Iron ​Sky 18 csillagozás

Támad a Hold
Johanna Sinisalo: Iron Sky

A ​nácik bukása után létrejött a Negyedik Birodalom – a Holdon. Adolf Hitler holtteste (elvileg) nyomtalanul eltűnt, de a nemzetiszocialista ideológia virágkorát éli továbbra is, egy másik égitesten.
A könyv egy fiatal nőről szól, aki hisz a faji felsőbbrendűségben és mind­azokban a doktrínákban, amelyeket a Földről tanult. Ám amikor egy amerikai űrhajó érkezik a Holdra 2018-ban, minden megváltozik. Renate a Földre utazik, hogy beszélhessen az embereknek az erkölcsileg magasabb rendű náci életmód erényeiről, ám amit ott talál, cseppet sem olyan, mint a propagandában.
A világ abszurditását tükröző mű könyörtelen görbe­tükröt tart elénk, bemutatva civilizációnk vakságát és önpusztító hatásait. Politikai szatíra a hatalom szégyentelen kapzsiságáról, a tömegek manipulálásáról, az ideológiák hatásairól – és természetesen az emberiség végtelen ostobaságáról.

A regény az Iron Sky című film forgatókönyvén és Johanna Sinisalo kutatásain alapul, a könyv így annak ún.… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
424 oldal · ISBN: 9789635510221 · Fordította: G. Bogár Edit
>!
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635510214 · Fordította: G. Bogár Edit

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 72


Kiemelt értékelések

Qedrák P>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

@viharmacska lelkesedése láttán kezdtem el olvasni a könyvet, mert azt gondoltam, hogy ebből is valami jófajta irodalmi katasztrófaturizmus kerekedik ki. Abból indultam ki, hogy olyan könyv, amely filmből vagy sorozatból született meg, és amely jól sikerült, még nem íródott az irodalomtörténetben.

Az a helyzet, hogy az Iron Sky a maga módján a fenti tézisem alól egy jelentős kivételnek számít. Általában ha filmet vagy sorozatot akarnak könyv alakban kiadni, akkor az eredeti párbeszédekkel és jelenetekkel dolgozik a megbízott szerző. Ez lényegében megöli a végeredményt is, hiszen egy filmes párbeszéd borzasztóan mutat papíron, és ecsetelnem sem kell, hogy a mozgóképes történetmesélés mennyire különbözik a könyvekétől.

Johanna Sinisalo azonban nem ezt az utat választotta, és lényegében rábukkant egy olyan helyes módszerre, amely egyszerre adja vissza egy film cselekményét, ugyanakkor bővíti annak univerzumát és egészen más oldaláról ismerjük meg a már egyszer látott sztorit. (Igen, én láttam a filmet). Az egyes szám első személyű elbeszélésmód szerintem telitalálat, és az ebből következő ötlet, hogy belülről ismerjük meg a Holdon élő nácik társadalmát, szintén jól működött. A filmes jelenetekre és párbeszédekre csak utalásszinten hagyatkozott, és sokkal fontosabbnak tekintette, hogy a főhőse, Renate Richter miként élte át és emlékezik vissza az akkor történtekre.

Ez a nézőpont biztosítja azt a tömény humort, amivel az egyébként olykor értetlen és lelkes náci Renate tekint a saját hazája társadalmára, majd a földlakókéra. Öntudatlanul is maró gúnyt érzünk akkor, amikor rácsodálkozik az értelmetlen földi szokásokra vagy a túlcukrozott és túlsózott, egészségtelen ételekre. Ezen a téren talán egy kicsit rokonítható Timur Vermesnek a Nézd, ki van itt? című művével.

Maga a naplós forma szerintem sokaknak fárasztó lehet, én sem feltétlenül faltam rekordsebességgel az oldalakat. Az eleje kifejezetten vontatottnak tűnt, és az állandó előreutalásokat a leendő háborúra, szintén feleslegesnek éreztem. És persze érezni azokat a részeket, ahol a film által nem tárgyalt technológiai megoldásokat csak odavetett mondatokkal jellemzi (például a nácik mesterséges gravitációs eszközeit stb.), mivel erre értelemszerűen nem kívánt sok időt fecsérelni.

Néha egy kicsit megbicsaklik az elbeszélés is, hiszen az alapműnek számító film értelemszerűen a komédiák táborát erősíti, és a könyvön helyenként szintén átütnek a komikusnak szánt jelenetek és események. Mégis, a vége egy kicsit amolyan sírva vigadósra sikerült. A film humorosan tanulságosnak szánt zárása nem feltétlenül passzolt volna a könyvhöz, így viszont kicsit furcsán éreztem magamat, amikor a parodisztikus jeleneteket az emberiségre ható óriási kataklizma követte.

A film betüremkedő humora miatt és a kissé nehézkes olvasás miatt sem tudnám ezt maximális csillaggal illetni, de örülök, hogy a történet kapott egy ilyen nézőpontot is. Az pedig kifejezetten jó hír, hogy végre más könyvekkel ellentétben nem kellett az elgépeléseket meg a helyesírást, mint olvasásélményt rontó tényezőt kiemelnem, mert ez a könyv ezen a téren szerencsére rendben van.

pat P>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Alapértelmezetten egy négycsillagos könyvvel nincsen semmi baj.
De persze, ha egy nagyon kedvelt írónő régóta várt regényéről van szó, aminek ráadásul egy nagyon kedvelt filmhez van köze, akkor igen, jól érezzük: itt bizony némi csalódás esete forog fenn.
Mert persze, nincs hozzá zene, és nem olyan vicces, mint a film, ezekre számítottunk.
És el kell ismerni, hogy a disztópia-egyetem MA szakán jelest adnának a műre, Renate Richter megfigyelései a mi saját, jól bejáratott jelenünkről díjnyertesek, ahogy pedig a fehér, uralkodó férfi felsőbbrendűségének mítosza döngve porba hull a világ egyéb más elemeivel együtt, az is igen figyelemre méltó.
De a dramaturgiája, az rendkívüli módon félresikerült. Az első negyede egy megszakítás nélküli, visszaemlékezés köntösben tálalt info-izé. Az első 80 százaléka meg egy rendkívül hosszúra nyúlt felvezetésnek érződik, ami előkészíti azokat a nagyon izgalmas és fontos eseményeket, amikre folyton utalgat a regény, és sose érünk el hozzájuk… Frusztráló volt kicsit, na.
De azért semmi gond, még így is négy csillag.

WerWolf>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Gondolom, hogy nem kell senkinek bemutatnom az Iron Sky: Támad a Hold című kultikus filmet. Ha mégis, nekik azt ajánlom, hogy sürgősen pótolják ezt a hiányosságot
A történetet Renate Richter szemszögéből ismerhetjük meg, aki már elmúlt ötven éves és úgy dönt, hogy lejegyzi a vele történt eseményeket az utókor, de leginkább a lánya számára. Egészen hat éves koráig nyúl vissza, amikor megkapja az első füzetét, melyet naplónak nevez ki, hogy leírja a Schwarze Sonne erődben töltött mindennapjait, benyomásait és vágyait. A leírások alapján kirajzolódik előttünk egy zárt közösség, mely a nemzetiszocialista ideológia alapján éli mindennapjait, elzárva az emberiség többi részétől, a Hold “sötét” oldalán.
Johanna Sinisalo mesterien mutatja be a naiv, fiatal Renatet mindennapjait, aki hithű náci, és hiszi azt, hogy ők a felsőbbrendű faj, akiknek azért kell visszatérniük a Földre és leigázni a földfajzatokat, hogy elvigyék nekik a jólétet. Az első repedés a falon akkor jelenik meg számára, amikor Klaus Alder Informationstechnikoberführer megkéri a kezét, és a kompatibilitási vizsgálatot követően valami félrecsúszik, ami megzavarja Renate eddigi hitét.
A regény sokkal részletgazdagabb, mint a film. Nem csak a főhősnő szemén keresztül megismert világ tűnik fel az olvasó számára más színben, hanem az egész történet, ahogy azt Sinisalo felépítette. Megtudhatjuk azt is, hogy hogyan is költöztek fel a nácik a Hold túlsó oldalára és mennyi munkájukba került ott kialakítani az életfeltételeket. Valamint azt is, hogy hogyan maradtak láthatatlanok a szondák számára, és mennyi gondot okozott a számukra az Apollo-program.
Nem csak magával ragadó a regény, hanem egyszerűen elvarázsolja az olvasót. Az írónő kutatásainak hála, olyan kerek egész történetet tett le az asztalra, mely akár még hihetőnek is tűnne, az ismeretek birtokában. De mindez csak egy jól felépített regény lenne, ami vicces, szatirikus és néha groteszk, ha nem lenne Renate, aki nem csak életet visz a történetbe, hanem feltárja az olvasó előtt azt a világot, melyben él és létezik. Egy olyan nézőpontot képvisel, mellyel, bár tudunk azonosulni, mégis nagyon távol áll tőlünk, hiszen mi ezen a Földön nőttünk fel, és sok minden természetes számunkra, ami számára egy csodával ér fel.
Röviden, újabb kedvencet avattam :)

Bővebben: http://www.letya.hu/2020/08/johanna-sinisalo-iron-sky/

2 hozzászólás
Morpheus>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Beleuntam ebbe a lányoknak szóló YA könyvbe, sajnos nem volt rajta ez a címke. Aprólékosan semmitmondó, érdektelen, történettel sem rendelkező iromány, amelyet úgy írtak meg, hogy előtte áttanulmányoztak néhány iratot, könyvet a náci birodalomról.

Babó_Buca P>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Ez egy nagyon fura regény, mégis tanulságos az emberiségre nézve, hogy mennyire pazarló életet élünk, és hogy mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni. Könnyen olvastatta magát a náci ideológiás rész után, mert ott nem egyszer megálltam morogni. Érdekes volt a holdi emberek nézőpontjából figyelni a Földet, mert ami nekünk idelenn természetes, az ott nem feltétlenül. Maguk a szereplők kevésbé vittek előre, mint maga a cselekmény. Renate ugyan képes fejlődni, de nem sikerült megszeretnem. A vőlegényét, Klaust pedig kifejezetten utáltam. Egy beképzelt fráter, aki csak ezért él, hogy vezér legyen. Aki könnyebben dolgozza fel az abszurd helyzeteket, akkor annak biztosan jobban tetszhet, de ettől függetlenül nem bántam meg, hogy elolvastam.

Bővebben: https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2021/05/urnacik-av…

Colin_Robinson P>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Aki ZS kategóriás sci-fire számít a film után, csalódni fog a könyvben, mert teljesen más a 2 mű, de a maga nemében mindkettő zseniális alkotás. A film zseniálisan rossz, bűnős élvezet kategória, a könyv meg zseniális társadalomkritika. Fél csillagot csak az elgépelések miatt vonok le, meg mert nincs benne T-rexen lovagló Hitler.

Bódis_Éva I>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Az Iron Sky talán nem ismeretlen azok számára, akik érdeklődnek a hmm… különlegesebb filmek iránt. (ez alatt a Zs-kategóriás sci-fit értem :D) Vagy szimplán a náci-korszak iránt. Vagy egyszerűen szeretik a nagyon vicces, nagyon beteg, nagyon elvetemült történeteket.

Le kell szögeznem, hogy én nem kedvelem ezt a témát. Nagyon sok bajunk van a világban jelenleg, ami rémesen aktuálissá teszi a nácik kérdését, éppen ezért lehet, hogy ez a könyv rátapos néhány ember tyúkszemére, és meg kell tanulni a helyén kezelni a dolgot. Nem arról van szó, hogy Johanna Sinisalo náci lenne, hanem arról, hogy elképesztő részletességgel nézett utána, és egy regény erejéig, Renate elbeszélésében beleélte magát a korszak hajmeresztő elveibe. Ugyanakkor valóban sötét humorral, és – mivel visszaemlékezésről van szó – Renate is kellő önkritikával kezeli az árja faj kérdését.

További értékelés a blogon:
https://rileyeraines.blogspot.com/2020/11/johanna-sinis…

mona0618>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Sinisalo ezúttal nem csupán egy újabb, nyakatekert és meglepő ötlettel állt elő az Iron Sky-ban, hanem komoly politikai és társadalmi kritikát is megfogalmaz, így nem csak eltelnek az oldalak a cselekmény mesélésével, amely majd csak kilyukad valahol, hanem belefogalmazza az emberiségnek szánt üzenetét is, amelyre érdemes odafigyelni.

Bővebben: link

MetalMurphy I>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Bármennyire szatirikus is maga a mű hangvétele, azért a társadalom-, és politika-kritika mellett hatalmas dráma bújik meg benne, végkicsengése pedig egyértelműen egy szomorúan realista üzenet az egész emberiség számára.

Bővebben:
http://www.cinegore.net/2020/09/21/johanna-sinisalo-iro…

Költsei_Firincz>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Az Iron Sky – ahogy korábban az A Nap magja is – olyan sci-fi, ami a jelenben játszódik, egy felismerhető, de a miénktől gyökeresen eltérő valóságban. A Holdra menekült nácik története annyi abszurd és valóságtól elrugaszkodott, hogy azt gondolnánk, Johanna Sinisalo az abszurd zsenije. A meglepő, hogy ennél sokkal-sokkal több, hiszen az abszurd alapokra épülő regény sokkal jobban rávilágít létező valóságunk ellentmondásaira, mint a „bármilyen” tudományos elemzések.
Johanna Sinisalo egyetlen karaktert emel ki, fejlődését, környezetét – és a valóságra való ijedt rácsodálkozását mutatja be, úgy, hogy a hihetetlen körülményekből adódóan elképesztő kalandokat ígér, s közben egészen pontos, lélektanilag hiteles helyzeteket jelenít. Renate Richter a Holdon nevelkedett, s világlátását az ott működő zárt náci társadalomban szívta magába. Ilyen alapállásról indulva tényleg sokkoló lehet a Föld, az Amerikai Egyesült Államok. persze, pont nem ott és nem úgy ütközi az ideológia és a valóság, ahogy azt a hétköznapi nézőpontból gondolhatnánk.
Bár külön nem szoktam kiemelni, de érdemes megemlékezni G. Bogár Edit nagyszerű és érzékeny fordításáról, mely – figyelemmel az egészen apró finomságokra – nagyszerűen adja vissza az érzéseket, hangulatokat és árnyalatokat.
Valószínűleg más olvasata van a regénynek Nyugat-Európában, ahol minden válságjel ellenére működik a demokrácia, mint Magyarországon, ahol egy magára záródó, az időben visszafelé haladó világban próbálunk ép eszűek maradni.
„A történelem megismételheti önmagát, mivel soha nem ésszel, értelemmel, hanem érzelemmel írják.”


Népszerű idézetek

Cetti94 P>!

…a gyereknek nem az a célja, hogy olyan edény legyen, amelybe a szülők beletöltik megvalósulatlan álmaikat.

111. oldal, 1. rész, Ifjúkor a Holdon (Metropolis Media, 2020)

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

ViraMors P>!

– Be tudták kapcsolni? Talán nem kellett volna jelszónak az 123456-ot megadnom.

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Babó_Buca P>!

A földgolyó gyönyörű volt, egyben kegyetlen is, túl gazdag, túl kiszámíthatatlan.

191. oldal

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Babó_Buca P>!

Az idő lassan vánszorgott előre, mint egy lánctalpas traktor a holdon.

310. oldal

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Colin_Robinson P>!

De nem lehet esetleg, hogy minden nemzedéknek megvan a maga Hitlere? Hogy a megváltozott, nem biztonságosnak érzett világban valaki jobb életfeltételeket ígér, és ennek nevében az emberek készek elfogadni a diszkriminációt, a gyűlölködést és az erőszakot?
Nem kezdődik minden megint elölről?

419. oldal

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

ViraMors P>!

Gondos jelentést írtam a kis készülék tulajdonságairól és a benne talált anyagokról. Feljegyeztem az összes érthetetlen dolgot is, mint például egy irányítható rövidfilmsorozatot, amelyben különös kinézetű madárfejeket dobáltak nyilvánvalóan disznóféle állatok zöld feje után (meglehetős emberveszteség árán, ha szabad megjegyeznem). Feltételezem, hogy valamiféle hadi stratégiához tartozó gyakorlóeszközről lehet szó.

146. oldal

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Babó_Buca P>!

Hány és hány nagyvállalat kívánt volna minket a poklok mélyén fortyogó üstökbe pusztán azért, mert szinte korlátlan mennyiségű, szennyeződésmentes energiaforrást ajánlunk? Tönkretettük volna a megélhetésüket.

40. oldal

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Babó_Buca P>!

Az alsóbbrendűség a Holdon határozat eredménye, nem pedig veleszületett tulajdonság.

71. oldal

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Babó_Buca P>!

A Vivian Wagner által beindított választási kampány alapja végül is elég egyszerű volt.
Jól tudta, hogy az emberiség hierarchikus csordaállat.

252. oldal

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Babó_Buca P>!

Az anyák tisztán nevelési célzattal hitetik el a gyermekeikkel, hogy nekik mindig igazuk van, és mindent tudnak, mindenhatóak, de ne feledjük, hogy a gyerek maga is ugyanígy részt vesz ennek a mítosznak megalkotásában: a gyerek szemében az anya a plafont súrolóan hatalmas, szinte isteni lény, ezenkívül pedig gyengédség, a táplálék és a vigasz nagyszerű forrása.

19-20. oldal

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold


Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Cinder
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Cecelia Ahern: A Vétkes
Lauren Oliver: Delírium
Catherine Fisher: Incarceron
Kira Poutanen: A csodálatos tenger
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk