Totális ​foci 8 csillagozás

Önéletrajz
Johan Cruyff: Totális foci

Johan ​Cruyff senki máséhoz nem fogható, maradandó nyomot hagyott a mai futball arculatán, méghozzá sokszorosan. Ő volt az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején a világot ámulatba ejtő holland totális foci legfontosabb játékosa mind az Ajaxban, mind pedig a holland válogatottban, majd ő tette a Barçát azzá a Barçává, amilyennek ma ismerjük, 1973-tól játékosként, 1988 és 1996 között pedig edzőként. Neki köszönhetjük Guardiolát és azt a Barça-stílust, sőt egyenesen filozófiát, amely Messi, Iniesta és a többiek közreműködésével évek óta a világfoci egyik meghatározójává teszi a Barcelonát. Cruyff játékstílusa és játékfilozófiája óriási hatást gyakorolt a modern foci arculatára.

Az 1974-es holland-német vb-döntő Cruyff főszereplésével a modern focitörténet egyik csúcspontja, több generáció számára meghatározó élmény. Cruyff egyszerre hős, példakép, guru és tanítómester. Hívei és ellenfelei is megbűvölten hallgatták, amikor magához ragadta a szót, és a maga különleges… (tovább)

>!
Akadémiai, Budapest, 2017
286 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634540922 · Fordította: Balogh Tamás

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Teetee
Johan Cruyff: Totális foci

Volt idő, amikor a Barcelona nagy klub volt, sok pénzzel és gyenge eredményekkel. Volt idő, amikor az Ajax egy egyszerű holland egyesület volt.
Ma az Ajax az utánpótlás-nevelés szinonimája, a Barcelona pedig többszörös BL-győztes, és még a focit csak felszínesen követők is tudják, hogy mindkét klub egy sajátos stílus megteremtője, őrzője és folyamatos megújítója.
Ez a stílus Cruyfftól származik, a futball, ahogyan ma ismerjük, neki köszönhetően létezik. Ez egy izgalmas önéletrajz, talán azért, mert nem annyira önéletrajz, mint inkább futballfilozófiai alapvetés sok gyakorlati példával. És bár – mint minden önéletrajznál – itt is egy megbízhatatlan, saját magával szemben elfogult narrátorral van dolgunk, a kötelező udvariassági köröket teljesen mellőző szöveg annyira őszinte és lehengerlő, hogy mindenképpen megéri elolvasni.
És nemcsak azért, mert pofonegyszerűen és revelációszerűen érteti meg az olvasóval a labdarúgás lényegét, hanem azért is, mert amit Cruyff átélt és amit képviselt, az nem pusztán a futballpályákon érvényes.
spoiler

1 hozzászólás
>!
zsoca8711 P
Johan Cruyff: Totális foci

Egy korábbi értékelésemben, talán a Mourinho-s könyv kapcsán, panaszkodtam amiatt, hogy a legtöbb focis könyv sablonos, unalmas, bulvár-színvonal. Na ez nem az!

Cruyff írta a könyvet, és ez tényleg érződik, nem marketing duma. Mindenről megmondja a véleményt, megindokolja a véleményét és közben tanít, megmutatja, miért lett ő az, aki.
A könyv sokrétűségéről sokat elárul, hogy a focin felül a managementről tanultam a legtöbbet az olvasása közben :)

1 hozzászólás
>!
Péter_Lengyel
Johan Cruyff: Totális foci

Sokrétű könyv, amely a labdarúgáshoz kapcsolódó pályafutása mellett, a fociról, mint taktikai játékról alkotott véleményéről, valamint vezetői, menedzsment hitvallásáról is szól. Ez a könyv tanulságos és szórakoztató olvasnivaló olyanok számára, mint jómagam. Akik a foci nagyjainak sikerei mellett, személyes véleményükre és vezetői képességeire is kíváncsiak.


Népszerű idézetek

>!
LNB

A San Jordi Klinikától egy elemmel működő, speciális hordozható szerkezetet kaptam, amelyet vezetékek kötöttek össze a mellkasomra tapasztott elektródákkal. (…) Később akkor is teszteltek, amikor a kispadon ültem, de ekkor sem tapasztaltak semmi különöset. Az egyik mérkőzés alatt a szívritmusom egyenesen olyan volt, mint egy ebéd után sziesztáját töltő emberé.
Mindössze két alkalommal figyelték meg, hogy szaporább lett: mindkétszer a Barcelona vezetőségi értekezletén ültem.

>!
LNB

(…)
Vagyis soha nincs vége. Ezért olyan fontos, hogy képes legyél sallangmentesen, szemellenző nélkül gondolkodni. Ami persze nem jelenti azt, hogy minden gondolat jó. De esetleg egy félig átgondolt ötlet is inspirálhat másokat, és a nyomában még születhet tökéletes gondolat. Ha viszont szemellenzősen gondolkozol, abból soha nem lesz semmi. Főleg akkor nem, ha köteles vagy úgy gondolkodni, ahogy azok ott fenn. Akkor garantáltam sosem változik semmi.

>!
LNB

Tudom, mit beszélek, mert olyan szerencsés korban nőhettem fel, amikor új szelek fújtak. A Beatles, a hosszú haj, viszolygás a poroszos fegyelemtől, flowerpower és a többi. Az elmúlt 40 évben iszonyú sok minden történt, ami újra és újra átalakította a gondolkodást. A zene, de a sport révén is. Mi mindent indított el a Beatles? Nem csak a zenében. Ez mind olyasmi, ami csak úgy megtörtént anélkül, hogy bármi köze lett volna a tanuláshoz, vagy ilyesmihez.
Manapság sajnos ismét változások előtt állunk. Veszélyben van a kreativitás, mert egyre inkább a számítógépek és a kütyük veszik át a terepet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Pethő András: Philipp Lahm
Szigeti Csaba: Pásztor
Szigeti Csaba: Egy város, ötkarika, ezernyi történet
Csengeri Kálmán: Becsaptuk a világot
Jean-Philippe Bouchard: A futballvilág leghírhedtebb fenegyerekei
Andrés Iniesta – Marcos López – Ramón Besa: Életem játéka
Nick Callow: Neymar
Margitay Richárd – Margitay Zsolt: Zlatan Ibrahimović
Dévényi Zoltán – Harmos Zoltán: Maradona
Dénes Tamás: Rivaldo és az aranylabda csillagai