Halálosztag 68 csillagozás

Joe Schreiber: Halálosztag

A Birodalom börtönhajója, a Tisztogató ötszáz elítéltet szállít. Gyilkosok, rablók, lázadók és tolvajok, köztük Han Solo és Csubakka várja, hogy elérjék célállomásukat, egy fegyenctelepet. Az Ismeretlen Régiók mélyén, egy üres szektorban járnak, amikor a hajtóműveik hirtelen meghibásodnak. Szerencsére a közelben rátalálnak egy elhagyatottnak tűnő csillagrombolóra. Két felderítő osztagot is átküldenek, de csak az egyik tér vissza. Hamarosan az is kiderül, hogy a visszatérők szörnyű betegséggel fertőzték meg a Tisztogató utasait.
Ez azonban csupán a kezdet. A maroknyi túlélőnek rá kell ébrednie, hogy nem a betegség jelenti a legnagyobb veszélyt számukra. A csillagromboló fedélzetén sosem látott borzalmak várják őket: halottak térnek vissza az élők közé, hogy csillapítsák éhségüket.
Megindul a versenyfutás az életben maradásért, és semmi sem garantálja, hogy a halál a legrosszabb, ami az élőkkel történhet…

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Szukits, Szeged, 2020
266 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634972266 · Fordította: Szente Mihály
>!
Szukits, Szeged, 2012
266 oldal · ISBN: 9789634972266 · Fordította: Szente Mihály

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Trig Longo


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

CarmenV>!
Joe Schreiber: Halálosztag

Kölcsön kaptam és a fan akinek a tulajdonát képezi, azt mondta gagyi és ha nem lenne logó biztos kihajítaná :D
Mivel nem vagyok nagy Star Warsos, nekem fogyasztható volt :)
Tény, hogy rengeteg a kérdés, kezdve onnantól hogy a fiúk apja mit tett vagy mit nem, egészen addig hogy az elkényeztetett doktornő miért ezt választotta, hogyan jutott erre a pontra és minek egyáltalán oda?(igen kellett hogy ott legyen, különben nincs benne a történetben és értem hogy lázadó dolog volt a szüleivel szemben, de akkor ennyi, ez a leggázabb , legyen ez?) De kedves hogy a végén elvisz egy levelet, aminek igazából csak eszmei értéke van és a három gyerek attól még éhen halhat az anyukával.
Hogy szabadult el a vírus, ki volt a tartályban, miért működött a vonósugár ha alapból úgy van beállítva, hogy nem mehetnek messze akik benne vannak és elméletileg tudnak gondolkodni meg tanulni, akkor ezt miért nem tanulták már meg? Ha a tiszta pillanatban a doktor tudott segíteni akkor iért nem tesz valamit hogy véget érjen a rémálom? Hant és Csubit miért tettékmagánzárkába (oké, hogy csak így volt egyértelmű hogy túlélik minden nélkül)…
A doktornő amikor elpattintotta a vírust akkor miért nem vérzett el a srác, ha ott vagdossa, fogdossa és szadizza…. ha lerágják a csontot és gyűlnek a tetemek, miért nem fogynak el?
Na mindegy
Szóval egyébként jó volt, borzalmas és sokszor gusztustalan :D de kicsit félkésznek mondanám.. vagy lehet máshol más kötetben van válasz…
Aki zombisat szeretne annak ajánlom :)

Shinzo P>!
Joe Schreiber: Halálosztag

Mint Star Wars könyv kifejezetten nem tetszett. Még akkor sem, ha néhány jól ismert szereplőt szinte erőszakkal és teljesen feleslegesen beraktak. Persze, ha azt nézzük, hogy újítás néha kell… csak szerintem nem ilyen, és ebbe az irányba.
Mint horror, tökéletes! Rég olvastam ilyen hátborzongatóan gusztustalan sztorit (végülis valahol ez a horror lényege :))

Benkő_Ferenc IP>!
Joe Schreiber: Halálosztag

Inkább Star Wars-, mint horrorajongóknak ajánlott a kötet, mivel a magamfajta sokat látott gore-huszároknak ismerős lesz minden egyes fordulat, szereplő és helyszín. A kötet amúgy egyáltalán nem rossz, sőt, magam is meglepődtem, milyen gyorsan végigolvastam, és végig lekötött, de inkább éreztem teszkógazdaságosnak, mint gourmet fogásnak. Ha érdekel, hogy fér meg egymással a zombiműfaj és az űropera, valamint éppen akad pár szabad órád, érdemes rászánni az időt, de ne számíts világmegváltó alkotásra.

Egy hatalmas hibája azonban akad: spoiler

Baraby P>!
Joe Schreiber: Halálosztag

Nem elég horror és nem elég Star Wars.

Ez a történet igazából szinte bármelyik űrhajóval röpködős sci-fi univerzumban is játszódhatott volna. Han ennyi erővel lehetne akár Spock vagy Kovácsjózsi is

Akár jó is lehetett volna, így viszont úgy érzem, hogy a SW logóval próbálják jelentősen megnövelni az eladásokat egy amúgy közepes, és valószínűleg önmagában sokkal kevesebbeket érdeklő horrorocskánál.

