Dal ​a sötétben 38 csillagozás

Johanna Mo: Dal a sötétben

Hanna Duncker nyomozó több mint másfél évtized elteltével visszatér Ölandra, hogy apja halála után felszámolja egykori otthonát, és arra a felismerésre jut, hogy a szigeten akar maradni.
Egy tengerparti házikóban rendezkedik be, és a helyi rendőrségnél kezd dolgozni. Csakhogy nem mindenki örül annak, hogy visszatért a városba, ugyanis apját tizenhat évvel ezelőtt letartóztatták emberölésért, és sokak számára Hanna nem más, mint a gyilkos Duncker lánya. A beilleszkedést az sem segíti, hogy új főnöke éppen az a rendőr, aki az apját rács mögé juttatta.
Mindjárt első munkanapján Hannát egy nyugtalanító bűntény helyszínére hívják: egy tizenöt éves fiút holtan találtak a sziget déli részén, a Kőpusztán. Amikor az áldozatról kiderül, hogy Hanna gyerekkori legjobb barátjának a fia, az igazság utáni hajsza számvetéssé válik a múlttal és azokkal az emberekkel, akiket a nő egykor cserben hagyott.

>!
Animus, Budapest, 2021
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633248850 · Fordította: Annus Ildikó
>!
Animus, Budapest, 2021
400 oldal · ISBN: 9789633248867 · Fordította: Annus Ildikó

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Erik Lindgren · Hanna Duncker · Joel Forslund · Rebecka Forslund


Kedvencelte 1

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Johanna Mo: Dal a sötétben

„Fogalmad sincs, mit kotorsz elő, de ezáltal mindent elrontasz.” Johanna Mo magabiztossággal használja a „skandináv nyelvet” arra, hogy az első pillanattól kezdve magával rántsa az olvasót a fantázia-világába, amiben kifejezetten jó érzés elmerülni. Az északi művekre jellemző témákat, a kapcsolatok szétesésének problémáját, a múltbeli elfojtásokat veszi elő, ám ezeknek a számtalanszor tárgyalt konfliktusoknak a bemutatása kétségkívül átütő módon történik. Ahogy az Ölandi „tájfestészet” szinte észrevétlenül bukkan fel a történet különböző részein, úgy a könyv kiindulási alapját adó rejtély kicsit túl egyszerűen oldódik meg, de a belső utazás így sem veszít értékéből. A könyv hangulata pontosan azt a gyomorgörcsös állapotot idézi meg, amit Hanna Duncker nyomozót is nyomasztja. A bűnügyi szál csak a könyv „kulisszája", valójában mást is el akar mondani a szerzőnő. Nem csak egy tragédia feszültségét, hanem a ki nem mondott, meg nem élt dolgok lefojtottságából származó feszélyezettséget is közvetíti. Egészen rendhagyó, de teljesen követhető módon, öncélú megoldások nélkül festi le a múlt és a jelen történéseit, valamint az igazságszolgáltatásba vetett hit működését.

robinson P>!
Johanna Mo: Dal a sötétben

Nem váltja meg a világot, de jó azért. Első kötetnek főleg ígéretes. A Dal a sötétben olyan komor hangulatú emberi történet, ami erre a műfajra jellemző. Az izgalmak és a véres akciók nélküli krimi olyan mély emberi problémákat tárgyal, ami meglepő befejezést ad.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/08/dal-sotetben.html

Mariann_ P>!
Johanna Mo: Dal a sötétben

Nem volt ez rossz, bár azt vettem észre, változnak az olvasási szokásaim, kevesebb krimit , erőszakosságot olvasok.
Most viszont egy krimi került sorra.
Egy nyomozónő visszatér gyermekkora helyszínére, ahol éppen az iskolai barátnője fiát találják holtan. A barátnő kapcsán előjönnek régi dolgok is.
Nehéz elvonatkoztatni a régi történésektől, de végül azért kiderül az igazság, bár egészen másfelé vitt el bennünket az írónő, nem a tettes irányába.

Mónika_T P>!
Johanna Mo: Dal a sötétben

Mikor megláttam, hogy nemcsak skandináv és krimi, hanem Ölandon játszódik, azonnal kellett!
Sajnos a lelkesedésem azonban hamar elmúlt.
Kicsit lassú volt. Először úgy gondoltam, biztos csak a mostanában olvasott keményebb krimik miatt off. De nem. Tényleg alig történt valami. A szereplők magánéletén volt a hangsúly, ami nem baj egy skandináv kriminél, de azt sajnáltam, hogy a nyomozás szinte elveszett mellette. Amúgy sem volt valami erős a krimi szál. Azért kíváncsian vártam mi lesz a vége, de egy szépen levezetett, fordulatoktól mentes, egyszerű befejezést kaptam.

Nagy pozitívum, hogy a karakterek jól ábrázoltak, igazán valóságosak és szerethetők.
Erik főleg, bár neki a privát életéből jóval többet tudtam meg, mint amennyit szerintem kellett volna.
Bírtam Danielt is, igaz róla meg alig valami derült ki.
Hannának is láttam a szerethető oldalát, de az állandó ellentmondásos viselkedése miatt inkább egy hisztis lányként láttam magam előtt, sem mint igazi kemény zsaruként. Értem a múltja miatti nehézségeit, kételyeit is. spoiler
Rebecka annyira nem került közel hozzám, de nála szerintem tökéletesen sikerült bemutatni mi játszódhat le valakiben, aki elveszti a gyermekét.
A férjét, Petrit egész megkedveltem a végére.
Joelt igazán sajnáltam. ♥
Többet már nem sorsolok fel, pedig volt még sok-sok szereplő.

Öland ide vagy oda, szigorú leszek! Csak 3,5*. Majd a folytatás talán erősebb lesz!

3 hozzászólás
Dagan72>!
Johanna Mo: Dal a sötétben

Nekem tetszett, végre újra egy skandináv krimi, ami Ölandon játszódik! Nem olyan sötét, mint Johan Theorin, de a hangulata hasonló. Én félnék itt lakni. :) Alig várom, hogy kiadják a következő köteteket is magyarul (bár van egy tippem, mi történt az apukájával).

1 hozzászólás
liptonella>!
Johanna Mo: Dal a sötétben

Íme a bizonyíték, hogy lehet jó skandikrmit írni hullahegyek és vérgőz nélkül. Igéreteskezdés, várom a sorozat következő részét.

faragoi11 P>!
Johanna Mo: Dal a sötétben

Érdekes,sok újdonsággal.Remek jellemábrázolások.A végétől egy picit többet vártam.

MoMe >!
Johanna Mo: Dal a sötétben

Nem egy gyorsan pörgő krimi,de ettől függetlenül élvezetes volt.Skandinávhoz képest nem is olyan beteg.Szépen lassan bontakozott ki a megoldás,amit engem eléggé megdöbbentett,mert teljesen másra készültem.Tovább olvasnám,bár Hanna nem került hozzám közel.

Alma2>!
Johanna Mo: Dal a sötétben

Ez valahogy nem az én stílusom volt, annak ellenére, hogy szeretem a lassan csordogáló történeteket mély karakterábrázolással, de itt valahogy a kényelmes lassúság ellenére is olyan sablon volt mindenki. Ellenben a végkifejlet nagyon tetszett, szóval összességében érdemes volt végigküzdeni. A nyomozó múltját illető konfliktus terén jó lett volna, ha van valami haladás, nem folyton csak ugyanazt ismételgetik, a legvégére is csak odáig jutott el, hogy majd tenni kéne valamit…

basilisk>!
Johanna Mo: Dal a sötétben

Nagyon kedvelem a skandináv krimiket. A Dal a sötétben nem olyan komor hangulatú, mint ami erre a műfajra jellemző, azt leszámítva persze, hogy egy tizenéves fiú halála ügyében nyomoznak. Nem volt bonyolult történet, nem volt végletekig feszült hangulat, mégsem tudtam letenni. Nagyon tetszett az írónő stílusa, szinte faltam az oldalakat. Azért csak négy pont, mert vártam a csattanót, ami sajnos elmaradt.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Az emberek errefelé allergiások az olyanokra, akik valamiképpen kitűnnek a tömegből.

mate55 P>!

Négy lépést tesz, majd ismét hátrafordul.

(első mondat)

robinson P>!

A fenébe. Az élet most enyhén szólva nem az ő oldalán áll.

mate55 P>!

Semmihez sem hasonlítható az az élmény, amikor a száraz, fakó világ hirtelen millió színben robban szét, a gyerekek a pocsolyában játszanak, az emberek kacagnak.

Mónika_T P>!

Mindennek, amit mondunk vagy teszünk, következménye van.

Mónika_T P>!

Ha két ember igazán közel áll egymáshoz, néha szükségtelenek a szavak.

robinson P>!

Fél évvel ezelőtt még szerette az iskolát. Vagy ha nem is szerette, legalább el tudta viselni. Úgy tekintett rá, mint valami szükséges rosszra: ezzel váltja meg a jegyét egy jobb világba.

Mónika_T P>!

A rohadt életbe, mennyire gyűlöli a sötétséget.
Amikor kicsi volt, meg volt győződve róla, hogy szörnyek laknak az ágy és a fal közötti koromsötét résben.
„Szörnyek nem léteznek”, vigasztalta őt az anyja – de hát nem mondott igazat. Igenis léteznek.

Kapcsolódó szócikkek: Joel Forslund · Rebecka Forslund
Mónika_T P>!

Tudományosan bizonyított tény, hogy az ember megéhezik a veszekedéstől.

Kapcsolódó szócikkek: Erik Lindgren · Hanna Duncker
Barbár>!

A nő az irodájában ült, és a képernyőre bámult, közben hallgatott valamit, ütemesen mozgatva hozzá a fejét. Amint észrevette Eriket, kivette a fülhallgatót. A fülhallgatóból olyan zene áradt, mintha egy kétéves szabadult volna rá egy szintetizátorra.
– Derrick May -magyarázta. – Techno, klasszikus.

275. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lars Kepler: A bosszúálló
Jo Nesbø: Kés
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Anders de la Motte: Halálos ősz
Jørn Lier Horst: Zivatarfelhő akció
Stefan Ahnhem: A halálos X
Niklas Natt och Dag: 1793
Jens Lapidus: Instant dohány
Anders Roslund – Stefan Thunberg: Hajsza