Ötven ​fegyver, amely megváltoztatta a történelmet 5 csillagozás

Joel Levy: Ötven fegyver, amely megváltoztatta a történelmet

A gazdagon illusztrált kötetben szemügyre vehetjük az elmúlt 3500 évet meghatározó harci eszközöket. A fotók és illusztrációk, az érdekfeszítő technikai jellemzők és bőséges háttér-információk tökéletesen elhelyezik az adott fegyvert a vizsgált korszakban, bemutatva a háborúk során játszott szerepüket és a reánk hagyott örökséget egyaránt. Könyvünk több mint egyszerű fegyvermustra: olyan átfogó képet nyújt a múltról, amelyből talán jövőnkbe is bepillantást nyerhetünk.

Eredeti megjelenés éve: 2013

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Ötven dolog, amely megváltoztatta a történelmet

>!
Kossuth, Budapest, 2015
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630982719

Most olvassa 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
attatoth
Joel Levy: Ötven fegyver, amely megváltoztatta a történelmet

Amikor átlapoztam a tartalomjegyzéket úgy gondoltam, a könyvben szereplő fegyverek összeválogatását jól meg fogom majd bírálni. Olvasás közben rá kellett jönnöm, hogy ez a probléma eltörpül az egyéb bajok mellett. A sorozat kötöttségei miatt 50 fegyvert kellett kiválasztani, se többet, se kevesebbet, így ezt szubjektív válogatást el tudom fogadni (bár a himlő szerintem akkor sem idevaló). Az egyes fegyverekről általában négy oldalt írt a szerző, ami nem sok, de szerintem elég lehetne. A leírások között vannak jól sikerültek, ezt nem lehet tagadni, azonban ezek inkább a kivételek. A színvonal alacsony, a hibák száma magas, van ahol a szerző önmagának is ellentmond, időnként a fordítás is döcög. Több ábrán is hibák vannak a magyarázó szövegben (pl. a Kalasnyikov tárkioldója szerinte a biztosító). Fegyverek iránt érdeklődő ismerősünknek ne adjuk ajándékba, mert nem lesz felhőtlen az öröme. Ám legjobb ha általánosságban kerüljük ezt a művet, nehogy véletlenül elhiggyünk olyasmit, hogy „Európában a bronzkor idején feledésbe merültek az íjak”…

Kiegészítés: Újból átfutva a könyvet úgy érzem túl szigorúan értékeltem. A szerző szakterülete a tudomány és orvostudomány története, biológiai és pszichológiai végzettsége van. Valószínűleg nem kezelte megfelelő kritikával a forrásait, ami hibákhoz vezetett. Viszont több esetben is szerencsésen nyúlt a témához, úgyhogy nem érzem teljesen feleslegesnek, hogy elolvastam.

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

George Forty: Tankok világenciklopédiája
Kész Barnabás: A világ nagy harcosai
Kurt Rieder: A II. világháború repülőgépei
John Guy: Fegyverek és hadviselés
Frederick Myatt: Revolverek és pisztolyok
Frederick Myatt: Korszerű kézifegyverek
Julia Bruce: Középkori küldetés
Sipos Sándor: Fegyvertitkok
Michele Byam: Fegyverek és páncélok
Matthaeidesz Konrád: Elődeink fegyverei