Maul ​– Vesztegzár 30 csillagozás

Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár

A Galaxis legrosszabb bűnözőit egy űrbörtönbe gyűjtik össze, ahol ölni kell az életben maradáshoz. Gladiátorharcok során mérik össze az elítéltek erejét, és a véres sportból egy törvényen kívüli szervezet húz hasznot. A vad aréna legújabb harcosa pontosan olyan démoni és halálos, amilyennek látszik, és nem csak a túlélésért küzd. A küldetése megszerezni egy pusztító erejű fegyvert, amellyel sötét mesterei térdre kényszeríthetik a Jediket és meghódíthatják a Galaxist…
A két Sith Nagyúr, Darth Plagueis és Darth Sidious minden áron meg akarja szerezni ezt a fegyvert, csakhogy az odáig vezető úton félelmetes tanítványuknak előbb le kell győznie egy kannibál bandát, Jabbát, a huttot és egy leírhatatlan idegen rémet. Más nem is diadalmaskodhatna a halál arénájában, csak a Sötét Oldal rettegett tanítványa, Darth Maul.

Eredeti mű: Joe Schreiber: Maul: Lockdown

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Szukits, Szeged, 2014
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973225 · Fordította: Habony Gábor

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Jabba Desilijic Tiure


Kedvencelte 6

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Razor SP
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár

Schreiber úr korábbi könyve (Halálosztag) és a téma miatt sejtettem, hogy nem ezúttal sem fog finomkodni. Ez bejött, ugyan horrorba nem megy át a történet, de így is bővelkedik kemény jelenetekben. A történet egyébként nagyon pörgős, ezt jól mutatja, hogy az átlagos terjedelem ellenére sok rövid fejezetre bomlik, így nem válik unalmassá.
Darth Maul az eredeti nyúlfarknyi szerepe ellenére nagy népszerűségre tett szert. Szerencsére ezt az írók is belátták, így a zabrak Sith-et több történetben is főszereplőként láthattunk viszont, mint itt is. Ezáltal jobban megismerhetjük a karakterét, a gondolatait, a mesteréhez való viszonyát.
Ami a mellékszereplőket illeti, hát a többség csak van, ahogy az egy börtönös sztorinál várható spoiler, a cselekmény előlendítésén kívül túl sok szerepük nincs. Egy-ketten persze kiemelkednek, és a Maulhoz való viszonyuk érdekes „mi lett volna, ha?” lehetőségeket dob fel.
Két apróbb negatívum mellett viszont nem tudok szó nélkül elmenni.
Egyrészt a kronológiával van egy kis gond. James Luceno elég jól összedolgozta az elérhető történeteket a Darth Plagueis regényben, ez viszont később íródott és úgy tűnik a szerkesztő kicsit benézte a dolgok sorrendjét. spoiler
A másik, ami szemet szúrt, az Sidious és Plagueis viszonya. Nem emlékeztem rá, hogy Sidious ennyire tartott volt Plagueis-től, ill. utóbbi ennyire felsőbbrendűnek és gyanakvónak állította volna be magát, és a Darth Plagueis regény újraolvasása ezt meg is erősítette. Ezt a részt kicsit még finomítani kellett volna.

>!
Szukits, Szeged, 2014
364 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973225 · Fordította: Habony Gábor
5 hozzászólás
>!
Andru
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár

Hát ez most annyira nem jött be :(
A történet nagyon szaggatott volt, afféle hol ide – hol oda kapok. Rövidek voltak a fejezetek, de nem éreztem, hogy valóban elválasztanak valamit velük.
A történetet értettem, de szükségtelenül bonyolítottnak találtam. Valószínűleg emiatt erőltetettnek is. Maga az ötlet nem lett volna rossz, de a kivitelezés nem volt az igazi.
Maga a sztori akciódús és feszített volt, lekötött volna, ha a többi ott nem lett volna

>!
JustOneMorePage
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár

A könyv odakötözött magához, és nem engedett el amíg ki nem olvastam. Maul egy már már szerethető karakter lett a könyvben, fura nekem azért is mert a képességei alapján nekem a filmben túl könnyen bukik el. Persze tudom hogy Jin mester nagyon jó kardforgató stb. de mégis. A történetszál is elég izgalmas, azt kell hogy mondjam,az egyik kedvenc könyvemmé nőtte ki magát :)

>!
Ebe_Endocott
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár

Állati jó könyv volt, főleg az első része, ahogy Maul megkavarja az állóvizet a börtönben, na meg persze a párharcai is fenomenálisak. Két közepes SW regény után sikerült igazán nagyon dobbantania az írónak, jó volt a helyszín, a mellékszereplők, és az előbbiekhez képest visszafogott, de azért mégis bőséges vérontás is pont jó volt!

>!
Trillian26
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár

A szerzőtől még csak a Halálvilág című könyvet olvastam, de az nem nagyon tetszett, úgyhogy nem voltak nagy elvárásaim. De ez a könyv kifejezetten jó volt. Nagyon tetszett a története, végig izgalmas és fordulatos volt. Mault nem tartottam valami sokra a film alapján, ott csak egy mellékszereplő volt. Valamennyire változott a véleményem vele kapcsolatban, de nem túl sokat. Verekedni jól tud, még az Erő használata nélkül is, és bár okosnak nem mondanám, de a felmerülő akadályokat egész jól megoldotta. A könyv szereplői igen változatosak voltak, de a legtöbbjük szimpatikussá vált. Nekem picit furcsa volt, hogy Jabba ebben a történetben szerepel, de a könyv végére egészen megszoktam. A Farkasféregről, -akinek az ötlete amúgy nagyon tetszett- csak annyit mondanék, hogy folyton Bram Stoker A fehér féreg fészke című könyvét juttatta eszembe. Összességében egy jó történetet olvastam, ami egy csodálatos helyszínen játszódik (nagyon tetszett a börtön felépítése), egészen jó szereplőkkel. Remélem a Halálosztag inkább ehhez fog közelebb állni színvonal tekintetében, mint a Halálvilághoz.

>!
Ikarosz
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár

Megmondom őszintén, sosem kedveltem Mault. Tudom, hogy elég népszerű karakter, de én csak egy egyszerű verőembernek tartottam.
Nos, jelentem, elolvastam a könyvet, és Mault még mindig csak egy egyszerű verőembernek tartom, aki izgalmas helyeken és körülmények között veri a népeket, és regényt lehetett róla írni.
Pozitív csalódás volt(főleg, hogy hullámos volt a könyvem, de sikerült kivasalni)

>!
PAVideoStudio
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár

Akciódús, izgalmas, feszült, Maul itt tényleg főszereplő, a mellékszereplők is érdekesek, rejtélyes történet jellemzi. A vadászó árnyék egy vukiszőrnyivel jobban tetszik.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/AmevoMNZJ40

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

3 hozzászólás
>!
Hippoforaccus
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár

Joe Schreiber Halálosztaga után teljesen mást vártam. Meglepően jól sikerült könyv lett, bár a vége egy kicsit mintha hiányos lenne (nem tudom mi hiányzik). Végig fent tartotta az érdeklődésemet, hogy ki a fene ez a Radique, szinte 10 oldalanként változott a véleményem a kilétét illetően(Ő lesz az! Nem! inkább ő… a frrrrancba akkor ő…és meglepi!)

>!
Kisfonai_Bernadette
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár

Maul soha nem tartozott a kedvenc szereplőim közé, de ezután a könyv után felkerült a Top5 SW gonosztevőim listájára. Nagyon jó kis könyv, 364 oldal tömény 'gonoszság'.

Mindenkinek ajánlom, akár első SW könyvnek is.

1 hozzászólás
>!
Turbo1988
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár

Nem tudom, hogy azért írom azt, hogy jó könyv, mert annyi sz@r SW köynvet olvastam, hogy ez már tetszik? Vagy azért, mert ez tényleg jó könyv.