Razor P>!
Joe Schreiber: Halálosztag

Horror Star Wars címszóval hirdették ezt a kötetet. A horror meg is volt az élőhalottak és a brutalitás formájában, ám pont ez utóbbi miatt lógott ki némileg ez a regény a Star Wars világából. Persze, százszámra hullanak a különböző háborúkban a többi regényben is, de közel sem ilyen véres módon mint itt. A másik bökkenő meg Han Solo és Csubi beleerőltetése a sztoriba. Nélkülük majdhogynem random űrhorror lett volna a sztori, de a bekerülésük az izgalomfaktort nem fokozta, hisz tudjuk, ők hamarosan a Lázadók közt ténykednek majd.
Ezeket leszámítva összességében nem volt ez rossz regény. Ugyan pár bővebb magyarázat néha jó lett volna, a rövid terjedelem miatt a sztori feszes, pörgős volt, nem volt benne üresjárat. Mint SW különlegesség, megér egy próbát, a hamarosan magyarul is érkező előzmény pedig remélhetőleg megválaszolja a kérdéseket.

>!
Szukits, Szeged, 2012
266 oldal · ISBN: 9789634972266 · Fordította: Szente Mihály
Th3DarkKn1ght P>!
Joe Schreiber: Halálosztag

Elvárások nélkül fogtam bele a Halálosztag-ba és lehet, hogy ennek köszönhető, hogy nekem tetszett ez a könyv. Star Wars meg a zombis horror. Ezzel a kombinációval sem sűrűn találkozunk. Talán már ezért is megér egy esélyt. Nem mellesleg a borítója is eszméletlen hangulatos!

Az alapötlet nagyon jó. A börtönhajó rátalál egy kihalt csillagrombolóra, át is küldenek két osztagot, de csak az egyik tér vissza, csak hogy magukkal hoztak valamit, ami egy-két szereplő kivételével kiírtja a teljes börtönhajót. Joe Schreiber lassan adagolja a horrort, ami a könyv háromnegyedénél kissé hentelős-mészárlós fordulatot vesz. Star Warsban ennyi vért, levágott végtagot, bezúzott koponyát még nem láttunk. Még egy eléggé durva rögtönzött hasüregműtétet is kapunk. (Szerencsére itt nem olyan vicces, mint a Prometheus filmben) A karakterek nincsenek túlságosan kidolgozva, de egy ilyen pörgős történetben nincs is rá szükség. Persze két ismert és közkedvelt SW szereplő is feltűnik. Han Solo és Chewbacca. Furcsa volt, hogy pont ők vannak a magánzárkákban és még furcsább az indoka. Rendkívüli repülési kockázatot jelentő elítéltek. Azért ez egész ostobán hangzik. De egyáltalán nem volt annyira zavaró a jelenlétük, mint az elején éreztem. Szép lassan belesimultak az eseményekbe. Tetszett az is, hogy a zombik minél többen vannak, annál „intelligensebbek” lesznek. A végét egy kicsit elkapkodottnak éreztem, egy plusz 10-15 oldalt még el tudott volna viselni a történet.

Olyan érzésem volt, mintha egy jó Resident Evil/Star Wars crossovert olvasnék némi Alien-es beütéssel. Helyenként sablonos, viszont végig izgalmas és olvasatja magát. Végre egy SW történet, ami pont azért jó, mert nem igazán SW történet. Úgy kell rá tekinteni, hogy ilyen is történhet ebben az univerzumban.

Eszchan>!
Joe Schreiber: Halálosztag

Szerencsére nem nagy elvárásokkal ültem neki ennek a könyvnek, így nem is okozott csalódást. Egy rövidke kis horror történet, megint olyan szereplőkkel, akikről tudjuk, hogy nem halhatnak meg, hiszen később is szerepelni fognak más SW művekben. De egyébként a karakterek tetszettek.

maplacz>!
Joe Schreiber: Halálosztag

Nem voltam elájulva sem a sztoritól sem a megírástól. Elég sekélyes lett, csak azért tartom meg mert Star Wars kötet.

Bellatrissa>!
Joe Schreiber: Halálosztag

SW és a zombik… Hát, valakinek ilyet is kellett írni. Tulajdonképpen jó volt, bár én nem éreztem, hogy az SW világában játszódna. Ha nem lett volna benne Csubi és Han, akkor bármilyen más világ is lehetett volna. Nem is igazán illettek bele, már úgy értem, hogy egyrészt teljesen feleslegesek, másrészt aki ilyet átélt, szerintem nem úgy viselkedne, ahogyan ők később, a filmekben. Ott túl lazák ahhoz képest, hogy elvilekben átéltek egy zombirohamot. Amúgy a börtönűrhajó ötlete nagyon tetszett, meg úgy az egész lekötött, de problémám volt azzal, hogy elkapkodta a megmagyarázást. Három mondatban összefoglalt mindent, pedig sztori szempontjából szerintem ebből sokkal, de sokkal többet ki lehetett volna hozni. Nem tetszett, hogy annyival elintézte, hogy hát, a Birodalom már megint galád volt.

Rozsomak69>!
Joe Schreiber: Halálosztag

Majdnem megmentette magát Schreiber a szememben, de jó szokásához híven mindent lerombolt. Bár most kivételesen várt vele az utolsó fejezetekig, hogy biztosra menjen.

A történet ismét a megszokott illogikus butaságokkal van tele. Vannak olyan helyzetek, ahol konkrétan azt éreztem, hogy az író szándékosan teremt egy olyan szituációt, ahová be lehet dobni egy zombis klisét. És igen. Megint helyben vagyunk. A gore horror továbbra is olyan messze van a Star Wars univerzumtól, mint a lakóhelyem a Szaturnusz gyűrűitől. Az egyetlen előnye, hogy az egyszerű nyelvezet és cselekmény miatt gyorsan lehet vele végezni, de kellett hozzá egy merőben álmatlan éjszaka is (amilyet most ennek a könyvnek a gyengesége fog okozni szerintem a remekül összecsapott selejtes befejezésével).

A karakterek hellyel közzel jól szerepeltek bár a motivációik nélkül nagyjából papírmasék voltak. Han és Csubakka/Chewbacca egészen Hanos és Csuvis volt. Ezt a pozitívumok közé tudom sorolni.

A párbeszédek annyira le voltak egyszerűsítve, amennyire csak lehet, de legalább hozzájárultak a regény dinamikájához. Ezt az egyet nem lehet letagadni. Csak az a kár, hogy ez a dinamika egy olyan rohamhoz vezet, ami a Karkun veremben ér véget a megítélésem szempontjából.

Összességében továbbra sem ajánlom jóérzésű Star Wars rajongóknak az író munkáit. Egyiket sem. De akinek bármelyik is bejött korábbról, annak mindenképpen. A legendákhoz éppen úgy nem ad semmit, mint a Halálvilág, így aki esetleg háttérsztori miatt olvasná az elengedheti és az is, aki a Falcon legénysége miatt venné kézbe, mert Hanékból keveset kapunk és azt is majdnemhogy minek. A fentebbiek alapján Kánon olvasóknak még kevésbé tudom ajánlani. A jó hír, hogy kifogytak az alja írók munkái az SW könytáramból és jöhet a minőség! :)


Népszerű idézetek

Életveszélyes_és_Tilos>!

– Jól van, jól van – szólalt meg a férfi –, csak tegye el azt a fegyvert, jó? Idegesíti vele Csubit.
– Csubi? – ismételte Zahara.
– Csubakka, a másodpilótám – magyarázta a férfi, azzal lépett egyet előre, hogy több fény vetüljön az arcára, majd a szája jobb sarkát mosolyra húzva hozzátette: – Én pedig Han Solo vagyok.

111. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Chewbacca · Han Solo
Életveszélyes_és_Tilos>!

– Azt meséltem már, hogy egyszer láttam őt a saját szememmel?
– Kicsodát, Vadert?
– Bizony, őt! – mondta szaporán bólogatva Vesek. […]
– És élőben milyen? – érdeklődött Austin.
Vesek elgondolkodott, majd kibökte:
– Hát… magas…
– Ennyi?
– És amikor rád néz, érzel valamit. Olyan, mint a… nem is tudom… hideg itt belül – magyarázta Vesek a mellkasára bökve, és megborzongva hozzátette: – Hasonlít ahhoz, amit most érzek.

48-49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
1 hozzászólás
dante0425>!

– Hová tartunk? – kérdezte végül Trig.
– Egy jobb helyre – felelte a vállát vonogatva Han.
– Szóval, nincs terv – állapította meg Trig.
– Mindig van terv. Csak néha eltart egy darabig amíg kiderül, hogy miről szól.

262. oldal

yeahtzin>!

Az előttük húzódó függőjárda annyira keskeny volt, hogy első ránézésre csupán egy a fal síkjából kiálló peremféleségnek tűnt. Jobbra és balra nyújtózott, ameddig csak Trig ellátott, és feltehetően teljesen körbefutotta a géptermet.
– Ennek nincs korlátja – állapította meg döbbenten Trig.
– Hát, a koldusok csak ne válogassanak… – dörmögte Han.

Kapcsolódó szócikkek: Trig Longo
1 hozzászólás
CarmenV>!

– Sartoris kapitány jó ember.
– Hát persze, hogy az – válaszolta könnyed hanghordozással a doktornő – , és a fegyencek gyilkolása a bokréta a kalapján.

61. oldal

CarmenV>!

Eszébe jutott az apjuk gyakori mondása: „az univerzumnak van humora, csak éppen nem túl szívderítő humora”.

92. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Tintera: Reboot – Lázadók hajnala
James S. A. Corey: Leviatán ébredése
M. R. Carey: Kiéhezettek
Justin Cronin: A tükrök városa
Stephen King: Végítélet
Stephen King: Álomcsapda
Ilsa J. Bick: Hamvak
Mira Grant: Feed – Etetés
Stephen King: A mobil
Alan Dean Foster: A nyolcadik utas: a Halál