Iron ​Sky 10 csillagozás

Támad a Hold
Johanna Sinisalo: Iron Sky

A ​nácik bukása után létrejött a Negyedik Birodalom – a Holdon. Adolf Hitler holtteste (elvileg) nyomtalanul eltűnt, de a nemzetiszocialista ideológia virágkorát éli továbbra is, egy másik égitesten.
A könyv egy fiatal nőről szól, aki hisz a faji felsőbbrendűségben és mind­azokban a doktrínákban, amelyeket a Földről tanult. Ám amikor egy amerikai űrhajó érkezik a Holdra 2018-ban, minden megváltozik. Renate a Földre utazik, hogy beszélhessen az embereknek az erkölcsileg magasabb rendű náci életmód erényeiről, ám amit ott talál, cseppet sem olyan, mint a propagandában.
A világ abszurditását tükröző mű könyörtelen görbe­tükröt tart elénk, bemutatva civilizációnk vakságát és önpusztító hatásait. Politikai szatíra a hatalom szégyentelen kapzsiságáról, a tömegek manipulálásáról, az ideológiák hatásairól – és természetesen az emberiség végtelen ostobaságáról.

A regény az Iron Sky című film forgatókönyvén és Johanna Sinisalo kutatásain alapul, a könyv így annak ún.… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
424 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635510214 · Fordította: G. Bogár Edit

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 84


Kiemelt értékelések

pat P>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Alapértelmezetten egy négycsillagos könyvvel nincsen semmi baj.
De persze, ha egy nagyon kedvelt írónő régóta várt regényéről van szó, aminek ráadásul egy nagyon kedvelt filmhez van köze, akkor igen, jól érezzük: itt bizony némi csalódás esete forog fenn.
Mert persze, nincs hozzá zene, és nem olyan vicces, mint a film, ezekre számítottunk.
És el kell ismerni, hogy a disztópia-egyetem MA szakán jelest adnának a műre, Renate Richter megfigyelései a mi saját, jól bejáratott jelenünkről díjnyertesek, ahogy pedig a fehér, uralkodó férfi felsőbbrendűségének mítosza döngve porba hull a világ egyéb más elemeivel együtt, az is igen figyelemre méltó.
De a dramaturgiája, az rendkívüli módon félresikerült. Az első negyede egy megszakítás nélküli, visszaemlékezés köntösben tálalt info-izé. Az első 80 százaléka meg egy rendkívül hosszúra nyúlt felvezetésnek érződik, ami előkészíti azokat a nagyon izgalmas és fontos eseményeket, amikre folyton utalgat a regény, és sose érünk el hozzájuk… Frusztráló volt kicsit, na.
De azért semmi gond, még így is négy csillag.

WerWolf>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Gondolom, hogy nem kell senkinek bemutatnom az Iron Sky: Támad a Hold című kultikus filmet. Ha mégis, nekik azt ajánlom, hogy sürgősen pótolják ezt a hiányosságot
A történetet Renate Richter szemszögéből ismerhetjük meg, aki már elmúlt ötven éves és úgy dönt, hogy lejegyzi a vele történt eseményeket az utókor, de leginkább a lánya számára. Egészen hat éves koráig nyúl vissza, amikor megkapja az első füzetét, melyet naplónak nevez ki, hogy leírja a Schwarze Sonne erődben töltött mindennapjait, benyomásait és vágyait. A leírások alapján kirajzolódik előttünk egy zárt közösség, mely a nemzetiszocialista ideológia alapján éli mindennapjait, elzárva az emberiség többi részétől, a Hold “sötét” oldalán.
Johanna Sinisalo mesterien mutatja be a naiv, fiatal Renatet mindennapjait, aki hithű náci, és hiszi azt, hogy ők a felsőbbrendű faj, akiknek azért kell visszatérniük a Földre és leigázni a földfajzatokat, hogy elvigyék nekik a jólétet. Az első repedés a falon akkor jelenik meg számára, amikor Klaus Alder Informationstechnikoberführer megkéri a kezét, és a kompatibilitási vizsgálatot követően valami félrecsúszik, ami megzavarja Renate eddigi hitét.
A regény sokkal részletgazdagabb, mint a film. Nem csak a főhősnő szemén keresztül megismert világ tűnik fel az olvasó számára más színben, hanem az egész történet, ahogy azt Sinisalo felépítette. Megtudhatjuk azt is, hogy hogyan is költöztek fel a nácik a Hold túlsó oldalára és mennyi munkájukba került ott kialakítani az életfeltételeket. Valamint azt is, hogy hogyan maradtak láthatatlanok a szondák számára, és mennyi gondot okozott a számukra az Apollo-program.
Nem csak magával ragadó a regény, hanem egyszerűen elvarázsolja az olvasót. Az írónő kutatásainak hála, olyan kerek egész történetet tett le az asztalra, mely akár még hihetőnek is tűnne, az ismeretek birtokában. De mindez csak egy jól felépített regény lenne, ami vicces, szatirikus és néha groteszk, ha nem lenne Renate, aki nem csak életet visz a történetbe, hanem feltárja az olvasó előtt azt a világot, melyben él és létezik. Egy olyan nézőpontot képvisel, mellyel, bár tudunk azonosulni, mégis nagyon távol áll tőlünk, hiszen mi ezen a Földön nőttünk fel, és sok minden természetes számunkra, ami számára egy csodával ér fel.
Röviden, újabb kedvencet avattam :)