Érezhető, hogy ez is rajongói igényeket szolgált. Egy régi ellentmondást és Nagy Kérdést igyekezett megválaszolni: Maul mire megy az Erő nélkül? Anélkül is vajon Nagy Legény, vagy egy-kettőre leütik?
Elvégre Maul volt az egyik legerősebb Végrehajtó. Szóval adja magát a kérdés, hogy akkoris kemény Bunyós Pityu lenne, ha nem használhatja az Erőt? Merthogy itt Darth Sidious megtiltotta.
Aztán jött a börtönsztori. Hát kicsit fárasztó volt. Egyértelmű, hogy Mault nem lehet lesittelni, csak ha hagyják, de sokáig nem tudtuk meg, hogy miért is van ott.
Háttérsztorit is kaptunk. A 101. oldalon megtudtuk, hogy Sidious Maullal iktatta ki a Kereskedelmi Szövetség igazgatóságát. Apró adalék, de érdekes.
Azután persze jön a krimi része. Eltekintve attól, hogy Maul a büszkesége miatt folyton bunyóba keveredik, de a harci tapasztalata és egyébirányú képzése miatt még az Erő nélkül is tud győzni.
A Sidious-Plagueis szállal viszont nem voltam megelégedve. Nem a dialógusokkal és a jelentekkel volt bajom, hanem a kronológiával! Ez a történet ugyanis AZELŐTT játszódik, mielőtt a Bando Gora lebombázta volna a Sojournt. Márpedig Plagueis akkor egy magába zárkózott alak volt, akit semmi sem érdekelt. Még a Nagy Tervet is elhanyagolta. Itt viszont egy aktív, felkészült Sith Nagyúrral találkozunk, aki a kutatásai végső fázisaiban járva, bezárkózott a saját világába.
A 226. oldalon persze megtudtuk, hogy miről szólt a történet: be kell szerezni azt az atomfegyvert, amit majd ledobnak Plagueis-re.
Persze a háttérinfókkal még több kérdésre kaptunk választ: ha a Chommel-szketornak voltak támadó cirkálói, akkor miért nem használták ugyanazokat a KSZ ellen? Mert azok nem az övéik voltak. Ugyanez igaz az atombombákra: mert nem Verunáé volt.
Ugyanakkor van még egy ellentmondás: Venamis akkoriban halt meg, amikor Anakin született. Bár a két eseményenk nem volt szoros köze egymáshoz, csak egy időben történtek de nem ártott volna elolvasni a Darth Plagueis-t!!!!
Az, hogy Plagi szemmel tartja Palpit még oké, de a gyanakvása megint ellentmond annak a naívitásnak, amivel Palpival szemben viselkedett.
Csak azért volt kár, hogy a végén megint Disney-túlzásokba estek. Jabba szerepelt benne, de sajnos muszáj volt túlélnie az EP 6 miatt. Ez gyenge történetszál. Szóval Jabba leleplezte Mault, de túlélte a harcot. Hát Yant nem volt ilyen szerencsés. Nem véletlenül! Szóval ez a kötelező nagyzolás nagyon szánalmas. Másik huttot kellett volna leakasztani. De legalább annyi körültekintést, mint hogy nem járt utána a Darth Plagueis eseményeinek! Amatőr író…
Komari Vosa még elmegy. Végülis el kellett vinni neki a bombát. Meg aztán Jango úgyis megölte.
Na igen. Fejfájás jó jelenetekkel. Börtönsztori, de nem fősztori. Érdekes és próbál izgalmas is lenni. Csakhát Disney-lenyomatok…


Népszerű idézetek

>!
Bertwad

(…) mi az élet, ha nem egy találós kérdés, amelyre senki sem tudja a választ?

>!
PAVideoStudio

– Hé, haver! – szólt oda az egyik elítélt. – Mit keresel itt?
– Bajt – felelte Maul és egyenesen a fickó képébe bámult. – Kérsz belőle?

36. oldal, 4. fejezet - Maul: Vesztegzár (Szukits, 2014)

>!
PAVideoStudio

Tehát a szórakoztató-ipari vállalkozások szellemében szeretném az egyetlen értelmes dolgot tenni.
Maul felnézett a hangszóróra a fal felső sarkában.
– Öngyilkos lesz és megmenti magától a Galaxist? – kérdezte közömbösen.

277. oldal, 54. fejezet - Maul: Vesztegzár (Szukits, 2014)

1 hozzászólás
>!
Bertwad

A rémálomnak is van rémálma, sötétség mélyén lakik bezárva.

>!
PAVideoStudio

Tudatának megmaradt szilánkjaiban a mestere hangja zengett:
Lényünknek vannak olyan aspektusai, amelyek csak az elviselhetetlen szenvedés legmélyebb vermeiben fedik fel magukat. Azokban a pillanatokban, amikor már minden más lemállott rólunk, és semmi sem fedheti el valónknak ezeket a mélyen rejlő részeit. Amikor az örökkévalóság szélén állva szembenézünk a halállal.

183. oldal, 32. fejezet - Maul: Vesztegzár (Szukits, 2014)

>!
PAVideoStudio

Megrázta a fejét és így folytatta: – A tetteinknek következményei vannak. Bár a folyók különböző irányokban vájnak medret maguknak, végül mind a tengerbe ömlenek. Ugyanígy a tetteink eredménye sem kétséges.

303. oldal, 60. fejezet - Maul: Vesztegzár (Szukits, 2014)

>!
Bertwad

egy olyan Galaxisban, ahol sok minden csak virtuális vagy szimulált, a valóság a legszórakoztatóbb.

>!
sirszalhasogato P

Végtelen kegyelmességében Jabba úgy döntött, hogy hagyja Radique-t, hadd essen áldozatul saját sikerének.

246. oldal, 48. fejezet - Trónterem (Szukits, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Jabba Desilijic Tiure

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Ílion
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
John Jackson Miller: Kenobi
Claudia Gray: Elveszett csillagok
Frederik Pohl: Átjáró
Timothy Zahn: Gazfickók
James Luceno: Darth Plagueis