem, szinte én is éreztem a csodaszép kilátást, a virágok és mezők illatát, a felkelő és a lenyugvó nap gazdag színjátékát. Mindenképpen újra fogom olvasni, csak ajánlani tudom.

krlany I>!
Johanna Spyri: Heidi

Gyermekkorom abszolút olvasmánya. Ha nem volt éppen mit olvasnom, levettem a polcról. A Delfin-könyvek előtt a Pöttyösek voltak a gyengéim.
Szép történet, és szeretném egyszer Heidi szemével látni a svájci hegyeket… és kecskéket is kérek hozzá természetesen.

2 hozzászólás
encus625 P>!
Johanna Spyri: Heidi

Heidi története teljesen ismeretlen volt számomra, a filmet sem láttam. Egy kedves kislányról szól a könyv, aki minden körülötte lévőt felvidít, elfeledteti az emberekkel a rosszat csupán azzal, hogy egész nap csacsog. Gyerekként is tetszett volna, de talán másképp. Felnőttként is rá kell csodálkoznunk a szép tájra, a virágokra, az állatokra. Ha minden problémánk nem is oldódik meg ezzel, de talán jobban érezhetjük így magunkat.

>!
Móra, Budapest, 1966
264 oldal · keménytáblás · Fordította: Fazekas László · Illusztrálta: Görög Júlia
1 hozzászólás
W_Memi>!
Johanna Spyri: Heidi

Heidi egy svájci árva kislány, egyszerű jóságával, tiszta szívével nemcsak megállja helyét, hanem szeretetével és életörömével hatást gyakorolva megváltoztatja maga körül az embereket, napsütést, reményt visz az ő életükbe is.
A havasi legelők ragyogásában, ahol szegénységgel, betegséggel, magánnyal küszködő emberek viselik nehéz sorsukat, Heidi embersége, bizalma és hite megteremti az erény és jóindulat rendjét.
spoiler
Ennek az egyszerű történetnek sikerült nyújtani számomra mindazt, ami a mai világból már hiányzik, kiveszett.

gab001>!
Johanna Spyri: Heidi

Olyan könyv, ami hatására az ember szeretné maga is átélni mindazt a szépséget és életörömöt, ami sugárzik a lapokról. Egy idilli világ, ahol nincsenek rossz emberek, s még a hibákból is jó származik. Mindenki szerethető, de Heidihez senki sem fogható. Nagyon aranyos történet, ami átmelegíti az olvasó lelkét, s egy olyan mesevilágba repíti, ami akár valós is lehet. A filmet régen láttam és nagyon szerettem, de a könyvben sem csalódtam. Nagyon szerethető.

>!
Móra, Budapest, 1971
272 oldal · keménytáblás · Fordította: Fazekas László · Illusztrálta: Görög Júlia
csingillin>!
Johanna Spyri: Heidi

Mikor olyan 8-9 éves voltam akkor olvastam először a Heidit, de akkor csak egy kis rövid változatot.Már azt is nagyon szerettem. Viszont ez a könyv valami elképesztően jó. Miközben olvastam végig azt gondoltam, hogy „jaj de cuki”, „milyen aranyos történet”.:)

Bernadetti>!
Johanna Spyri: Heidi

Végre elérkezett ez az idő is! Elolvastam! Szerintem a Heidi volt az első könyv, amiről életem során hallottam. Anyukám állandóan azt hajtogatta, hogy ő mennyire szerette gyerekkorában, úgyhogy amikor láttam a Könyvmolyképző gyereknapi akciójában, azonnal lecsaptam rá, elsősorban anyának, másodsorban magamnak. Nagy vonalakban amióta az eszem tudom, ismerem a történetét. Azt hittem, hogy szájbarágós lesz és idegesítő, anya és az én stílusom nagyon nem ugyanolyan könyvek terén. Ő a romantikus – happy endes könyveket szereti, én meg azokat, amikben folyik az élet, és azért lehet rajtuk sírni is, ha úgy adódik. Persze a happy endet sem vetem meg, de na. Értitek. :D
Visszatérve a lényegre, nem! Egyáltalán nem volt bosszantó, Heidi egy életrevaló, lelkes kislány, igazi gyerek, de azért nem volt eltúlozva a gyerekessége. Nagyon szerettem, kellett most nekem egy ilyen kedves történet, amiben nincsenek bár varázslók, komoly izgalom vagy halálos betegség, mégis lekötötte a figyelmem az elejétől a végéig.

holdpillango>!
Johanna Spyri: Heidi

Ez a könyv egy csoda!

Sajnos gyerekkoromból a könyv kimaradt, viszont rajzfilmen láttam, illetve sokszor megnéztem az 1993-as filmadaptációt is, így nem volt ismeretlen számomra Heidi története.
Adelheid, a tragikus sorsú kislány nagyon közel kerülhet az ember szívéhez, hiszen lelkes, jószívű, a szavaiból vidámság sugárzik. Közös tulajdonságot is véltem köztünk felfedezni: a kecskék iránti rajongást. :3
A szereplők szerethetőek, többségében pozitív karakterekkel találkozhat az olvasó.
Csodálatos táj- és természetleírásokat tartalmaz a könyv, olvasás közben szinte láttam magam előtt a svájci hegyeket, éreztem a virágok illatát, hallottam a kecskék mekegését.

2018-ban kaptam a könyvpéldányomat a molykarácsony keretén belül, ezt az üzenetet írta bele az ajándékozóm:
„Remélem, Neked is legalább annyira megmelengeti a szívedet Heidi története, mint a fiamét és az enyémet!” Megvalósult: megmelengette, sőt sokszor könnyeket is csalt a szemembe. Remélem, egyszer majd én is felolvashatom ezt a történetet egy kismanónak.

reta09>!
Johanna Spyri: Heidi

Egy klasszikus ifjúsági regényt olvashattam, ami nekem kifejezetten tetszett. Néhol nagyon rózsaszín volt, de összességében szerintem érdemes gyerekkorban elolvasni. Felnőtt fejjel azért látom, hogy nem feltételen így működik a világ.

Rengeteg érzelem van benne, ahhoz képest, hogy milyen rövid, barátság, szeretet, önfeláldozás, mi a jó, mi a rossz, felvállalni a tetteinkért a következményeket, csupa olyan dolog, amiről a gyerekeknek olvasni kéne. Heidi annyira kis naív, de lelkes, igazi gyermeklélek. A nagyapja is annyira szimpatikus, a filmbe teljesen másképp van ábrázolva. Teljesen megdöbbentem ezen, hogy miért kellett így átalakítani.

Ami nem tetszett, hogy mikor olvasni tanultak, olyan negatív mondókával tanultak, ami a félelmeikre épít. Jobb lett volna, ha ez pozitív, mint hogy azt hallgassák, hogy ha nem tanulod meg az egyik betűt, akkor eladunk vagy valami rossz fog veled történni.

Bővebben:

https://habarkonyveskocsma.blogspot.com/2017/07/johanna…

perpetua P>!
Johanna Spyri: Heidi

Eszembe nem jutott volna elolvasni a könyvet, de csak mert nem ilyeneket szoktam olvasni. Viszont mikre nem jók a különféle kihívások, ugye? :D Az bebizonyosodott, hogy tényleg nem ilyen történetekre vágyom már, de egyáltalán nem bánom, hogy elolvastam. A Pesti Szalon mesélő füzeteiben Heidi is helyet kapott, bár egy igencsak lerövidített verzióban, így nem volt teljesen ismeretlen számomra, mi várható itt. Mégis más volt részletesebben kifejtve olvasni erről a kicsike lányról, akit még látja mindenben a jót és ilyen kedves ártatlan. Végig az említett mesélő füzet képei lebegtek a szemem előtt, hiába nem volt a kedvencem, azok a „mesék” a mai napi élénken élnek bennem. Gyerekkönyv létére én picit túl borongósnak éreztem az egész légkört, ami nem feltétlenül gond, csak magamtól biztos vidámabbat választanék. A történet alakulása viszont aranyos, tanulságos, jóra nevel.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
250 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708655 · Fordította: Fazekas László

Népszerű idézetek

Bernadetti>!

Amire nagyon vágyik az ember, az előbb-utóbb mindig teljesül, csak akkor nem, azt hiszem, ha amire vágyik, nem válik javára.

Nagyapa ünneplőben

Kapcsolódó szócikkek: vágy · vágy
13 hozzászólás
Telena>!

– Télen iskolába kell járnia – magyarázta nagyapa –, ott írni, olvasni tanul az ember, s az nem megy mindig olyan könnyen. De az segít egy kicsit, ha az ember a ceruzája végét rágja.

43. oldal - A nagymamánál

Ninácska P>!

Mégiscsak az a legszebb dolog, ha egy régi barát újra visszatér és kezet ad, mint valamikor régen. Ez megvigasztalja a megszomorodott szívet, úgy érezzük, hogy mindent újra viszontláthatunk, amit valaha szerettünk.

Regina_Rudolf>!

– Igen, tudom már – kiáltott fel –, hiszen minden úgy történik, hogy a javunkra váljon, és ezért lehetünk boldogok, ezért lehet a szívünk tele jósággal és szeretettel!

221. oldal

Emmi_Lotta I>!

Mayenfeld, a festői kisváros egy hegylánc lábánál fekszik, melynek csúcsai sötéten és fenyegetően néznek le a völgyre.

(első mondat)

szibolya>!

[…] Heidi ott ült Klára mellett, és hangosan olvasott. A kislány maga is meg volt döbbenve, és egyre jobban örült a számára most megnyíló új világnak, melyben a fekete betűk életre kelnek, emberekké, tárgyakká, és izgalmas, érdekfeszítő történetekké alakulnak.

69. oldal, 10. fejezet - A másik nagymama

Kapcsolódó szócikkek: Heidi · olvasás
holdpillango>!

Hatalmas szél támadt, fütyült, dudált az ágak között. Heidinek tetszett a szél éneke, nemcsak a fülével találta szépnek, hanem a szívével is, mert jókedvűvé, vidámmá tette. Úgy ugrált, táncolt a vén fenyők alatt, mintha valami nagy öröm érte volna.

24. oldal, Nagyapánál (Móra, 1971)

Kapcsolódó szócikkek: Heidi · szél
holdpillango>!

– […] És tudod-e miért örvendeznek annyira a csillagok, és miért kacsintgatnak ránk?
– Nem! Nem tudom – felelte Klára.
– Mert látják fentről, hogy idelent minden rendben van. Senkinek sem kell félnie semmitől, mert minden úgy történik, ahogy az a legjobb. Annak örülnek a csillagok odafönt – látod, hogy integetnek? –, hogy mi is örülünk és vidámak vagyunk.

230. oldal, Megérkeznek a távoli barátok (Móra, 1971)

Kapcsolódó szócikkek: csillag · Heidi · Klára
Cheril>!

…hiszen minden úgy történik, hogy a javunkra váljon, és ezért lehetünk boldogok,
ezért lehet a szívünk tele jósággal és szeretettel!

Telena>!

– Miért vijjog úgy a rablómadár, miért kiabál annyira le ránk, nagyapa?
– Az embereket csúfolja odalent, hogy olyan sokan ülnek együtt a falvakban, és bosszantják egymást. Ezeket gúnyolja. „Ha szétszélednétek, menne ki-ki a maga útjára, olyan magasra, mint én, akkor jobban éreznétek magatokat!”

39. oldal - A legelőn


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Eleanor H. Porter: Az élet játéka
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Sarah Bosse: Anna hamis nyomon
Laczkó Márta: Nádasdy Orsika
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
E. T. A. Hoffmann: Diótörő
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Clara Nast: Csöpike, a pajkos kisleány