Bővebben: http://www.letya.hu/2020/08/johanna-sinisalo-iron-sky/

2 hozzászólás
Morpheus>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Beleuntam ebbe a lányoknak szóló YA könyvbe, sajnos nem volt rajta ez a címke. Aprólékosan semmitmondó, érdektelen, történettel sem rendelkező iromány, amelyet úgy írtak meg, hogy előtte áttanulmányoztak néhány iratot, könyvet a náci birodalomról.

Altarus P>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Aki ZS kategóriás sci-fire számít a film után, csalódni fog a könyvben, mert teljesen más a 2 mű, de a maga nemében mindkettő zseniális alkotás. A film zseniálisan rossz, bűnős élvezet kategória, a könyv meg zseniális társadalomkritika. Fél csillagot csak az elgépelések miatt vonok le, meg mert nincs benne T-rexen lovagló Hitler.

Költsei_Firincz>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Az Iron Sky – ahogy korábban az A Nap magja is – olyan sci-fi, ami a jelenben játszódik, egy felismerhető, de a miénktől gyökeresen eltérő valóságban. A Holdra menekült nácik története annyi abszurd és valóságtól elrugaszkodott, hogy azt gondolnánk, Johanna Sinisalo az abszurd zsenije. A meglepő, hogy ennél sokkal-sokkal több, hiszen az abszurd alapokra épülő regény sokkal jobban rávilágít létező valóságunk ellentmondásaira, mint a „bármilyen” tudományos elemzések.
Johanna Sinisalo egyetlen karaktert emel ki, fejlődését, környezetét – és a valóságra való ijedt rácsodálkozását mutatja be, úgy, hogy a hihetetlen körülményekből adódóan elképesztő kalandokat ígér, s közben egészen pontos, lélektanilag hiteles helyzeteket jelenít. Renate Richter a Holdon nevelkedett, s világlátását az ott működő zárt náci társadalomban szívta magába. Ilyen alapállásról indulva tényleg sokkoló lehet a Föld, az Amerikai Egyesült Államok. persze, pont nem ott és nem úgy ütközi az ideológia és a valóság, ahogy azt a hétköznapi nézőpontból gondolhatnánk.
Bár külön nem szoktam kiemelni, de érdemes megemlékezni G. Bogár Edit nagyszerű és érzékeny fordításáról, mely – figyelemmel az egészen apró finomságokra – nagyszerűen adja vissza az érzéseket, hangulatokat és árnyalatokat.
Valószínűleg más olvasata van a regénynek Nyugat-Európában, ahol minden válságjel ellenére működik a demokrácia, mint Magyarországon, ahol egy magára záródó, az időben visszafelé haladó világban próbálunk ép eszűek maradni.
„A történelem megismételheti önmagát, mivel soha nem ésszel, értelemmel, hanem érzelemmel írják.”

MetalMurphy I>!
Johanna Sinisalo: Iron Sky

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Bármennyire szatirikus is maga a mű hangvétele, azért a társadalom-, és politika-kritika mellett hatalmas dráma bújik meg benne, végkicsengése pedig egyértelműen egy szomorúan realista üzenet az egész emberiség számára.

Bővebben:
http://www.cinegore.net/2020/09/21/johanna-sinisalo-iro…


Népszerű idézetek

Cetti94 P>!

…a gyereknek nem az a célja, hogy olyan edény legyen, amelybe a szülők beletöltik megvalósulatlan álmaikat.

111. oldal, 1. rész, Ifjúkor a Holdon (Metropolis Media, 2020)

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold

Altarus P>!

De nem lehet esetleg, hogy minden nemzedéknek megvan a maga Hitlere? Hogy a megváltozott, nem biztonságosnak érzett világban valaki jobb életfeltételeket ígér, és ennek nevében az emberek készek elfogadni a diszkriminációt, a gyűlölködést és az erőszakot?
Nem kezdődik minden megint elölről?

419. oldal

Johanna Sinisalo: Iron Sky Támad a Hold


Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Cinder
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Cecelia Ahern: A Vétkes
Lauren Oliver: Delírium
Catherine Fisher: Incarceron
Kira Poutanen: A csodálatos tenger
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 10. – Mindörökké hercegnő
Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk