Kislord 10 csillagozás

Johan Borgen: Kislord

„Egész alakjában volt valami éteri, és mégis – a tanítónő számára érthetetlen volt maga a jelenség – valamiféle kegyetlenség rejtőzött kifinomultsága mögött.” A kis Fauntleroy lord után Kislordnak becézett, különleges szépségű és kiemelkedően tehetséges, ám sötét hatalmakkal játszó kamasz sorsát követhetjük nyomon a norvég Johan Borgen e sokszínű regényében, melyért írója megkapta a „Kis Nobel”-nek nevezett Északi Irodalmi díjat.

Johan Borgen 1902-ben született Oslóban. Szakítva nagypolgári családja tradícióival, 21 évesen újságíró lett, és a háború alatt illegális ellenálló tevékenységet folytatott a németek ellen. A Kislord trilógia a háború utáni norvég írónemzedék kiemelkedő alakjává avatta.

Eredeti cím: Lillelord

Eredeti megjelenés éve: 1955

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Polar könyvek

>!
QLT, 1999
304 oldal · ISBN: 9630383853 · Fordította: Kertész Judit

Kedvencelte 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

dokijano>!
Johan Borgen: Kislord

Érdekes regény egy norvég kamasz fiúról, aki a nagypolgári család kényelmes, mondhatni, kiváltságos viszonyai között nő fel a XX. század legelején. Koraérettsége, vagy inkább túlzott kamaszos kalandéhsége beleviszi sötét, már-már a bűncselekmény határát súroló cselekményekbe. Ezeket ugyan ép bőrrel megússza, és sikerül titokban maradnia, hiszen az úri fiúról senki nem feltételezi a vagánykodást, de a lelkében ott munkál a lappangó titkok sorozata. Ezt csak erősíti a családi titok, mely az apja korai halálát lengi körül.
Kár, hogy a három részes regényből csak ez az első rész kapható magyarul, mert a vége (az utolsó 8-10 oldal) lázálomszerű, és összecsapottnak tűnik. Könnyen lehet, hogy a folytatás feloldaná ezt a furcsa befejezést.

Emmi_Lotta I>!
Johan Borgen: Kislord

Egy trilógia első része, ezért kissé befejezetlen. Az utószó írja, hogy milyen cselekménnyel folytatódik az eredeti mű 2. és 3. része. Ezek azonban magyarul nem olvashatók.
„His principal work was a novel trilogy: Lillelord (1955), De mørke kilder (1956; “The Dark Springs”), and Vi har ham nå (1957; “Now We Have Him”), all three translated into English under the title Lillelord (1982).”
A magyar fordítás az 1955-ös Lillelord c. kiadás alapján készült.

>!
QLT, 1999
304 oldal · ISBN: 9630383853 · Fordította: Kertész Judit
kaporszakall >!
Johan Borgen: Kislord

Nekem túl didaktikusnak tűnt.

Példabeszéd az egyszerre elkényeztetett és elhanyagolt úrigyerekről, aki unalmát egyre merészebb kalandokkal űzi el. ’Coming of age’ történetnek – az északi couleur locale ellenére – picit sablonos. A különbségek ellenére sokban emlékeztetett Sartre ’Egy vezér gyermekkorá’-ra.

Az ’Amerikai psycho’ unaloműzésénél az itt leírtak persze százszor reálisabbak…

Outwar>!
Johan Borgen: Kislord

norvég író trilógiájának első kötete,mely egy ún. irodalmi „kis Nobel” díjat is kapott.A fordító az utószóban azt írja,hogy az író nem mond véleményt a főszereplőről,ezt meghagyja az olvasónak.Én valóban másképp látom a könyv néhány mozzanatát,mint a fordító. A könyv lélektani regény,melynek főszereplője Kislord.A kisfiú gazdag családban,családja bűvkörében nevelkedik.Ám élete kettős.Otthon édesanyja és családja szeme fénye,a jó magaviseletű és osztályelső kamasz.Ám igazi valója kitörni vágyik és ez durva kalandokba sodorja.Ám egy két szélsőséges mozzanattól eltekintve Kislord a felnőtté válás rögös és nehéz útját követi csak.Hiszen mindenki számára eljön az a pillanat,mikor úgy érzi,hogy gondolatait már nem oszthatja meg szüleivel,mert azok már az ő sajátjai.És történnek olyan dolgok,az idő múlásával egyre több,amiről már nem beszélünk otthon.Emiatt normálisnak gondolom Kislord és az édesanyja közötti kapcsolat megváltozását.Ami tény,hogy egy koraérett gyerekről van szó.Viszont nem értem,hogy honnan ez a koraérettség egy olyan családi háttérrel,mint az övé.Gondolom az apja halála körüli titokzatoskodás erősítette a negatív oldalt,de ha az összes körülményt figyelembe veszem,akkor is kevésnek találom az okokat,amely jellemének torzulásához vezettek.Gondolom el kellene olvasnom a folytatást is ahhoz,hogy teljes egészében megértsem. :)))

gabrysia>!
Johan Borgen: Kislord

Ez az egyik kedvenc könyvem. Gimiben olvastam, és hosszú ideig leterhelte a gondolataimat.


Népszerű idézetek

gabrysia>!

Le akart süllyedni, hogy bemocskolódjon, majd megtisztulhasson a mocsoktól… Zuhanni, hogy felemelkedhessen, emelkedni, hogy zuhanhasson…

91. oldal

gabrysia>!

Komolyan, az ember néha legszívesebben azt kérdezné, hol van ő maga, hol van Wilfred, a sok báj és kellem, a tökéletes viselkedés és alkalmazkodókészség mögött? Hol van, kérdem én. Mi ő valójában? És ami talán még fontosabb, vajon mi lesz belőle…?

56. oldal

gabrysia>!

Te még gyerek vagy, nem tudhatod. Nem ismered a félelmet, hogy valami elmúlik, hogy minden elmúlik…

145. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Karin Elstad: Mert a napok gonoszok
Lars Saabye Christensen: Villantó
Kim Leine: Kalak
Tarjei Vesaas: A madarak
Simon Stranger: Fény és sötétség lexikona
Roy Jacobsen: A láthatatlanok
Aimée Sommerfelt: Miriam
Tore Renberg: Mégis van apám
Per Petterson: Lótolvajok
Roy Jacobsen: Szoba kiadó