Hogyan ​látogassunk múzeumot 9 csillagozás

Tippek egy igazán élvezetes látogatáshoz
Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot

Akár először, akár sokadjára járunk múzeumban, megmutatja a múzeumi etikett értelmét és nonszenszeit. A tipikus múzeumi viselkedés „Lassan, de biztosan” taktikája ritkán a legkedvezőbb. Ez a könyv arra ösztönöz, hogy küzdjünk meg a kihívásokkal, amelyeket a művészet rejteget számunkra és vegyük kezünkbe az irányítást. Ismerd meg hogyan használhatod ki a múzeumi őrök nyújtotta lehetőségeket. Ismerje meg a STOP szabályt, hogy meg tudja különböztetni a jó és a rossz művészetet. Figyeljük meg, hogy a gyerekek hogyan tudják bemutatni a világ pillanatait amik a műalkotások mögött rejtőznek.

>!
Scolar, Budapest, 2019
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632449760 · Fordította: Nyuli Kinga

Kedvencelte 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

Nieve>!
Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot

Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot Tippek egy igazán élvezetes látogatáshoz

Kalandos előéletem a könyvvel: itt, molyon láttam, hogy meg fog jelenni, aztán utánanéztem az angol kiadásnak, hogy felmérjem, milyen. Nyugtáztam, semmi extra, ez is olyan kiadvány, amit a hangzatos címével adnak el jópénzért. Aztán megláttam a könyvtárban és „miért ne?”-alapon kikölcsönöztem, nem sok reményt fűzve hozzá.
Aztán elolvastam a bevezetést, és megdöbbentem: igen, ez egy valós problémafelvetés, a múzeumok egyre kevésbé látogatóbarátok, hiába megy a múzeumpedagógia és a PR, az egyéni látogatókra vajmi kevésbé fókuszálnak. Sőt, még meg is nehezítik néha a befogadást. …de a tapasztalatokról és a hazai helyzetről majd később. Szóval az előszóban kaptunk egy olyan felütést, ami után mégis kíváncsi lettem a könyvre, érdekelt, mit tud kihozni ebből a problémából, milyen megoldásokat ajánl az író.
Az erős indítás után különböző aspektusait vetíti fel a látogatásnak: mi van akkor, ha tájképekkel kerülünk szembe? hogyan kezeljük a modern és posztmodern alkotásokat? hogyan érezzük jól magunkat a múzeumban? A releváns problémafelvetés után viszont mintha ki akarna bújni a válaszok alól: idéz művészektől és esztétáktól, de nem vázol fel egyetlen lehetséges megoldást vagy praktikát sem. Csupán egy hozzáállást közvetít, talán nevezhetjük ideológiának is: legyünk nyitottak. Mindenre: az alkotásokra, a többi látogató felé, a dolgozók irányába. Ez az esszenciája a könyvnek.
A tördelése szörnyű: egy oldalon több szövegblokk úszkál a levegőben pár sornyi szöveggel, a címsorok egymásba folynak (pár alkalommal még egyszer neki kellett futnom, hogy helyes sorrendben olvassam ki a szavait). Maga a könyv is egy white cube, ami ellen lázad, és ez sem ad több támpontot a múzeumi látogatáshoz, mint a háromdimenziós megvalósulása, azaz a múzeumi tér. Megmarad a felszínen és olyan közhelyeket hangoztat, mint „ne a műtárgyat fotózzuk, hanem az általa bennünk keltett reakciót és csempésszünk a képbe egy kis darabot önmagunkból”. Oraveczcoelho. Mindeközben egyáltalán nem meggyőző. Bár feltételezem, nem olyan fogja megvenni ezt a könyvet, aki viszolyog a modern művészettől és rendszeresen hangoztatja, hogy „ilyet a fél éves babám büfizett fel az előkére”. Ám ha mégis az venné kézbe, akit megszólít a kiadvány, ezzel a forró kása kerülgetéssel nem jut előrébb a nézőpont-tágításban. Viszont több fejezetben is hibáztatja A Múzeumot, mint intézményt, a kurátorok maguk a megtestesült ördögök, ezzel szemben pedig olyan ötleteket kínál fel, mint a múzeumi kávézó/étterem többszöri felkeresése egy látogatás alkalmával, a múzeumshop megtekintése a kiállítások előtt, melyek elég jól jövedelmeznek.
Mindemellett szeretném leszögezni, hogy szerintem is változtatni kéne: mind a múzeumok részéről, mind a látogatóknak saját hozzáállásukon. Ugyan sok „praktika” nem alkalmazható itthon, mivel más a múzeumi gyakorlat (és több faktor is), de mindenképp érdemes megpróbálnunk egy új szemszögből tekinteni az alkotásokra és élménnyé tenni a múzeumlátogatást. Persze, egy kissé Münchhausen-effektus, mivel általában nincs sok kapaszkodója az egyéni látogatónak, de szerencsére egyre több a rendezvény és lehetőség a kulturális szférában (lásd MúzÉj, Múzeum+, utazóbőröndök, Kezet rá!, stb.).
Összefoglalva: lehetett volna jó is ez a könyv, de inkább megmaradt annak, aminek látszik: egy sablonos, polcon jól mutató, de gyakorlatban aligha alkalmazható kiadványnak.
Jó kérdések, rosszul feltéve és megválaszolatlanul hagyva.

