Beszédes ​testek 61 csillagozás

Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve
Joe Navarro: Beszédes testek Joe Navarro: Beszédes testek

Szeretnéd ránézésre kiismerni az embereket? Tudni akarod, hogy jöhetsz rá, ha valaki hazudik neked?

A közhiedelemmel ellentétben az arc árulkodik legkevésbé az emberek valódi érzelmeiről. Az ujjaink, a lábujjaink vagy a szemöldökünk mozgása ellenben meglepően sokat elárul rólunk. Ahhoz, hogy megtanuljuk értelmezni a testbeszédet, a legkevésbé irányítható reakciókat kell kiismernünk, amit a különböző érzések kiválthatnak belőlünk!

Joe Navarro, az egykori FBI-ügynök, a viselkedéselemzés nemzetközileg elismert szakértője könyvéből mindezek mellett azt is megtudhatod, hogyan használd tudatosan a testbeszédet arra, hogy a főnököd, a családtagjaid, a barátaid vagy akár egy idegen pozitív benyomást szerezzen rólad!

>!
Libri, Budapest, 2022
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634339960 · Fordította: Bánföldi Tibor
>!
Libri, Budapest, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633101841 · Fordította: Bánföldi Tibor
>!
Libri, Budapest, 2013
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633101841 · Fordította: Bánföldi Tibor

2 további kiadás


Kedvencelte 3

Most olvassa 25

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

h_orsi>!
Joe Navarro: Beszédes testek

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

Valójában pár éve már neki veselkedtem a könyvnek, de valahogy nem sikerült a végére érnem. Most az elejét olvasva nem teljesen értettem, hogy miért. Hiszen az első pár rész tényleg nagyon tetszett! Azonban tovább haladva rájöttem: NINCS SEMMI ÉRTELME AZ EGÉSZ KÖNYVNEK!
Olyan alapvető dolgok vannak benne, amit még egy kisgyerek is tud. Tudod miért Joe Navarro? Mert 1) nem vagyunk vakok, 2) sem süketek 3) és mert általában a normális emberek odafigyel a másikra.
A történetek annyira jók voltak (kedvencem a csákányos gyilkosság volt) és valójában ez volt az oka annak, hogy végig szenvedtem magamat az egészen. Egyébként meg igaza van az előttem szólóknak: tipikus olyan könyv, aminek az elolvasása után minden helyzetbe beleképzeled azt, amit nem kellene.
Remélem az író többi könyve sokkal jobb mert nagyon érdekel az Olvasd le, foszd ki!

Lang_Tünde IP>!
Joe Navarro: Beszédes testek

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

A könyv elolvasása után nem lesz senkiből dr. Cal Lightman, az azonban biztos, hogy minden olvasó jobban oda fog figyelni mások testbeszédére – és arra, hogy mit sugall a saját testtartása, mozdulata.
Aki eddig csak érezte, hogy valaki magabiztosabbnak, hitelesebbnek, vagy épp ellenkezőleg, bizonytalannak, sunyinak hat, az a könyv elolvasása után azt is meg tudja mondani, hogy az illető miért tűnik annak. Lehet, hogy jelek többségével eddig is tisztában voltunk, de szinte új dimenzió nyílik meg előttünk, amikor tudatosan keressük és ismerjük fel ezeket. Joe Navarro jól, kicsit leegyszerűsítve rendszerezi ezeket a nonverbális jeleket. Egyes elemeket többször is megismétel, ami segít abban, hogy jobban rögzüljön az anyag.
Meg lehet tanulni, hogyan tegyünk jó benyomást, sugározzunk magabiztosságot, hogyan nyomatékosítsuk a mondanivalónkat, milyen mozdulatokat kerüljünk egy állásinterjú során, a könyv jó alapot ad mindehhez.
A fotók kifejezőek, tetszettek a munkájából vett példák, bár néha megtörik a flowt; például amikor a mondat közepén lapozni kell, ám a következő két oldalon egy példa és néhány szemléltető kép szerepel, akkor kell még egyet lapozni, hogy befejezd a mondatot, aztán vissza a képekhez…. Ez az oda-vissza ugrálás zavart. Meg Navarro néha kicsit fölényesnek, nagyképűnek tűnt, ugyanakkor nem félt beismerni, hogy tapasztalt ügynökként is megvezették.
Érdekes volt elcsípni a fiamon a „táncoló talpak”-at, amikor nyerésre állt játék közben, a „tiszta a kezem” mozdulatot, amikor csínytevéssel gyanúsítottam meg (kicsit sem alaptalanul), megfigyelni a rendelőben a várakozó embereket, miről árulkodik a törzsük elfordulása, a lábtartásuk, és észrevenni magamon a békéltető viselkedésformákat. :)
Ajánlom mindenkinek, akit érdekel a téma!

Cleaveland>!
Joe Navarro: Beszédes testek

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

Egy volt FBI ügynököt a tapasztalatai és megfigyelései arra sarkalltak, hogy megírja ezt a könyvet. De mi lehet ez a fontos téma, ami a mindennapjaink része, tudatalatt mindenki alkalmazza, mégsem vagyunk vele tisztában. Az író egy olyan témát boncolgat, amire az egész életét feltette. A nonverbális jeleinkről, az emberek testbeszédéről van szó, egy olyan nyelvről, amit mindenki beszél, mégsem értjük és értelmezzük.

Ez az, ami nem tankönyv, mégis annak kéne lennie, ugyanis mások megértése sokkal hasznosabb annál a tudásnál, hogy mit evett az ősember. Azt hiszem, még sokszor fogom újra elolvasni.

pillangóhatás>!
Joe Navarro: Beszédes testek

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

„A főiskolán azt szoktam mondani diákjaimnak, hogy az élet nem mindig igazságos, és hogy sajnálatos módon őket is a külsejük alapján fogják megítélni. Ezért aztán érdemes elmélkednünk azon, mit vesznek fel magukra, és hogy a ruházatukon keresztül másoknak mit üzennek.”

Ez a könyv nálam több szempontból is megosztóra sikeredett.

Tetszett egyrészről, mert még sosem olvastam testbeszédről, pedig érdekelt a téma mindig is. Kifejezetten kreatívnak gondoltam azt, hogy magáról az íróról kézültek pele a példaképek a könyvbe. (Végülis, ő tudja a legjobban, hogy mit kellene látnunk.)

Tetszett, hogy mindenhez hozott egy példát. Az viszont már nem, hogy a példák egyáltalán nem voltak általános, hétköznapi embernek átélhetőek. Mintha magánnyomozókat, kihallgatótiszteket akart volna képezni a könyv. Mindig ügyvédekkel példálozott, ami amúgy nem lenne baj, hiszen mivel, ha nem ezzel?! Csak egy olyan embernek, aki csak azért olvas a témában, mert érdekli és nem feltétlenük szakirodalomként veszi a kezébe, annak nem túl releváns az információ.

Elég érdekesen voltak összevágva a szövegezések is a könyvben. A példa kitöltött egy egész oldalt, viszont az előtte lévő oldalon másról írt, amit a példa a mondat közepén félbeszakított és az meg a harmadik oldaloon folytatódott, szóval eléggé érdekesen kellett olvasni.

Összességében nem volt rossz olvasmány, de szerintem ebben a témában bővel jól laktam ezzel a könyvvel.

„A király azt bámul meg, akit akar, az alattvalók azonban csakis őfelségére nézhetnek, miközben kihátrálnak a trónteremből."

S_E_Tünde>!
Joe Navarro: Beszédes testek

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

Meglepő módon – az eddigi hasonló könyvekhez képest – itt az arc alig játszik szerepet, inkább az alsó végtagok fontosságát hangsúlyozza a könyv. Alulról haladva megyünk egyre feljebb a testrészeken és ismerjük meg rejtett üzenetüket. Mindegyik állítás esettanulmánnyal van alátámasztva, ami lehetne egy kicsit izgalmasabban is leírva, de a célnak megfelel. Remek kiegészítése ez a könyv Az arcolvásás c. könyvnek.