1 hozzászólás
theodora P>!
Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot

Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot Tippek egy igazán élvezetes látogatáshoz

Volt benne néhány érdekes tipp, de igazából nem sokat adott hozzám. Ismét beleestem az érdekes borító – koncepció csapdájába. Ettől függetlenül szeretnék többször múzeumba menni és a néhány gyakorlati tanácsát megvalósítani.

Fejes_Valentin>!
Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot

Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot Tippek egy igazán élvezetes látogatáshoz

„Elgémberedett lábak, a kényelmetlenség érzésével társuló értetlenkedés, unalomban és abszolút közönyben eltöltött órák – csak néhány olyan dolgot soroltam most fel azok közül, amik elsőkként merülhetnek fel az emberek gondolataiban egy kiadós múzeumi sétát követően. Amennyiben a fentieket végigolvasva azonosulni tudtunk a problémákkal, úgy ajánlom Johan Idema frissen a hazai könyvespolcokra került munkáját: a szerző ugyanis arra tesz kísérletet, hogy rendhagyó irománya révén megreformálja bevett szokásainkat.”

A teljes bemutató a linkre kattintva érhető el: https://smokingbarrels.blog.hu/2019/04/23/konyvkritika_…

Léczfalvy_Lili>!
Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot

Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot Tippek egy igazán élvezetes látogatáshoz

Most, hogy már másodjára is végigrágtam magamat a köteten ugyan nem vonok le csillagot, de nem is mondanám azt, hogy maximálisan hasznos. Nekem az egy-két tanulmánykának beillő rövid összefoglalója bejött, néhány gondolatát fel fogom tudni használni a szakdolgozatomban, de kb. ennyi.

rainymood>!
Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot

Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot Tippek egy igazán élvezetes látogatáshoz

Képekkel gazdagítva, a könnyebb olvashatóság kedvéért nagyobb betűvel írva. Dolgok, amik jellemzik ezt a könyvet.
Mint, ahogy a legtöbb könyvnél, itt is feltudnék sorolni pár negatívumot. A szerző párszor magát ismétli és néhány javaslatát elég szájbarágósan sikerült átadnia.
És bár nem minden tanácsával tudok egyetérteni, mégis meghozta a kedvemet egy művészeti galéria meglátogatásához, és ahhoz, hogy kiderítsem, vajon mennyi tippet tudok megvalósítani a leírtak közül.

CaNcOe>!
Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot

Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot Tippek egy igazán élvezetes látogatáshoz

Nagy csalódás volt. A cím és a tartalomjegyzék egyből felkeltette az érdeklődésem, mert valóban olyan ötleteket emel a könyvbe témaként, amelyek elgondolkodtatóak és megfogadásra érdemesek. De itt véget is ér az, amit nyújtani tud. Az egyes fejezetek kimerülnek a mellébeszélésben, művészek idézeteiben és abban a jótanácsban, hogy légy nyitott. Mindenre. Ez valóban jó tanács, megéri nyitottnak lenni erre a könyvre is, mert a témaválasztás nagyon jó, csak a tartalom szegényes. Ezzel a leosztással az a baj, hogy a munka dandárja az olvasóra marad: a feldobott labdákat magának kell leütögetni.


Népszerű idézetek

rainymood>!

(…) a múzeumban „az emberek nem idegenek, hanem ismeretlen barátok".

Johan Idema: Hogyan látogassunk múzeumot Tippek egy igazán élvezetes látogatáshoz


Hasonló könyvek címkék alapján

Fejér István: Tudni illik, hogy mi illik
Kovács Judit – Fedor Ágnes – Osvát Katalin: Vidám illemtan
Schiffer Miklós: Köszönöm, kérem
Sille István: Illem, etikett, protokoll
Deme László – Grétsy László – Wacha Imre (szerk.): Nyelvi illemtan
Burget Lajos – Kovácsvölgyi Sándor: Hogyan viselkedjünk?
Jenny Li: Kína
Sille István: Az etikett és a protokoll kézikönyve
Jacqueline Dunckel: Üzleti illemkódex
Legyező-nyelv és a színek jelentősége