Adam_Taylor>!
Joe Navarro: Beszédes testek

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

Egyszerű nyelvezetű, talán még olvasmányosnak is nevezhető könyvecske. Régóta szemeztem vele, aztán a Közszereplés beadandómhoz végül kivettem a könyvtárból és használni is tudtam két fejezetét(Ricky Gervais kéz, tenyér és ujjgesztusairól írtam a 2009-10-es Golden Globe gálán való szereplése során) – majd nekiugrottam a többinek.
Vannak benne érdekes és hasznos dolgok, de szerintem van már annyira egy átlagember észlelési és értelmi szintje, hogy az alapvető nonverbális gesztusokat felismerje és értelmezni tudna. Ez a könyv pedig pont ezekről szól, így ha tanultam is belőle valamennyit, azért az életemet nem változtatta meg. Ráadásul rengeteg benne az ismétlés, a felesleges szócséplés is, főleg a végefelé.

3 hozzászólás
Sonnenschein>!
Joe Navarro: Beszédes testek

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

Allan Pease jó két évtizeddel korábban megjelent tudományával a piacon, így mindazoknak, akik ismerik Pease valamelyik könyvét, Navarro már csak részlegesen tud valóban újat mondani. Éppen ezért értékelhető a könyve eleve ismétlésekkel teli, kevés eredetiséget felvonultató műnek.
Meg az is lehet, hogy ez ugyanolyan „tüneti” válasza az elménknek, mint a limbikus rendszer önkéntelen gesztusai, és nem szabad hinnünk a saját elménk első reakciójának.
Miért?
Mert lehet, hogy nem is akar többet vagy más mondani, hanem csak egy egészen más aspektust kíván jobban érthetővé tenni.
Azért nem akar, mivel mind Peasenél, mind Navarronál alaptétel, hogy a testbeszéd reakcióinak túlnyomó része önkéntelen, korlátozottan tanulhatók, taníthatók más reakciók és „nyelvjárásokkal” sem kell számolnunk, legfeljebb kulturális különbségekkel illetve sajátos körülményekkel kell számolnunk a megértéshez, vagyis nagyjából az egyetlen „nyelv” a világon, amelyben a reakciók többé-kevésbé ugyanazt jelenti.
Pease a társas érintkezés területé való hasznossága szempontjából világítja meg a témát, egy színész a játszott karaktere hitelessége érdekében használja e „jelrendszert”, Navarro pedig hatósági eljárásban.Mindannyian egy-egy jellemző felhasználási területét ragadják meg ugyanannak a témának. Emiatt szükségszerűek az ismétlődések.
Navarro könyvében a magam részéről szívesebben olvastam volna még több gyakorlati példát, és kevesebb önismétlést.

A könyv magyar kiadása viszont nem a legjobb.
A keretes példák és a törzsszöveg betűtípusát szerencsésebb lett volna körültekintőbben megválasztani – vagy épp egyéb tipográfiai megoldást választani –, mert a kettő együtt inkább konfrontatív hatású, semmint olvasóbarát. Gördülékenység helyett megakasztást vált ki.
Emellett, mintha a rövid „o” betűkészlete nem lett volna elég, mert bántóan sokszor fordul elő a „szinkron-” szó bármely összetétele, ragozott formája „szinkrón-” megjelöléssel.

kooow>!
Joe Navarro: Beszédes testek

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

Nekem sokkal jobban tetszett mint a Paul Ekman féle könyv, vagy az Allan Pease testbeszéd enciklopédiája. Egy csomó megtörtént helyzet van elemezve benne a testbeszéd megnyilvánulásairól. Nem hiába több évtizedes tapasztalata van az írónak.
Szóval ajánlom.

ValerinLanz P>!
Joe Navarro: Beszédes testek

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

Nagyon tetszett a könyv. Sok nyomozós sorozatot nézek, és mindig kíváncsi voltam, hogy jönnek rá az igazságra egy-egy gyanúsítottal kapcsolatban. Az ügynök érthetően ír, jó példákkal illusztrál, és nem tekinti tiszta hülyének az olvasót. Néhány jelet magam is felismertem, vagy én használom rendszeresen, vagy valaki a környezetemben – én például gyakran takarom el a nyakam alatti kis gödröt, vagy játszom a nyakláncommal; Sherlock Holmes meg ügye vagy hátrateszi a kezeit, vagy pedig összeilleszti az ujjait, amikor gondolkodik. Szóval én ajánlom mindenkinek.:)

Robert_Andrassy>!
Joe Navarro: Beszédes testek

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

Érdekes. A gyakorlatban egyelőre legalábbis nem sikerült megfigyelnem ezeket a jelenségeket, de attól még valószínűleg úgy vannak. Minden esetre érdekes olvasmány.


Népszerű idézetek

aled>!

…a gond az, hogy a legtöbb ember egész életében csak nézelődik,
de valójában nem lát semmit.

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

ValerinLanz P>!

Azért hazudunk az arcunkkal, mert gyerekkorunk óta erre tanítanak minket. „Ne vágj ilyen képet!” – szokták mondani a szülők, valahányszor őszinte fintorral tekintünk a felszolgált ételre.
„Próbálj meg mosolyogni, hisz mégiscsak az unokatestvéredék jönnek vendégségbe!” – hangzik el nemegyszer, és mi megtanulunk mosolyt erőltetni magunkra. A szüleink és a társadalom lényegében azt sugallja, hogy rejtőzzünk el, csaljunk és hazudjunk arcunkkal a társadalmi harmónia fenntartása érdekében.

102. oldal

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

ValerinLanz P>!

Az igazság mindannyiunk közös érdeke. A társadalom működésének a kulcsa az az alapfeltételezés, mely szerint az emberek tartják a szavukat, és az igazság a hazugságnál előrébb való. A legtöbb esetben ez így is van. Ha nem így lenne, emberi kapcsolataink sem lennének tartósak, a kereskedelem megszűnne, és a gyermek-szülő bizalom is szertefoszlana. Az őszinteség függésben tart minket, mert ha nincs igazság, megszenvedjük, és megszenvedi a társadalom is.

325. oldal (Érdemes-e a megtévesztés témakörét tanulmányozni?)

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

Lang_Tünde IP>!

Nem csak fegyverrel lehet rábírni az embereket arra, hogy felemeljék a kezüket. Elég őket jókedvre deríteni, és maguktól is megteszik. A rablótámadás az egyetlen olyan helyzet az életben, amelynek során egyszerre többen is a levegőbe lendítik a kezüket, és mégsem örülnek.

182. oldal

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

pillangóhatás>!

A főiskolán azt szoktam mondani diákjaimnak, hogy az élet nem mindig igazságos, és hogy sajnálatos módon őket is a külsejük alapján fogják megítélni. Ezért aztán érdemes elmélkednünk azon, mit vesznek fel magukra, és hogy a ruházatukon keresztül másoknak mit üzennek.

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

liivia>!

Mivel a bűnüldözésben dolgozom, valahányszor olyasvalakit látok az utcán, aki lefelé bámul, lábát készenlétben , vagyis „ökölvívó pózban” tartja, és közben nagyokat fújtat, három dologra gyanakszom: vagy veszekedni, vagy futni, vagy támadni készül.

310. oldal, Az orrcimpák dilatációja (vagyis a fújtatás) [Nyitott könyvműhely, 2011]

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

liivia>!

Gyakran látunk szerelmes párokat kávézókban ücsörögni, és egymás arcába hajolni, csak hogy minél bensőségesebb szemkontaktust teremtsenek. Frontális testrészeiket, ahol egyébként a legsebezhetőbbek, ilyenkor egymás irányába fordítják. Ez a természetes, evolúciós válasz, melyet a limbikus rendszer generál, számos társadalmi/társasági előnnyel járhat. Azáltal, hogy közelebb húzódunk ahhoz, aki tetszik nekünk, és feltárjuk előtte frontális (vagyis a leggyengébb) testrészeinket, azt jelezzük, hogy teljes mértékben képesek vagyunk elengedni és átadni magunkat neki. Ha ugyanez a póz a másikban is visszhangra talál, és tükörpózba vágja magát (azaz isopraxissal él), azt kívánja a tudtunkra adni, hogy meghittségünk viszonzásaként és hálájának jeléül hajlandó megtalálni velünk a harmóniát.

151. oldal, Frontális elutasítás és exponálás [Nyitott könyvműhely, 2011]

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

cassiesdream>!

Egy állásinterjú során a leendő munkáltató kikérdezte az
egyik jelentkezőt. Minden remekül alakult egészen ad­
dig, amíg a jelentkező el nem kezdett beszélni a hálózati
kapcsolatok és az internet jelentőségéről. A munkaadó
egyetértett vele, bár mellékesen megjegyezte, hogy a
legtöbb friss diplomás mennyire negatív módon használja
a világhálót, a facebook-on és a hozzá hasonló oldalakon
közzétéve olyan üzeneteket és fényképeket, melyek a
későbbiekben csak szégyent hoznak rájuk. A munkál­
tató észrevette, hogy a jelentkező jobb kezével heves
mozdulatokba kezd ekkor, és többször is végigdörzsöli
a combját. Nem szólt semmit, csak megköszönte neki,
hogy eljött, és kikísérte az irodájából. Aztán odaült a
számítógéphez, és mivel a jelentkező viselkedése gyanút
keltett benne, megnézte, hogy fent van-e a facebook-
on. Naná, hogy fent volt, méghozzá egy olyan profillal,
amely a munkáltató szemszögéből nézve korántsem tűnt
hízelgőnek!

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

ValerinLanz P>!

Minden gyereknek szüksége van szerető ölelésekre ahhoz, hogy biztonságban és törődésben nőhessen fel, de sokszor egy felnőttnek is jólesik, ha átölelik. Én szeretem csak úgy megölelni az embereket, mert úgy vélem, így sokkal hatékonyabban ki tudom fejezni törődésemet és szeretetemet, mint ha szavakkal tenném ugyanezt. Sajnálom azokat, akik nem szoktak ölelkezni, nem tudják, mit vesztenek.

212. oldal (A karok a szeretet közvetítőcsatornái)

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve

ValerinLanz P>!

Mivel kiskorunktól fogva megtanuljuk, hogyan kell hazudni, és életünk során rendszeresen alkalmazzuk is ezt a tudást, rendkívül meggyőzően tudunk valótlan dolgokat állítani. Példának okáért gondoljuk csak el, hányszor hangzik el a mindennapok során ilyen és ehhez hasonló mondat: „Mondd, hogy nem vagyok otthon!”, „Egy udvarias mosolyt kérek!”, vagy „El ne mondd apádnak, hogy mi történt, különben mindkettőnket bajba sodorsz!”. Mivel társas lényeg vagyunk, nem csak a saját javunkra, hanem mások érdekében is hazudunk.

328. oldal (Miért olyan nehéz a megtévesztést tetten érni?)

Joe Navarro: Beszédes testek Egy FBI-ügynök emberismereti kézikönyve


Hasonló könyvek címkék alapján

Barbara Pease – Allan Pease: A testbeszéd enciklopédiája
Allan Pease: Testbeszéd
Vera F. Birkenbihl: Testbeszéd
Peter Clayton: Testbeszéd a munkahelyen
Barbara Pease – Allan Pease: Testbeszéd a szerelemben
Brian Tracy – Ron Arden: Vonzerő
Heather Dunphy: A kutyák titkos nyelve
David Lewis: Hogyan értessük meg magunkat?
Adamikné Jászó Anna (szerk.): A testbeszéd és a szónoklat
Heather Dunphy: A macskák titkos nyelve